Знімати квартиру або купити в кредит - що дешевше

  1. У кожного з варіантів є свої мінуси
  2. Про що потрібно знати
  3. Що вигідніше?
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

18 листопада 2018, 7:51 Переглядів:

У кожного з варіантів є свої мінуси

18 листопада 2018, 7:51 Переглядів:   У кожного з варіантів є свої мінуси   Фото: архів Сегодня

Фото: архів "Сегодня".

В Україні приблизно 1,4 млн осіб знімають житло, підрахували в Міністерстві регіонального розвитку. І при оренді, і при кредиті є ризики.

Сайт "Сегодня" з'ясував, чи варто брати квартиру в кредит, або краще орендувати і покласти гроші на депозит

Про що потрібно знати

Брати кредит в Україні дорого: банки беруть від 20 до 23% річних в гривні. За 10-20 років банку доведеться заплатити суму, рівну декільком квартирам.

"Сім'я, отримавши такий кредит, за 15 років виплати купить одну квартиру для себе і ще дві для банку. За розрахунками European Analytical Centre, процентна ставка, яка робить еквівалентними варіанти отримання кредитних ресурсів і оренди нерухомості, знаходиться на рівні 5-8% річних в гривні, в залежності від обраного регіону або міста. Якщо вартість іпотеки впаде нижче даного рівня, доцільно буде користуватися кредитами, а не знімати житло ", - говорить Вадим Бардась, інвестиційний аналітик European Analytical Centre.

Однак на тлі зниження чисельності населення і зростання пропозиції забудовники будуть робити більш вигідні пропозиції покупцям, вважає експерт.

Якщо купувати квартиру на етапі будівництва, то, поки будинок не побудують, потрібно десь жити. Тому варіант покупки квартири на етапі будівництва підходить для людей, чиї діти, наприклад, вчаться у вузі і на час навчання живуть в гуртожитку. Якраз до закінчення вузу будинок добудують, і дитині буде де жити, вважає ріелтор Анна Підсадних:

"Як варіант можна розглянути покупку квартири на вторинному ринку. Можна купити її як для власного проживання, так і для подальшої здачі в оренду. Потім цю квартиру можна продати, а купити іншу, використовуючи для доплати накопичені гроші від здачі в оренду"

Іноді забудовники пропонують розстрочку. Але більшість з таких пропозицій - приховані кредити. Майже 80% будівельних компаній пропонують програми розстрочки або безпроцентні кредити. Про додаткові платежі часто стає відомо вже після підписання договору.

У кожному з варіантів - кредит або оренда - є свої ризики.

"Банк може потрапити під чергові санкції, і Фонд гарантування вкладів буде кілька місяців повертати тіло депозиту без відсотків. Або забудовник з якоїсь причини кине будівництво - документи неправильні, фінансування не вистачило, чи не до тієї політичної сили належить, а ситуація змінилася. До речі , ризик недофінансування будівництва зараз виходить на перші позиції ризиків ", - відзначає експерт DOM.RIA Анатолій Топал.

Так само і з орендою. Через те, що велика частина ринку оренди в тіні, орендарі безпосередньо залежать від настроїв орендодавця. І в будь-який час вас можуть попросити звільнити приміщення, навіть якщо термін дії Договору оренди не закінчився.

Що вигідніше?

За базовий варіант візьмемо покупку квартири 40 кв. м вартістю 560 тисяч гривень. Щоб взяти кредит, банки просять зробити перший внесок 25-30%. Тобто, відразу треба мати 168 тисяч гривень. Припустимо, вони є.

Фото: архів Фото: архів

Підрахуємо, що вигідніше - покласти 168 тис. Грн на депозит або взяти квартиру в кредит на п'ять років.

Варіант 1. Купівля квартири

Якщо на перший внесок є 168 тис., Тоді в банку дадуть кредит на решту суми 392 тис. Грн. В середньому річна ставка по кредиту на покупку житла 20%. Але є й інші платежі: банк бере одноразову комісію за оформлення кредиту, щомісячні страхові платежі і плату за обслуговування кредиту. Тому реальна ставка виходить 30%.

Плюс разові податки при покупці квартири: державне мито (1%) і внесок до Пенсійного фонду (1%). Разом за 10 років банку разом з усіма відсотками доведеться віддати 989,8 тис. Грн.

Однак через 10 років у нас залишиться актив - квартира. Будемо вважати, що її вартість в доларах не зменшиться і становитиме 20 171 доларів.

Варіант 2. Оренда квартири

Мінімальна вартість оренди квартири в Києві - 7000 гривень, з комунальними платежами це ще 1000 грн. За рік треба віддавати 96 тисяч гривень. Щорічно ціни на оренду житла зростають на 3-5%. За десять років за орендовану квартиру треба буде віддати 1 млн 200 тисяч.

Але є ще 168 тисяч гривень на депозиті. Відразу переведемо їх долари - це 6050 дол. Максимальна депозитна ставка - 3%.

За 10 років вони перетворяться в 8081 доларів - це навіть не половина вартості квартири.

Відзначимо, недавно сайт "Сегодня" розповідав про плюси і мінуси покупки квартир на первинному і вторинному ринку .

Нагадаємо також, раніше повідомлялося про те, що в Україні змінили правила реєстрації власності .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Взяти квартиру в кредит або орендувати: що вигідніше". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Віталій Андроник

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що вигідніше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online