Ідентифікаційний код: відновлення ІПН в Україні в 2019 році

  1. Порядок отримання ІПН в Україні
  2. Причини відмови від ІПН

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ідентифікаційний номер - це елемент Державного реєстру України, який дозволяє вести облік і реєстрацію, як фізичних, так і юридичних осіб, які є платниками податків. Індивідуальний код присвоюється всім українським громадянам, незалежно від віку, статі та роду занять. Також ІПН можуть отримати іноземні громадяни, якщо вони здійснюють трудову діяльність на території України, ведуть підприємницьку діяльність, є засновниками юридичної особи і мають у своєму розпорядженні об'єктами оподаткування.

Видача, перевірка і відновлення ідентифікаційного коду платника податків здійснюється за місцем постійної або тимчасової реєстрації у відділеннях Міністерства доходів регіону. Термін розгляду заяви на надання ІПН становить 5-10 робочих днів. За видачу ідентифікаційного номера людина не зобов'язаний оплачувати ніяких державних зборів і мит.
Видача, перевірка і відновлення ідентифікаційного коду платника податків здійснюється за місцем постійної або тимчасової реєстрації у відділеннях Міністерства доходів регіону

Ідентифікаційний код платника податків є в сучасній Україні обов'язковою умовою для проведення будь-яких платежів до державної скарбниці, при видачі закордонного паспорта та ін.

Про те, що означає свідоцтво ІПН дивіться в окремому матеріалі.

Порядок отримання ІПН в Україні

Щоб отримати ідентифікаційний номер, необхідно звернутися в територіальне управління Міндоходов і надати максимально повний пакет документів, який складається з:

  • загальногромадянського паспорта;
  • заяви;
  • нотаріально завіреної копії паспорта і посвідки на проживання (для іноземних громадян).

Якщо ІПН необхідно отримати на дитину, то важливо докласти паспорт батьків і свідоцтво про народження дитини. Зайнятися отриманням ідентифікаційного коду можна самостійно або через довірену особу. Сьогодні Україна має в своєму розпорядженні широким вибором комерційних компаній, які за додаткову оплату організовують процес видачі ІПН, допоможуть його відновити в разі втрати, а також проконсультують щодо податкового кодексу України.

Варто відзначити, що ідентифікаційний код - це не випадковий набір цифр, в ньому міститься зашифрована інформація про власника. Він складається з 10-значного числа. Перші 5 цифр ІПН є кількість днів від 1 січня 1900 року до дати народження цієї особи. Наступні 4 позиції - це порядковий номер людини на дату його народження. Дев'ята цифра означає стать власника, парна - для жінок, непарна - для чоловіків. Десята цифра становить число контрольної суми.

У разі втрати або псування ІПН, власник може відновити документ. Для цього слід звернутися до місцевого відділення податкової служби за місцем прописки. Також відновити код можна і в будь-якому іншому відділенні. Штрафних санкцій за втрату не передбачено. Документ видається протягом доби, іноді необхідно більше часу. На новому ІПН ставиться відмітка «дублікат».

На новому ІПН ставиться відмітка «дублікат»

При необхідності будь-який громадянин України може сьогодні за допомогою інтернету перевірити ідентифікаційний код. У мережі існують різні безкоштовні сервіси, де проводиться перевірка відповідності ІПН за датою народження.

Причини відмови від ІПН

Згідно з чинним українським законодавством, українські платники податків можуть вибрати альтернативну систему обліку і написати відмову від коду. Найчастіше сьогодні відмовляються від ІПН православні християни. Вплив віросповідання на світогляд людей з кожним днем ​​міцнішає, а церква забороняє «нумерувати» людей. Саме віра є стимулом, що спонукає українців написати відмову і втратити персональний номер.

Відмова оформляють у відділенні податкової служби України. Замість коду у таких громадян є відмітка в паспорті, в якій мовиться, що дана особа має право здійснювати будь-які платежі без ІПН. Всі процедури, при яких був необхідний номер, людина зможе здійснювати виключно за серією та номером посвідчення особи.

Щоб законно оформити відмову, необхідно надасть до податкової інспекції документи:

  • заяву встановленого зразка;
  • довідку про присвоєння персонального номера;
  • заяву до роботодавця з повідомленням про те, що підлеглий написав відмову від ІПН.

Щоб відмова пройшов максимально оперативно до заяви роботодавця слід додати копію заяви в податкову службу, а при наявності і копію відповіді державної податкової інспекції. В країні існує два окремих реєстру платників податків - з ІПН і тих, хто написав відмову від нього. У деяких випадках люди, які відмовилися від коду, через час приходять, щоб його отримати. Для цього вони пишуть довільне заяву з поясненням причини відмови і проханням видати документ.

Незважаючи на те, що відмова є цілком легальним рішенням, люди без коду стикаються з різними труднощами при оформленні паперів, отримання кредитів та ін. Операцій.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online