Житло із Києва виведе. Передмістя забудовуються швидше, ніж сама столиця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Передмістя забудовуються швидше, ніж сама столиця, - в минулому році в околицях Києва вперше за останні п'ять років здали більше житла, ніж в самому мегаполісі.

24-річна Ольга Дерюгіна з чоловіком і маленькою дитиною поїхали з Донецька восени 2014 го. Вибираючи житло в Києві, донеччанка шукала, за її словами, "комфорту, зручності і спокою за помірні гроші". Ціни в столиці виявилися занадто високі для молодої сім'ї - квадратний метр в хорошому місці коштував не менше $ 1 тис. Відповідне житло знайшлося в 20 хвилинах їзди від столичної станції метро Академмістечко - в районі Софіївській Борщагівці: там однокімнатна квартира в новобудові обійшлася родині в $ 21 тис. , тобто по $ 650 за квадрат.

Дерюгіни - одна з тисяч сімей, які вважали за краще більш дешевий і чистий передмістя дорогому Києву. Стійкий попит на житло в найближчих околицях столиці вже кілька років змушує забудовників все активніше освоювати ці землі. Підсумок - в минулому році вперше за останні п'ять років в Київській області звели більше житла, ніж у головному українському мегаполісі. За даними Держкомстату, різниця вийшла чималенька - близько 20% на користь столичних міст-супутників: 695 тис. Київських квадратних метрів проти 1,04 млн приміських.

Рекордсмен по забудові - Києво-Святошинський район: Вишневе, Петропавлівська і Софіївська Борщагівки і так далі. За даними Головного управління статистики Київської області, в 2015-му тут ввели в експлуатацію 760 тис. Кв. м житла. Помітно менше - 77 тис. Квадратів - здали в Бориспільському районі, ще менше - 74 тис в Броварському.

"Фактично кордону між Києвом і прилеглими районами поступово стираються, - каже Станіслав Шапаренко, керівник департаменту продажів житлового комплексу Echo Park.- Розвинена інфраструктура дозволяє говорити, наприклад, про Петропавлівській Борщагівці як повноцінному районі Києва".

- Розвинена інфраструктура дозволяє говорити, наприклад, про Петропавлівській Борщагівці як повноцінному районі Києва

Простіше і швидше

Активно освоювати Софіївську Борщагівку, Бучу, Бровари, Вишневе та інші містечка і села області забудовники почали з 2010 року. Підстьобнула їх до цього ситуація зі столичною землею під забудову: умовно недорогий доступ до ділянок мали лише наближені до муніципальної влади компанії. Ті чи будували самі, або виставляли наділи на вторинному ринку за скажені гроші.

У невеликих містечках і селах, розташованих поблизу столиці, домовитися з місцевою владою про ділянки виявилося простіше, розповідає Михайло Артюхов, керуючий директор консалтингової компанії ARPA Real Estate. Та й оформити документи на інженерні комунікації набагато легше. "Саме тому будівництво там йде в два рази швидше, ніж в Києві, а ціна за квадратний метр на 20-30% нижче", - пояснює Артюхов.

Наприклад, в березні в передмісті 1 кв. м в новому житловому комплексі (ЖК) коштував від 6,5 тис. до 26,6 тис. грн. У Києві ціни лише починалися з позначки 14 тис. Грн. Тому в Софіївській Борщагівці, Ірпені або Вишневому можна купити однокімнатну квартиру площею 30-32 кв. м за $ 17-19 тис., розповідає Олексій Холмецкий, гендиректор ріелторської компанії Золоті ворота . У той час як в столиці найдешевший варіант стартує з позначки в $ 22 тис.

Саме бюджетне напрямок на сьогодні - це Бровари. Трохи дорожче - Ірпінь, Бориспіль і Буча. Найдорожче житло серед найближчих до столиці передмість - в Петропавлівській і Софіївській Борщагівці.

