Технічний план квартири - правила оформлення

  1. Що таке техплан квартири
  2. Отримання техплана квартири
  3. Загальне уявлення про перепланування квартири
  4. Проста і складна перепланування
  5. Підготовка до перепланування квартири
  6. Дозвіл на перепланування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Технічний план квартири - це, перш за все, всі необхідні дані для постановки об'єкта нерухомості (квартири) на облік. Останнє означає, що права власності, володіння і розпорядження цим майном отримують реальний зміст, належно зареєстровані компетентним державним органом і захищені державою.

Технічний паспорт не втратив юридичну значимість, а юридичне значення техплана квартири його доповнило.

Що таке техплан квартири

Що таке техплан квартири

Технічний план квартири - це більш докладний документ, ніж її паспорт. У ньому записуються дані по кадастровому обліку, включаючи її положення на поверсі. Оскільки будова прив'язується до території, техплан дає можливість визначити положення квартири в просторі.

Техплан складається кваліфікованим фахівцем (кадастровий інженер), що має належну атестацію, і являє собою точні технічні відомості про об'єкт для його обліку в Державному кадастрі нерухомості.

Технічний план на квартиру включає текстово - табличну і графічну інформацію, а його виготовлення ініціює власник, заповнюючи декларацію про свою квартиру.

Дані, за наявними документами:

  • адреса;
  • поверх;
  • площа;
  • номер квартири (кімнати);
  • призначення (житлове / нежитлове приміщення, квартира / кімната);
  • найменування кадастрового кварталу;
  • та інші відомості.

Техплан об'єкта в своїй текстово - табличній частині містить інформацію про проведені роботах, істотне з декларації та технічного паспорта, загальну характеристику квартири, облікові (інвентарні) номери, висновок кадастрового інженера для кадастрового обліку. Графічна частина представляється планом поверху і планом квартири.

Техплан доповнює техпаспорт квартири. Мета техплана - кадастровий облік. Ці документи не обмежені по терміну дії. Техплан вважається дійсним поки він відображає фактичний стан квартири.

Виготовлення технічного плану обов'язково при виконанні перепланування квартири.

Отримання техплана квартири

Отримання техплана квартири

Виготовлення (складання) технічного плану на квартиру виконується атестованим кадастровим інженером.

За загальним правилом, слід звертатися в кадастрову палату, Росреестр, в організацію, акредитовану при кадастрової палаті (наявність ліцензії обов'язково), до кадастровому інженеру (індивідуальний підприємець з належною компетенцією і атестацією), в МФЦ (багатофункціональному центрі).

Останній варіант має кілька переваг.

  1. Можна записатися в зручний час через телефон, сайт.
  2. Близькість. Відділи МФЦ є у всіх районах, де можуть знадобитися їх послуги.
  3. Немає черг. Колосальна економія особистого часу.

Перш ніж звертатися за виготовленням техплана слід в звичайному порядку зібрати необхідні документи. Як правило, досить класичного набору офіційних паперів, але можуть знадобитися і інші.

Зокрема, знадобляться:

  • документальне підтвердження права на квартиру;
  • акт від забудовника (прийому - передачі квартири);
  • декларація;
  • акт введення в експлуатацію;
  • поверхові плани будинку;
  • особистий паспорт.

Крім цього, необхідно сплатити державне мито.

Кадастровий інженер виготовляє техплан на нову квартиру або на квартиру після виконання перепланування. В останньому випадку попередньо слід отримати дозвіл на виконання робіт.

Якщо такий дозвіл не було отримано своєчасно, кадастровий інженер вносить позначку про це в технічний паспорт.

Пропонуємо Вам ознайомитися:

Слід мати на увазі, що житлове законодавство формулює лише основні норми і правила, в кожному регіоні країни і навіть районі міста можуть діяти ті чи інші правила або вимоги, які слід дотримуватися в обов'язковому порядку.

Загальне уявлення про перепланування квартири

Загальне уявлення про перепланування квартири

Житлове законодавство визначає перепланування квартири як процес виконання комплексу будівельних робіт, які є підставою для внесення змін до технічного паспорта приміщення.

Таке формулювання норми права традиційна для національного законодавства і не прив'язує ні роботу, ні суттєвий елемент змінюваного приміщення до необхідності отримати офіційний дозвіл на проведення перепланування.

Інакше кажучи, можна виконати роботу, знести або встановити перегородку, але немає ніякої гарантії того, що в подальшому ця дія не буде визнано таким, що підлягає переплануванню.

На підставі сказаного, краще сформулювати точний перелік запланованих робіт і отримати офіційний дозвіл на їх проведення, якщо не йде мова про дрібниці:

  • наклеювання шпалер;
  • зміні електричної розетки або вимикача люстри;
  • заміні плінтуса або лінолеуму і т. п.

Наприклад, заміна сантехніки або міжкімнатних дверей, сполучена зі зміною стінки, підлоги або дверного отвору, буде однозначно перенесена зі звичайних робіт по ремонту квартири в роботи по її перепланування. Отже, попередньо необхідно отримати офіційний дозвіл уповноваженого органу.

Несанкціоноване перепланування призведе до того, що доведеться все повернути в початковий стан, що часто вже не буде представлятися можливим. Квартира - власність громадянина, але квартира знаходиться в житловому будинку, і її власник зобов'язаний строго виконувати норми житлового законодавства.

