Патент на роботу для іноземних громадян в РФ

  1. Трудова діяльність іноземних громадян в РФ
  2. Що таке трудовий патент і кому він потрібен
  3. Хто звільнений від оформлення
  4. Які категорії роботодавців мають право наймати на роботу іноземців
  5. Порядок прийому на роботу
  6. Покрокова процедура оформлення в 2019 році
  7. Дії трудового мігранта при в'їзді в Росію
  8. куди звертатися
  9. Особливості оформлення в Москві
  10. встановлені терміни
  11. Якщо термін подачі документів не дотримано
  12. Перелік необхідних документів
  13. оформлення заяви
  14. медкомісія
  15. Міграційна карта
  16. тестування
  17. Страховий поліс
  18. вартість оформлення
  19. Розмір патентного платежу по регіонах
  20. Способи оплати
  21. Час дії патенту
  22. Чи можна продовжити
  23. Перевірка готовності
  24. причини відмови
  25. Коли патент на роботу можуть анулювати
  26. Можливі наслідки
  27. Як перевірити дійсність документа
  28. Що робити в разі втрати або псування
  29. Відповідальність за нелегальне працевлаштування
  30. для роботодавця
  31. Для трудового мігранта
  32. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мігранти, які прибули щоб працевлаштуватися, зобов'язані отримати відповідний дозвіл. Такий стан визначено главою 1 ФЗ № 115 від 2002 У зокрема, ст. 13.3 зазначеного Закону встановлюється, що патент на роботу (ПР) потрібно тим, хто приїжджає з інших держав без візи. Всі інші оформляють інший вид дозволу. Також можливі варіанти, коли людині не потрібно оформляти ніяких довідок.

Трудова діяльність іноземних громадян в РФ

Трудова діяльність іноземних громадян в РФ

Мігранти умовно діляться на 2 категорії.

  1. Що володіють візою. зобов'язані мати дозвіл на роботу (РНР), що визначено ст. 13 розглянутого ФЗ.
  2. Що не мають візи. Тоді потрібно працевлаштування за патентом в РФ.

Без ПР або РНР отримувати зарплату можна (не стосується особливих випадків, зазначених нижче).

Що таке трудовий патент і кому він потрібен

Визначення терміну дано ФЗ № 115. Список осіб, яким потрібна документ, встановлений в ст. 13.3 розглянутого закону. Що таке патент для іноземних громадян? Це дозволяє форма, що дає офіційне право укладати угоду з роботодавцем.

Для чого потрібен патент іноземному громадянину? Без ПР не можна працевлаштуватися. Також сильно обмежується максимальний період перебування в РФ.

Хто звільнений від оформлення

Обов'язковість наявності трудового патенту не стосується громадян країн-членів Митного союзу. Однак зазначені особи реєструються в УВМ.

Які категорії роботодавців мають право наймати на роботу іноземців

Будь-яке установа (ІП) зобов'язане зробити дозвіл на прийняття фізосіб з інших держав. Документ видається один раз. Переоформляти його не потрібно. Виписує той же орган, хто видає патент на роботу іноземному громадянину. З 2016 року ця відділ ГУВМ Міністерства внутрішніх справ.

Порядок прийому на роботу

Дотримуються наступні пункти.

  1. Організація-роботодавець отримує дозвіл. Якщо воно було видано раніше, другий раз передавати запит не потрібно.
  2. Людина в'їжджає в країну і оформляє ПР.
  3. Роботодавець укладає трудовий договір з фізичною особою по робочому патенту.
  4. Мігрант надає копію угоди в ГУВМ.

Іншими словами, не маючи місця працевлаштування, можна отримати перший патент. Однак переоформлення на другий рік допускається тільки при наявності діючої угоди з роботодавцем.

Покрокова процедура оформлення в 2019 році

Перші кроки до ПР мігрант виробляє ще при проходженні прикордонного контролю. Що потрібно зробити для отримання патенту іноземним громадянам в 2019 році?

Дії трудового мігранта при в'їзді в Росію

Людина в двох примірниках заповнює картку, видану співробітниками прикордонної служби. Тут обов'язково потрібно поставити позначку навпроти пункту «Робота».

куди звертатися

Видача патентів іноземним громадянам проводиться у відділі ГУВМ. Велику роль відіграє регіональна прив'язка, тому потрібно подавати запит в УВМ тільки за місцем праці. Як отримати патент на роботу? Потрібно принести встановлений список довідок і сплатити мито (див. Нижче).

Особливості оформлення в Москві

Пункт 9 статті 13 ФЗ № 115 визначив, що крім КОМ, брати участь в процесі може інша уповноважена організація. Такі установи приймають запити, перевіряють їх правильність і передають в ГУВМ. Так, отримання патенту на роботу в Москві можливо через спеціалізований МФЦ для іноземців. Особливість закладу в тому, що тут знаходяться всі необхідні структури: медустанову, відділення тестування, страховик та інше.

