Як зареєструвати ІП

  1. плюси реєстрації Статус індивідуального підприємця дозволяє вам вести свій бізнес без реєстрації...
  2. 2. Визначте код КВЕД
  3. 3. Подайте заяву в податкову
  4. 4. Виберіть систему оподаткування
  5. Скільки коштує реєстрація ІП?
  6. важливі моменти
  7. Реєстрація іншими способами
  8. Реєстрація ІП через МФЦ (багатофункціональний центр)
  9. Реєстрація ІП через портал держпослуг
  10. Реєстрація ІП на сайті Федеральної податкової служби (ФПС)
  11. Поштою
  12. Причини відмови в реєстрації
  13. Зміни порядку реєстрації в 2018 році

плюси реєстрації
  1. Статус індивідуального підприємця дозволяє вам вести свій бізнес без реєстрації юридичної особи.
  2. Можливості співпраці з організаціями, які, переводячи вам гроші за безготівковим розрахунком, зможуть списувати їх до витрат.
  3. Можливість реєстрації власного товарного знака.
  4. Індивідуальний підприємець, як будь-яка комерційна організація, має право використовувати найману працю.
  5. Офіційний статус ІП означає, що ви визнані державою і воно гарантує сприятливі умови для вашої діяльності (невтручання, правовий захист).
  6. Позбавлення від податків на доходи фізичних осіб (ПДФО), зниження платежів до Пенсійного фонду Росії (ПФР) і Фонд соціального страхування (ФСС).

Вимоги до ІП

  • обов'язкова звітність;
  • оподаткування;
  • виконання кваліфікаційних вимог;
  • майнова відповідальність.

Покрокова інструкція по реєстрації ІП

1. Зберіть необхідні документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Пакет документів для реєстрації ІП в 2017 році не так вже й великий:

2. Визначте код КВЕД

Тепер вам належить зашифрувати обраний вами рід бізнесу, іншими словами, вибрати код діяльності з КВЕД (Класифікація видів економічної діяльності). Він включає в себе список зашифрованих кодів всіх видів діяльності, які використовуються в бізнесі.

Код включає в себе певний набір цифр, за яким можна визначити, чим конкретно займається підприємець. Структура коду:

  • 11.1 - підклас;
  • 11.11 - група;
  • 11.11.1- підгрупа;
  • 11.11.11 - вид.

приклад:

  • 15.8 - виробництво інших харчових продуктів;
  • 15.84 - виробництво какао, шоколаду та цукристих кондитерських виробів;
  • 15.84.1 - виробництво какао;
  • 15.84.2 - виробництво шоколаду та цукристих кондитерських виробів.

При реєстрації ІП вам важливо точно визначитися, якими видами діяльності буде займатися ваша компанія (використовувати можна кілька кодів). Код, зазначений вами першим, вважається першочерговим. Він буде визначати величину страхового тарифу Фонду соціального страхування (ФСС).

Страхові внески накладаються на всі виплати працівникам в рамках трудових відносин. Потім це стане гарантією, що вам відшкодують збитки, якщо ваш співробітник захворів або служить вийшла в декрет.

Іншими, крім зазначених, видами діяльності вам займатися не можна. Кожному виду відповідає своя система оподаткування, яка може змінюватися в залежності від регіону, де ви зареєстрували бізнес. При реєстрації достатньо вказати тільки чотири цифри коду. Зайве детальна кодування звузить варіації вашої діяльності. Тобто якщо ви позначили код 15.84.1 (виробництво какао), то реалізовувати шоколад і кондитерські вироби з цукру в рамках свого бізнесу ви вже не зможете, тому досить залишити код 15.84.

Кожному виду КВЕД відповідає своя система оподаткування, яка може змінюватися в залежності від регіону, де ви зареєстрували бізнес.

Свій код з КВЕД ви можете знайти тут . Надалі ви можете додати або замінити коди своєї діяльності, написавши відповідну заяву до податкової інспекції.

3. Подайте заяву в податкову

Реєструвати майбутній бізнес вам належить в інспекції Федеральної податкової служби (ИФНС) - територіальному органі податкової служби РФ. Ви можете зробити це, відправившись туди особисто, або, якщо з якихось причин вам це не вдається, відправити довірена особа з вашими документами. Але документи мають бути нотаріально засвідчені.

У заяві, що складається з 5 сторінок, вказується П.І.Б., контактні (телефон та e-mail) і паспортні дані, коди КВЕД та ІПН. Для заповнення використовується форма Р21001 .

Будьте уважні: писати потрібно друкованими літерами, чітко, без помилок, суворо за формою. Ви заповнюєте заяву безкоштовно - самі (сидячи в податковій за комп'ютером за спеціальними програмами) або за допомогою співробітників податкової за певну плату. Зазвичай там надається така послуга.

