В Ірпені під Києвом чотириповерховий будинок виставили на продаж ... без відома мешканців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Про те, що їх будинок продається, жителі дізналися випадково - побачили оголошення на сайті системи електронних торгів сетах. В оголошенні було сказано, що чотириповерховий будинок виставлений на торги. Стартова ціна - 6 мільйонів 546 тисяч гривень. Охочих купити будинок було вже четверо.

* Про те, що цей будинок в Ірпіні виставлений на торги, його мешканці дізналися випадково
* Про те, що цей будинок в Ірпіні виставлений на торги, його мешканці дізналися випадково

- Ми спочатку подумали, що це якась помилка, - каже мешканка будинку Вероніка Примак. - Як будинок може продаватися, якщо квартири належать мешканцям? Ще раз подивилися оголошення, перевірили адресу - і точно, це був наш будинок! Не розуміючи, що відбувається, звернулися до представника забудовника. Той не зміг сказати нічого зрозумілого. А потім з'ясувалося, що будинок виставлений на торги за борги забудовника, який, не виплативши кредит, пропав.

Кажуть, він поїхав за кордон. Але ми про це дізналися тільки зараз. Поки сусіди, які займаються нерухомістю, не зайшли на сайт сетах, ми були впевнені, що з нашими квартирами все в порядку. Будинок був побудований ще десять років тому. Вірніше, два будинки: номер 48 і номер 48а. Мій чоловік купував цю квартиру чотири роки тому. В той момент обидва будинки (вони знаходяться в декількох метрах один від одного) вже були заселені. З документами було все в порядку.

* Подружжя Примак купили квартиру в ірпінської новобудові чотири роки тому і тепер сподіваються на справедливе рішення суду
* Подружжя Примак купили квартиру в ірпінської новобудові чотири роки тому і тепер сподіваються на справедливе рішення суду. Фото з сімейного альбому

- Ви купували квартиру у забудовника?

- Ні. Чоловік оформляв договір купівлі-продажу з людиною, який свого часу купив цю квартиру в забудовника. Тобто вже на вторинному ринку. Чоловік обрав Ірпінь, тому що там квартири були дешевше, ніж в Києві. І місце хороше - практично центр міста, поруч парк, дитячий майданчик, через дорогу дитячий садок. У цій квартирі, до речі, народився наш син. Ми були дуже задоволені, зробили хороший ремонт ...

- Місце дійсно гарне, - вступає в розмову ще один мешканець будинку Костянтин Сєров. - Я купував квартиру раніше і укладав договір безпосередньо із забудовником. Іноді буває, що забудовник - це підприємство. Але в нашому випадку було по-іншому. Спочатку двоє людей - Сергій Третьяков і Сергій Нелюбин - будували два приватних будинки. Але вдома побудували багатоквартирні. Коли будівництво закінчилося, Третьяков і Нелюбин звернулися в мерію з заявою «про виділення частин будинку в об'єкти окремої власності». Простіше кажучи, попросили, щоб удома офіційно були визнані багатоквартирними. У мерії їх прохання задовольнили. І вийшло, що замість права власності на цілий будинок Сергій Третьяков отримав право власності на квартири в цих будинках. Те ж саме відбулося і у Нелюбина. Ось і вийшло, що ми купували квартири не у фірми-забудовника, а у приватних осіб - Третьякова і Нелюбина.

Нас це не бентежило, тому що все було законно. Нам показали документи, в тому числі і рішення міськради про виділення кожній з квартир в об'єкт окремим власності. Операцію ми, як і годиться, укладали у нотаріуса. Особисто я купував квартиру у Нелюбина, отримавши акт про право власності. Одним словом, не було ніяких проблем.

- Ми зробили в своїх квартирах ремонт і раділи, що все добре, - розповідає мешканець будинку Юрій Михайлович. - Я купував квартиру у Третьякова. А приблизно півроку назад серед мешканців пройшов слух про те, що земельна ділянка, на якій стоїть будинок (він належав Третьякову), нібито знаходиться в іпотеці в банку. Ми тоді не зрозуміли, що це значить, і звернулися за роз'ясненнями до брата Сергія Нелюбина Віталію (до речі, депутату Ірпінської міськради). Справа в тому, що у Віталія були генеральні довіреності і від його брата, і від Третьякова, тому продажем квартир займався він. Віталій запевнив, що все в порядку: «Це чутки, не звертайте уваги. Якщо є якісь проблеми, я все улагоджу ». Ми йому повірили. А потім дізналися, що наш будинок виставлений на аукціон.

Як з'ясувалося, Сергій Третьяков взяв у банку кредит на велику суму і не віддавав його. За кілька років сума заборгованості перед банком зросла до дев'яти мільйонів гривень. Але Третьяков, замість того щоб віддавати борг, втік.

- Банк продав борг колекторам, і ті звернулися до виконавчої служби, - продовжує Костянтин Сєров. - Що роблять державні виконавці? З'ясовують, яке майно належить втік боржника. Цю інформацію вони шукають в Держреєстрі майнових прав. І в реєстрі чомусь сказано, що Сергію Третьякову належить будинок за адресою вулиця Українська, 48 секція А. Той самий будинок, який рішенням міськради ще десять років тому був розділений на квартири!

- Але як таке може бути, якщо квартири належать вам, мешканцям?