Уповноважені чиновники адміністрації дуже уважно ставляться до питань перепланування, оскільки це зачіпає багато суміжних питань і насамперед безпечне функціонування всієї будівлі, інженерних комунікацій, інтереси мешканців.

Проста і складна перепланування

Розрізняються проста і складна перепланування.

У першому випадку вказується, наприклад:

У першому випадку вказується, наприклад:

  • новий дверний отвір;
  • об'єднання двох комор в одну;
  • заміна вбудованої шафи на інший;
  • об'єднання лоджії з кімнатою шляхом простого прибирання двері і т. п.

Зміни приміщень, що потрапляють в категорію «складна перепланування», повинні бути в обов'язковому порядку узаконені і затверджені спільно з архітектурним бюро, пожежною службою, і Росспоживнаглядом.

Перш ніж починати планувати оформити дозвіл на перепланування варто проконсультуватися з БТІ (бюро технічної інвентаризації) або досвідченим юристом.

Якщо уповноважені чиновники адміністрації будуть переконані, що пропонована перепланування безпечна по всім необхідним критеріям, то дозвіл буде видано.

Всі заходи, які будуть проводитися всередині квартири, не повинні стосуватися сусідів. Якщо останні вважатимуть, що виконання перепланування житла для них небезпечно, то дозвіл може бути анульовано.

Інформувати і попросити згоду сусідів не буде зайвим. Коли ця процедура зроблена доброзичливо і попередньо, виконувати роботу буде значно простіше.

Будь-який ремонт пов'язаний із зайвою шумом, виносом сміття, частим використанням ліфтового обладнання для доставки будматеріалів - це обов'язково позначиться на сусідах. Коли вони поінформовані належним чином, небажаних прецедентів не буде.

Пропонуємо Вам ознайомитися:

Підготовка до перепланування квартири

Підготовка до перепланування квартири

Найчастіше власник квартири може самостійно скласти проект, описати план робіт і подати його на затвердження.

Складна перепланування зачіпає, наприклад, несучі конструкції будівлі, стелю, підлогу, витяжну систему і т. П. У цьому випадку власник квартири зобов'язаний замовити відповідний проект у спеціалізованій організації.

До перепланування слід віднести демонтаж і / або переміщення колишніх або установку нових:

  • інженерних комунікацій;
  • санітарного обладнання;
  • електропроводки;
  • оптоволокна і ін.

У всіх випадках більш-менш капітального ремонту квартири слід уважно розглянути питання узгодження перепланування. При придбанні квартири, в якій вже жили люди, питання про перепланування не завжди має істотне значення.

При придбанні нової квартири, як правило, актуальність перепланування не піддається сумніву. Сучасне житлове будівництво все частіше орієнтується на універсальні стандартні плани квартир, в яких можна самостійно формувати потрібну кількість кімнат, їх розміри, форми, розташування коридорів і т. Д.

Природно, потрібно виконати певний комплекс робіт, дотримати встановлену нормами законодавства процедуру і отримати належне офіційний дозвіл на проведення перепланування квартири.

Дозвіл на перепланування

Дозвіл на перепланування

Перш ніж починати міняти щось у власній квартирі, слід визначити, які види робіт зажадають належного узгодження. Сформулювати точний перелік елементів конструкції приміщення, які будуть порушені, переміщені, встановлені.

Виконання робіт з перепланування можливо здійснити власними руками з урахуванням вимог Житлового кодексу РФ. Ці вимоги слід дуже уважно вивчити, перш ніж починати робити що-небудь.

В обов'язковому порядку слід ознайомитися з нормами будівельної, санітарної та пожежної служби, приділити достатню увагу питанням електропроводки, електричної та газової безпеки. Ці роботи вимагають кваліфікованого виконання - краще звернутися за допомогою до відповідних фахівців.

Виконання ескізу нового планування рекомендується доручити ліцензованому проектувальнику, шансів на відмову або переробку проекту нового планування буде набагато менше.

Тим більше що ця робота виконується власниками житла досить рідко, а досвідчений фахівець завжди пов'язаний з цією темою і може дати слушні рекомендації.

Після того як власник квартири визначився з планованим видом робіт і підготував ескіз, необхідно зібрати всі необхідні документи:

  1. Техпаспорт квартири.
  2. Виписку з будинкової книги (перелік всіх зареєстрованих мешканців).
  3. Письмова згода всіх прописаних мешканців, що засвідчується Товариством власників житла.
  4. Підтвердження права власності.
  5. Особовий рахунок (копія).

Можливо, буде потрібно підготувати і інші документи, які зажадає районна адміністрація (зазвичай - архітектурний відділ).

Пакет документів надається адміністрації району. Потім починається процедура отримання дозволу. Зазвичай - це очікування, але можуть знадобитися і додаткові дії. Час на узгодження і отримання рішення про перепланування може зайняти не один місяць.

Адміністрація розглядає пропозиції власника квартири і письмово підтверджує план робіт. Тільки після отримання письмового підтвердження адміністрації можна починати перепланування, строго дотримуючись плану і регламенту, затвердженим адміністрацією.

Після завершення всіх робіт потрібно виконати обмір площ приміщення, запросити співробітників БТІ, які письмово повинні підтвердити роботу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online