Як отримати майновий податкове вирахування при будівництві нерухомості для житла?

  1. Хто є податковим резидентом
  2. Витрати на будівництво житлового будинку, за якими майнове відрахування надається
  3. Які умови отримання майнових вирахувань
  4. Розмір майнового відрахування по видатках на будівництво житлового будинку
  5. Розмір майнового відрахування на погашення відсотків по кредиту
  6. Порядок отримання майнових вирахувань

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Платник податків, який є податковим резидентом РФ, при будівництві на російській території житлового будинку має права скоротити свій дохід, оподатковуваний ПДФО за 13-ти відсоткової ставки (тут є виняток - доходи від пайової участі в організаціях) на майнові податкові відрахування в сумі витрат на погашення відсотків по цільових позиках (кредитам) на покупку ділянки землі, призначеного для індивідуального житлового будівництва (ІЖС) і на будівництво житлового будинку, а також за кредитами, які були отримані з метою їх рефінан сірованіе (далі по тексту - майнове відрахування на сплату відсотків по кредиту).

У разі якщо ви не вдаєтеся до позик це ж правило діє в розмірі витрат на нове будівництво житлового будинку і на покупку земельного наділу, наданого для ІЖС - індивідуального житлового будівництва. Розберемося докладніше як отримати майновий податкове вирахування при будівництві нерухомості для житла і який порядок його оформлення.

Хто є податковим резидентом

Для довідки! Хто такі податкові резиденти? Згідно із загальним правилом податковими резидентами є фізичні особи, які за фактом перебувають в Росії не менше 183 календарних днів протягом 12 наступних поспіль місяців. Цей момент регламентований п.2 ст. 207 НК РФ.

У даній статті ми докладно розповімо про умови отримання даних майнових вичетоа, їх розміри та порядок надання.

Витрати на будівництво житлового будинку, за якими майнове відрахування надається

Якщо звернутися до пп.3 п.3 ст. 220 НК РФ, то там прописано, що до складу майнового відрахування включаються понесені за фактом витрати на будівництво житлового будинку, перераховані нижче:

  • Витрати на придбання матеріалів для оздоблення та будівництва.
  • Витрати, пов'язані з розробкою кошторисної та проектної документації.
  • Витрати, що мають відношення до підключення до комунікацій. Тобто, мереж газопостачання, водопостачання, електропостачання, каналізації або створення автономних джерел.
  • Витрати, пов'язані з послугами або роботами по зведенню житлового будинку (наприклад, добудову житлового будинку або частки в ньому, завершення будівництва), а також оздоблювальних робіт.

Даний перелік витрат є закритим. Інші витрати, крім зазначених вище, не приймаються до відрахування. В даному випадку мова йде, наприклад, про витрати, пов'язані з оформленням угоди, придбанням будівельних інструментів, витратами на страхування фінансових ризиків при будівництві.

Які умови отримання майнових вирахувань

Якщо ви хочете отримати майнове відрахування по видатках на будівництво житла, то повинно виконуватися обов'язкова умова - право власності на побудований будинок має бути зареєстровано. У пп.1,2,6 п.3, п.п. 4,5 ст. 220 НК РФ сказано наступне: щоб в складі вирахування заявити витрати на покупку ділянки землі, знадобиться, до того ж, зареєструвати право власності на дану землю.

Щоб підтвердити право на майнове відрахування, вам потрібно зібрати необхідні документи. Ці моменти зафіксовані в Листі ФНС Росії від 22.11.2012 №ЕД-4-3 / 19630 @ , Пп. 6, 7 п. 3 ст. 220 НК РФ; ч.1, 7 ст. 21 Закону від 03.07.2016 №360-ФЗ ; ч.1 ст. 28 Закону №218-ФЗ від 13.07.2015.

Список необхідних документів наведено нижче:

  1. Копія договору про придбання земельної ділянки (в більшості випадків це договір купівлі-продажу), а також документи, які фіксують право власності на ділянку землі (йдеться про виписці з ЕГРН ), - тільки якщо в складі вирахування ви заявляєте витрати на покупку землі.
  2. Документи, які підтверджують право власності на побудований житловий будинок. Йдеться про виписку з Єдиного державного реєстру нерухомості (до 2017 року видавалося ЕГРП) або про копії свідоцтва про реєстрацію права власності (Цей документ громадяни отримували до 15.07.2016 року).
  3. Платіжні документи, що фіксують здійснені вами за власні кошти фактичні витрати, заявлені в складі вирахування. Наприклад, це можу бути:
    • виписки з банку про перерахування грошей на рахунок продавця.
    • квитанції до прибуткових ордерів.
    • товарні чеки.
    • акти про закупівлю матеріалів у фізичних осіб, де прописані адреси продавця, паспортні дані.
    • касові чеки.
    • акт про передачу грошової суми продавцю за ділянку землі.
    • розписка від продавця, яка підтверджує отримання ним грошей.

