Розлучення з іноземцем

Стаття на тему: розлучення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розлучення з іноземцем здається складним і важким справою тільки на перший погляд.

Досвідчений адвокат з питань сімейного права легко наведе приклади, коли розлучення між громадянами різних держав були просто справою техніки, на відміну від інколи дуже непростих шлюборозлучних процесів співвітчизників.

Відповідно до ст.160 Сімейного кодексу РФ:

  1. Розірвання шлюбу між громадянами Російської Федерації та іноземними громадянами або особами без громадянства, а також шлюбу між іноземними громадянами на території Російської Федерації здійснюється відповідно до законодавства Російської Федерації.

  2. Громадянин Російської Федерації, який проживає за межами території Російської Федерації, має право розірвати шлюб з проживають за межами території Російської Федерації, незалежно від його громадянства в суді Російської Федерації. У разі, якщо відповідно до законодавства Російської Федерації допускається розірвання шлюбу в органах реєстрації актів цивільного стану, шлюб може бути розірваний в дипломатичних представництвах або в консульських установах Російської Федерації.

  3. Розірвання шлюбу між громадянами Російської Федерації або розірвання шлюбу між громадянами Російської Федерації та іноземними громадянами або особами без громадянства, вчинені за межами території Російської Федерації з дотриманням законодавства відповідної іноземної держави про компетенцію органів, які приймали рішення про розірвання шлюбу, і підлягає застосуванню при розірванні шлюбу законодавстві , визнають чинним у Російській Федерації.

  4. Розірвання шлюбу між іноземними громадянами, здійснене за межами території Російської Федерації з дотриманням законодавства відповідної іноземної держави про компетенцію органів, які приймали рішення про розірвання шлюбу, і підлягає застосуванню при розірванні шлюбу законодавстві, визнається дійсним в Російській Федерації.

Таким чином, шлюби між російськими громадянами та іноземними громадянами або особами без громадянства на території Росії розриваються відповідно до законодавства Російської Федерації.

слід пам'ятати

Шлюб, розірваний виключно за російським законодавством, в деяких країнах може вважатися не розірваним. Внести в це питання повну ясність вам допоможе консультація адвоката по сімейних справах .

У справах про розірвання шлюбу між подружжям, один з яких - російський громадянин, а другий є громадянином держави, що належить до СНД, застосовується законодавство тієї держави, громадянами якої на момент подачі заяви вони є.

Якщо подружжя має громадянство різних держав, застосовується законодавство держави, установа якої розглядає справу про розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу не тягне за собою зміни громадянства народилися у цьому шлюбі або усиновлених дітей.

Сімейний Кодекс РФ допускає розірвання шлюбу російських громадян, які проживають за кордоном, в російському суді. Це правило діє і в тому випадку, якщо другий з подружжя є громадянином іноземної держави.

Куди можна звертатися?

Подружжя має право звертатися до дипломатичних представництв та консульських установ Росії, але тільки в разі, якщо мова йде про шлюб, розірвання якого можливо в органах загсу. Консул має право розривати шлюби між російськими громадянами, якщо хоча б один з подружжя постійно проживає за кордоном.

Що не мають неповнолітніх дітей подружжя за взаємною згодою можуть розірвати шлюб в консульській установі Росії за місцем проживання одного з них.

Зверніть увагу

Реєстрація розірвання шлюбу проводиться в присутності обох подружжя, однак, якщо один з них не може з'явитися до консульської установи з поважних причин, то спільну заяву подається одним чоловіком, а підпис другого повинна бути засвідчена органом загсу або нотаріусом або консулом за місцем проживання другого з подружжя.

Свідоцтво про розірвання шлюбу йому надсилається через Міністерство закордонних справ в орган загсу за місцем його проживання, якщо він живе в Росії; якщо він живе за межами Росії - в дипломатичному порядку консулу за місцем проживання чоловіка.

Російський громадянин може розірвати шлюб з чоловіком-іноземцем за кордоном. Таке розірвання шлюбу буде визнано дійсним в Росії, якщо дотримані наступні умови:

  1. Рішення про розірвання шлюбу має бути винесено компетентними органами країни перебування (наприклад, судом).

  2. Повинні бути дотримані норми сімейного права тієї держави, де винесено рішення про розірвання шлюбу. Якщо ці норми відсилають до законодавства країни громадянства подружжя, необхідно переконатися, що дотримані норми російського сімейного законодавства.

Якщо один із подружжя або інша заінтересована особа заперечує проти визнання в Росії іноземного рішення про розірвання шлюбу, питання вирішується в судовому порядку.

Іноземне рішення про розірвання шлюбу має таку ж юридичну силу, що і рішення російських судів або органів загсу. На відміну від шлюбів, розірваних в Росії, при цьому не потрібно державної реєстрації розірвання шлюбу в органах загсу.

Припинення попереднього шлюбу настає з дня набрання іноземного рішення в законну силу. У більшості країн законодавство відраховує цей термін, починаючи з дня вручення відповідній стороні копії рішення.

Інші статті на тему: розлучення
Куди можна звертатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online