E-резидентство Естонії: що це таке?

  1. Що таке e-резиденство Естонії?
  2. Як цифровий ідентифікатор е-резидента відрізняється від естонської ідентифікаційної карти?
  3. Чим корисно e-резидентство?
  4. Яка юридична позиція е-резидента в Естонії?
  5. Чи є е-резидент податковим резидентом в Естонії?
  6. Які умови отримання e-резидентства?
  7. Як отримати e-резидентство Естонії?
  8. Скільки часу буде потрібно, щоб отримати е-резидентство?
  9. Чи є доступ е-резидента до онлайн-послуг аналогічним доступу жителя з естонської ID-картою?
  10. Чим e-резидентство Естонії корисним підприємцям?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

02 грудня 2016 р пройшла друга річниця креативної, амбітної і блискучої ідеї e-резидентства Естонії. Протягом останніх років Естонія запрошувала підприємців з усього світу стати e-резидентами, що в свою чергу повинно було дозволити їм легко відкрити і вести бізнес в Естонії.

Процес подачі заявки на e-резидентство Естонії досить простий: ви відправляєте заявку онлайн, платите невелику суму, проходите перевірку благонадійності і отримуєте карту посвідчення е-резидента в найближчому посольстві Естонії. Відкриття бізнесу в Естонії теж досить просто: як тільки ви отримуєте e-резидентство Естонії, ви можете створити онлайн-бізнес за день.
Естонія є першою країною в світі, яка пропонує підприємцям e-резидентство. Ставши е-резидентом, ви отримуєте смарт-карту (цифровий ідентифікатор), яка дозволить вам користуватися державними і приватними онлайн-послугами в Естонії. Вона надасть вам можливість використовувати цифровий підпис для документів і електронних листів, а також забезпечить безпечний спосіб шифрування файлів з використанням смарт-карти, аналогічно тому, як естонці в даний час використовують естонську ID-карту. Державні послуги включають використання комерційного регістра для створення і управління естонською компанією в Інтернеті.

Що таке e-резиденство Естонії?

Відповідно до Закону про посвідчення особи, що діє з 1 грудня 2014 року, особі, яка не є громадянином Естонії або іноземним резидентом Естонії, може бути присвоєно цифровий ідентифікатор. Іноземці мають потребу в цифровий ідентифікації особистості в державному або приватному електронному адмініструванні. Перш для іноземця, який проживає в Естонії на підставі виду на проживання чи права на проживання, це було можливо тільки при доказі їх проживання в Естонії. Термін дії цифрового ідентифікатора і його сертифікатів становить три роки. Раніше цифровий ідентифікатор був доступний для жителів в якості додаткової карти для паралельного використання з ID-картою.

Як цифровий ідентифікатор е-резидента відрізняється від естонської ідентифікаційної карти?

Цифровий ідентифікатор е-резидента - це чіп-карта, подібна естонської ID-картки, яка може використовуватися тільки в цифровому середовищі для ідентифікації особи і для використання цифрового підпису. Оскільки документ не призначений для візуальної ідентифікації або подорожей, на ньому немає фотографії користувача.

Чим корисно e-резидентство?

E-резидентство Естонії корисно для підприємців, іноземних працівників, членів органів управління підприємств, що працюють в Естонії, або людей, які цікавляться естонськими компаніями, для електронної ідентифікації та доступу до онлайн-послуг. Мета видачі цифрового ідентифікатора для е-резидента полягає в сприянні економічному зростанню в Естонії, створюючи можливість безпечного використання онлайн-послуг. До сих пір нерезиденти мали доступ до певних електронних послуг з банківськими калькуляторами без можливості надання цифрового підпису. Із закону, який набирає чинності, e-резиденти можуть тепер використовувати комерційний реєстр Естонії і державний портал eesti.ee для адміністрування англійською мовою за допомогою програмного забезпечення цифрового підпису DigiDoc. Для інших середовищ все ще відбувається переклад та налаштування.

Яка юридична позиція е-резидента в Естонії?

E-резидентство схоже на юридичну позицію іноземця: ті ж принципи, які застосовуються при ухваленні рішення про видачу іноземцям візи або дозволу на проживання, застосовуються при видачі цифрового ідентифікатора е-резидента.

Чи є е-резидент податковим резидентом в Естонії?

Особа є податковим резидентом Естонії, якщо його або її місцем проживання є Естонія, або він або вона залишається в Естонії не менше 183 днів протягом 12 послідовних календарних місяців. Юридична особа є податковим резидентом, якщо це встановлено відповідно до законодавства Естонії. Якщо ці умови податкового резидентства не дотримуються, фізична або юридична особа не вважається податковим резидентом Естонії, навіть якщо фізична особа має е-резідентсво Естонії.

Якщо особа вважається податковим резидентом Естонії, слід також враховувати, чи є одне і те ж особа податковим резидентом якої іншої країни відповідно до законодавства іноземної держави. В такому випадку податкова резиденція в Естонії буде залежати від податкового договору між Естонією і іноземною державою.

Читайте також "Податок з обороту VAT в Естонії: обов'язкове і добровільне отримання VAT-номера"

Які умови отримання e-резидентства?

