15 з половиною способів провести час в Ташкенті

  1. 1. Безкоштовно наїстися на базарі
  2. 2. Побачити контраст архітектури
  3. 3. Спуститися в метро
  4. 4. Побувати на барахолці
  5. 5. Відвідати парк атракціонів
  6. 6. Викупатися в центрі міста
  7. 7. Сходити в театр
  8. 8. Заглянути в музей
  9. 9. Сходити на КВН або Stand-Up
  10. 10. Запустити повітряного змія
  11. 11. Знайти вихід з квест-руму
  12. 12. Подивитися на зірки
  13. 13. Розслабитися під живу музику
  14. 14. Подивитися захід з телевежі
  15. 15. Поїхати на електричці в гори
  16. 15,5. ... і провести там час

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15 з половиною способів провести час в Ташкенті

VOT розповідає, як весело і цікаво дізнатися місто.

Ташкент не обмежується аеропортом, вокзалом, відомими готелями і фірмовими бутиками. Стандартні екскурсії по історичних місць та пам'яток архітектури теж не в повній мірі здатні розкрити душу нашого міста.

Спеціально для гостей столиці, а також для жителів Ташкента, спраглих урізноманітнити своє дозвілля, VOT публікує цей список.

1. Безкоштовно наїстися на базарі

Кожен, хто волею випадку виявляється в Ташкенті, повинен хоча б раз пройтися по одному з ринків столиці. Великий вибір фруктів, солодощів, тканин і сувенірів - це лише одна сторона медалі. Дійсним цінителям східного шопінгу, ташкентські базари приготували ще одне цікаве пригода. Практично кожен їстівний товар можна спробувати на смак.

Продавців на ринках багато, тому, пройшовшись по рядах, можна непогано пообідати. Свіжі і сухі фрукти, салати, горіхи - все на ваш вибір. Можна піти, так нічого і не купивши. Більшість продавців на це не ображаються. А якщо приділити їм увагу і поторгуватися, то з'явиться можливість схопити найсмачніше за дуже низькою ціною.

2. Побачити контраст архітектури

Історичні епохи, які змінювали один одного в Ташкенті, залишили після себе матеріальні сліди, які втратили своїх особливостей і до цього дня. Прогулявшись пішки центральними вулицями міста, можна спостерігати цікавий контраст: з одного боку - сучасні будівлі зі скла і бетону, що зводяться з урахуванням традицій минулого, з іншого боку - двоповерхові цегляні будівлі столітньої давності, виконані за проектами відомих архітекторів Гейнцельмана, Бенуа або Сваричевського.

Пройшовши в бік Північного вокзалу, на тлі сучасних житлових багатоповерхівок можна виявити стародавнє городище Мінгурік, що датується першим століттям нашої ери. А прямо через дорогу від медресе Кукельдаш, побудованого в XVII столітті, височіє багатоповерховий бетонний будинок колишнього готелю «Чорсу». До речі, екскурсії по подібних місць дуже часто організовує група «X-Places».

3. Спуститися в метро

З архітектурою Ташкента можна знайомитися не тільки на вулицях. Столичний метрополітен - «політ дизайнерської думки» - перше метро в Центральній Азії. Його можна розглядати з двох сторін: як швидкий спосіб пересування по місту і як масштабний архітектурний пам'ятник. Знайдіть час і розгляньте всі 29 станцій, кожна з яких відрізняється унікальним зовнішнім виглядом, відповідним назві.

Станція «Космонавтів», наприклад, оформлена в синьо-зелений колір, що імітують нічне небо, а по стінах станції розташовані зображення особистостей, так чи інакше пов'язаних з мріями про політ і підкорення нових висот. Тут, крім Юрія Гагаріна і Валентини Терешкової, зображені і міфологічний Ікар, і всесвітньо відомий Улугбек, і основоположник теоретичної космонавтики - Костянтин Ціолковський. Є в метро станції, названі на честь письменників, а таких чимало. Яскравим прикладом є станція «Алішер Навої», прикрашена сюжетами з творів поета.

4. Побувати на барахолці

На околиці міста, серед сірих фабрик і труб промислового району, розташувався ринок «Янгіабад» - найбільша барахолка Ташкента. Опинившись тут, можна втратити відлік часу і забути про те, який зараз рік - настільки сильний вплив цього місця. «Янгіабад», або «Яник», як його ласкаво називають деякі відвідувачі, схожий на машину часу. Він з легкістю перенесе вас із сьогодення на 20, 30, а часом і на 50 років назад.

