Що таке ВНЖ в Сербії, його відмінність від ПМЖ і громадянства? 2018.

  1. Що таке вид на проживання Сербії (ВНЖ і ПМЖ Сербії)
  2. Що дає ВНЖ Сербії
  3. Підстави для отримання ВНЖ в Сербії
  4. ВНЖ Сербії по нерухомості
  5. Перелік документів для отримання ВНЖ Сербії по нерухомості
  6. Запитання про ВНЖ Сербії по нерухомості
  7. «Чи правда, що ВНЖ по нерухомості в Сербії дається« автоматом »?
  8. «Чи можна купити нерухомість, але вид на проживання поки не оформляти, а зробити це пізніше»
  9. «Якщо я переїду, отримаю ВНЖ, чи можу я потім перевезти з собою дорослих родичів? Маму, сестру, бабусю? »
  10. «Чи дозволяє сербський ВНЖ по нерухомості працювати?»
  11. Про ВНЖ по бізнесу
  12. Як і де оформляти ВНЖ Сербії
  13. Чи треба перекладати документи в Росії
  14. ВНЖ Сербії на підставі навчання
  15. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як отримати ВНЖ Сербії в 2018 році? Які підстави? Який перелік документів? Які переваги? І чим тимчасовий вид на проживання (ВНЖ) відрізняється від постійного (ПМЖ)?

Ця стаття оновлена ​​за даними на кінець серпня 2018 року, оскільки з 3 жовтня 2018 у Сербії вступає в силу новий закон «Про іноземців» і правила змінюються.

Але спочатку коротко що таке вид на проживання в Сербії, навіщо потрібен і що дає.

Але спочатку коротко що таке вид на проживання в Сербії, навіщо потрібен і що дає

Будівля Парламенту в Белграді

Зміст статті

Що таке вид на проживання Сербії (ВНЖ і ПМЖ Сербії)

Вид на проживання - це дозвіл на проживання в країні, що видається іноземцям. По-сербськи він називається боравак. Виглядає боравак як вклейка в ваш закордонний паспорт, в принципі, як звичайна віза.

Багато хто прагне отримати посвідку на проживання, щоб просто спокійно жити в країні стільки, скільки захочеться.

Але в деяких випадках отримання посвідки на проживання потрібно за законом - наприклад, якщо ви хочете вести тут бізнес або влаштуватися на роботу. Що стосується відкриття компанії, то дуже часто дрібні компанії відкривають все з тієї ж причини - отримати ВНЖ.

Вид на проживання буває тимчасовим і постійним. В Інтернеті для них прийняті не зовсім коректні скорочення «ВНЖ» і «ПМЖ» відповідно. Але раз це звично, буду і я їх тут так називати.

Отже, ВНЖ Сербії - це тимчасовий вид на проживання в країні. Тимчасовий він в тому сенсі, що видається строго на певний термін.

Наприклад, ВНЖ на підставі покупки нерухомості дають зазвичай спочатку на півроку, потім на рік. ВНЖ на підставі відкриття компанії можуть дати спочатку на три місяці або півроку.

Після закінчення терміну, на який він виданий, ВНЖ Сербії потрібно продовжувати, фактично знову подаючи весь пакет документів.

Посвідка на постійне проживання насправді теж видається на певний термін, але вже набагато більш значний - 5 років.

Що дає ВНЖ Сербії

Найголовніша перевага, яке дає ВНЖ - право постійно жити в Сербії без будь-яких додаткових формальностей, протягом терміну, на який він виданий (до року). Після цього ВНЖ можна продовжити.

У цієї переваги є зручні побутові складові. Наприклад, ім'я ВНЖ, в Сербії можна оформляти Шенгенські візи.

Можна купити і поставити на облік машину. Можна оформити «здравственну книжечку» і практично безкоштовно користуватися державним медичним страхуванням.

Але головна перевага отримання ВНЖ полягає в тому, що з часом можна отримати постійний вид на проживання в країні (ПМЖ Сербії).

