Які податки потрібно платити при продажу будинку в 2018 році?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

haveseen / Depositphotos   У Вашому випадку, якщо Ви є фізичною особою і одночасно податковим резидентом РФ, отриманий Вами дохід від продажу земельної ділянки підлягає звільненню від сплати податку на доходи фізичних осіб за ставкою 13% з підстав, передбачених ч haveseen / Depositphotos

У Вашому випадку, якщо Ви є фізичною особою і одночасно податковим резидентом РФ, отриманий Вами дохід від продажу земельної ділянки підлягає звільненню від сплати податку на доходи фізичних осіб за ставкою 13% з підстав, передбачених ч. 5 ст. 217.1 Податкового кодексу РФ, оскільки земельна ділянка знаходиться у Вашій власності більше п'яти років. Разом з тим дохід, отриманий Вами від реалізації будинку, підлягає оподаткуванню за ставкою 13% від вартості, зазначеної в договорі купівлі-продажу, або від кадастрової вартості, яка використовується для даних оподаткування.

З цієї причини в договорі купівлі-продажу доцільно виділити вартість земельної ділянки і вартість будинку. Однак в разі, якщо Ви побудували будинок своїми силами і у Вас залишилися документи, що підтверджують витрати, Ви можете використовувати податкові відрахування (це передбачено п. 1 ст. 220 і пп. 3 п. 3 ст. 220 Податкового кодексу РФ) і таким чином зменшите вартість будинку на доведені Вами витрати на його придбання.

Як законно продати будинок, який побудував сам?

Який податок платити при продажу будинку і ділянки?

Земельна ділянка та будинок - це два різних об'єкта нерухомості, хоч і пов'язані між собою. Продаж земельної ділянки податком не обкладається, так як ділянка знаходиться у Вас у власності більше часу, ніж мінімальний період володіння нерухомістю, необхідний для звільнення від сплати прибуткового податку (раніше було три роки, а для об'єктів, право власності на які зареєстровано після 01.01.2016 року - п'ять років). Сума податку, що підлягає сплаті, буде залежати від двох змінних:

  1. Кадастрової вартості будинку, який Ви побудували і зареєстрували. Дізнатися актуальну кадастрову вартість можна на сайті Росреестра, запросивши відомості про Ваш будинок, або замовити виписку ЕГРН в будь-якому МФЦ.
  2. За ту ціну, яку Ви вкажете в договорі купівлі-продажу земельної ділянки і будинку. Наприклад, якщо кадастрова вартість будинку не перевищує 1,4 млн рублів, а ціна будинку в договорі купівлі-продажу ділянки і будинку така ж, то оподатковувана база складе трохи менше 1 млн рублів. В даному випадку Ви маєте право на податкове вирахування в розмірі 1 млн рублів, відповідно, податку з продажу платити не доведеться. У всіх інших випадках виникає обов'язок по сплаті податку.

Так як право власності було зареєстровано в 2017 році, то термін володіння нерухомістю (щоб уникнути сплати податків) становить п'ять років. Тому, якщо Ви продасте ділянку в 2018 році, то до 30 квітня 2019 року Вам потрібно буде подати податкову декларацію за формою 3-ПДФО до податкової інспекції. Податок в розмірі 13% від суми продажу потрібно буде сплатити в термін до 15 липня 2019 року. Якщо сума продажу буде більше або дорівнює кадастрової вартості нерухомості, то податок сплачуєте з неї. Якщо сума продажу буде значно менше кадастрової вартості, то податок все одно треба обчислювати в розмірі 0,7 від кадастрової вартості нерухомості.

Чи можу я продати недобудований будинок на ділянці ІЖС?

Громадянин Узбекистану продає будинок в Росії. Який він платить податок?

За законами РФ отримується громадянами прибуток від продажу нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 13% для податкових резидентів і 30% для осіб, які не є резидентами. Продаючи ділянку з зведеним на ньому будовою, Ви отримуєте дохід, відповідно, необхідно заплатити податок у встановленому порядку.

НК РФ в ст. 217.1 встановлює, що від оподаткування звільняється прибуток від продажу майна, яке було власністю громадянина більш мінімального терміну володіння майном. До 2016 року такий термін був дорівнює трьом рокам. У 2016 році змінилися правила нарахування ПДФО при продажу нерухомості, термін володіння, після закінчення якого особа звільняється від обов'язку сплачувати податок при продажу, збільшився до п'яти років.

Відповідно, за правилами, встановленими чинним законодавством, громадянин зобов'язаний сплачувати ПДФО при продажу нерухомості, що перебуває у власності менше п'яти років, і звільняється від такого обов'язку, якщо термін володіння нерухомістю перевищив п'ять років (за винятком випадків, передбачених у п.3 ст. 217.1 НК РФ, для яких термін в три роки не змінився). Термін володіння нерухомістю вважається з моменту реєстрації права власності на об'єкт.

У Вашій ситуації один об'єкт - земельну ділянку - перебував у власності більше п'яти років, а другий об'єкт - будинок - менше п'яти років. Це означає, що Вам необхідно заплатити ПДФО при продажу будинку за ставкою 13% (якщо Ви є податковим резидентом), а від податку на дохід від продажу землі Ви звільняєтесь.

Суму податку можна знизити, оформивши податкове вирахування за правилами, встановленими ст. 220 НК РФ.

Чи треба платити податок при продажу ділянки?

Чи потрібен нотаріус при продажу будинку з ділянкою?

Будинок і земля - ​​різні об'єкти нерухомості. Відповідно, при продажу ділянки у Вашій ситуації обов'язок по сплаті податку не виникає. У разі продажу будинку Ви зможете скористатися вирахуванням на фактично понесені витрати, якщо зберегли документи і довідки, за допомогою яких можна показати вартість покупки будівельних матеріалів.

З різниці між ціною продажу будинку і реально понесеними витратами потрібно сплатити 13% (податок з продажу). Наприклад, якщо будинок продається за 1 млн рублів, а на будівельні матеріали витрачено близько 800 тисяч рублів, то податок в розмірі 13% потрібно сплатити з 200 тисяч рублів (1 млн - 800 тисяч рублів). Всього 26 тисяч рублів.

Продаж землі йде разом з будинком, тому у продавця і покупця є можливість вирішити, якою буде розбивка за ціною для двох об'єктів.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Чи можна продати три сотки з шести в СНТ?

Побудував будинок в СНТ. Як отримати податкове вирахування?

Купила землю, побудувала будинок. За якийсь рік я можу повернути ПДФО?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як законно продати будинок, який побудував сам?
Який податок платити при продажу будинку і ділянки?
Чи можу я продати недобудований будинок на ділянці ІЖС?
Який він платить податок?
Чи треба платити податок при продажу ділянки?
Чи потрібен нотаріус при продажу будинку з ділянкою?
Як отримати податкове вирахування?
За якийсь рік я можу повернути ПДФО?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online