В Україні ввели тотальну реєстрацію: чим це буде чревато для пересічних громадян

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приїжджих з кредитами, аліментами та штрафами зобов'язали відмічатися в сільраді або жеку

В Україні ввели тотальну реєстрацію: чим це буде чревато для пересічних громадян Олександр Панченко, Катерина Стулень https://cdn.segodnya.ua/img/article/3029/34_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article /3029/34_tn.jpg 2012-05-23T06: 30: 00 + 03: 00 Бізнес Експерти вважають, що закон допоможе судам і військкоматів, але вдарить по тих, хто здає житло

Громадян України, які щось комусь винні, можуть взяти під жорсткий контроль - вони будуть зобов'язані протягом 10 днів повідомити про місце свого фактичного перебування в органи реєстрації (паспортний стіл в жеку, сільрада), якщо їдуть з місця, де вони зареєстровані (по-старому - прописані), більше ніж на місяць. Закон про це прийняла Верховна Рада. Про тих, хто повинен реєструватися, якщо він залишає своє ПМЖ - див. Нижче інфографіку.

Як розповів нам автор закону нардеп Володимир Олійник (ПР), законопроект стосується всіх іноземців, як в'їжджають в Україну, так і проживають тут постійно або тимчасово, і тільки тих громадян України, які мають певні зобов'язання перед державою (військовозобов'язані або беруть участь в судовому процесі) , іншими громадянами (аліментники) або банком (позичальники). Всіх інших громадян України це не стосується. Наприклад, людина може бути зареєстрований в Одесі, а жити і працювати в Києві. "Це - європейська практика, закон розроблено відповідно до рекомендацій Ради Європи, - роз'яснив нам Олійник. - Зараз такої вимоги в наших законах немає, що створює складності судам, військкоматів, виконавчій службі - вони не можуть вручити повістку в суд, закликати в армію , стягнути борг. Реєстрація місця перебування не вимагає жодних документів, крім заяви - я, такий-то, прибув звідти-то, прошу зареєструвати місце мого фактичного перебування за такою-то адресою ".

Що стосується іноземних громадян або осіб без громадянства, то вони зобов'язані стати на облік протягом 10 днів, як це прийнято в Європі і Росії. Автор упевнений, що така міра повинна перешкоджати незаконній міграції в Україні, яка стала транзитною державою для мігрантів.

"Найбільше можуть постраждати ті, хто платить аліменти (оціночно це близько 5 млн, в основному чоловіки. - Авт.) І чоловіки призовного віку (до 25 років, таких близько 3 млн), їм доведеться регулярно відзначатися при тривалих поїздках в інші регіони на заробітки, навчання, для інших ніяких складнощів я не бачу, адже судяться і беруть кредити не так багато людей в порівнянні з цими категоріями, - говорить нардеп Євген Царьков (КПУ). - я закон підтримав, тому що він допоможе навести хоч який- то порядок перш за все з веденням судових справ. Якщо челове до проходить відповідачем або свідком у справі і його не можуть знайти, це затягує судовий процес. А штраф дисциплінує. Думаю, що будуть задоволені і банкіри, які видали кредит - це зайвий важіль, щоб позичальники платили вчасно. Хоча і невеликий, адже штрафи за порушення паспортного режиму поки символічні - 17-51 грн ". Глава комітету ВР з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський (Блок Литвина) вважає, що закон не обмежує прав людини, тому що реєстрація його фактичного місця перебування має явочний, а не дозвільний характер: "Навпаки, ті, хто мають якісь -то зобов'язання перед іншими членами, не зможуть своєю відсутністю обмежувати їх права ".

ПОНАД ТРЕТИНИ - домосід. Але, схоже, що більшість українців навряд чи відчують наслідки прийняття закону про реєстрацію місця перебування. За даними соцопитування КМІС, 36% жителів України жодного разу взагалі не виїжджали за межі своєї області, не кажучи вже про те, щоб покинути свій будинок на місяць і більше. Ще майже стільки ж (35,8%) - виїжджали, але рідше, ніж раз на рік. Приблизно кожен четвертий (23,1%) не буває вдома кілька разів на рік, 2,7% - раз на місяць і 2,4% - частіше, ніж раз на місяць.

ШТРАФИ ВІД 17 до 2400 ГРН

Зараз адмінкодексу встановлює такі штрафи за порушення паспортного режиму:

  • для фізосіб - громадян України- за проживання без реєстрації - 17-51 грн,

  • за несвоєчасну реєстрацію дитини - 17-51 грн,

  • для громадян України, які запросили іноземних громадян і не забезпечили їх реєстрацію, - 340-680 грн,

  • для іноземних громадян і осіб без громадянства за перебування без реєстрації - 510-850 грн,

  • для посадових осіб, які взяли на роботу, навчання, забезпечили житлом іноземних громадян, які перебувають в Україні без реєстрації - штраф 1700-2400 грн.

ЮРИСТИ: "РЕЄСТРАЦІЯ підняв ціни на житло"

Юристи кажуть, що завдяки новому закону боржник не зможе сховатися від відповідальності, але в той же час через нововведення і без того високі ціни на оренду житла можуть поповзти вгору.

"Це правильний і потрібний закон! Його в першу чергу оцінять ті, від яких ховаються боржники. Наприклад, у мене дуже багато судових справ, за якими відповідачів просто не знайти, - каже нам адвокат Тетяна Монтян. - До того ж це заощадить багато грошей, які витрачаються на розшук таких ось боржників. Але штрафи за відсутність реєстрації можна було б зробити і більше (ст. 197 Адмінкодексу передбачає штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів, від 17 до 51 грн. - Авт.). і ще я б додала штраф тим, кого правоохоронці або судові виконаєте Чи не можуть знайти за вказаною ним адресою ".

Її колега Володимир Столітній вважає, що багато людей, які, наприклад, приїхали на заробітки в інше місто і живуть на зйомній квартирі, не зможуть зареєструватися, так як в цьому їм відмовить орендодавці. "Ні для кого не секрет, що більшість орендодавців здають житло нелегально, тобто в обхід податкової, - каже" Сегодня "юрист Володимир Столітній. - А реєстрація полегшить податковою завдання пошуку таких людей. Природно, господарі квартир не дадуть згоду, щоб його квартиронаймач вказав, де він проживає. і тоді наймачеві залишається тільки платити штрафи. В такому випадку орендодавцям взагалі вигідніше буде закрити квартиру і нікому не здавати житло ". За його словами, якщо господар квартири все ж вирішить працювати "по-білому" і погодиться платити податки зі здачі житла, то відразу ж підніме квартплату, щоб "відбити" гроші, сплачені як податки.

У цьому побоюванні його підтримує і Тетяна Монтян: "Це суттєва недоробка закону. Варто було б змушувати вказувати не місце проживання, а адресу, за якою можна знайти людину. Наприклад, місце його роботи або навчання. Тоді б проблема з орендодавцями відпала сама собою" .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online