4. Виберіть систему оподаткування

Можете відразу або протягом 30 днів після реєстрації скласти заяву для встановлення певного режиму оподаткування для вашого ІП:

I. Спрощена система оподаткування (ССО).

Найпопулярніший режим серед представників малого бізнесу. Відрізняється простотою ведення звітності. При ССО сплачується єдиний податок, який замінює сплату податку на майно, прибуток і ПДВ. Включає два типи оподаткування, один з яких ви повинні вибрати: ССО у вигляді 6% від всього доходу або ССО у вигляді 15% від різниці між доходами і витратами.

II. Єдиний сільськогосподарський податок (ЕСХН).

Поширюється на виробників сільськогосподарських товарів. При використанні даної системи ІП звільняються від сплати податку на майно, ПДВ та ПДФО.

III. Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД).

У 2018 році він все так же є необов'язковим режимом. Можливість застосування ЕНВД регулюється місцевими нормативними актами. При розрахунку цього податку використовуються фізичні показники (торгові площі, кількість робочих місць, торгових точок і так далі), для яких встановлюється приблизний можливий дохід. Цей параметр визначається виходячи з умовного прибутку в розрахунку на один місяць.

IV. Патентна система оподаткування.

Патентна система введена в 2013 році. Її можуть вибрати індивідуальні підприємці, у яких середня чисельність найманих робітників за податковий період не перевищує 15 осіб. Суть системи в тому, що ви купуєте патент на певний термін, який замінює сплату деяких податків (на доходи фізичних осіб та майно, в деяких випадках - ПДВ). Підприємець може взяти патент тільки на один з видів своєї діяльності, при цьому інші будуть обкладатися податком в іншому порядку.

Після подачі необхідних документів візьміть розписку про їх прийняття податковою інспекцією. Там же буде вказана дата видачі вам пакета документів знову зареєстрованого ВП.

Там же буде вказана дата видачі вам пакета документів знову зареєстрованого ВП

Скільки коштує реєстрація ІП?

  1. Вартість держмита на реєстрацію - 800 рублів.
  2. Допомога юриста (якщо самі не впораєтеся) в оформленні заяви - близько 300 рублів.

Документи, одержувані після реєстрації

На реєстрацію нового ІП потрібно не менш ніж 5 робочих днів. Час видачі документів буде вказано в розписці, яку ви відразу отримаєте. Якщо ви не можете забрати їх особисто, документи можуть відправити поштою.

На реєстрацію нового ІП потрібно не менш ніж 5 робочих днів. Час видачі документів буде вказано в розписці, яку ви відразу отримаєте.

Після реєстрації вас як ІП отримаєте наступні папери:

  1. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи як індивідуального підприємця ( ІН ).
  2. Свідоцтво про постановку вас як фізичної особи на облік в податковому установі.
  3. Виписка з єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців (ЕГРІП).

Виписка з єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців (ЕГРІП)

важливі моменти

  1. Тепер, коли ви стали повноцінним бізнесменом, потрібно пам'ятати головне правило: завжди сплачувати податки, вести документацію і звітність.
  2. Після реєстрації ви маєте право відкрити свій розрахунковий рахунок в банку для безготівкових операцій - це значно спростить взаємодію з іншими компаніями.
  3. Замовте власну печатку . Вона буде важливим підтвердженням справжності пов'язаних з вашою діяльністю операцій. Друк обійдеться в суму до 1000 рублів. Замовити її можна в будь-якій друкарні або фірмі, що займається печатками, штампами, значками.
  4. Якщо ваш бізнес передбачає готівку або оплату за допомогою банківських карт, купите касовий апарат.

Пам'ятайте, що реєстрація можлива лише за місцем прописки, хоча сам бізнес ви можете вести де завгодно. Однак здавати декларацію потрібно буде в ИФНС за місцем реєстрації.

Реєстрація іншими способами

Крім подачі документів до податкового органу особисто, ви можете вибрати різні способи реєстрації свого бізнесу.

Реєстрація ІП через МФЦ (багатофункціональний центр)

Особисто або через представника за дорученням. Повна назва органу - муніципальний центр надання державних і муніципальних послуг. МФЦ покликаний "розвантажити" інші муніципальні органи, надаючи ті ж послуги населенню. Потрібно просто дізнатися адресу МФЦ в вашому населеному пункті і, зібравши всі документи (перелік їх в будь-якому випадку не змінюється), відправитися туди для реєстрації. Більш детально читайте в нашій статті «Реєстрація ІП через МФЦ» .

Реєстрація ІП через портал держпослуг

плюси:

  • Для подачі документів не потрібно простоювати в черзі в податковій;
  • Вся необхідна підприємцю інформація зібрана в одному місці;
  • Інструкція розписана по кроках, оформлення гранично просто;
  • Ніяких переплат, досить тільки сплатити держмито.

мінуси:

  • Тривале підтвердження вашої персони;
  • Такі заявки можуть губитися, не відображатись у податковій;
  • Заповнювати форму потрібно оперативно, тривалість сесії обмежена (особливо при КВЕД);
  • Технічні неполадки (збій в системі, відключення світла, поломка вашого ПК та ін.).

