ВНЖ і громадянство - можливості в Європі, Америці та на Карибах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нерідко отримання ВНЖ розглядається як перший етап до отримання постійного виду на проживання з подальшим набуттям громадянства. Отримання дозволу на проживання дає можливість проживати за кордоном постійно, не обмежуючись термінами звичайної візи. У більшості країн, куди росіянам потрібна віза для в'їзду, алгоритм отримання ВНЖ схожий: спершу в Росії оформляється імміграційна віза, а вже по приїзду в країну, запитується дозвіл на проживання, який щорічно продовжується. Якщо для громадян Росії для в'їзду в країну віза не потрібна (Сербія, Чорногорія, Туреччина та інші), то перший етап пропускається, відразу переходячи до другого.

Якщо для громадян Росії для в'їзду в країну віза не потрібна (Сербія, Чорногорія, Туреччина та інші), то перший етап пропускається, відразу переходячи до другого

Через п'ять років регулярного продовження в більшості країн Шенгенської угоди за деякими видами ВНЖ можна запросити статус постійного резидента ЄС, і отримати вже постійний вид на проживання (ПМЖ), який згодом не потрібно буде продовжувати в силу свого довічного статусу. Маючи на руках ПМЖ вже можна пробувати подавати документи на громадянство.

Досить частий варіант - це отримання ВНЖ при купівлі об'єкта нерухомості на певну суму (в Іспанії та Португалії від 500 000 євро (в Португалії допускається «планка» 350 000 євро, але в якості інвестицій в країну), на Кіпрі 300 000 євро, в Греції від 250 000 євро і т.д.). Якщо обсяг коштів, відкладених на покупку нерухомості нижче, ніж ці суми, то має сенс зупинити свій вибір на Сербії, Чорногорії або Туреччини, де покупка нерухомості на будь-яку суму дає можливість подавати документи на отримання ВНЖ. Правда потрібно не забувати, що крім наявності самої нерухомості, необхідно надати наявність коштів на банківському рахунку - наприклад, в Чорногорії ця сума повинна бути не менше 3650 євро.

Є інші способи отримання ВНЖ. Наприклад, можна відкрити зарубіжну компанію, здійснювати її діяльність і отримати ВНЖ на цій підставі (в Німеччині, Словенії, Австрії та ін). У США зараз є програма, що дозволяє при інвестуванні 500 000 доларів отримати Green Card.

Алгоритм отримання ВНЖ в різних країнах може відрізнятися, але для громадян всіх країн, які не є резидентами країни, він зазвичай схожий, хоча і бувають відмінності в підготовці документів для підданих різних держав. Наприклад, в Греції все механізми отримання ВНЖ буде однаковими для громадян Росії, Китаю та Індії. Тут при покупці нерухомості на суму нижче 250 000 євро ВНЖ видається на два роки з можливістю продовження на три роки, але з таким фінансовим «стелею» доведеться багато і довго доводити своє постійне перебування в країні, а ось при покупці понад 250 000 євро з такими проблемами стикатися не доведеться, і покупець нерухомості має можливість отримати ВНЖ строком на п'ять років.

Оформлення ВНЖ в Болгарії хоч і досить непростий процес, проте інвесторам, які вклали в країну понад 500 000 євро, відразу видається другий паспорт. Ексклюзивність такого варіанту полягає ще й в тому, що у Росії з Болгарією немає угоди про друге громадянство, однак при таких розмірах інвестицій робиться виняток. До речі, іноземним пенсіонерам ВНЖ Болгарії видається при покупці нерухомості на будь-яку суму, але для цього їм необхідно мати підтверджений статус пенсіонера у себе на батьківщині і рахунок в банку з 1000 євро на рахунку з випискою нарахувань за останні три місяці.

До речі, іноземним пенсіонерам ВНЖ Болгарії видається при покупці нерухомості на будь-яку суму, але для цього їм необхідно мати підтверджений статус пенсіонера у себе на батьківщині і рахунок в банку з 1000 євро на рахунку з випискою нарахувань за останні три місяці

При оформленні ВНЖ важливо чітко розуміти мету і розраховувати свої сили. Нерідко багато чого не прораховується з самого початку і тому згодом часто виникають фінансові труднощі. Іноді покладаються надто більше надії, які не завжди виправдовуються. Наприклад, покупка нерухомості в Іспанії на суму до 500 000 євро дає можливість отримати ВНЖ, але без права на роботу. Правда власникам «золотої карти» (вид на проживання для економічно незалежних заявників), які придбали в Іспанії нерухомість на суму понад 500 000 євро, з цього року мають право офіційного працевлаштування в країні, проте більшості таких покупців це не потрібно, оскільки вони самі є власниками бізнесу на території Іспанії і зазвичай не потребують роботи за наймом.