Помітна різниця в ціні лише підстьобує попит. За словами Артюхова, тільки з початку року він виріс на 37%. Стимулює покупців, за словами Сергія Караванського, директора компанії Альянс Новобуд, що зводить в Броварах ЖК Лісовий квартал, і те, що за рівну суму в місті-супутнику можна купити більш якісне житло, ніж в столиці.

Крім того, деякі діючі на ньому забудовники, орієнтуючись на особливості попиту, зробили ставку на найдешевші, малометражні квартири. Тому і відмовилися від проектів трикімнатних квартир. "Люди вважають за краще купувати вільний від податку на нерухомість житло до 60 квадратів, тому забудовники, які пропонують квартири таких розмірів, виграють у столичних конкурентів", - пояснює Артюхов з ARPA Real Estate.

Ще один тренд, пов'язаний з дбайливістю приміських покупців, - енергоефективність. Щоб залучити клієнтів, в квартирах заміських багатоповерхівок забудовники встановлюють індивідуальні опалювальні котли. Наприклад, таку перевагу пропонують покупцям в житлових комплексах Смарагдове місто в Вишгороді, Ярославський в Броварах, Волошкова в Софіївській Борщагівці.

Економія - суттєва. Киянка Євгенія, в минулому році купила квартиру з індивідуальним котлом в одному з комплексів Софіївської Борщагівки, розповідає: взимку за опалення і гарячу воду вона платила всього 300 грн при загальній площі житла в 52 кв. м. Для порівняння, мешканці звичайної київської квартири вдвічі меншої площі за ті ж послуги в опалювальний сезон виклали близько 900 грн.

Нееталонние метри

Молодий бізнесмен Денис Тимошенко в минулому році став власником нової двокімнатної квартири в Ірпінському ЖК Парковий. Житло шукав в тихому місці з парком, але недалеко від благ цивілізації.

Молодь, подібна Тимошенко, - основні покупці нових квартир за містом. "Це ті, хто більш-менш самостійний, їм від 27 до 40 років", - ділиться спостереженнями Галина Мельникова, гендиректор агентства Благовіст. На її думку, це пов'язано з тим, що молоді люди більш мобільні, вони легше приймають рішення, ніж більш дорослі люди з звичками. "Для них не проблема стрибнути в машину - і через 15 хвилин в'їхати в межі Києва, - каже Мельнікова.- Ми будемо довше їхати по Києву, стоячи в пробках, ніж вони".

У такий цільової аудиторії - специфічні вимоги. За словами ріелторів, половина з них, - це сім'ї з маленькими дітьми. Для них важлива не тільки близькість лісу або парку для прогулянок, а й наявність неподалік дитячого садка або школи. Як правило, в нових комплексах або навіть у величезних приміських мікрорайонах новобудов це проблема.

Той же Тимошенко, наприклад, не може влаштувати свого п'ятирічного сина в дитячий сад, який відкрили при комплексі: там занадто мало місць. "Потрібно або хабар давати, або шукати місце далеко від дому", - обурюється новоспечений житель Ірпеня. Схожа історія і зі школами. Наприклад, в ЖК Петровский квартал - теперішньому конгломераті новобудов - ніяк не можуть відкрити початкову школу.

Заявлені в проектній документації приміських комплексів об'єкти соціальної інфраструктури часто залишаються на папері. "В українських реаліях законодавчо примусити їх будувати практично неможливо", - пояснює Володимир Тимочко, керуючий директор інвестиційної компанії Dragon Capital. Змусити розвивати інфраструктуру і виконувати обіцянки девелоперів може тільки зниження числа покупців на неякісних об'єктах.

Це серйозна загроза. Адже попит, за прогнозами Сергія Костецького, директора з маркетингу компанії SV Development, найближчим часом може і зовсім впасти. І зовсім не через якості. "Ринок знаходиться в предкрітіческом стані: якщо економіка не зростатиме, то він може зупинитися", - стверджує він.

Що стосується більш далекої перспективи, то Владислав Кононов, партнер AVM Development Group, упевнений: за передмістями майбутнє. "Через 5-10 років вони стануть повноцінною частиною Києва".

Вікторія Берещак

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online