New: Як влаштований ринок нерухомості Сербії для росіян: шахрайські схеми і специфіка

Підстави для отримання ВНЖ в Сербії

Щоб отримати ВНЖ Сербії, потрібно мати одне з передбачених законодавством Сербії підстав (дане питання регламентується законом «Про іноземців», а також підзаконними актами МВС Сербії ). З популярних підстав:

1. Придбання нерухомості в Сербії. Це може бути будинок або квартира, комерційна нерухомість. Ціна такої нерухомості може бути будь-хто.

2. Відкриття компанії або працевлаштування.

3. Шлюб (в ​​тому числі цивільний) з громадянином Сербії або з людиною, у якого є ПМЖ Сербії.

4. Навчання, науково-дослідницька діяльність та ін.

На ділі найпоширеніші підстави - перші два: покупка нерухомості і відкриття компанії.

ВНЖ Сербії по нерухомості

В основному в Сербію переїжджають якраз таки на цій підставі. Напевно, в тому числі тому, що Сербію і вибирають ті, кому така підстава зручно (як було і нам свого часу).

Не потрібно нічого вигадувати - купуєш житло і вже це само по собі дає тобі право отримати посвідку на проживання, а не думати потім, як в цю свою квартиру потрапити більш, ніж на 90 днів у півріччі, як у випадку практично будь-якій європейській країни, де ВНЖ справу окреме.

Дуже цікава річ: дуже багато хто знає, що велика кількість іноземців отримують свої ВНЖ по нерухомості тут багато років. Наприклад, ми приїхали сюди в 2014 і ця була вже сформована практика.

Так, дійсно в чинному законі така підстава прямо згадано не було. За фактом всі ці роки це відносилося до пункту «інші підстави», а далі держава керувалося підзаконними актами.

Так ось, в новому законі «Про іноземців», який ось-ось вступить в силу (3 жовтня 2018 роки) підставу по нерухомості тепер згадано прямо і недвозначно.

Уточнено і питання про те, яка саме нерухомість дає право на ВНЖ: це квартира або житловий будинок. Чи не вікендіца (дача), що не земельну ділянку, не комерційна нерухомість, а саме квартира або житловий будинок по документам.

При цьому уточнено, що право на ВНЖ дає квартира або будинок, в яких іноземець живе. Це до постійно виникає питання про те, чи можна купити щось одне (наприклад, маленьку дешеву квартиру або дешевий будинок в селі), а орендувати щось інше, більш комфортне для життя.

Те, що я тут написала, в принципі, і раніше передбачалося. Уже давно з відсиланням до старого югославським закону легально іноземцю можна купити на своє ім'я тільки будинок або квартиру.

І за фактом іноді з Мупа приходять і перевіряють (іноді запитують у сусідів), чи дійсно там живуть ті, хто подали заявку на ВНЖ.

Тобто всі ці правила, які і так діяли в країні, тепер закріплені на рівні закону.

Перелік документів для отримання ВНЖ Сербії по нерухомості

  1. Заява (сербською мовою).
  2. Автобіографія (на сербському).
  3. Договір купівлі-продажу нерухомості.
  4. Довідка про наявність грошових коштів на рахунку в місцевому банку (необхідна сума законом не встановлена, але зазвичай вважається, що досить 3500 - 4000 євро на сім'ю з 3-х чоловік і 2000 євро, якщо людина один).
  5. Медична страховка (можна оформити в «Дунав осігуранье»).
  6. Дві кольорові фотографії 3х4.
  7. Картка реєстрації іноземця ( «білий картон»).
  8. Закордонний паспорт.
  9. Квитанції про оплату мита.

Якщо документи подаються на сім'ю, то додатково надаються копія свідоцтва про укладення шлюбу і (при необхідності) свідоцтва про народження дитини.

Запитання про ВНЖ Сербії по нерухомості

Але теорія теорією, а практика практикою. І на практиці у кожного своя ситуація, своє уявлення про цей процес, свою нюанси.

Тому далі питання, які задають найчастіше. У коментарях, в особистих повідомлення, в соцмережах.

«Чи правда, що ВНЖ по нерухомості в Сербії дається« автоматом »?

