Стягнення боргів з фізичних осіб

  1. Способи стягнення боргів з фізичних осіб.
  2. Досудове стягнення боргів фізичних осіб.
  3. Судове стягнення боргів фізичних осіб.
  4. Позасудове стягнення боргів фізичних осіб.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні я хочу розібрати дуже неприємну тему - стягнення боргів з фізичних осіб. Ознайомившись з цією статтею, ви дізнаєтеся, як відбувається стягнення боргів з фізичних осіб, які 3 способу стягнення існують, в яких випадках вони застосовуються, які характерні особливості кожного з них. Думаю, що ця публікація буде однаковий цікава і корисна і тим, хто має борги, і тим, кому заборгували, хто бажає повернути борг .

Отже, стягнення боргів з фізичних осіб в останні роки стало дуже болючою темою для величезної кількості людей, у яких утворилася прострочена заборгованість за кредитами , Комунальним платежам, приватним позиках , Податків, штрафів і т.д. Основних причин цього я бачу три:

  1. Низький рівень фінансової грамотності населення .
  2. повальний бум споживчого кредитування .
  3. Фінансова криза - падіння доходів і зростання витрат населення.

Загалом, в результаті цього всього у багатьох людей утворилися борги. Якийсь час організації або інші люди, перед якими виникла заборгованість, звичайно, будуть намагатися вирішити це питання "полюбовно", але якщо це не принесе бажаних результатів - вдадуться до одного з трьох варіантів:

  1. Спишуть борг як безнадійний.
  2. Продадуть заборгованість колекторам.
  3. Почнуть процедуру стягнення боргу.

Якщо у вас заборгованість перед кредитною організацією, то на перший варіант розраховувати не варто, його ймовірність дуже мала, в кращому випадку такий результат подій очікує боржників з мінімальною сумою боргу. Боржників з невеликою сумою заборгованості, найімовірніше, очікує первісна продаж боргу колекторам , Які вже, в свою чергу, почнуть процедуру стягнення боргу. Ну а тим, у кого сума заборгованості середня або велика (скажімо, від декількох тисяч доларів і вище), потрібно бути готовим до процедури стягнення боргу, яку почне сам кредитор.

Якщо ж заборгованість утворилася з іншого приводу (комунальні платежі і т.п.), то стягнення боргу може застосовуватися і для порівняно невеликих сум. Все залежить від законодавства і внутрішніх положень кожної конкретної організації, перед якою може виникнути борг.

Способи стягнення боргів з фізичних осіб.

Існує 3 способи (методу, стадії) стягнення боргів:

  1. Досудове.
  2. Судовий.
  3. Позасудовий.

Який з цих способів краще застосувати - залежить від ситуації, але кредитор має повне право користуватися будь-яким з них, іноді він використовує їх комплексно або по черзі. Розглянемо докладніше всі ці способи стягнення боргів з фізичних осіб.

Досудове стягнення боргів фізичних осіб.

Досудове стягнення боргів - це процедура роботи з погашення заборгованості, що утворилася, яку проводить безпосередньо сам кредитор, без залучення будь-яких третіх сторін.

При досудовому стягнення заборгованості можуть застосовуватися такі методи:

Метод №1. Телефонні дзвінки. Боржнику дзвонить представник кредитора і інформує про необхідність погасити заборгованість. Може використовуватися як дзвінок реальну людину, так і робота комп'ютерної програми - автодозвонщік, проговорюється заздалегідь записане повідомлення. Ступінь тиску на боржника з часом завжди посилюється: спочатку з вами будуть розмовляти дуже ввічливо, далі - строгіше, далі - навіть різко, нерідко з погрозами (що є незаконним). Дзвінки можуть відбуватися як на мобільний, так і на домашній, робочий телефони, а також родичам, знайомим (чиї телефони вказувалися при отриманні кредиту), роботодавцю і т.д.

