Про зміни в прийомі на роботу громадян Казахстану в Росії в 2012 році

  1. оформлення
  2. терміни перебування
  3. Правила реєстрації
  4. Дострокове розірвання трудового договору
  5. профспілки
  6. Соціальні гарантії
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня 2012 року громадяни Казахстану можуть працювати в Росії поза квотами і без дозволів на роботу. Угода від 19.11.2010 «Про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей» (далі - «Угода») вступило в силу з 1 січня 2012 року відповідно до Рішення Вищої Євразійської економічної ради від 19.12.2011 N 9. Однак порядок прийому на роботу громадян Казахстану на територію Російської Федерації на практиці поки що не сформувався.

Аналізуючи текст Угоди та норм міграційного законодавства РФ, можна відзначити кілька моментів, які необхідно враховувати при прийомі на роботу громадянина Казахстану.

Відзначимо, що дія Угоди не поширюється на правовідносини, пов'язані із здійсненням діяльності громадянами Казахстану на території РФ на основі цивільно-правових договорів. Відповідно до ст. 1 Угоди «трудова діяльність» визначається як трудова діяльність трудящого-мігранта, здійснювана їм на території держави працевлаштування відповідно до її законодавства на підставі трудового договору. Відповідно, іноземні громадяни, які бажають здійснювати діяльність за договором надання послуг або підряду, не мають права на спрощений порядок оформлення.

оформлення

Відповідно до ст. 4 Угоди при прийомі на роботу трудящого-мігранта подає працедавцю документи, передбачені трудовим законодавством держави працевлаштування (в даному випадку, Росії).

Відповідно до ст. 65 Трудового кодексу РФ (далі - «ТК РФ») такими документами є:

паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

трудова книжка (за винятком випадків, коли трудовий договір з трудящим-мігрантом укладається вперше, або працівник приймається на роботу за сумісництвом);

страхове свідоцтво державного пенсійного страхування (починаючи з 1 січня 2012 року його оформляється в більшості випадків, оскільки починаючи з цієї дати до застрахованих осіб відносять не тільки постійно або тимчасово проживають на території Російської Федерації іноземних громадян або осіб без громадянства, а й іноземних громадян або осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території Російської Федерації, які уклали трудовий договір на невизначений термін або строковий трудовий договір на строк не менше шести місяців);

документ про освіту, кваліфікацію або спеціальних знаннях - якщо робота вимагає спеціальної підготовки.


Роботодавцю не буде потрібно подавати пропозиції про потребу в залученні іноземних працівників і формування квот на здійснення іноземними громадянами трудової діяльності в Російській Федерації на майбутній рік і пропозиції щодо коригування цих квот, оскільки Угода встановлює, що діяльність, пов'язана з залученням трудящих-мігрантів, здійснюється роботодавцями держави працевлаштування без врахування обмежень щодо захисту національного ринку праці (ст. 3 Угоди).

Також відносно громадян Казахстану скасовується порядок повідомлення територіального органу ФМС Росії і органу влади суб'єкта РФ з питань зайнятості населення про укладення / припинення трудового договору та надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати тривалістю більше одного календарного місяця протягом року.

Громадянин Казахстану може бути направлений у службове відрядження в будь-який суб'єкт Російської Федерації без обмеження тривалості днів перебування у відрядженні (відзначимо, що стосовно більшості іноземних працівників Наказом Міністерства охорони здоров'я РФ від 28.07.2010 N 564н встановлено обмеження щодо здійснення трудової діяльності поза межами суб'єкта Російської федерації, на території якого їм видано дозвіл на роботу).

Спираючись на норми трудового законодавства РФ можна зробити висновок про можливість укладення з трудящим-мігрантом як строкового трудового договору відповідно до підставами, зазначеними в ст. 58 ТК РФ, так і трудового договору на невизначений термін. Стаття 58 ТК РФ не містить спеціальної підстави для укладання строкового договору як здійснення трудової функції іноземним громадянином. Однак висновок безстрокового трудового договору може спричинити суперечки з органами міграційного обліку, оскільки постановка на міграційний облік для громадян Казахстану відповідно до Угоди оформляється на термін дії трудового договору. Детальніше це питання буде висвітлено нижче.

Питання оподаткування також регулюються законодавством РФ (стосовно здійснення громадянами Казахстану трудової діяльності в РФ) і міжнародними договорами РФ (ст. 17 Угоди), тому ставка податку на доходи фізичних осіб буде визначатися відповідно до норм Податкового кодексу РФ в залежності від періоду перебування іноземного працівника на території РФ.

При влаштуванні на роботу громадяни Казахстану не зобов'язані надавати дозвіл на роботу, список документів обмежений ст. 65 ТК РФ.

Також трудящого-мігранта зобов'язаний надати документ, що підтверджує законність перебування трудящого-мігранта на території держави працевлаштування. Оскільки громадяни Казахстану в'їжджають на території Російської Федерації без візи, таким документом є міграційна карта (відповідно до ст. 2 Федерального закону від 25.07.2002 №115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації»).

