Розписка про повернення грошових коштів: Зразок

  1. Основні нюанси складання даної розписки
  2. Як повинен виглядати документ?
  3. Приклади розписок на різні випадки життя
  4. Розписка без нотаріального завірення
  5. Розписка з зазначенням відсотків по боргу
  6. Найчастіші помилки при оформленні розписки
  7. Як повернути кошти - досудове вирішення і суд
  8. Досудове регулювання питання
  9. Інструкція щодо вирішення питання в суді
  10. Розписка про повернення коштів
  11. Зразки розписки про повернення грошей
  12. Найбільш часті помилки
  13. Правила складання
  14. обов'язкові вимоги
  15. Додаткові вимоги (за бажанням сторін)
  16. додаткова інформація
  17. зразок
  18. Позов про повернення грошових коштів по розписці
  19. за квартиру
  20. За договором найму
  21. За невиконану послугу
  22. За товар
  23. За псування майна
  24. За договором позики
  25. В борг
  26. Зразок - бланк розписки про повернення грошових коштів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст статті

Розписка про повернення грошових коштів, зразок якої ви зможете скачати в нашому матеріалі, в письмовій формі відображає передачу однієї особи іншій. Такий документ дозволяє бути впевненим в тому, що дані в борг кошти повернутися до свого господаря, в тому числі і в судовому порядку, оскільки є найкращим доказом. Давайте вивчимо, як скласти її за всіма правилами.

Основні нюанси складання даної розписки

Дуже важливо, щоб в цьому документі була прописані всі потрібні реквізити: хто дав гроші, кому, сума коштів. Якщо за користування грошима був виставлений відсоток, то його також варто вказати в розписці. Добре, якщо сам позичальник грошей складе її, підкріпивши своїм підписом - в разі необхідності, суд може призначити проведення почеркознавчої експертизи. А ось якщо документ буде складений на комп'ютері і роздрукований, довести, що саме той, хто вказаний в ній в якості боржника, буде проблематичніше.

При цьому багато складають розписку або при свідках, або запевняють її нотаріально, проте в разі виникнення спірних ситуацій такий документ навіть без цього буде мати юридичну силу.

Як ми вже сказали, будь-які боргові зобов'язання слід оформляти письмово. Правда, якщо сума боргу менше 10 МРОТ, то законодавство передбачає усне укладення угоди. Логіка законодавців в такому випадку наступна: сума боргу невелика і в разі її неповернення позикодавець не понесе серйозних фінансових збитків, і рішення таких проблем знаходиться в площині доброчесності сторін.

І все ж це не означає, що якщо ви даєте комусь борг суму менше 10 МРОТ, її не обов'язково закріплювати письмово, адже це - додатковий захист вашого «гаманця» і прав. Якщо мова йде про велику суму, то, звичайно ж, набагато надійніше звернутися до нотаріуса.

Але головне - точно знати, як писати боргову розписку, адже в цьому випадку, якщо боржник відмовить повертатися взяту суму, у вас не буде проблем з її поверненням через суд.

Як повинен виглядати документ?

Форма боргової розписки не встановлена ​​законодавством, проте в цьому документі обов'язково повинні міститися такі відомості:

  • ПІБ позичальника коштів і того, хто їх позичив. Пам'ятайте - такі документи не можуть бути анонімними.
  • Якщо є свідки, вказуємо і їх ПІБ.
  • Паспортні дані займодателя і позичальника. Якщо він перебуває у шлюбі, не забудьте вказати дані на дружину (чоловіка). Також потрібно зробити запис про те, що друга сторона не має заперечень.
  • Прописується сума боргу цифрами та літерами.
  • Вказуються терміни повернення боргу.
  • Ставляться підписи сторін і свідків, якщо вони є.

Додатково бажано прописати, де складена розписка, ким, проставити інформацію про отримання коштів від позичальника. Головне правило - боргова розписка не повинні бути підробленої, викликати сумнівів в достовірності документа. Саме тому в ньому:

  • Не повинно залишатися вільних місць, щоб вписати туди «зайву» інформацію.
  • Не потрібно допускати помарок і помилок - краще вже переписати документ.

Дуже важливо обов'язково написати терміни давності розписки, тому що без цього буде неможливо визначити період позовної давності, а значить, документ буде недійсним з юридичної точки зору. До слова, якщо за службовим будуть нараховуватися відсотку, потрібно обов'язково вказати їх розмір - в зворотному випадку суд приклад рішення про нарахування відсотків згідно з даними ЦБ РФ.