Метод №2. СМС-оповіщення. Відправка на мобільні телефони, в соцмережі, на пошту повідомлень, що нагадують про необхідність погасити борг. Ступінь "ввічливості" таких повідомлень теж буде змінюватися: чим далі - тим більше різкими вони будуть.

Метод №3. Листи. Боржнику відсилаються офіційні поштові листи з вимогою погасити утворився борг. Як правило, теж відсилається кілька листів, серед яких кожне наступне "жорсткіший" за попередній.

Метод №4. Особисті контакти з представником кредитора. Співробітник організації, що займається роботою з простроченою заборгованістю, особисто виїжджає за місцем проживання та / або місця роботи боржника і проводить з ним "профілактичні бесіди" про необхідність повернути борг. Також можливі контакти з родичами або іншими людьми, здатними вплинути на боржника.

Метод №5. Залучення колекторів. Процедура досудового стягнення боргів фізичних осіб може передбачати і залучення колекторських компаній, які будуть діяти всіма тими ж способами, тільки більш активно і більш професійно. Але в цьому випадку не відбувається переуступка (продаж) боргу колекторам, просто вони працюють в інтересах кредитора на підставі агентської угоди.

Звертаю увагу боржників: в період процедури досудового стягнення необхідно збирати і фіксувати все, що до вас надходить: СМС, листи і т.д., особливо, якщо вони містять погрози або інші ознаки порушення антиколекторного закону . Потім всю цю інформацію можна буде використовувати в суді або для залучення до відповідальності порушує законодавство кредитора / колектора.

В результаті проведення процедури досудового стягнення заборгованості не обов'язково борг буде погашений повністю. Як варіант - сторони можуть домовитися про реструктуризації - складанні нового графіка погашення заборгованості, який буде влаштовувати і кредитора, і боржника.

Досудове стягнення боргів, плюси:

  • При грамотній роботі можна повернути борг досить швидко в порівнянні з судовими позовами, які можуть затягнутися на довгі місяці і роки;
  • Менш витратний спосіб в порівнянні з судовим стягненням;
  • Чи не потрібна допомога юристів і адвокатів або потрібна в менш значній мірі.

Досудове стягнення боргів, мінуси:

  • Імовірність повернути борг невелика: найчастіше, людина не виплачує заборгованість, якщо у нього реально немає для цього можливостей;
  • Кошти на процедуру можуть бути витрачені, а результату це не принесе;
  • Антиколекторські закони сильно "зв'язують руки" кредиторам, обмежуючи дієві законні інструменти досудового стягнення боргів.

Судове стягнення боргів фізичних осіб.

Судове стягнення боргів - це процедура вимагати погасити заборгованість через подачу позовної заяви до суду, отримання судового рішення та передачу його для виконання в службу судових приставів.

Це, як правило, складний і тривалий процес, але зате і найдієвіший. Судове стягнення боргу фізичної особи проходить в кілька етапів.

1 етап . Направлення претензії боржнику. Перш за все, ще до подачі позову в суд, боржнику необхідно направити офіційний лист-претензію з повідомленням про суму боргу і надалі судовому рішенні питання в разі його непогашення. В окремих ситуаціях вже на цьому етапі боржник може, злякавшись судових тяжб і розголосу, погасити борг.

2 етап. Збір доказів. Для початку процедури судового стягнення найголовнішим фактором є збір доказів - документів і фактів, які свідчать про утворення і наявності простроченого боргу. Що можна використовувати в якості доказів:

  • Підписані документи (договори, угоди, графіки погашення і т.д.);
  • розписки;
  • Оферти (електронні публічні договору);
  • Електронне листування, смс-повідомлення;
  • Аудіо та відео запису;
  • Показання свідків;
  • І т.д.

3 етап. Сплата мита та подання позовної заяви до суду. Далі необхідно спочатку сплатити держмито за розгляд позову, потім скласти і подати позовну заяву, приклавши до нього квитанцію про оплату мита і всі зібрані докази. Заява буде розглянута судом, і якщо там все в порядку, буде призначена дата судового засідання.