- У тому-то й питання. Кожен з нас уклав договір купівлі-продажу і отримав право власності на квартиру. На той момент право власності на квартиру реєструвалося в БТІ. Ми це зробили і отримали акти про право власності. Але в електронний Держреєстр майнових прав (який з'явився пізніше) дані про те, що квартири належать мешканцям, чомусь не потрапили. Зате там якимось чином опинилися більш ранні відомості про те, що весь будинок належить Третьякову. І виконавча служба, отримавши ці дані, тут же виставила будинок на торги.

Тобто хтось переніс до реєстру помилкові дані. Але тільки хто і навіщо? У виконавчій службі, куди ми тут же звернулися, сказали: «Значить, реєстратор припустився помилки. Ми ж орієнтуємося на дані з реєстру ». «Але ж вони неправильні! - обурився я. - Це підтверджують наші документи на квартири! »Однак у виконавчій службі повторили: мовляв, орієнтуємося на дані з реєстру, і крапка.

У розпорядженні «ФАКТІВ» є виписка з Держреєстру майнових прав. Там дійсно сказано, що Сергій Третьяков володіє нерухомістю в Ірпені: вулиця Українська, будинок 48, секція А.

- До речі, якщо розбиратися, то секції, А взагалі не існує, - уточнює Костянтин Сєров. - Ще до того, як Третьяков і Нелюбин перевели будинку в багатоквартирні, у них був один будинок, розділений на дві секції, А і Б. Пізніше було прийнято рішення зробити два будинки без будь-яких секцій. І це теж було оформлено. Але в реєстр потрапили застарілі дані.

Після того як у виконавчій службі нам сказали, що все одно будуть орієнтуватися на дані з реєстру (нехай і неправильні), ми, не знаючи, де шукати правди, звернулися до Віталія Нелюбина. Адже це він, маючи генеральну довіреність, брав у нас гроші і укладав договори купівлі-продажу. Віталій Нелюбин два тижні обіцяв, що в усьому розбереться і покаже нам всі документи. А потім заявив, що ніяких документів ми не побачимо.

Не хотілося б передчасно нікого звинувачувати, але мені його поведінка здалася дуже дивною. Якщо він не має відношення до так званої помилку в реєстрі і до всієї цієї ситуації, то чому не хоче показати документацію? А ще насторожує те, що, як тільки будинок виставили на торги, з'явилося відразу чотири потенційні покупці. Ці люди готові були віддати шість мільйонів гривень, і їх абсолютно не бентежило, що в цьому будинку живуть люди! Створюється враження, що все це не випадковість, а спланована афера. Саме тому ми звертаємося не тільки до суду, але і в правоохоронні органи.

- До суду ми вже звернулися, - каже адвокат, що представляє інтереси жителів будинку, Руслан Штепа. - Мешканці подали позов до підприємства сетах і територіальному управлінню юстиції (тобто реєстратору) про припинення порушення права власності шляхом заборони проведення публічних торгів. В якості третіх осіб просимо залучити Ірпінська міськрада, колекторську компанію і самого Третьякова. Днями мало відбутися перше засідання, але воно не відбулося через те, що ніхто з відповідачів не прийшов. З'явився тільки юрист від колекторської компанії. Було вирішено перенести засідання на 2 лютого.

Крім того, ми звернулися до суду із заявою про накладення арешту на будинок, щоб підприємство сетах не встигла його реалізувати. Наше заяву задовольнили, але зараз колектори намагаються його оскаржити. Хоча прекрасно розуміють, що ми є законними власниками квартир.

Сподіваюся, нам вдасться домогтися справедливості. Адже якщо будинок продадуть, новий власник тут же подасть позов про виселення людей з їх квартир. І виселить їх.

«Підстави для того, щоб зняти цей будинок з реалізації, відсутні, - відповіли на запит у відділі примусового виконання рішень Головного територіального управління юстиції в Київській області. - Тому що відповідно до інформаційної довідкою з Державного реєстру майнових прав на нерухомість цей будинок належить Сергію Третьякову, загальна сума боргу якого на сьогодні становить дев'ять мільйонів сто п'ятдесят сім тисяч гривень ».

У виконавчому комітеті Ірпінської міськради тим часом офіційно підтвердили, що ще в листопаді 2009 року будинок став багатоквартирним, про що було винесено відповідне рішення.

Наші спроби знайти Сергія Третьякова успіхом не увінчалися. Всі його контактні телефони «поза зоною доступу». Віталій Нелюбин від інтерв'ю журналістам відмовляється. Але нашим колегам з телеканалу СТБ вдалося отримати від нього письмові відповіді на деякі питання.

«Як тільки я дізнався, що частина землі знаходиться в іпотеці, тут же зробив кроки і отримав від Третьякова гарантії погашення їм іпотеки, - написав Віталій Нелюбин. - Зараз відомо, що Третьяков за кордоном. Як тільки я дізнався, що іпотека не погашена, дуже хотів його побачити і поговорити. Але не вдалося. Останній раз я бачив його, коли передавав йому гроші. Він тоді сказав, що веде переговори з банком і все буде в порядку. Більше я його не чув ».

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Як будинок може продаватися, якщо квартири належать мешканцям?
Що роблять державні виконавці?
Але як таке може бути, якщо квартири належать вам, мешканцям?
Але тільки хто і навіщо?
Якщо він не має відношення до так званої помилку в реєстрі і до всієї цієї ситуації, то чому не хоче показати документацію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online