Якщо пропущено строк прийняття спадщини

  1. Відновлення строку на прийняття спадщини.
  2. Встановлення факту прийняття спадщини.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одна з найпоширеніших помилок, які здійснюють спадкоємці - це пропуск строку прийняття спадщини і, як наслідок, відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину. У Росії за законом встановлений шестимісячний строк для прийняття спадщини з дня його відкриття (ст. 1154 ЦК РФ).
Якщо пропущено строк прийняття спадщини, тобто, спадкоємець не вступив в спадщину протягом 6 місяців, то він втрачає право претендувати на майно спадкодавця, але не дивлячись на всю суворість законодавства щодо даної процедури, пропущений термін все-таки можна відновити.

В даний час беззаперечними є два варіанти прийняття спадщини:

  1. Подача заяви нотаріусу протягом 6-ти місяців з дня відкриття спадщини (день смерті спадкодавця). Якщо пропущено строк прийняття спадщини, потрібно звернення до суду для відновлення термінів вступу в спадщину.
  2. Спільне проживання або реєстрація за місцем проживання спадкодавця і спадкоємця на момент відкриття спадщини. Даний факт має значення, коли термін подачі заяви пропущений і являє собою безпосередній вступ у володіння і управління майном. В такому випадку спадкоємець має право звернутися до нотаріуса за свідоцтвом про спадщину, навіть пропустивши термін, в будь-який час.

Ще один варіант передбачає можливість впливу третіх осіб на прийняття спадщини. Так, воно може прийматися за письмової згоди всіх інших спадкоємців, які вже прийняли спадщину. Даний спосіб прийняття спадщини після закінчення встановленого терміну можливий, тільки якщо є спадкоємці, які своєчасно прийняли спадщину, і всі вони згодні на включення спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, в список осіб, які беруть спадок.
Пропущені строки, посилаючись на які нотаріус не видає свідоцтво про право на спадщину за законом або за заповітом, найчастіше, виходить відновлювати в суді.

У спадкоємця всього ДВА ВАРІАНТИ отримати свідоцтво про право на спадщину через суд.
(Ст. 1155 ЦК РФ; п.44 Методичних рекомендацій щодо оформлення спадкових прав, затв. Правлінням ФНП від 28.02.2006).

Відновлення строку на прийняття спадщини.

Закон говорить, що суд проводить відновлення строку для прийняття спадщини, якщо спадкоємець не знав і не міг знати про відкриття спадщини або пропустив строк з поважних причин. Важливо, що громадянин повинен звернутися до суду не пізніше 6 місяців після того, як він дізнався про смерть спадкодавця або відпали інші причини пропуску терміну на прийняття спадщини.
Зазначений шестимісячний термін, встановлений для звернення до суду з даною вимогою, не відновлюється, і спадкоємець, який пропустив його, позбавляється права на відновлення строку прийняття спадщини (п.1 ст.1155 ЦК України; п.40 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 29.05. 2012 року N 9).

Поважність причин пропуску строку на прийняття спадщини визначає суд. «Поважність» - це суто оціночна категорія, тому немає яких-небудь універсальних визначень, які причини є поважними, а які ні. Довести те, що причини були дійсно поважними досить складно, і для цього знадобиться документальне підтвердження.
Наприклад, до поважних можна віднести наступні причини:

  • Спадкоємець на момент смерті спадкодавця був неповнолітнім і не міг самостійно прийняти спадщину, а його законні представники (батьки) не вжили дій для прийняття спадщини.
  • Спадкоємець проживав в іншому місті або в іншій країні і підтримував спілкування з померлим тільки по телефону або по пошті.
  • Спадкоємець не був близьким родичем померлого, не підтримував з ним зв'язок, інші спадкоємці приховали від нотаріуса факт наявності цього спадкоємця.

Встановлення факту прийняття спадщини.

Встановлення факту прийняття спадщини можливо, якщо є достатні докази вчинення спадкоємцем дій, які свідчать про фактичне прийняття спадкового майна, або є можливість отримання таких доказів.

Не можна звертатися до суду з двома вимогами (поновити строк і встановити факт) одночасно, оскільки дані вимоги є взаємовиключними.

У процесуальному плані поновити строк на прийняття спадщини значно важче, ніж встановити факт прийняття спадщини. Складність полягає в тому, що поважні причини пропуску терміну повинні бути дуже вагомими, а докази наявності цих причин - безперечними.
Єдиному спадкоємцеві часом легше довести факт прийняття спадщини, ніж відновити термін на прийняття спадщини, тим більше, якщо причини пропуску строку були не настільки поважними.

Виносячи рішення про відновлення строку прийняття спадщини і визнання спадкоємця прийняли спадщину, суд зобов'язаний детально описати розподіл часток в спадковому майні, для кожного із спадкоємців.
Також він повинен вжити заходів щодо захисту прав нового спадкоємця на отримання його частки спадщини (при необхідності) і визнати недійсними раніше видані свідоцтва про право на спадщину (у відповідних випадках - лише в частині).

Коли пропущений строк прийняття спадщини відновлений і спадкоємець визнаний прийняв спадщину, немає необхідності в інших діях щодо прийняття спадщини (п.41 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 29.05.2012 N 9). Тобто, вам не потрібно звертатися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину.
За рішенням суду також вносяться зміни в запис про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Читайте також:

Як отримати спадок?

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online