Тут можна знайти буквально все: від годин - трапляються навіть золоті, але за них доведеться віддати чималу суму - до самих непотрібних речей, будь то шланг від пилососа або несправна дверна ручка. Велика кількість різних дрібниць зі своєю унікальною історією, надають «Янгіабаду» теплоту і атмосферу. Вирушаючи в подорож, варто пам'ятати про невеликому ризику. Гроші, ключі і, особливо, мобільні телефони краще ховати ще на вході. Є ймовірність, що на виході їх доведеться вже купувати.

5. Відвідати парк атракціонів

Любителям гострих відчуттів сподобаються ташкентські розважальні парки. Найвідоміший з них, «Lokomotiv», розташований на околиці міста. А ось «Tashkentland», перший парк подібного рівня в країні - в самому центрі, на станції метро «Бодомзор».

У парках можна знайти розваги на будь-який смак: від спокійних автодромів і коліс огляду до американських гірок і «Замку жахів».

6. Викупатися в центрі міста

У жарку пору року можна не витрачатися на відвідування аквапарків або басейнів. Поринути в холодну і швидку воду можна практично в самому центрі міста. Канал Бозсу, пізніше перетворюється в Анхор, перетинає Ташкент по діагоналі, з північного заходу, і протікає повз багатьох важливих пам'яток. На більшій частині його берегів можна спокійно скупатися, ніж з радістю користуються як діти, так і дорослі.

Недалеко від метро «Шахрістан» і Телевежі навіть обладнані спеціальні сходи, що дозволяють з легкістю спускатися в канал і вибиратися звідти. Вода, особливо під час весняних дощів, буває брудною. Тому, найсприятливіший час для купання - літо.

7. Сходити в театр

Ташкент по праву можна назвати театральною столицею Центральної Азії. І кожен, хто опиняється тут, повинен хоч трохи «відсунути завісу» і краєм ока поглянути на театральне життя, киплячу в місті. Різноманітність подібних закладів і їх репертуару велике: «Ильхом» радує сучасними постановками і сміливими інтерпретаціями, Академічний російський драматичний театр завжди тримає в запасі кілька класичних постановок, а ДАВТ імені Алішера Навої припаде до смаку цінителям якісної опери або балету.

Але це далеко не повний перелік закладів. До уваги глядачів свої вистави представляють Молодіжний театр, Національний академічний драматичний театр, Державний театр музичної комедії (оперети), Музичний театр імені Мукімі. Для дітей свої двері відкриває Республіканський театр ляльок і Театр юного глядача.

8. Заглянути в музей

Виправдовуючи звання не тільки офіційної, а й культурної столиці Узбекистану, Ташкент надає жителям і гостям безліч музеїв з самим різним вмістом. Якщо ви вперше опинилися в Ташкенті, то вам буде цікаво відвідати Державний музей історії Узбекистану і Державний музей історії Темурідов. Великі експозиції цих закладів докладно розповідають про багатьох тисячах років історії нашого краю, починаючи з епохи раннього палеоліту і закінчуючи теперішнім часом.

Особливо досвідчені любителі літератури можуть відвідати будинок-музей Сергія Єсеніна або Анни Ахматової. Унікальні колекції зібрані також у Державному музеї мистецтв, Музеї астрономії і Ташкентському музеї залізничної техніки. Останній, до речі, є одним з найбільш цікавих і великих музеїв подібного роду в світі.

9. Сходити на КВН або Stand-Up

Подібні рухи, звичайно, популярні і поширені в багатьох країнах світу. Але і відрізняються вони від місця до місця, вбираючи в себе найцікавіші національні і культурні особливості.

Актуальний сучасний гумор з дрібкою східної естетики, пропонований молодими коміками, дозволяє по-різному поглянути на різні проблеми і посміятися над труднощами, з якими ми часто стикаємося. Відвідування КВНу або Stand-Up шоу гарантовано не залишить вас байдужими, а гарний настрій, яке задають місцеві артисти, залишиться в пам'яті надовго.

10. Запустити повітряного змія

З того моменту, як в середині весни починають дути сильні південно-західні вітри, на вулиці міста вибігають галасливі натовпи малюків, які запускають в небо повітряних зміїв. І ніщо не заважає наслідувати їхній приклад, занурившись на кілька годин в дитинство, спробувавши підкорити ташкентське небо. У самому центрі міста вам навряд чи вдасться провести благополучний запуск - усюди дроти, та й перехожих багато. Але ближче до околиць, наприклад, в районі колишнього іподрому, вільного простору досить. Деякі ентузіасти знаходять місця для запуску зміїв і ближче - на площі перед стадіоном «Бунедкор», наприклад.

Що ж стосується самих зміїв, то дістати їх не складе великих труднощів. У весняно-літній сезон уздовж ташкентською кільцевої автодороги на кожному кроці стоять продають їх хлопчаки. Трапляються як саморобні варіанти, так і «професійні». На великих базарах, на кшталт «Іподрому» або «Уч Кахрамон», купити повітряного змія теж можна. Вибір величезний, залишається лише знайти час і повеселитися.