Приклади розписок на різні випадки життя

Давайте розберемо кілька прикладів написання розписок на декілька тем. Це дозволить вам більш точно зрозуміти, як правильно їх складати.

Розписка без нотаріального завірення

Оскільки ми складаємо документ без нотаріального засвідчення, то найкраще засвідчити його підписами хоча б одного свідка, записати їх ПІБ, паспортні дані та адресу реєстрації.

Приклад розписки буде наступним:

розписка

Я, Іванов Петро Миколайович, 1975 року народження, який проживає за адресою м Москва (ідентифікаційний номер 00000000, паспорт СІ № 000000, виданий Канавінського РВ УМВС 15.10.1986 р), даю розписку громадянину США Ніколасу Спарксу, 1987 року народження, в тому , що я, Іванов Петро, ​​отримав від Ніколаса Спаркса займ в 1000 (тисячі) доларів США. Позика - безвідсотковий. Зобов'язуюся повернути взяті кошти не пізніше 30 березня 2017 року.

Розписка написана власноруч 21 лютого 2017 року, підпис, - Іванов П.Н

Були присутні: Лозовик Петро Іванович, який проживає за адресою м Москва, вул. Брукова, 14 ..

21 лютого 2017 року, підпис.

Розписка з зазначенням відсотків по боргу

Приклад документа буде наступним:

розписка

Я, Евгеньев Іван Олександрович, 1980 року народження, який проживає в м Іваново (вул. Брукову, 14.), даю розписку Іванчуку Владу Івановичу, 1975 року народження, уродженцю м Москви, в тому, що отримав від Іванчука Влада в борг суму в розмірі 500 (п'ятсот) доларів США під 12% річних.

Зобов'язуюся повернути кошти не пізніше 20 червня 2017 року, виплачуючи відсотки раз в два місяці. Написано власноручно 1 вересня 2016 року, підпис - Евгеньев І.А.

Присутні: невиразний Петро Геннадійович, який проживає в м Іваново, вул. Брукова, 12.

1 вересня 2016 року, підпис.

Найчастіші помилки при оформленні розписки

Як ми вже сказали, наявність помилок може призвести до того, що документ визнають юридично невірно оформленим, а значить, ризики неповернення коштів підвищуються. Давайте розглянемо, які помилки найчастіше зустрічаються в розписках:

  • Неповні дані людини, яка взяла борг. Зазвичай такі помилки допускають ті, хто дає в борг своїм родичам або друзям. Наприклад, забувають вказати дані з паспорта, прописуючи тільки ПІБ. Довести в цьому випадку що-небудь буде дуже складно.
  • Розписка надрукована на комп'ютері. Якщо виникне суперечка, то довести, хто склав документ, буде дуже складно.
  • Підпис без розшифровки ПІБ, особливо якщо замість нормальної підпису стоїть «карлючка».
  • Вказівка ​​суми боргу лише в цифрах.
  • Відсутність запису: «Гроші по розписці отримав». Якщо її не буде, займополучателя може сказати, що не отримав коштів, хоча розписку написав.
  • Немає вказівки термінів повернення боргу, що серйозно ускладнить повернення коштів.

Як повернути кошти - досудове вирішення і суд

Якщо в установлений строк кошти не були повернуті, то вирішити цю проблему можна декількома шляхами.

Досудове регулювання питання

У більшості випадків спочатку намагаються вирішити питання повернення коштів в досудовому порядку, коли терміни, зазначені в борговій розписці, прострочені. При цьому важливо згадати, що всі судові витрати при подачі позову будуть покладені на відповідача, тобто боржника.

Нерідко цей аргумент дозволяє швидше повернути кошти. Крім того, можна навести й інші аргументи: трата часу, нервів, втрата довіри, якщо мова йде про борг, взятому вашим знайомим.

Інструкція щодо вирішення питання в суді

Якщо вирішити питання боргу мирним шляхом не вийшло, потрібно звертатися в суд.

