Кухня-вітальня: способи зонування

  1. Представляємо top-лист способів зонування:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Протягом багатьох століть вітальня була «обличчям» будинку. Кухня, яку вважали технічною освітою і найбруднішим приміщенням - і залишалася такою до появи водопроводу, каналізації і побутової техніки - ховалася в підвал або скромно тулилася на задвірках квартири. Новітній час внесло серйозні корективи в традиційну ієрархію: 80% інтер'єрних проектів в світі представляють «єдність протилежностей» - кухні і вітальні.

Ідея інтеграції кухні в житловий простір народилася в 80-і роки. Зацікавлені сторони - дизайнери інтер'єрів, виробники меблів і замовники - повільно, але вірно звикали до неї і освоювали. У новому столітті принцип єдності кухонних і житлових зон був узятий за основу актуальною концепції інтер'єру. Сучасні планувальні рішення передбачають формування в будинку інтимного і громадського просторів. Кістяк останнього утворюють кухня, їдальня і вітальня. При їх злитті виникає дилема: чи зробити інтер'єр візуально цілісним або підкреслити індивідуальність кожної зони. Як показує практика, більшість дизайнерів і замовників віддають перевагу другому варіанту.

Представляємо top-лист способів зонування:

  • Протягом багатьох століть вітальня була «обличчям» будинку Природний кордон між кухнею і житловою частиною можна сформувати з предметів меблів. Цю функцію прекрасно виконують кухонний «острів», «півострів» і барна стійка. Тренд останніх років - «острів» з дворівневої стільницею, де частина, звернена до житловій зоні, підвищена. Таке рішення дозволяє приховати робочу поверхню (де не завжди панує ідеальний порядок) від поглядів гостей. У великих приміщеннях, організованих за принципом анфілади (елементи розташовані на одній осі, що створює наскрізну перспективу) можна відокремити їдальню від вітальні буфетами, стелажами і шафами.
  • Застосування різнопланових оздоблювальних матеріалів - найпростіший і очевидний спосіб зонування. Наприклад, на підлозі (і навіть на стінах) кухні логічно використовувати міцний і невибагливий в експлуатації керамограніт, в вітальні і їдальні - більш «трепетні» варіанти: масивну дошку, паркет, ламінат, килимове покриття.
  • Кольорове рішення кухні-вітальні можна побудувати на контрастах або на нюансах, але так, щоб кордон між зонами ясно читалася.
  • Більш складний у виконанні варіант зонування - конструктивними елементами. Наприклад, перегородкою з гіпсокартону, глухий внизу і з «вікном» у верхній частині. Стильним і ефектним рішенням стане конструкція із загартованого скла з малюнком. А на Міланському меблевому салоні 2008 року було запропоновано радикальний спосіб «маскування» кухонь мобільними екранами від підлоги до стелі. Перехід від житлової частини до кухні можна обіграти подіумом, круглим, криволінійним або традиційної прямокутної конфігурації. Багаторівневий стеля зробить візуальну кордон ще більш очевидною. До цієї ж категорії віднесемо декоративні балки, доречні тільки в приміщеннях з високими стелями, оформлених в класиці.
  • Дуже ефективно і ефектно світлове зонування, при якому загальне освітлення доповнюється локальним: люстрою над обіднім столом, групою світильників над барною стійкою, бра на кордоні кухні і вітальні та ін.

Можна наполегливо і обгрунтовано виступати проти об'єднання кухні і вітальні, мода на такий тип планувального рішення ще довго не зійде зі сцени. У цього союзу є плюси, і вони вагомі: велике приміщення дає простір для втілення оригінальних дизайнерських рішень, господиня або господар, клопоче на кухні, не відокремлені від домочадців і гостей. Однак на закінчення відзначимо, що в Європі і в Америці, звідки прийшов цей інтер'єрний тренд, площа квартир-студій починається від 100 кв. м ...

Текст: Вероніка Япринцева

Фотографія © Студія дизайну інтер'єру «Градіз»
Фотографія © Студія дизайну інтер'єру «Градіз»

comments powered by HyperComments

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online