Порядок реєстрації:

  1. зайдіть на портал держпослуг . Послугами тут користуватися можуть фізичні та юридичні особи, які мають особистий кабінет. Ресурс має мобільну версію, тому ви можете зареєструватися через телефон.
  2. Увійдіть в "Особистому кабінеті". При завершенні реєстрації вам присвоять код активації, отримати який ви зможете або на e-mail, або у відділенні "Ростелеком". Чекати код доведеться приблизно два тижні. Якщо це занадто довго, ви можете завести електронний підпис (коштує приблизно 2,5 тисячі рублів) і користуватися нею протягом календарного року. Наявність такого підпису полегшить ідентифікацію фізичної особи електронною системою.
  3. Отримавши код активації, вибирайте вкладку "Послуги", де ви знайдете розділ "Міністерство фінансів Російської Федерації", підрозділ "Федеральна податкова служба", послугу "Державна реєстрація фізичної особи як індивідуального підприємця", там докладно буде вказано, що потрібно для реєстрації ІП .
  4. Заповніть форму Р21001 на сторінці. Будьте уважні, інформація повинна бути точна і коректна!
  5. Відскануте необхідні документи (паспорт, квитанцію про сплату держмита, заяву про реєстрацію в формі Р21001), на сайті є докладна інструкція подачі електронних документів.
  6. Прикріпіть до заяви відскановані і завірені електронним підписом (або нотаріусом) документи у вигляді архіву.
  7. Через кілька днів на вашу пошту прийде повідомлення з ФНС. Взявши з собою квитанцію про сплату, паспорт і документ, що засвідчує місце проживання (якщо цих відомостей немає в паспорті), ви забираєте готові документи про вашу реєстрації в якості індивідуального підприємця.

Взявши з собою квитанцію про сплату, паспорт і документ, що засвідчує місце проживання (якщо цих відомостей немає в паспорті), ви забираєте готові документи про вашу реєстрації в якості індивідуального підприємця

Реєстрація ІП на сайті Федеральної податкової служби (ФПС)

Зареєструвати ІП та сплатити держмито можна так само віртуально - на сайті податкової служби . Там же ви можете вибрати свій код КВЕД і систему оподаткування. Процедура так само проста і зрозуміла, як в першому випадку:

  1. Вибираєте на сайті розділ "Індивідуальні підприємці", потім підрозділ "Реєстрація індивідуального підприємця" (він вказаний першим в списку послуг).
  2. У розділі "Життєві ситуації" вибираєте вкладку "Я хочу подати заяву на реєстрацію ІП" (також - перший пункт).
  3. На сторінці, докладно описаний список необхідних документів і покрокова інструкція їх подання до податкового органу. У пункті №3 про способи подачі документів ви натискаєте на вкладку "віддалено".
  4. Знайдіть кнопки "Подати документи". Одна з них потрібна для подачі електронних документів, інша - для заповнення заявки на реєстрацію (форма Р21001). Для електронної реєстрації вам буде потрібно натиснути на обидві кнопки і далі слідувати інструкції на що з'явилися сторінках. Для того щоб заповнити форму, вам потрібно зареєструватися на сайті, залишивши свої дані. Для подачі електронних документів вам доведеться відсканувати підготовлені вами паперу.

Зареєструвати ІП та сплатити держмито можна так само віртуально - на сайті податкової служби. Там же ви можете вибрати свій код КВЕД і систему оподаткування.

Поштою

Надішліть документи в ФНС поштою (з оголошеною цінністю та описом вкладення). У межах території Москви документи можна направити і отримати через DHL Express і Pony Express.

Причини відмови в реєстрації

  1. Неправильні дані або помилки під час заповнення документів.
  2. Відсутність всіх необхідних документів або неправильний перелік.
  3. Місце подачі документів неправильне.
  4. Ви визнані банкрутом менше року тому.
  5. Існує вирок на заборону ведення вами підприємницької діяльності, і його термін ще не вийшов.

Існує вирок на заборону ведення вами підприємницької діяльності, і його термін ще не вийшов

Зміни порядку реєстрації в 2018 році

У 2018 року не змінився сам принцип подачі документів і їх список, але посилюються форми покарання за ті чи інші промахи:

  1. Якщо справжність зібраних вами документів викликає сумнів, процес реєстрації може бути припинено на строк не більше 30 днів.
  2. Якщо ви вже порушували законодавство у підприємницькій діяльності, вам можуть відмовити в реєстрації.
  3. При першому наданні неправильних відомостей накладається штраф від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  4. Ви несете відповідальність за використання підставних осіб, для доказу якого досить заяви підставного директора.

Якщо ви пройшли всі вищезгадані етапи і на руках є документи про реєстрацію, то можемо вас привітати. Попереду вас чекає захоплююча подорож у світ бізнесу, нові проекти та звершення!

Сприятлива можливість ховається серед труднощів і проблем.Альберт Ейнштейн, вчений, фізик

Скільки коштує реєстрація ІП?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online