До речі, хороший питання, який дозволяє якісь речі пояснити.

Автоматом - так, в тому сенсі, що інших підстав уже не потрібно. Володіння нерухомістю - саме по собі достатня.

Але це не виглядає так, що як тільки ви купуєте нерухомість, то «десь там» ставлять галочку, що до нерухомості видається ще і ВНЖ.

Ні, після того, як ви купили нерухомість (це і є підстава для ВНЖ) так само ви збираєте інші документи. І цей пакет документів несе в поліцію.

Тобто і автоматом, і немає. Інших підстав уже не потрібно. Але документи зібрати і віднести в поліцію потрібно.

«Чи можна купити нерухомість, але вид на проживання поки не оформляти, а зробити це пізніше»

Часто запитують про ситуацію, коли сім'я, скажімо, хоче купити нерухомість, але переїжджати поки не готова. Чи можна ВНЖ не оформляти або оформити пізніше? Ну, звичайно ж, так. Подати документи на ВНЖ - це право, а не обов'язок. У Сербії іноземці купують житлову нерухомість на своє ім'я.

На ВНЖ можна не подавати зовсім, якщо немає в планах жити в країні постійно, можна подати пізніше, коли вирішите переїхати. Все це можна абсолютно вільно.

«Якщо я переїду, отримаю ВНЖ, чи можу я потім перевезти з собою дорослих родичів? Маму, сестру, бабусю? »

Возз'єднання в Сербії поширюється тільки на подружжя. Неповнолітні діти отримують ВНЖ як члени сім'ї. Дружина і діти - переїдуть, матимуть ВНЖ, їм не потрібно інших підстав.

Але якщо з вами переїжджають інші повнолітні родичі, їм потрібно самостійно підставу, щоб подати документи на ВНЖ.

Як варіант, на них можна оформити частку в тій нерухомості, яку ви купуєте. Тільки бажано, щоб все це виглядало реалістично, ну, не студія, в якій 10 співвласників, які планують отримати ВНЖ.

Тому що з осені на рівні закону діє правило, згідно з яким право на ВНЖ дає нерухомість, якою іноземець володіє і в якій він живе. Ну, тобто щоб все це виглядало логічно.

«Чи дозволяє сербський ВНЖ по нерухомості працювати?»

Так скажімо, він це не забороняє, як в більшості європейських країн. Найближчий аналог сербського ВНЖ по нерухомості - це види на проживання для фінансово-незалежних в країнах ЄС.

Там теж передбачається, що у вас є житло, є медична страховка, є кошти на життя. І правилами цих країн працювати в країні заборонено, або потрібно змінювати підставу для ВНЖ.

Так ось в Сербії можна жити на підставі ВНЖ по нерухомості, можна шукати роботу і можна навіть її знайти. Але в кінцевому рахунку, щоб все було легально, додатково оформляється дозвіл на роботу. Яке видається на термін ВНЖ, потім продовжується.

За дозвіл на роботу окремі мита (близько 100 євро в рік). Але виглядає процес саме ось так.

Може бути ВНЖ по нерухомості. Може бути своя компанія або ІП, або місце, де людина працевлаштований (з дотриманням місцевих правил, коли роботодавець повинен довести, що не знайшов потрібних кадрів серед місцевих).

І ще раз: сербський ВНЖ по нерухомості сам по собі права працювати в країні не дає, але і не забороняє. Необхідно окреме отримання дозволу на роботу.

Про ВНЖ по бізнесу

Формально це ВНЖ, який людина отримує на підставі працевлаштування. Але щоб працевлаштуватися, як правило, спочатку реєструється індивідуальний підприємець або реєструється компанія.

У чомусь тут більше формальностей, ніж при отриманні ВНЖ на підставі нерухомості, тому що держава передбачає, що людина не просто зареєструє формально компанію, але і буде вести діяльність.

Але тим не менш, це хороший спосіб потрапити в країну з мінімальними вкладеннями. Але лише з відносно мінімальними, як ви зрозумієте ближче до кінця цього розділу.

Тут порядок інший. Спочатку реєструється компанія або індивідуальний підприємець. Потім оформлюється посвідка на проживання.

