Як оформити земельну ділянку в Краматорську

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До редакції «   східного проекту   »Звернулася мешканка селища Біленьке Інна Іванівна з проханням розповісти, як в даний час відбувається процедура оформлення земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера До редакції « східного проекту »Звернулася мешканка селища Біленьке Інна Іванівна з проханням розповісти, як в даний час відбувається процедура оформлення земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Як з'ясувалося, жінка зберігає у себе випуск газети «Східний проект» від 2013 року, в якій розповідалося про процедуру оформлення землі в приватному секторі і її вартості. Але пройшло вже кілька років і, природно, ціни на ці послуги змінилися.

Про те, як зараз відбувається цей процес, які потрібні документи і скільки це коштує, «Східному проекту» розповіла фахівець із землеустрою Вікторія Поляріна (на фото).

Про те, як зараз відбувається цей процес, які потрібні документи і скільки це коштує, «Східному проекту» розповіла фахівець із землеустрою Вікторія Поляріна (на фото)

- Вікторія Олександрівна, куди звертатися мешканцям Краматорська для оформлення права власності на земельну ділянку при наявності правовстановлюючих документів на будинок?

- У землевпорядні організації, які мають ліцензію Держкомзему України на право проведення землевпорядних та землеоціночних робіт.

- Які документи потрібно надати?

- Це правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності на будинок (договір купівлі-продажу, свідоцтво про спадщину, договір дарування або міни), технічний паспорт БТІ, паспорт та ідентифікаційний код власника, особиста заява на виконання землевпорядних та геодезичних робіт з розроблення технічної документації землеустрою, для встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

- Що робити далі?

- Після збору пакету документів, і оформлення замовлення, ми призначаємо дату виїзду на заміри. Ставимо до відома сусідів землепользовователей суміжних ділянок через засоби масової інформації шляхом подачі оголошення, про те, що такого-то числа відбудуться виміри і встановлення меж земельної ділянки такого-то за даною адресою.

Після замірів, викреслюються акти прийому передачі меж земельної ділянки. Акти узгоджуються власниками і сусідами землекористувачами, які дають свою згоду на встановлення меж ділянки. Так-же необхідно узгодити з місцевими органами самоврядування (Міськвиконком або селищними радами)

- Після цього присвоюється кадастровий номер?

- Після складання технічної документації, необхідно провести реєстрацію земельної ділянки, для цього замовник звертається в центр адміністративних послуг. При реєстрації присвоюється кадастровий номер земельної ділянки. Після отримання виписки з ДЗК, людина може звернутися до місцевих органів самоврядування для передачі земельної ділянки у власність. Якщо територіально ділянка відноситься до міста, потрібно звертатися до виконкому, а якщо земля на селищі - то в селищну раду.

- Що означає реєстрація земельної ділянки?

- Це означає, що земельній ділянці присвоюється кадастровий номер, який є єдиним для кожної ділянки в Україні, і що земельну ділянку буде внесений в кадастрову карту України. Реєстрація безкоштовна.

- Передача землі у власність здійснюється безкоштовно?

- Сесією міської ради або селищної ради земельна ділянка передається з органів місцевого самоврядування у приватну власність, за умови, що людина ще не використовував своє право на безкоштовну приватизацію, яка згідно із законом дається кожному один раз, тоді він може попросити передати безкоштовно землю у приватну власність. Цільовим призначенням - під обслуговування та будівництво житлового будинку.

- Наша читачка розповіла, що з неї за оформлення технічної документації зажадали більше 3 тисяч гривень. Це так дорого коштує?

- Оформлення технічної документації у нас коштує 1500 грн. Думаю, що в таких же межах ця послуга коштує і в інших місцях.

- Правда, що приватизувати можна тільки до 10 соток землі?

- Згідно законодавства приватизувати всім громадянам України можна в межах міста до 10 соток і в селищах 15 соток під обслуговування та будівництво житлового будинку. Якщо у людини ділянка 30 соток, то приватизує він тільки 15 соток.

- А що робити з рештою сотками?

- Іншу частину ділянки можна взяти в оренду, наприклад. У кожному конкретному випадку вирішується питання індивідуально.

- А якщо людина отримала в спадок будинок, то виходить, що земля, на якій він стоїть, йому не належить?

- Якщо земля не приватизована, то значить, ви отримали в спадок тільки житловий будинок. І право власності на землю треба оформляти.

- Якщо людина вже використав своє право на безкоштовну приватизацію, а кадастрового номера у нього немає. Що тоді?

- Якщо людина вже брав участь в приватизації і використовував своє право на безкоштовну приватизацію, а йому необхідно присвоїти кадастровий номер, тоді земля береться в оренду. Проводиться вся та ж процедура з оформлення технічних документів, тільки в виконкомі він не просить передати землю йому у власність, а просить передати її в оренду шляхом укладення договору з органами місцевого самоврядування на певний термін, і людина оплачує орендну плату відповідно до нормативно-грошової оцінкою.

- Хто займається земельними питаннями в органах місцевого самоврядування?

- У виконкомі це земельний відділ, а в селищних радах - фахівці із земельних питань.

- Які терміни складання технічної документації?

- Складання технічної документації займає місяць.

Довідка «ВП»

У Краматорську немає державної структури, яка має право на проведення землевпорядних робіт

На сьогоднішній день в Краматорську немає жодної державної організації, яка б виконувала землевпорядні роботи. Колись в місті така структура була, але її ліквідували ще кілька років тому. Тепер цими питаннями займаються тільки приватні проектні організації, які мають ліцензії на даний вид діяльності.

В інших містах Донецької області державні структури, що займаються виконанням землевпорядних робіт, є. Наприклад, держструктура подібного роду є в сусідній Костянтинівці. І краматорчани теж можуть туди звертатися. Правда, не факт, що Константіновськие фахівці із землеустрою на це погодяться. Та й дорога теж зараз обійдеться недешево.

Що стосується цін на послуги, то ми дізналися вартість оформлення земельної ділянки приватного будинку в різних структурах. І вийшло, що вони коливаються от 1100 до 1500 грн. Терміни виконання робіт - від місяця до двох.

Витяг з Земельного кодексу України

Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

- Для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

- Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах

- не більше 0,10 га;

- Для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га;

- Для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.

Підписуйтесь на наш Telegram канал і Instagram , Щоб знати важливі новини першими. Т акже Ви можете слідкувати за останніми подіями міста і регіону на нашій сторінці в Facebook.

Вікторія Олександрівна, куди звертатися мешканцям Краматорська для оформлення права власності на земельну ділянку при наявності правовстановлюючих документів на будинок?
Які документи потрібно надати?
Що робити далі?
Що означає реєстрація земельної ділянки?
Передача землі у власність здійснюється безкоштовно?
Це так дорого коштує?
Правда, що приватизувати можна тільки до 10 соток землі?
А що робити з рештою сотками?
А якщо людина отримала в спадок будинок, то виходить, що земля, на якій він стоїть, йому не належить?
Що тоді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online