встановлені терміни

встановлені терміни

На оформлення патенту відводиться 30 днів, які починають відраховуватися після проходження прикордонного контролю. Допускається пред'явлення запиту в крайні добу. При зверненні в МФЦ рекомендується передавати заяву в 20 днів, так як структурі потрібен час, щоб направити інформацію в УВМ.

Якщо термін подачі документів не дотримано

При пред'явленні запиту в УВМ із запізненням, потрібно заплатити до 15 тис. Р. Зазначене визначено ст. 18.20 КоАП РФ.

Перелік необхідних документів

Слід звернутися до пункту 2 ст. 13.3 ФЗ № 115. Мігрант повинен надати наступні паперу.

  1. Заява (зразок можна отримати у співробітника).
  2. Громадянський паспорт. Якщо в ньому не продубльована інформація російською, документ потрібно перекласти і завірити у нотаріуса.
  3. Карту мігранта із зазначенням, що людина прибув для роботи.
  4. Поліс медичного страхування (ДМС) або угоду з поліклінікою на надання послуг (за потребою).
  5. Довідка про відсутність небезпечних захворювань (див. Нижче) і несхильність наркозалежності.
  6. Свідоцтво про володіння мовою. Допускається надання атестата про освіту з відміткою по предмету. Якщо такого немає, необхідно підтверджувати кваліфікацію.
  7. Відомості про реєстрацію.

Коли були порушені терміни, список документів для патенту на роботу іноземному громадянину доповнюється чеком про погашення вищевказаного штрафу.

оформлення заяви

Бланк повинен містити кольорове фото мігранта, розміром 3х4 сантиметри. Допускається самостійне заповнення до відвідування МВС. Заява про видачу патенту краще оформляти на місці, за зразком, виданим співробітником.

Завантажити заяву про видачу патенту

Завантажити заяву про видачу патенту

медкомісія

Медичне обстеження включає в себе перевірку крові на вміст наркотичних речовин і присутність СНІД. Також проводиться виявлення хвороби Гансена, туберкульозу, венеричних хвороб. При наявності будь-якого з перерахованих медкомісія на отримання патенту буде не зарахована. При цьому допускається проходження медобстеження тільки в РФ, в установах, які мають ліцензії на перевірку іноземців.

Міграційна карта

Оформляється при в'їзді. Один примірник залишається у співробітників прикордонної служби, другий передається іноземцю. Заповнення міграційної карти має містити позначку про те, що людина прибув з метою праці.

тестування

Питання на іспит на робочий патент складаються з 3 розділів: національна мова, історія та законодавство РФ.

Іспит з російської мови для отримання патенту скасовується, якщо є атестат (диплом) з відміткою про вивчення предмета в своїй країні. Допускається надання документів тільки з держав колишнього СРСР. У будь-якому іншому випадку іспит на трудовий патент здається в Росії. При необхідності продовження робочого дозволу тестування повторно не проводиться.

Завантажити зразок завдань по лексиці і граматиці

Завантажити зразок завдань по читанні

Завантажити зразок завдань по листі

Завантажити зразок завдань по говорінню

Страховий поліс

Мігранту потрібно отримати ДМС у російського страховика. Також допускається оформлення договору на надання медпослуг на вимогу. Список організацій, які можуть укласти таку угоду, встановлюється КОМ. Обов'язково, щоб страховка для патенту на роботу діяла весь час перебування людини в країні.

вартість оформлення

вартість оформлення

Скільки коштує патент на роботу? Ціна формується з наступних пунктів.

  • Русифікація документів і їх завірення - 400 р.
  • Медичне обстеження - 2 300 р.
  • Страхування ДМС - 4 000 р.
  • Послуги ГУВМ (МФЦ) - 3 700 р.
  • Погашення ПДФО - залежить від регіону (див. Нижче).

За оплату в банку може стягуватися комісія. Наведені ціни актуальні для Москви за станом на 2019 рік. Залежно від суб'єкта РФ суми можуть змінюватися.

Розмір патентного платежу по регіонах

Мігрант зобов'язаний щомісяця погашати ПДФО. У разі відсутності коштів робочий дозвіл автоматично анулюється. Станом на 2019 рік, розмір податку становить 1 200 рублів. Вказану суму потрібно помножити на ставку-дефлятор (Загальний для всієї країни) і місцевий тариф (Присвоюється окремо кожному суб'єкту).

Як дізнатися номер ИФНС для оплати патенту? Засоби виплачуються на користь податкового відділення, яке прив'язане до місця реєстрації мігранта. Щоб з'ясувати призначення, потрібно перейти на сайт ФНС і знайти сервіс «Визначення реквізитів» (ввести в рядок пошуку). Далі необхідно вписати адресу реєстрації та система автоматично вкаже код потрібного відділення.

Завантажити розмір авансових платежів

Способи оплати

У мігранта є кілька варіантів погашення ПДФО. Серед них такі.