Тут є кілька рекомендацій, які бажано дотримуватися, щоб виграти справу:

  1. До звернення в судові органи бажано надіслати боржнику рекомендований лист, прописавши там суму боргу, терміни виплати з проханням провести виплату в найближчі два тижні, інакше ви підете в суд. Ця дія є обов'язковим, оскільки послужить додатковим доказом і аргументом на вашу користь.
  2. Робіть розписку документа в трьох примірниках: одна повинна бути відправлена ​​боржнику, друга йде в суд, третя - резервна. Також заздалегідь отксерокопіруйте паспорт.
  3. Подайте заяву в суд, до якого ви ставитеся за місцем реєстрації. Обов'язково складіть розписку за всіма правилами, про які ми говорили раніше.
  4. Сплатіть держмито перед подачею документів до суду.
  5. Далі формується весь пакет документів: до заяви слід прикріпити копію розписки про борг, копію листа, надісланого боржникові, копію паспорта та квитанцію про оплату мита. Після передачі справи в суд дочекайтеся, поки почнеться розгляд справи - зазвичай це займає близько місяця.
  6. До суду вас повинні викликати повісткою. При цьому краще не пропускати процес, адже, можливо, судді для уточнення справи можуть знадобитися деякі уточнення. Правда, якщо не з'явиться боржник, справу розглядатимуть без нього.
  7. Після минулого суду і винесення рішення на користь позивача, йому будуть переданий виконавчий лист і копія рішення суду.


Всі процедури можна провести і самостійно, проте якщо ви не впевнені в позитивному результаті справи на свою користь, краще зверніться до юристів для складання заяви і ведення справ в суді.

vesbiz.ru

Розписка - це документ, що засвідчує в отриманні грошей, майна, вантажу або документів, а також виконання зобов'язань Розписка - це документ, що засвідчує в отриманні грошей, майна, вантажу або документів, а також виконання зобов'язань. Також вона може засвідчувати повернення цих цінностей позичальником.

Боргова розписка є швидким способом позичити гроші. Найчастіше кредитором є родич або знайомий, який довіряє гроші позичальнику з умовою повернення.

Щоб розписку можна було використовувати в суді (при недобросовісності позичальника), потрібно знати основні правила її написання. Недостатність даних може стати реальною причиною неповернення грошей навіть через суд. Обов'язковими для вказівки є:

Як правило, розписка в отриманні грошових коштів від кредитора пишеться від руки, але допускається і друкований варіант. Однак, при виникненні суперечок, велику доказовою має написаний від руки документ. Розписка не завіряється нотаріусом в більшості випадків, але при взаємній згоді сторін її можна завірити нотаріально. При передачі грошей в борг особі, якій ви не довіряєте повністю, можна запросити кількох свідків, які підтвердять факт угоди. Вони повинні вказати свої дані під підписом автора розписки: П.І.Б., адреса проживання та підпис (повністю і скорочено).

Переконайтеся в тому, що сторона-опонент поставила свій підпис на документі, а також перевіряйте паспортні дані особисто або ж візьміть копію паспорта у особи, якій ви позичаєте гроші.

Розписка про повернення коштів

Щоб віддати гроші, взяті в борг під розписку, також недостатньо простого фізичного акту передачі. Якщо ви були винні гроші і вирішили їх повернути, то необхідно скласти відповідний документ, який підтверджує, що позичальник повернув кошти кредитору. Правила написання такої розписки в цілому перегукуються з правилами боргової, однак, є кілька важливих нюансів:

  • обов'язково вкажіть в документі, якщо гроші передаються в зв'язку з оплатою наданих послуг або виконання договору, наприклад, «в рахунок оплати послуг ...» або «в рахунок договору про купівлі-продажу, дата, номер». Якщо не вказати ці відомості, то сторона позичальника може заявити, що отримала цю суму в рахунок сплати боргу, а не за договором;
  • за бажанням позичальника можна вимагати у кредитора, який отримав боргові гроші, написання розписки про отримання, де він вкаже факт їх отримання та відсутність претензій до позичальника.

Зразки розписки про повернення грошей

З огляду на всі перераховані вище вимоги до розписці, які гарантують можливість використовувати її як доказ повернення при суперечках, наведемо її зразок.

Зразок розписки про повернення грошових коштів.

«Розписка

Я, Іванова Любов Петрівна, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрована і проживаю за адресою вул. Іванова д.333 кв.33, передаю Петрову Семену Семеновичу, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрованому і проживає за адресою вул. Космічна д. 111 кв.22, як повернення боргу суму в розмірі 11 000 (одинадцять тисяч) рублів.

Дата і підпис автора (позичальника) - П.І.Б. повністю і скорочена, підпис кредитора »

Особа, яка отримала кошти, на прохання позичальника може написати зустрічний документ, що засвідчує їх отримання.