Відзначимо, що громадяни Білорусії (на яких також поширюється дія Угоди) мають право вільно в'їжджати, виїжджати, перебувати, прямувати транзитом, пересуватися і обирати місце проживання на території іншої Договірної Сторони без міграційних карт (відповідно до Угоди між Україною та Російською Федерацією і Республікою Білорусь про забезпечення рівних прав громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання на територіях держав-учасниць Союзної держави від 24 .01.2006).


терміни перебування

Термін, протягом якого працівник з Казахстану може не вставати на міграційний облік збільшений: 30 діб з дати в'їзду (замість 7 робочих днів відповідно до Федерального закону від 18.07.2006 N 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російської Федерації"). Міграційний облік щодо цієї категорії працівників оформляється на термін дії трудового договору.

Відповідно до ст. 58 ТК РФ строковий договір може бути укладений на строк не більше 5 років. Однак сумнівно, щоб органи ФМС зареєстрували іноземного працівника на такий тривалий термін. Тут однак є позитивна практика постановки на міграційний облік за місцем перебування на термін 3 роки для висококваліфікованих фахівців відповідно до дозволу на роботу.

Також залишається невирішеним питання з терміном міграційного обліку стосовно працівників, які укладають трудовий договір на невизначений термін.

Форма повідомлення для обліку за місцем перебування містить графу «термін перебування до», тому не виключена подальша практика рекомендацій інспекторів територіальних органів ФМС укладати строкові трудові договори (коментарів працівників територіальних органів ФМС р Москви поки отримати не вдалося).


Правила реєстрації

Правила реєстрації трудящих-мігрантів, закріплені в Угоді, також поширюється на їх членів сім'ї (відповідно до ст. 1 Угоди до них відносяться: особа, яка перебуває у шлюбі з трудящим-мігрантом, а також знаходяться на його утриманні діти та інші особи, які визнаються членами сім'ї відповідно до законодавства держави працевлаштування).

Стороною, що приймає іноземного працівника і членів його сім'ї в Російській Федерації, може бути громадянин Російської Федерації, які постійно проживають в РФ іноземний громадянин або особа без громадянства, юридична особа, філія або представництво юридичної особи, та інші організації, що знаходиться в Російській Федерації, у яких такий працівник фактично проживає або здійснює трудову діяльність (знаходиться).

Іноземні громадяни, а також іноземні юридичні особи та інші іноземні організації, що знаходяться за межами території Російської Федерації і володіють житловими або іншими приміщеннями, що знаходяться на території Російської Федерації, в разі надання таких приміщень для тимчасового перебування іноземних громадян виконують обов'язки приймаючої сторони по постановці осіб, яким надаються приміщення, на облік за місцем перебування.

При наявності у іноземного працівника права власності на житлове приміщення, що знаходиться на території Російської Федерації, він може заявити таке приміщення в якості свого місця перебування. В цьому випадку для постановки на облік за місцем перебування працівник особисто подає повідомлення про своє прибуття в місце перебування безпосередньо до органу міграційного обліку.


Дострокове розірвання трудового договору

У разі дострокового розірвання трудового договору після закінчення 90 діб з дати в'їзду на територію держави працевлаштування трудящого-мігранта має право протягом 15 днів укласти новий трудовий договір, в тому числі з іншим роботодавцем в порядку і на умовах, передбачених законодавством держави працевлаштування.

За раніше існуючого порядку іноземний працівник з країн СНД міг перебувати на території РФ 90 діб, далі термін перебування міг бути продовжений на термін дії укладеного іноземним громадянином трудового договору або цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг), але не більше ніж на один рік з дня в'їзду іноземного громадянина в Російську Федерацію (пп. 2) п. 1.1. ст. 13.1. ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у РФ»).


профспілки

Також трудящого-мігранта відповідно до ст. 16 Угоди може реалізувати своє право на вступ в професійний союз для захисту своїх трудових прав, свобод і законних інтересів (Відповідно до п. 4. ст.2 Федерального закону від 12.01.2006 № 1-ФЗ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності »за загальним правилом іноземні громадяни та особи без громадянства, які проживають на території Російської Федерації, можуть складатися в російських профспілках).


Соціальні гарантії

Порядок здійснення медичного і обов'язкового соціального страхування стосовно цієї категорії працівників також регулюється законодавством РФ.

Відповідно, норми Федерального закону від 29.11.2010 N 326-ФЗ «Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації» і Федерального закону від 29.12.2006 N 255-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством» поширюються тільки на іноземних громадян, тимчасово або постійно проживають в Російській Федерації (тобто, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання).

Обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань поширюється на всіх іноземних працівників незалежно від їх статусу.

Діти трудящого-мігранта, які проживають разом з ним на території держави працевлаштування, мають право на відвідування дошкільних установ, отримання освіти відповідно до законодавства держави працевлаштування.


висновок

Як буде застосовуватися норми угоди на практиці, покаже час. Хочеться вірити, що ця угода допоможе зміцнити ділові і культурні відносини між Росією і Казахстаном.

Додаткові посилання на наші послуги:
Бухгалтерський аутсорсинг ,
ведення діловодства ,
Аутсорсинг персоналу ,
Розрахунок заробітної плати казахстан

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online