ЄСП в 2019 році ставки таблиця

  1. ЄСП в 2019 році: навіщо потрібен
  2. Хто платить, який об'єкт оподаткування
  3. Як розраховується ставка ЄСП в 2019 році
  4. Особливості розрахунків для ІП
  5. Основні зміни по ЄСП в 2019 році
  6. Зміни, пов'язані з відстрочками і контрольними перевірками
  7. Таблиці ставок ЄСП в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо компанія наймає працівників, вона стає платником єдиного соціального податку. ІП платять ЄСП за себе і свій персонал. Загальна ставка ЄСП в 2019 році 30% плюс внески на травматизм. У цій статті ми розповіли, навіщо потрібен ЄСП в 2019 році, привели ставки в таблицях, розповіли, які зміни відбулися в 2019 році, і як можна заощадити на соціальних відрахуваннях.

ЄСП в 2019 році: навіщо потрібен

Перш ніж показати ставки ЄСП, розповімо, навіщо потрібен цей податок. Абревіатура ЄСП розшифровується як єдиний соціальний податок. Сам ЄСП був скасований в 2010 році. Але за звичкою єдиним соціальним податком і в 2019 році продовжують називати страхові внески, що замінили його.

Мета ЄСП, а точніше, страхових внесків - наповнити позабюджетні фонди. Потім ці кошти витрачаються на пенсійне, соціальне та медичне забезпечення громадян. Розберемося, хто платить єдиний соціальний податок, які ставки встановлені в 2019 році, є можливість заощадити на ЕСН.

Хто платить, який об'єкт оподаткування

Страхові внески перераховують до бюджету дві групи платників.

По-перше, організації і індивідуальні підприємці, якщо вони привертають найманих працівників або укладають з фізичними особами ЦПХ-договори на виконання робіт, надання послуг. Базою для нарахування внесків є виплати, нараховані на користь фізичних осіб, в першу чергу, зарплата працівників.

По-друге, індивідуальні підприємці платять податки ЄСП «за себе». У 2019 вони складаються з двох частин:

  • Фіксована частина, яка не залежить від розміру доходу ІП,
  • Додаткова частина, що представляє собою відсоток від доходу понад 300000 крб.

Як розраховується ставка ЄСП в 2019 році

Більшість роботодавців перераховують соціальні податки загальними ставками:

  • На обов'язкове пенсійне страхування - 22%,
  • На обов'язкове медичне страхування - 5,1%,
  • На обов'язкове соціальне страхування на випадок непрацездатності та материнства - 2,9%,
  • На страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (травматизм) - тариф встановлюється для кожної компанії індивідуально в залежності від класу профризику.

Таким чином, сумарна ставка ЄСП в 2019 році становить 30% плюс травматизм. Деякі роботодавці мають право застосовувати знижені тарифи податку ЄСП в 2019 році, якщо застосовують спеціальні податкові режими, займаються пільговими видами діяльності або перебувають на певних територіях.

Для внесків у пенсійний фонд і соцстрах встановлений ліміти - граничні бази для нарахування платежів:

внесок

ліміт

тариф

У ПФР

1 150 000 руб.

Якщо база менше ліміту - 22%,

Якщо база перевищила ліміт - 10%

У ФСС

865 000 руб.

Якщо база менше ліміту - 2,9%,

Якщо база перевищила ліміт - 0%

Для внесків у ФОМС і на травматизм ліміти не встановлюються.

Особливості розрахунків для ІП

У 2019 змінився порядок сплати соціального податку підприємцями. Нагадаємо, що ІП платять два види страхових внесків:

  • Платежі «за себе»,
  • Платежі за працівників, якщо вони є у ВП.

ЄСП за працівників в 2019 році підприємці платять за тими ж ставками, як організації. Якщо у ІП немає працівників, він платить внески тільки «за себе». У 2019 зміни торкнулися саме цих внесків.