В цілому пакет документів схожий на той, що для ВНЖ по нерухомості. Але замість договору купівлі-продажу нерухомості буде акт про заснування компанії і договір оренди житла в Сербії.

Що стосується дозволу на проживання у цій підставі, то він дозволяє переїхати без великих вкладень (на покупку квартири).

Але необхідно закласти щомісячні витрати на підтримку життя ІП або компанії. Навіть якщо буде нульова діяльність, мінімальні податки все одно будуть - сукупно мінімальні витрати складають близько 200 євро на місяць.

На щастя, брати на роботу місцевих, сербів, згідно із законом не обов'язково. Поки це так. І це величезний плюс. Оскільки в іншому випадку витрати були б набагато більше.

Якщо ви фріланесер, ВП у Росії і т.п., працюєте віддалено, то частина діяльності можна перевести на сербський ВП. І ось вам і підстава. І все, в загальному, легально.

Але якщо чогось подібного немає, якщо не плануєте хоча б якийсь невеликий бізнес, то потрібно думати. Якийсь час на відсутність діяльності у компанії, можливо, МУП і буде закривати очі. Але швидше за все не довго.

Ще один важливий момент за новим законом «Про іноземців, який вступає в силу з жовтня 2018 року.

Він робить становище тих, хто отримує дозвіл на проживання умовно по бізнесу краще, набагато краще.

Відповідно до діючого закону, який ось-ось втратить свою силу, щоб отримати право на ПМЖ доводилося б жити в країні мінімум 10 років (оскільки закон містить ному, по якій в залік для цілей ПМЖ йде половина терміну, прожитого в країні на цій підставі).

10 років - це, звичайно, нескінченність. Загалом, в новому законі про іноземців такого правила немає. І права, щоб подати документи на ПМЖ, потрібно буде чекати всього 5 років, як і по нерухомості.

Про планування бізнесу в Сербії потрібно говорити зовсім окремо. Але боронь боже, щоб ви запланували все так, що переїжджаєте за цим пунктом, відкриваєте компанію, і ось вже в мріях через 3-4 місяць, півроку-рік (у кого як з упевненістю в собі) ваша компанія покриваєте всі свої витрати і дає на життя ... Загалом, навряд чи.

Якщо плануєте це підстава, обов'язково закладайте джерело грошей на життя і зміст свого ІП (мінімальні податки), і ту ж оренду квартири. Вважайте свій бюджет.

Як і де оформляти ВНЖ Сербії

Вид на проживання оформляється на території Сербії, в поліції. Це дуже важливий і дуже зручний момент, який позитивно відрізняє отримання ВНЖ Сербії.

Не треба нікуди виїжджати, не треба запитувати ВНЖ на батьківщині (скажімо в посольстві Сербії, яке знаходиться в Росії), за аналогією з деякими країнами ЄС. Нічого цього не потрібно.

Все логічно, досить просто. І з мінімумом переміщень. І витрат, в кінцевому підсумку. Грошових і нервових.

Отже, ось як зазвичай виглядає цей процес. Для оформлення документів спочатку досить приїхати в країну туристом.

Для того, щоб в'їхати до Сербії, віза громадянам Росії, України і Білорусі не потрібна. При в'їзді в паспорт ставлять штамп про безвізовий в'їзд на 30 днів.

Тут важливо не забути про оформлення білого картону, тому що він потрібен і для відкриття рахунку в банку, і для реєстрації компанії, і для покупки нерухомості.

Якщо за 30 днів безвізового в'їзду в країну справи по оформленню ВНЖ завершити не вдалося, досить виїхати з країни в сусідню країну і в'їхати знову, без проблем.

Далі ви створюєте собі на території Сербії підставу, щоб отримати ВНЖ - реєструєте ІП або компанію, купуєте нерухомість.

Після цього ви збираєте пакет документів на ВНЖ і йдете з ним в поліцію. Усе. Якщо все ок, через 3 тижні вам подзвонять з поліції і попросять принести паспорт, щоб вклеїти туди боравак.