4 етап. Розгляд справи в суді і прийняття рішення. Наступна стадія процедури судового стягнення боргів - безпосередньо судові засідання і як підсумок - отримання на руки рішення суду. В якихось простих випадках рішення може бути винесено відразу ж після першого засідання, в більш складних суди можуть тривати роками. Загалом, все залежить від конкретної справи, суддів і адвокатів обох сторін.

5 етап. Робота судових виконавців (приставів). Після того, як винесено рішення суду про стягнення боргу, і боржник в 10-денний термін не подав апеляцію, рішення вступає в силу і передається для виконання в службу судових приставів. Вони вже виконують безпосередню роботу по стягненню боргу з фізичної особи: спочатку - шляхом переговорів, потім накладають арешт на його доходи, рахунки, майно. Цей етап теж може затягнутися надовго, особливо, якщо у боржника великий борг і немає майна, маленький дохід. У цьому випадку він може повертати заборгованість все життя, та так і не повернути повністю.

Судове стягнення боргів, переваги:

  • Це найбільш дієвий метод запитання виниклої заборгованості;
  • Судові витрати можна перекласти на боржника (при позитивному рішенні суду);
  • Роботу виконують професійні адвокати / юристи, все відбувається в рамках закону.

Досудове стягнення боргів, недоліки:

  • Дуже-дуже довгий метод стягнення боргів, може розтягнутися на роки;
  • Спосіб не гарантує позитивний результат справи - суд може винести рішення і не на вашу користь;
  • Вимагає великих фінансових витрат на юристів і адвокатів (при залученні сторонніх послуг), і це може виявитися додатковими витратами, а борг так і не буде повернений;
  • Навіть позитивне рішення суду не гарантує повернення боргу - у боржника може не виявитися майна і доходів, і пристави будуть безсилі.

Позасудове стягнення боргів фізичних осіб.

І існує ще один спосіб стягнення боргів - позасудове стягнення. Розглянемо, що під ним мається на увазі.

Позасудове стягнення боргів - це продаж / переуступка прав вимог боргу третім особам, в більшості випадків - колекторським компаніям. В цьому випадку кредитор відразу отримує свої гроші, але з дисконтом, розмір якого зазвичай дуже великий (до 50% і навіть більше, в залежності від ситуації). Після цього боржник стає належним вже колекторам, які і проводять з ним подальшу роботу з досудового та / або судового стягнення боргу.

Колектори зобов'язані діяти в правовому полі, проте дуже часто вони, користуючись юридичною і фінансовою безграмотністю боржників, порушують закони, застосовуючи більш "дієві" заходи стягнення боргу.

Знаючи свої права і обов'язки, боржник може грамотно протистояти колекторам, направляючи їх дії в рамки закону. На сайті Фінансовий геній цієї темі присвячено цілий цикл статей, почати можна, наприклад, зі статті Як позбутися від колекторів?

Позасудове стягнення боргів, плюси:

  • Не потрібно витрачати час, гроші, сили, нерви, інші ресурси - кредитор відразу отримує повернення боргу, правда, не цілком.

Позасудове стягнення боргів, мінуси:

  • Дуже великий дисконт, з яким викуповують борги колектори;
  • Колекторська компанія купить не кожен проблемний борг, вона теж оцінює свої ризики;
  • Колектори часто в своїй роботі порушують закони, тому грамотний боржник зможе їм ефективно протидіяти.

Ось такі способи стягнення боргів фізичних осіб існують і застосовуються на практиці. Я описав вам суть, переваги та недоліки кожного з них. Сподіваюся, що ця інформація була вам корисна, і ви знайшли в ній відповідь на своє питання. Якщо ж ні - ви завжди можете задати питання в коментарях.

На сьогодні прощаюся з вами, бажаю ніколи не мати боргів, і не давати в борг так, щоб потім вдаватися до процедур стягнення. До нових зустрічей на фінансовому генії !

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online