Як правило, більшість варіантів ВНЖ продовжуються спершу через рік, потім через два роки і так далі. І через якийсь час можна вже отримати ПМЖ. У деяких країнах це зробити досить просто, а десь доведеться складати іспит на знання місцевої мови. В принципі, варіант отримання ВНЖ через покупку нерухомості для багатьох іноземців значно простіше інших, але в більшості випадків це дає можливість проживання в країні, без права на роботу, проте відкривати власний бізнес і займатися ним цілком можливо. У ряді випадків, отримавши ПМЖ, через якісь час можна отримати і дозвіл на роботу.

Що стосується сценарію отримання ВНЖ з метою придбання в майбутньому іноземного громадянства, то тут важливо виключити для себе країни, в яких це неможливо зробити. Наприклад, в Словенії та Австрії можна отримати ВНЖ і навіть ПМЖ, але стати володарем другого паспорта в цих країнах дуже важко, треба буде відмовлятися від громадянства Росії. А ось Італія, Греція та Франція, навпаки, визнають подвійне громадянство. Правда майже завжди у всіх країнах є винятки, які дозволяють відійти від загальних правил, але тут без консультації з досвідченим юристом не обійтися. У Греції і на Кіпрі є система, що дозволяє прожили певну кількість років і дотримуючись усіх правил, отримати громадянство. Якщо питання отримання другого паспорта стоїть гостро на порядку денному, а варіант з Болгарією з якихось причин не підходить, то Кіпр виявиться ідеальним варіантом за умови, що в країну будуть вкладені інвестиції в обсязі 2 млн євро. При такому розкладі місцеве громадянство видається відразу.

Отримання ВНЖ на підставі володіння нерухомістю для наших співвітчизників за кордоном - досить очевидна тенденція. Якщо у громадян Росії є фінанси і бажання володіти закордонним житлом, то мало хто буде відмовлятися від можливості подати документи на отримання ВНЖ - хоча б для того, щоб з комфортом перебувати на території свого закордонного будинку тривалий час - більшість країн продовжують посвідку на проживання за умови , що його володар проводить в країні, що видала ВНЖ, не менше 183 днів.

Правда не у всіх покупців збігаються їхні фінансові можливості і умови отримання ВНЖ в цікавій для для них країні. Наприклад, в Болгарії, де придбання нерухомості обійдеться в суму сильно меншу, ніж середньоєвропейські варіанти, оформлення ВНЖ досить важко в силу високої планки вартості нерухомості, якої потрібно володіти. Тому якщо ви купуєте нерухомість в Іспанії на суму не менше 500 000 євро, то, швидше за все, він скористається можливістю отримання ВНЖ. Але якщо бюджет складає 150 000 євро і збільшити його можливості не надається, то покупець віддасть перевагу придбати нерухомість в вподобаних країнах, де є доступні варіанти, не озираючись на ВНЖ. До того ж, цікавиться покупкою і отриманням ВНЖ в Німеччині або Франції дуже рідко розглядатиме Грецію, незалежно від того, що в Греції це зробити набагато легше - лише тільки купивши об'єкт вартістю понад 250 000 євро.

Цікаво, що крім Європи, інтерес росіян поступово зростає не тільки до отримання ВНЖ в країнах Європи, а й в країнах Карибського басейну. У цих невеликих державах-островах можливе отримання не тільки ВНЖ, але і другого громадянства, що дає право подорожувати без віз практично по всьому світу.

Отримання ВНЖ і подальшого громадянства є частою практикою, однак ніхто не відміняв варіант отримання тимчасової посвідки на проживання іншими шляхами. Адже часто зручно спершу отримати ВНЖ, пожити в країні не як турист, а як резидент - тривалий час, озирнутися, вивчити ринок місцевої нерухомості, а вже потім купувати житло і інвестувати кошти в країну. У реалізації такого плану зазвичай допомагає консультант по імміграції, який допоможе підібрати оптимальний формат дозволу на проживання.

Динара Грачова, HomesOverseas.ru

Портал HomesOverseas.ru дякує за допомогу в підготовці статті:

Софію Дефоссе-Аксютін, директора компанії «Євро-Резидент»

Наталія Завалішина, директора компанії Distant Property

Юлію Титову, директора компанії RENTSALE

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online