Цифровий ідентифікатор е-резидента може бути виданий особі, яка має зв'язок з естонським державою, або мають обгрунтований інтерес у використанні естонських онлайн-послуг. Видача цифрового ідентифікатора визначається Департаментом поліції і прикордонної охорони Естонії, а відмова у видачі не зобов'язаний бути обгрунтований і не може бути оскаржений в суді. При видачі цифрового ідентифікатора благонадійність е-резидента буде перевірятися з усіх доступних джерел. Наступні перевірки будуть також проводитися протягом терміну дії документа. Моніторинг використання цифрового ідентифікатора е-резидента буде проводитися Департаментом поліції і прикордонної охорони, Департаментом безпеки та Податково-митного Департаментом Естонії.

Як отримати e-резидентство Естонії?

Цифрові ідентифікатори е-резидента видаються в пунктах обслуговування Департаменту поліції і прикордонної охорони і посольствах Естонії по всьому світу. Після заповнення онлайн-заявки на цифровий ідентифікатор для підтвердження ідентіфіцікаціі особистості заявник повинен звернутися в пункт обслуговування або посольство Естонії для отримання документа. Заявник буде ідентифікований на підставі проїзного документа своєї країни громадянства. Крім того будуть зібрані біометричні дані і відбитки пальців заявника. Біометричні дані будуть перешкоджати створенню декількох особистостей.

Читайте також "Які існують види компаній в Естонії?"

Скільки часу буде потрібно, щоб отримати е-резидентство?

Потрібно мінімум 10 робочих днів, щоб переглянути заявку цифрового ідентифікатора е-резидента. В процесі обробки заявки заявнику буде виданий персональний ідентифікаційний код Естонії, якщо у нього його раніше не було. Якщо заявник відповідає неодмінним умовам для отримання e-резидентства Естонії, а також проходить перевірку благонадійності, то йому буде видано цифровий ідентифікатор в пункті обслуговування разом з інструкціями і зчитувачем карт, необхідними для його використання.

Чи є доступ е-резидента до онлайн-послуг аналогічним доступу жителя з естонської ID-картою?

Постачальник державних або приватних послуг може вирішити надати послугу е-резиденту на основі цифрового ідентифікатора, обмежити надання послуги або висунути додаткові вимоги для отримання доступу до послуги, включаючи запит на надання додаткових даних і документів або особиста присутність у постачальника послуг. Основне питання полягає в тому, чи буде вимога особиста присутність скасовано для реєстрації ПДВ та відкриття банківського рахунку для е-резидентів.

Чим e-резидентство Естонії корисним підприємцям?

  • Можливість створення онлайн-компанії за день через портал реєстрації компаній.
  • Управління онлайн-компанією з будь-якої точки світу.
  • Можливість відкрити банківський рахунок, а також використовувати інтернет-банк.
  • Можливість переглядати податкові рахунки і відправляти податкові декларації онлайн через e-Tax Board.
  • Доступ до всіх естонським банківських рахунків за допомогою однієї смарт-карти.
  • Можливість використовувати цифровий підпис на будь-якому офіційному документі в Естонії.
  • Можливість використовувати смарт-карту для шифрування електронних листів і файлів безкоштовно.
  • Можливість використовувати громадські послуги через державний портал eesti.ee.

Які переваги для розробників?

  • Постійно підтримувана інфраструктура цифрової ідентифікації.
  • Публічні API для безпечної аутентифікації і цифрового підпису.
  • Перевірені державою користувачі.
  • Відповідність вимогам KYC.
  • Доступ до глобальних ринків.
  • Спільний брендинг з програмою е-резидентства.
  • Доступ до товариства е-резидентів

Коли ви не кваліфікуєтеся на отримання e-резіденства Естонії?

  • У вас немає діючого документа про громадянство з вашої країни.
  • Ви не проходите перевірку безпеки, що проводиться Департаментом поліції і прикордонної охорони, Департаментом безпеки та Податково-митного Департаментом Естонії.
  • У вас немає зв'язків з Естонією або обґрунтованого інтересу в використанні естонських онлайн-послуг.

Зверніть увагу, що e-резидентство Естонії не має прямого впливу на ваше податкове резидентство. Той факт, що ви є естонським е-резидентом не означає, що ви автоматично стаєте податковим резидентом Естонії.

Ми консультуємо підприємців-нерезидентів з питань міжнародного оподаткування , Організуємо віртуальні офіси, кімнати для переговорів. Також ми спеціалізуємося на обслуговуванні підприємців e-резидентів російською, англійською та естонською мовами.
Ви можете звернутися в наші офіси в Таллінні, Москві, Санкт-Петербурзі, а також зв'язатися з нами по телефону.

Ви можете звернутися в наші офіси в Таллінні, Москві, Санкт-Петербурзі, а також зв'язатися з нами по телефону

Денис має багаторічний досвід консультування клієнтів з питань застосування іноземних компаній для податкового планування і захисту конфіденційності. Крім цього, він веде серію онлайн-семінарів, присвячених використанню європейських юрисдикцій в міжнародному податковому плануванні.

Що таке e-резиденство Естонії?
Як цифровий ідентифікатор е-резидента відрізняється від естонської ідентифікаційної карти?
Чим корисно e-резидентство?
Яка юридична позиція е-резидента в Естонії?
Чи є е-резидент податковим резидентом в Естонії?
Які умови отримання e-резидентства?
Як отримати e-резидентство Естонії?
Скільки часу буде потрібно, щоб отримати е-резидентство?
Чи є доступ е-резидента до онлайн-послуг аналогічним доступу жителя з естонської ID-картою?
Чим e-резидентство Естонії корисним підприємцям?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online