Повернення і залік страхових внесків у 2017 році

  1. З 2017 року можливий залік внесків одного виду
  2. Різні закони - різні правила
  3. Борг по одному - не привід для відмови в поверненні по іншому
  4. Два колишніх правила актуальних і сьогодні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 2017 року страхові внески контролюють податкові органи, тому про правила їх заліку і повернення тепер регламентовано в Податковому кодексі РФ

З 2017 року страхові внески контролюють податкові органи, тому про правила їх заліку і повернення тепер регламентовано в Податковому кодексі РФ. Розглянемо докладніше новий порядок в сьогоднішній статті.

Бухгалтеру на кожен день

З 2017 року можливий залік внесків одного виду

Між собою внески на пенсійне, соціальне та медичне страхування з 2017 року зарахувати не вийде. Залік проводиться в рахунок майбутніх платежів або сплати штрафів та пені за одним і тим же внескам. Варто відзначити, що і ті внески, які були переплачені в минулому році - в цьому періоді між собою також не вийде зарахувати. Якщо є борг за пенсійними внесками за минулий рік і переплата по внесках на соціальне страхування за 2016 рік, то спочатку потрібно погасити заборгованість перед пенсійників, а після написати заяву в Соцстрах на повернення соціальних внесків.

Якщо згадати, раніше до цього року в Пенсійному фонді можна було зарахувати між собою медичні та пенсійні внески, а в соцстраху - внески за лікарняними та на травматизм.

Грамотно і оперативно взаємодіяти з держорганами дозволить електронна звітність через інтернет від Правконс!

Різні закони - різні правила

У Міністерстві фінансів вважають, що організації не можуть провести залік внесків, переплачених в році, що наступив, в рахунок недоїмки за внесками 2016 року, коли вони регулювалися положеннями Федерального закону від 24.07.2009 №212-ФЗ.

Аналогічний порядок діє і в зворотному випадку - при переплати внесків в минулому році, зарахувати в цьому ті, що регулюються податковим законодавством, не вийде. Для торішньої і більш ранньої переплати можливий тільки повернення.

Якщо юрособа має недоїмку по внесках за 2016 рік, коли діяли старі КБК, і переплату за внесками цього року, перерахованим вже в Податкову за новими КБК, то в першу чергу слід погасити заборгованість. Після можна писати податківцям заяву на повернення надміру сплачених за 2017 рік внесків.

Якщо переплата є за минулий рік, а недоїмка - за цей, також спочатку потрібно погасити борг, а потім направити до відповідного фонду, який регулював раніше конкретне страхування, заяву про повернення переплати. Пенсіоніщікам слід писати заяву за формою, шаблон якої розміщений на сайті pfrf.ru, форма рекомендована, але не уніфікована. А ось у Соцстраху є спеціальна форма для таких заяв - 23-ФСС.

Рішення своє позабюджетні фонди приймають протягом 10 робочих днів, після чого направляють його податківцям, а вони виробляють перерахування грошових коштів.

Борг по одному - не привід для відмови в поверненні по іншому

Повернення внесків здійснюється за правилами, що діють для повернення податків. Переплата не буде повернута, якщо має місце недоїмка по іншому виду податків. Аналогічне правило тепер працює і для внесків. Податкові інспектори направлять переплату в рахунок погашення недоїмки.

Важлива деталь - податківці не зможуть повернути надміру сплачені внески на пенсійне страхування, якщо пенсійники вже перенаправили надлишки на індивідуальні рахунки застрахованих осіб. Таку переплату можна лише зарахувати в рахунок майбутніх пенсійних платежів.

Страхові внески різного виду між собою не зачитуються. Тобто, відмовити в поверненні надлишків за одними внесках податкові чиновники права не мають, навіть якщо у компанії є недоїмки по іншим видам внесків. Це правило діє для внесків, що сплачуються з 2017 року. Для заліку і повернення переплат 2017 року треба написати заяву в ИФНС.

Як правило, програма ФНС виробляє автоматичне зменшення загального сальдо на надлишки. Однак положеннями Податкового кодексу РФ регламентовано написання заяви платником для заліку внесків в рахунок майбутніх платежів. Тому податківці мають право не зачитувати самостійно переплату і вимагати сплатити поточні платежі.

Якщо у компанії є переплата за минулі місяці поточного року, варто написати заяву про її заліку в рахунок майбутніх платежів.

Для повернення коштів на рахунок компанії, потрібно подати заяву про повернення суми надміру сплаченого податку зразка 2019 м за формою з додатку № 8 до наказу податківців від 14.02.2017 №ММВ-7-8 / 182.

Два колишніх правила актуальних і сьогодні

  1. Залік і повернення надміру сплачених внесків здійснюється протягом 3 років. Так, якщо переплата виникла в червні 2017 року, то повернення цих сум можливий до червня 2020 року. Таке ж правило було прописано в Законі від 24.07.2009 № 212-ФЗ, що втратив чинність, з 2017 року.
  2. Залік страхових внесків в рахунок сплати податків неможливий. Деякі компанії впевнені, що раз тепер внесками займаються податківці, то можна зарахувати між собою податки і внески, адже адмініструванням цих платежів займається один державний орган. Це не так. Як і в минулі періоди, податки в рахунок внесків і, навпаки, не зачитуються.

Коли заява не потрібна?

Щоб провести залік витрат на допомоги в рахунок майбутніх внесків на соціальне страхування, не потрібно писати заяву в Податкову.

За підсумками кожного кварталу в ИФНС подається новий розрахунок по страхових внесках (РСВ 2017). На підставі його даних податкові інспектори самі направлять відомості в Соцстрах з підтвердженням витрат. Після чого податківці самостійно зроблять залік в рахунок чергового платежу.

До речі, в листі від 28.04.2017 №03-15-09 / 26588 Міністерство фінансів РФ дозволив зменшувати поточні платежі по внесках соцстрахування на суму витрат на допомоги, які перевищили суми сплачених внесків у 2016 році і не були повернуті із Соцстраху.

Коли заява не потрібна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online