  1. Через банк.
  2. Оплатити патент на сайті податкової. Можна здійснити через вищевказаний сервіс «Визначення реквізитів». Користувачеві потрібно сформувати квитанцію на оплату патенту, вказавши вид внеску (ПДФО) і його найменування (для іноземців).
  3. Через МФЦ. Допускається здійснення операції за допомогою інтернету.

При погашенні в банку можливо стягування комісії.

Час дії патенту

Термін дії патенту дорівнює періоду, на який він сплачений. Не можна компенсувати ПДФО менш ніж на місяць. Тобто, допускається погашення внеску на 1, 2, 3, 4 і так далі місяців. На скільки видається патент? Максимальний період - 1 рік. Після цього потрібно отримати вторинний ПР.

Чи можна продовжити

Повторний ПР підлягає оформленню ближче до закінчення дванадцятимісячного періоду основного. Це допускається, якщо первинний дозвіл завжди вчасно оплачувалося. також продовження патенту на другий рік без виїзду вимагає надання спеціального клопотання з місця працевлаштування.

Завантажити клопотання про продовження патенту

Перевірка готовності

Термін виготовлення - близько тижня. Користувачі інтернету можуть уточнити статус послуги онлайн. щоб перевірити готовність патенту , Потрібно перейти на сайт МВС і скористатися відповідним сервісом. Для цього потрібно знати реквізити свого запиту.

причини відмови

причини відмови

При невидачу дозволу відділ ГУВМ МВС зобов'язаний мотивувати рішення. Випадки, коли це допускається, встановлені в пункті 3 ст. 13.3 ФЗ № 115. Відмова у видачі патенту іноземному громадянину можливий:

  • при відсутності (неправильному оформленні) довідок і документів;
  • призупинення (припинення) видачі ПР в суб'єкті або в Росії.

У всіх інших ситуаціях ПР надається заявнику.

Коли патент на роботу можуть анулювати

Дострокове припинення розірвання здійснюється за:

  • відсутності внеску ПДФО (будь погашення пізніше встановленого терміну вже вважається запізненням);
  • порушення норм права РФ.

Крім зазначеного, анулювання патенту іноземного громадянина відбувається за рішенням суду.

Можливі наслідки

Якщо дозвіл перестало діяти, фізособа має виїхати (не стосується ситуацій, коли людина залишається тут з інших підстав). Що робити, якщо патент анульований? При бажанні знову працевлаштуватися, потрібно вибути з РФ і повернутися, заново оформивши всі довідки.

Як перевірити дійсність документа

Відомості доступні в режимі онлайн. На сайті УВМ є вкладка «Сервіси». щоб перевірити справжність патенту , Потрібно вибрати відповідну програму і ввести реквізити дозволу.

Що робити в разі втрати або псування

ПР знаходиться у іноземця. Документ підтверджує, що людина може перебувати тут. Як відновити патент іноземному громадянину? У відділ КОМ потрібно надати запит, паспорт, карту мігранта та чек про погашення податку.

Відповідальність за нелегальне працевлаштування

Відповідальність за нелегальне працевлаштування

ПР строго необхідний для укладення робочого угоди. Якщо його немає, до відповідальних осіб застосовуються заходи впливу. Тобто, спочатку потрібно отримати патент на здійснення трудової діяльності, а після шукати роботу. Порушення послідовності карається по главі 18 КпАП.

для роботодавця

Санкції для сторони, яка прийняла іноземця:

  • відповідальні працівники - штраф 25-50 тис. р.
  • юрособи - 250-800 тис. р. або тимчасове закриття організації.

Зазначене визначено статтею 18.15 КоАП.

Для трудового мігранта

Піддається таким покаранням.

  1. У разі першого проступку - штраф 2-5 ​​тис. Р., З припровадженням з Росії або без нього.
  2. Повторне дію або вчинення його в столиці, СПб і відповідних областях - 5-7 тис. Р. з обов'язковою депортацією.

Зазначене визначено статтею 18.10 КоАП.

висновок

Мігрант зобов'язаний суворо дотримуватися законодавства Росії при влаштуванні на роботу. За будь-яке порушення передбачені жорсткі санкції: штрафи, анулювання ПР, вигнання з країни. Важливо вчасно оплачувати внески ПДФО, будь-яка прострочення веде до припинення патенту.

Дозвіл видається відділом ГУВМ МВС. Але якщо це можливо, іноземцю краще звертатися в спеціалізований МФЦ, де є все необхідне для оформлення паперів. Після подачі заяви мігрант може самостійно перевіряти наявність дозволу за допомогою онлайн-сервісів.

Що таке патент для іноземних громадян?
Для чого потрібен патент іноземному громадянину?
Що потрібно зробити для отримання патенту іноземним громадянам в 2019 році?
Як отримати патент на роботу?
Як дізнатися номер ИФНС для оплати патенту?
На скільки видається патент?
Що робити, якщо патент анульований?
Як відновити патент іноземному громадянину?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online