11. Знайти вихід з квест-руму

Популярне на заході розвага не так давно з'явилося і у нас, завдяки «Quest Rooms» і «Західному». Квест-рум - своєрідна гра, в якій відвідувачам пропонується за обмежену кількість часу вирішити складні логічні головоломки і знайти вихід із замкненої кімнати. Навіть якщо рішення не буде знайдено, побоюватися нема чого. Через годину організатори самі випустять вас.

Гра ця ідеально підходить дружним компаніям, що бажають якось урізноманітнити свій вечір. Компаніям ж не особливо дружним квест-руми можуть бути навіть корисні, так як вони є відмінним способом згуртувати колектив, підняти довіру його членів один до одного і зміцнити відносини, що склалися.

12. Подивитися на зірки

У Ташкенті дуже чисте небо. Висотних будівель же, як і сильних джерел освітлення, не дуже багато. У безхмарну погоду це дає можливість спостерігати навіть з самого центру міста багато сузір'я, чим не може похвалитися більшість великих міст.

Під час нічної прогулянки можна сісти на лавку, розслабитися, і, піднявши голову вгору, порахувати зірки. Тим, хто цікавиться астрономією, сподобається і ташкентський планетарій, розташований недалеко від ринку «Чорсу».

13. Розслабитися під живу музику

Вечорами свої двері для гостей відкривають маленькі і затишні заклади на кшталт «Elvis» або «TAPAS». Вони, крім усього іншого, відрізняються частими виступами місцевих live-груп, які виконують, частіше за все, кавер-версії відомих західних пісень. Зустрічаються часом команди, що представляють слухачам і свою власну творчість.

Чого тут не зустріти - так це «шинкарської» музики або шансону. Хтось вважатиме це плюсом, хтось мінусом, однак, незмінним залишається одне: подібні заклади мають своєю особливою затишною атмосферою, добре підходить для того, щоб провести вечір в компанії друзів.

14. Подивитися захід з телевежі

на проспекті Аміра Темура розташовано чимало цікавих для відвідування місць, однак, одне, в буквальному сенсі, виділяється із загальної маси. Ташкентська телевежа - не тільки найвища споруда міста і всієї країни, але і друга за висотою в Центральній Азії. Крім своїх основних функцій, таких як здійснення теле- та радіомовлення, телевежа дозволяє відвідувачам піднятися високо над містом. У розпорядженні гостей оглядовий майданчик на висоті 94 метрів і великий ресторан з двома залами, звідки весь Ташкент видно як на долоні.

Це місце дає унікальну можливість насолоджуватися яскравими заходами без усіляких перешкод, що припаде до вподоби як переконаним романтикам, так і любителям красивих видів. Не забудьте взяти з собою документи, що засвідчують особу. Тут з цим строго.

15. Поїхати на електричці в гори

Будь-яка людина, що опинився в Ташкенті на тривалий час, повинен побувати в горах. Дістатися до них неважко, незважаючи на сотню кілометрів до послуг туристів завжди є маршрутні таксі, приміські автобуси і навіть водії-приватники. Але найцікавішим способом досі є приміський поїзд, що курсує за маршрутом Ташкент - Ходжікента. Відправлення в обидві сторони проводиться чотири рази на день, що дозволяє підібрати оптимальний час для поїздки.

Електропоїзд - хороший варіант для великої компанії. Захоплено ведучи душевну бесіду, можна спостерігати, як гори за вікном стають все вище, а міська суєта замінюється розміреного сільського тишею. Все це - під стукіт коліс, а якщо пощастить - то й під веселі пісні з гітарою. Від Ходжікента рукою подати до останнього пункту в нашому списку.

15,5. ... і провести там час

Гори Ташкентської області - тема для окремої розмови. Найближче до Ходжікента місце відпочинку - Чарвакське водосховище. На берегах величезного штучного водоймища розташовано безліч пляжів, заглянути на один з яких повинен кожен. Вода в Чарвак, найчастіше, холодна. Однак, в середині літа її температура значно вище, вище і її рівень. Якщо ж вийти з електрички трохи раніше, в місті Газалкент, то можна відправитися в сторону Бельдерсая і Чимган.

Популярні серед туристів місця з прекрасними видами і чистим повітрям - ідеальний варіант для пікніка або походу. Тут можна розслабитися, зібратися з думками, а потім повернутися в місто, щоб знову поринути у вир столичного життя.

PS Крім перерахованих пунктів, саме на цьому тижні, в Ташкенті можна урізноманітнити дозвілля наступним чином.

текст: Борис Жуковський

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online