Зразок розписки про отримання повернення грошей:

«Я, Петров Семен Семенович, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрований і проживаю за адресою вул. Космічна д. 111 кв.22, під час підписання цієї Розписки отримав від Іванової Любові Петрівною, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрованої та проживаючої за адресою вул. Іванова д.333 кв.33, раніше передані їй грошові кошти в розмірі 11 000 (одинадцять тисяч) рублів, які були видані під Розписку від __.__._______ року.

Борг повернуто в повному обсязі і в обумовлені терміни. Претензій до Іванової Л.П. не маю.

Дата і підпис одержувача грошей - П.І.Б. повністю і скорочена ».

В такій справі як грошові відносини і суперечки, потрібно знати всі підводні камені, які можна не помітити при складанні, але вони можуть стати проблемою в подальшому.

Найбільш часті помилки

Неправильно складена розписка може виявитися в подальшому проблемою для того, чиї інтереси вона захищає Неправильно складена розписка може виявитися в подальшому проблемою для того, чиї інтереси вона захищає. Деякі помилки значно ускладнюють, а часом і роблять неможливим стягнення боргу.

Наведемо деякі з найбільш частих помилок.

  1. Неповні дані позичальника. Часта помилка розписок, написаних друзями або родичами. Вказується лише П.І.Б. позичальника, наприклад «Сергеєв Сергій Сергійович», що згодом, без вказівки паспортних даних, може послужити причиною неповерненого боргу. Довести в суді, що це саме цей Сергєєв Сергій Сергійович, а не якийсь інший однофамілець, повинен вам гроші, буде непросто.
  2. Розписка в отриманні грошових коштів не написана від руки, а надрукована. При виникненні спору дуже важко буде довести по одній тільки підписи, що цей папір склав той, хто брав гроші в борг. Аналогічно, якщо підпис поставлена ​​тільки як дрібна «карлючка», але не додано прописом повне П.І.Б. Подчерковедческая експертиза може навіть не взяти в роботу цей документ за мізерністю даних.
  3. Сума боргу вказана тільки цифрами. Сума боргу повинна бути написана акуратно числом і прописом, адже саме ця сума основа розписки. На практиці мало хто робить цей як годиться, а це може стати причиною суперечок.
  4. Проста формальність! Обов'язково потрібно вимагати написати фразу «гроші за розписці отримав», інакше недобросовісний позичальник може сказати, що документ він підписав і домовленість була, але гроші йому так і не передали.
  5. Неправильно зазначено, на що даються гроші або не вказано «в борг на ...». А якщо гроші не в борг, то можна і не повертати. Також краще за все не формулювати цільове призначення грошей по розписці «на бізнес», щоб причиною неповернених грошей не став провал комерційного проекту. Це може бути розглянуто як комерційний ризик, а суму ризику понесе кредитор. Потрібно врахувати цей факт і сформулювати призначення грошей інакше.
  6. Не вказаний термін повернення позики. Це значно ускладнить повернення коштів, адже позику по суті безстроковий.

Потрібно врахувати, що в суді при розгляді спору, суддя буде не тільки розглядати докази, але і користуватися здоровим міркуванням. Саме так і треба ставитися при складанні такого важливого документа як розписка, зразки, представлені в статті, і поради допоможуть уникнути проблем.

urhelp.guru

У переважній більшості випадків з проханням позичити гроші до потенційного кредитора звертаються родичі або друзі У переважній більшості випадків з проханням позичити гроші до потенційного кредитора звертаються родичі або друзі. З огляду на факт близького знайомства, багато позикодавці легковажно вірять своїм знайомим на слово. Цим самим вони ставлять себе в свідомо програшну з юридичної точки зору положення.

Оскільки в майбутньому вони не зможуть уявити доказів того, що вони взагалі позичали гроші. Тому документ, згідно з яким гроші даються в борг або повертається позику, потрібно складати в письмовій формі.

На практиці вже доведено, що підпис набагато легше підробити, ніж розписку в цілому. Виходячи з цього, необхідно наполягати, щоб весь текст розписки був написаний боржником самостійно. Причому, чим довше текст, тим складніше підробити почерк. Таким чином, кредитор страхує себе на випадок оскарження документа в суді.

Розписка, текст якої виконаний за допомогою технічних засобів, підходить тільки в одному випадку. Якщо вона складалася в присутності нотаріуса, і він засвідчив підпис позичальника.