Обов'язкові платежі «за себе» підприємці платять тільки в ПФР і ФСС. Ще в 2017 році розмір платежів визначався, виходячи з розміру МРОТ. З 2019 року в Податковому кодексі вказані фіксовані суми, не пов'язані з МРОТ. Крім фіксованих, підприємці перераховують додаткові внески, якщо річний дохід перевищив суму 300000 руб.

Основні зміни по ЄСП в 2019 році

Ряд поправок законодавства торкнувся порядок обчислення і сплати страхових внесків.

Змінилися граничні величини для нарахування внесків. Тепер ліміт по внесках в ПФР становить 1021000 крб., В ФСС - 718000 руб. Нагадаємо, що після перевищення порогового значення компанія нараховує внески до ПФР за зниженою ставкою, а в ФСС зовсім перестає платити внески.

Не обкладаються страховими внесками компенсаційні виплати при звільненні працівника. Не обкладаються виплати в межах трикратного середньомісячного заробітку.

Підприємці, нотаріуси та адвокати повинні документально підтверджувати право не платити внески, якщо в їх роботі утворився перерву. Наприклад, в зв'язку з проходженням військової служби за призовом або доглядом за дитиною до 1,5 років.

Розширився перелік підстав відмови податківців приймати розрахунок по страхових внесках:

Компанії і підприємці на ССО по-новому визначають частку пільгованого виду діяльності, що дає право на знижені тарифи. Пільгується діяльність повинна давати не менше 70% загального доходу. Ця формула не змінилася. Але загальна сума доходу тепер вважається по-іншому. У неї потрібно включати доходи, перераховані в ст.251 НК РФ. Тобто якщо у компанії є, наприклад, кредити, то їх потрібно враховувати в загальній сумі доходу. Тоді частка пільгованого виду діяльності може виявитися менше порога в 70%, і компанія позбудеться права застосовувати знижений тариф.

Підприємці з 2019 роки сплачують внески «за себе" не виходячи з МРОТ, а вигляді фіксованих платежів.

Зміни, пов'язані з відстрочками і контрольними перевірками

З 2017 року збором страхових внесків (крім травматизму) займаються податкові інспекції. У зв'язку з цим відбулися зміни, пов'язані з відстрочками і перевірками.

Тепер, якщо компанія не може сплатити страхові внески у встановлений законом термін, вона може звернутися в ИФНС із заявою про надання відстрочки або розстрочки (ст.64 НК РФ). Податкова інспекція може надати відстрочку, якщо неможливість заплатити зумовлена ​​об'єктивними причинами. Такі причини перераховані в ст.64 НК РФ, наприклад, якщо підприємству завдано збитків в результаті стихійного лиха або надзвичайного обставини.

Перевірки з 2017 року проводять ПФР, ФСС і ИФНС. ПФР спільно з ФСС проводить перевірки правильності сплати внесків за періоди до 2017 року. період, що перевірявся - три роки, тобто в 2019 році можуть перевірити 2015 і 2016 роки. Виїзна перевірка триває 2 місяці, але може тривати до 4 і навіть 6 місяців.

Податкові органи проводять перевірки з 2017 року:

  • Камеральна перевірка проводиться по кожному звіту, що надійшов від платника податків. Триває до трьох місяців з дня отримання звіту (ч.2 ст.88 НК РФ),
  • Виїзна перевірка триває 2 місяці, може продовжуватися до 4 місяців. У виняткових випадках термін перевірки продовжують до 6 місяців, наприклад, при наявності у компанії, що перевіряється кількох відокремлених підрозділів (Додаток №4 до Наказу ФНС Росії № ММВ-7-2 / 189 @ від 08.05.2015г.).

Таблиці ставок ЄСП в 2019 році

Розмір соціальних податків в 2019 році ми привели у вигляді трьох таблиць:

  1. Загальні тарифи,
  2. Знижені ставки,
  3. Внески ІП «за себе».

Скачайте таблицю-пам'ятку ставок соціального податку на 2019 рік:

Ставки соціальних податків в 2019 році таблиця скачати >>> Ставки соціальних податків в 2019 році таблиця скачати >>>


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online