Щоб підтвердити право на майнове відрахування на сплату кредитних відсотків, крім перерахованих вище документів (як ви зрозуміли, вони потрібні для підтвердження права на майнове відрахування по видатках на будівництво житлового будинку), вам знадобиться представити:

  • Копію кредитного договору (договору позики).
  • Документи, які підтверджують, що ви з власних коштів погашали відсотки за кредитом (позикою). Наприклад, серед них можуть бути квитанції до прибуткових касових ордерів, якщо ви вносили платежі в касу банку; довідка з фінансово-кредитної установи про суму погашених відсотків по кредиту.

Розмір майнового відрахування по видатках на будівництво житлового будинку

В пп. 1 п.3 ст. 220 НК РФ сказано, що даний відрахування надається в сумі витрат, які ви фактично понесли, але не більше граничної суми, що дорівнює 2 мільйонам рублів. При цьому зазначена гранична сума є загальною для всієї сукупності витрат на покупку і будівництво на російській території нерухомості для проживання (часток в ній), а також ділянок землі (або часток в них). Зазначений відрахування ви маєте право отримати в тому випадку, якщо до цього моменту не користувалися нею або використовували частину з 2 мільйонів рублів на покупку або будівництво не раніше 2014 року іншого майна або земельного наділу.

Якщо протягом календарного року ви використовували лише частину майнового відрахування по видатках на будівництво будинку і (або) покупку ділянки землі, то його залишок ви маєте право перенести на інші роки, а також на інший об'єкт нерухомого майна, якщо він куплений не раніше 2014 року . Цей момент зафіксований в п.п. 1-3 ст. 2 Закону від 23.07.2013 №212-ФЗ; ст. 216, п.п. 9,11 ст. 220 НК РФ.

Якщо ви оформили власність на житлову нерухомість до 1 січня 2014 року, то відрахування може бути наданий тільки щодо одного об'єкта нерухомого майна.

Розмір майнового відрахування на погашення відсотків по кредиту

Цей відрахування, на відміну від майнового відрахування по видатках на будівництво житла, може бути надано лише щодо одного об'єкта нерухомості. Якщо ви скористалися кредитними коштами до 1 січня 2014 року, то відрахування має обмеження - гранична сума становить 3 мільйони рублів.

За кредитами або позиками, які були надані до зазначеної вище дати, а також за кредитами, які були взяті з метою перекредитування кредитів, отриманих до 2014 року, майнове відрахування може бути наданий без обмежень.

Ці моменти зафіксовані в п. 4 ст. 2 Закону №212-ФЗ; п.п 4,8 ст. 220 НК РФ.

У вас з'являється право на відрахування в тому календарному році, в якому у вас були витрати на погашення відсотків, та яким датовані документи, що фіксують ваші витрати, але не раніше періоду появи права на відрахування в частині витрат на будівництво нерухомості для проживання. Про це свідчить п.4 ст. 220 НК РФ.

Порядок отримання майнових вирахувань

Якщо звернутися до п.п 7,8 ст. 220 НК РФ, то там зафіксовані способи отримання майнових вирахувань, і їх два:

  • Безпосередньо у податківців.
  • За місцем вашої трудової діяльності - у роботодавця. Це можна зробити протягом календарного року, в якому ви отримуєте доходи, які оподатковуються ПДФО за ставкою 13% (враховуйте, що тут є виняток: доходи від пайової участі в організації), і коли у вас з'явилося право на відрахування.

Якщо вам оптимально підходить перший варіант, то потрібно заповнити і подати в розташований за місцем проживання податковий орган податкову декларацію за формою 3-ПДФО. За загальним правилом її потрібно представити не пізніше 30 квітня року, наступного за роком в якому у вас з'явилося право на відрахування. Якщо декларація подається тільки для одержання податкових відрахувань, то ви можете зробити це і пізніше зазначеної дати. Загострюємо вашу увагу, що скористатися вирахуванням щодо доходів за минулий календарний рік ви маєте право не пізніше трьох років після його закінчення. Цей момент прописаний в п.7 ст. 78, п.п 7, 8 ст. 220, п.1 ст. 229 НК РФ.

Якщо ви зупинили свій вибір на другому варіанті, то в першу чергу потрібно відправитися в податковий орган і отримати там повідомлення про підтвердження права на майнове відрахування. Після того, як ви напишіть відповідну заяву про надання вирахування, вам потрібно ці два документа подати роботодавцю і очікувати отримання грошових коштів.

Хто такі податкові резиденти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online