Правила складання

На законодавчому рівні не затверджено певний зразок розписки, тому вона складається у довільній формі. Але практикуючі юристи радять якомога точніше викладати умови, на яких надається позика. Розписку необхідно сформулювати таким чином, щоб було зрозуміло, що мова йде про позику, а не про подарунок або оплаті за товар. Тому буде недостатньо зафіксувати сам факт отримання грошей.

Необхідно також обов'язково вказати, що грошові кошти передані в борг. Що стосується розміру суми, то найкраще написати її прописом і неодмінно позначити вид валюти - рублі, долари США або євро.

Також необхідно вказати відомості про боржника і кредитора, за допомогою яких можна легко ідентифікувати їх особу. До таких даних належать наступна інформація:

  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • рік народження;
  • місце реєстрації, а також адреса, за якою особа фактично проживає;
  • серію і номер паспорта, а також дату і назву органу, який видав документ;

Дуже важливо чітко сформулювати умови, на яких повинен бути повернутий борг. Якщо гроші були передані під відсотки, то в розписці необхідно вказати розмір ставки, а також порядок їх виплати, наприклад, щомісяця, один раз в квартал або в момент повернення основного боргу.

Крім того, потрібно чітко вказати граничний термін в форматі дня, місяця і року, не пізніше якого повинен бути повернутий борг.

Бажано також позначити форму відповідальності у вигляді штрафу або пені, яку повинен нести позичальник у разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов'язань.

обов'язкові вимоги

Боргова розписка в обов'язковому порядку повинна містити відомості про дату і місце її складання. Причому в даних датою не варто обмежуватися тільки роком. Необхідно прописом вказати також число і місяць складання документа. Також в розписці необхідно максимально чітко прописати реквізити сторін. Йдеться про ім'я, по батькові та прізвища як кредитора, так і боржника.

Не буде зайвим позначити паспортні дані сторін. Вказівка ​​цих даних не дасть можливості недобросовісного позичальника стверджувати про те, що грошові кошти були отримані не їм або борг брав він, але абсолютно в іншого кредитора.

Обов'язковою вимогою є вказівка в тексті розписки грошової суми, яка передається боржнику. Причому рекомендується написати її не тільки цифрами, але й прописом. Такі заходи безпеки не дозволять позичальникові фальсифікувати розмір суми, яку він отримав від позикодавця.

В іншому випадку він завжди може заявити, що розмір боргу, неправильний він помилково дописав зайвий нуль, а отримав насправді набагато меншу суму.

Розписка не може вважатися борговим документом, якщо в ній не позначені зобов'язання позичальника щодо повернення взятих у борг грошей.

Тому її текст в обов'язковому порядку повинен містити дату погашення боргу. Крім того, необхідно прописом вказати суму, яку зобов'язується повернути боржник.

Додаткові вимоги (за бажанням сторін)

Розписка може містити відомості щодо місця і часу повернення боргу. За загальним правилом, якщо в документі не зазначено місце його виконання, то таким вважається адреса, за якою проживає або перебуває кредитор. Але сторони договору позики можуть змінити його по своєму бажанню і вказати будь-яке інше місце на свій розсуд. Крім того, вони можуть навіть вказати не кредитора, а інша особа, якій позичальник повинен віддати гроші.

Що стосується часу повернення боргу, то в розписці ці відомості вказуються за бажанням сторін. Якщо позначено конкретне число, то позичальник повинен повернути борг не пізніше початку наступного дня. Відповідно, в разі наявності в документі тільки місяці, гроші повинні бути повернуті не пізніше останнього дня. Також цілком допустимо вказувати не тільки дату, але і конкретний час, коли боржник повинен виконати свої зобов'язання.

У тому випадку, якщо розписка не містить відомостей про дату повернення позики, кредитору, який хоче отримати назад свої гроші, необхідно письмово звернутися з відповідною вимогою до позичальника. Останній повинен розрахуватися з боргами не пізніше тридцяти днів з моменту його отримання.

додаткова інформація

Бажано щоб позичальник становив розписку в присутності кредитора. Причому його підпис рекомендується звірити з підписом в іншому документі, наприклад, паспорті. Крім того, необхідно переконатися в правильності написання адрес, прізвища, імені, по батькові та інших реквізитів сторін. Найкраще попросити у позичальника копію його паспорта, яку прикріпити до борговій розписці.

