Будинки з ім'ям втрачають даху, мармур та паркет

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будинки з ім'ям втрачають даху, мармур та паркет 2010-03-18T17: 42: 40 + 02: 00 Одеса Безгоспні легенди Одеси. У Гоголя живуть бомжі і привиди, в школі техтоваріщества мешкають голуби, а будинок Руссова законсервований до початку ремонту

В Одесі збереглися десятки іменитих будинків. Будинок Руссова, Лібмана, Новикова, Гоголя ... Ось лише неповний перелік унікальних будівель, в долі яких давно намітилася одна характерна риса. Вони - в занедбаному стані і впевнено руйнуються.

Найяскравіший приклад - будинок Гоголя. Не сьогодні-завтра він може зникнути з карти міста. У 1850-51 роках тут жив автор "Мерва душ". Зараз від будови залишився старий остов. Всередині - сліди вогнищ, мармурові сходи зруйновані. Фасад нагадує фрагмент фотознімку післявоєнної Одеси: вікна забиті навхрест, з карнизів сиплеться каміння і шматки покрівлі. За словами місцевого жителя Анатолія Халметова, більше 10 років тому будинок продали приватнику: "Жильцов розселили, але ремонту, догляду цей будинок вже не бачив. Волоцюги палять багаття там, де був паркет. Були і загоряння, які ми гасили самі. Якщо спалахне цей будинок, наші будинки теж згорять - вони стоять впритул ". Прибудова, в якій проживає Валентина, знаходиться у дворі.

"Камені карниза пробивали мою дах. На нас може обрушитися весь карниз. А це кілька тонн! Ми скаржилися в мерію, але нам відповідають, що будинок належить приватному власнику, ремонт - його справа. А власники з'являлися тут пару раз", - розповіла " сьогодні "Валентина.

У будинку Гоголя часто бувають туристи і місцева шпана. Вони сподіваються зустріти в квартирі Миколи Васильовича його привид. А після себе кидають пляшки, недопалки, залишають написи на стінах, на кшталт: "Гоголь, прийди" або: "Я бачив Вія".

"Будинок Гоголя - серйозна проблема, - каже керівник управління охорони культурної спадщини ОДА Наталя Штербуль. - Власник викупив квартири і підвальні приміщення, але будівля - на балансі військового відомства: тут були квартири військових. Коли будівля прийшла в занепад, грошей на його реставрацію НЕ було. Квартири передавалися місту. Утворилося замкнене коло: місто може прийняти на баланс тільки ті будівлі, ремонт яких обійдеться не дорожче ніж в 300 тис. грн. А тут потрібно набагато більше ". За словами Штербуль, власник не має наміру вкладати гроші в об'єкт, поки не стане ясно, хто насправді є власником. Управління буде ставити питання ребром, і власник може нарватися на позов.

У критичному стані - будівля на Княжій, 1 / а. Пам'ятник архітектури побудований в 1894-м. У ньому розташовувалося Імператорське технічне товариство. "Там завалені покрівлю та перекриття. На його відновлення ми запитували в облраді 700 тис. Грн., Але поки безрезультатно", - поділилася Штербуль.

ДІМ МЕЦЕНАТА Руссова ВБИЛИ ВОГОНЬ І ВОДА

Влада в черговий раз пообіцяли привести в первозданний вигляд багатостраждальний будинок Руссова. Нагадаємо, що в жовтні 2009 року в одному з найкрасивіших будівель міста спалахнула пожежа. Будинок був побудований в 1897 році крупним підприємцем, меценатом і колекціонером Олександром Руссовим. З 1898 року на першому поверсі будівлі розміщувалася знаменита аптека Гаєвського, її господар викупив будівлю у попереднього власника. В останні роки будинок перебував в жалюгідному состояниии. Ще з 2004 року його реконструкцією повинна була займатися фірма "Реставратор", але відновлення не сталося. Зараз фахівці приступили до консервації будівлі - демонтують впали балки і перегородки. Проектом реставрації займеться муніципальне управління будівництва. Однак, за словами експертів, будівля навряд чи відновлять. Причина - будинок розкололи тріщини, що утворилися від води, що потрапила всередину при гасінні пожежі. На думку народного архітектора України Володимира Глазиріна, для відновлення необхідно кілька десятків мільйонів гривень.

ЯК КУПИТИ ПАМ'ЯТНИК

Як з'ясувала "Сегодня", заволодіти іменитим будинком на законних підставах не так вже й складно. Головне - домовитися з господарем, яким може бути місто, якесь відомство або мешканці будинку. Те ж стосується будівель-пам'яток архітектури місцевого значення. "Будь-який власник об'єкта культурної спадщини зобов'язаний укласти охоронний договір з облуправлінням охорони культурної спадщини, за яким він бере на себе зобов'язання зберегти цей об'єкт, щоб він не зник безслідно", - пояснює начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міськради Володимир Мещеряков. Якщо новоявлений власник не виконує свої зобов'язання, його можуть позбавити права власності в судовому порядку. До речі, ось уже півтора року про права на будинок на Княжій, 1-а, сперечаються міськраду та облраду. "Якщо знайдеться господар, який вкладе гроші в його відновлення, облрада припинить цю тяжбу", - стверджує Штербуль.

Олександр Сибірцев, Жанна Жукова

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online