Чи треба перекладати документи в Росії

При бажанні документи можна переводити і апостилювати в Росії. І є випадки, коли люди переводили все тотально, не знаючи, які документи їм знадобляться в Сербії.

Але є спосіб простіше і дешевше. Між Росією і Сербією діє угода про взаємну правову допомогу, що встановлює ще більш простий порядок визнання документів, ніж апостиль.

Такі угоди підписуються між деякими країнами, близькими в культурному та економічному плані, і фактично прирівнюють документи дружньої держави до внутрішніх.

Щоб легалізувати російські документи тут, в Сербії, їх досить перевести і завірити печаткою судового перекладача. Це зручний спосіб тим, що переводити можна документи при необхідності.

У України і Білорусії, наскільки мені відомо, таких угод з Сербією немає, і тут єдиний варіант - перекладати документи на сербську та апостилювати в своїй країні.

ВНЖ Сербії на підставі навчання

Відповідно до закону Сербії «Про іноземців» навчання є однією з підстав оформлення ВНЖ Сербії.

Під навчанням розуміються мовні курси, навчання дитини в школі (в цьому випадку основним заявником є ​​дитина), навчання в університеті, науково-дослідницька діяльність, міжнародний обмін студентів та ін.

Найбільший інтерес зазвичай викликають мовні курси і навчання дитини в школі. Спочатку за мовними курсами: поки практика складалася так, що ВНЖ в такій ситуації давали всього на 3 місяці без права продовження.

Таким чином, настільки популярне підставу для довгострокового перебування у багатьох країнах, як навчання, в разі Сербії є досить незручним і дорогим варіантом. Подивимося, може бути практика зміниться.

Що стосується отримання ВНЖ на підставі навчання дитини в школі, то формально така підстава у законі є.

Деякий час назад проходила наступна схема: дитину влаштовують в школу, він отримує ВНЖ за цим пунктом, батьки через возз'єднання (по-моєму, так).

Але практика ця була дуже обмежена. Якщо такі випадки і були, то вони поодинокі. Формально закон це не забороняв, але документи в МУПе брати практично відмовлялися.

Новий закон про іноземців цю ситуацію вирішив. Дитина може отримати посвідку на проживання на підставі навчання в школі, але на території Сербії повинен бути дорослий (повнолітній) людина, скажімо, батько, у якого є своє підставу для перебування на території республіки Сербії.

Тобто дитина отримати може. За умови, що у батька є вид на проживання, з навчанням в школі ніяк не пов'язана.

Все, схема переїзду на підставі навчання дитини в школі, померла.

висновки

Як ви зрозуміли зі статті, потихеньку законодавство Сербії про іноземців змінюється. Воно стає логічніше, чіткіше, закріплюючи вже сформовану практику, вирішуючи ті ситуації, які до цього були спірні.

На даний момент країна зручна тим, хто хотів би емігрувати на підставі покупку нерухомості. Свого часу і для нашої сім'ї це було одним з аргументів для переїзду саме до Сербії. Купувати собі житло ми планували все одно, питання ВНЖ вирішувалося сам собою.

На підставі реєстрації компанії або ІП переїжджати також можна. Це простіше, ніж в деяких країнах ЄС, не потрібно брати на роботу місцевих, мінімальні обов'язкові щомісячні витрати близько 200 євро.

В цілому вид на проживання в Сербії поки ще досить посильний і зручний спосіб переїхати в Європу без зайвих витрат і нервів.

Якщо у вас залишилися якісь питання, запитуйте в коментарях.

Маму, сестру, бабусю?
Які підстави?
Який перелік документів?
Які переваги?
І чим тимчасовий вид на проживання (ВНЖ) відрізняється від постійного (ПМЖ)?
«Чи правда, що ВНЖ по нерухомості в Сербії дається« автоматом »?
Чи можна ВНЖ не оформляти або оформити пізніше?
«Якщо я переїду, отримаю ВНЖ, чи можу я потім перевезти з собою дорослих родичів?
Маму, сестру, бабусю?
«Чи дозволяє сербський ВНЖ по нерухомості працювати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online