Квартира за 10 тисяч доларів: як і де купити в Києві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Експерти пояснюють: ринок нерухомості адаптується під потреби киян, проте ситуація буде змінюватися

Ринок нерухомості - лакмусовий папір економіки країни. За кілька років українці в результаті девальвації гривні і різкої інфляції стали на 40% біднішими: якщо ще кілька років тому користувалися попитом великі квартири, то зараз покупці шукають самі бюджетні варіанти житла. Крім того, через різке зростання тарифів на "комуналку" містити квадратні метри стало занадто дорого. На столичному ринку нерухомості входять в моду смарт-квартири площею 15-20 квадратних метрів. сайт " Сегодня.ua "З'ясував, де і за скільки можна купити" бюджетну "квартиру і кому підходить малогабаритне житло.

"Гостинки" нового покоління

У 60-70-му роках малометражні квартири видавалися співробітникам промислових підприємств як тимчасове житло, розповідає київський рієлтор Максим Бабуряк. Так звані "гостинки" (невелика квартира найчастіше без коридору і з поєднаним санвузлом) були проміжною ланкою в ланцюгу "гуртожиток-гостинка-повнометражна квартира".

Площа однокімнатної "гостинки" - 22-25 квадратних метрів. Як каже київський рієлтор Максим Бабуряк, на даний момент такі квартири користуються великим спросом.В Києві "гостинку" можна купити за 19-20 тисяч доларів, а однокімнатну квартиру - за 35 тисяч доларів.

В Києві гостинку можна купити за 19-20 тисяч доларів, а однокімнатну квартиру - за 35 тисяч доларів

Гостинка за 19 тисяч доларів. Фото: ci.ua

"Якщо раніше покупці шукали великі квартири (якщо однокімнатні, то обов'язково з великою кухнею і роздільним санвузлом), то зараз попитом користуються малогабаритні" гостинки ", - відзначає Максим Бабуряк. За словами експерта, ринок відреагував на різку девальвацію гривні і зростання тарифів на" комуналку ".

"Якщо раніше покупці шукали великі квартири (якщо однокімнатні, то обов'язково з великою кухнею і роздільним санвузлом), то зараз попитом користуються малогабаритні" гостинки ", - відзначає Максим Бабуряк.

Наприклад, киянам опалення квартири площею 40 квадратних метрів обійдеться в 1318 гривень, а крім цього доведеться платити за світло, газ, гарячу і холодну воду, а також утримання будинку. У той же час в квартирі 20 квадратних метрів доведеться платити за тепло всього 659 гривень.

На тенденції на ринку нерухомості відреагували забудовники: зараз в новобудовах пропонують сучасні "гостинки" - смарт-квартири. При цьому площа такого житла: від 15 до 20 квадратних метрів. У квартирі немає коридору, "роздутих" квадратів, просторій кухні і навіть балкона. В одній з компаній, яка займається будівництво і продажем смарт-квартир, "Сегодня.ua" розповіли про особливості такого житла: замість ванни встановлена ​​душова кабіна, шафи заховані в нішах, кухня поєднана з житловим приміщенням.

ua розповіли про особливості такого житла: замість ванни встановлена ​​душова кабіна, шафи заховані в нішах, кухня поєднана з житловим приміщенням

Планування смарт-квартири. Фото: smarthouse.net.ua

У будинку, який будується, смарт-квартири продаються від 10 тисяч доларів. За ужеготовое житло в новобудові доведеться заплатити 13-15 тисяч доларів.

"Звичайно, я б не радив заселятися в таке житло сім'ям з дітьми, але як перша власна квартира - варіант відмінний. Ринок зараз стабілізується, обіцяють, що економіка буде зростати, а значить, вже через п'ять років цю ж квартиру можна буде продати дорожче. та й якщо на руках є 20 тисяч доларів і при цьому доводиться орендувати житло, кожен місяць платити за це 5-6 тисяч гривень, краще ці долари вкласти у власну нерухомість, а 5-6 тисяч відкладати ", - радить Максим Бабуряк.

"Звичайно, я б не радив заселятися в таке житло сім'ям з дітьми, але як перша власна квартира - варіант відмінний. Ринок зараз стабілізується, обіцяють, що економіка буде зростати, а значить, вже через п'ять років цю ж квартиру можна буде продати дорожче" , - говорить ріелтор.

Крім того, ріелтор відзначають - по документам таке житло "однокімнатними квартирами" називатися не можуть, так як малометражки не «вписуються» в будівельні норми (ДБН В.2.2.-15-2005). Так, згідно з документи, однокімнатна квартира не повинна бути менше 30 квадратних метрів, крім того, площа кухні повинна бути мінімум 7 квадратних метрів, а житлова кімната - від 15 квадратів. "За документами це може бути" малосімейних квартира готельного типу "," квартира-студія ", але ніяк не однокімнатна квартира", - пояснює експерт.

Що відбувається на ринку нерухомості

Середня вартість однокімнатної квартири в великому місті - 27 тисяч доларів, підрахували аналітики OLX. Першість серед найдорожчого житла традиційно займає столиця, середня вартість "однушки" - 38 тисяч доларів. Слідом за Києвом -Одеса і Львів.

У той час як в доларах нерухомість дешевшає, в гривневому еквіваленті квартири дорожчають. За півроку "однокімнатні" квартири на вторинному ринку в Києві подорожчали на 5,99%, в Одесі - на 3,81%, у Львові - на 2,01%, а в Харкові - на 1,53%.

За даними одного з великих агентств нерухомості, серед обласних центрів (не враховуючи окуповані території) найдешевші квартири в Запоріжжі (всього 393 долара за квадратний метр). Як розповідає голова комітету статистики і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас, ціни на квартири в минулому році щомісячно знижувалися на 1-2%. У цьому році зростання сповільнилося. Так, щомісяця квартири дешевшають приблизно на 0,5-1%. Про зростання ринку нерухомості, вважає експерт, говорити зарано.

Якщо гривня буде "дешевшати", прогнозують ріелтори, купівельна спроможність українців впаде і через низький попит продавцям доведеться переглядати "цінники". "Якщо долар буде, наприклад, по 30 гривень, то квартири можуть подешевшати ще відсотків на 5", - говорить Максим Бабуряк.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online