Завантажити зразок розписки про повернення грошових коштів в форматі MS Word.

Як кредитор, так і позичальник повинні чітко усвідомлювати, що мається на увазі під «епізодом отримання позики». Йдеться про момент, в який позичальник отримує гроші в борг. Він може і не збігатися з часом складання розписки. Так, іноді боку іноді відображають в ній тільки умови позики, а гроші передаються трохи пізніше. В такому випадку момент передачі позики необхідно зафіксувати в додатковому документі.

Найкраще передавати гроші позичальникові в присутності свідків, які в спірній ситуації зможуть підтвердити цей факт в суді. Якщо гроші передавалися у присутності третіх осіб, то це обов'язково потрібно відобразити в розписці.

зразок

Досить часто розписка про повернення грошових коштів не складається Досить часто розписка про повернення грошових коштів не складається. Таке практикується в ситуації, коли гроші повертаються позичальником одноразово. В цьому випадку кредитор повертає йому оригінал розписки і його зобов'язання як боржника вважаються виконаними.

Але з юридичної точки зору правильніше документально оформити повернення грошей. Зразок розписки повинен містити наступне:

  • дату і місце її складання;
  • назва документа, в цьому випадку - розписка про повернення боргу;
  • повні реквізити кредитора і боржника;
  • обсяг переданої грошової суми (цифрами і прописом);
  • підпис боржника і кредитора;

Крім того, в розписці потрібно обов'язково вказати, що грошові кошти передаються в рахунок повернення боргу. У тексті документа також бажано позначити, що у кредитора немає матеріальних претензій до боржника.

Позов про повернення грошових коштів по розписці

Якщо боржник ухиляється від повернення боргу у встановлений розписці термін або на вимогу кредитора, то єдиним варіантом буде звернення до суду з відповідним позовом.

За загальним правилом кредитор, він же позивач, подає документи в суд, на території якого проживає боржник.

Позов складається з декількох частин:

  • шапки;
  • опису ситуації з правової точки зору;
  • заключній частині, в якій кредитор викладає свої вимоги.

У шапці необхідно вказати назву суду, до якого звертається кредитор, прізвище, ім'я та по батькові відповідача та позивача, а також місце їх проживання. У самому тексті документа позивач вказує, коли, за яких обставин і на який термін були позичені кошти. При цьому необхідно посилатися на підтвердження своїх слів на складену розписку.

У заключній частині позивач повинен максимально чітко сформулювати свої вимоги. Причому просити потрібно не тільки стягнути на свою користь з відповідача суму боргу. Крім того, не потрібно забувати про держмито, а також про кошти, витрачені на адвоката, зокрема, на складання позовної заяви та гонорар за його участь у справі.

corphunter.ru

Це офіційне підтвердження виплати боргу кредитору. Необхідно убезпечитися від недружніх намірів позикодавця (наприклад, ви не склали розписку, а просто повернули позичені гроші - через час приходить повістка: кредитор вимагає повернення грошей - доведеться заново платити, тому що довести виплату без розписки не вийде).

за квартиру

Необхідно вказати фактичну адресу розташування квартири, прописати суму, яка була за неї виплачена. Якщо раніше складався договір купівлі-продажу (або подібний до нього), номер договору також потрібно фіксувати.

За договором найму

Якщо мало місце оренда, потрібно зафіксувати, що гроші передані саме за оренду приміщення; також має сенс прописати термін проживання.

Незалежно від того, за що (товар, послуга, борг) повертаються гроші, особливо необхідно стежити за двома моментами:

  1. Розписку про повернення повинен підписати той, хто підписував розписку про дачу грошових коштів в борг.
  2. Підпис кредитора повинна збігатися з автографом в паспорті і попередньої розписці.

За невиконану послугу

В обов'язковому порядку вказуємо, яка послуга повинна була здійснитися і чому цього не сталося. Повернути гроші за невиконану послугу можна в разі порушень прав споживача з боку продавця (неякісний ремонт, затягування термінів і т.п.). Коли ви щось оплачуєте, то отримуєте чек / квитанцію. На цей папір також потрібно послатися в розписці.

За товар

При поверненні грошей за товар фіксується причина: шлюб в продукті, прострочення (якщо є термін придатності), невідповідність описуваного оригіналу і т.д. Тут же прописуємо номер договору купівлі-продажу (або код чека / квитанції), за яким ви товар придбали.

Розписка про повернення завжди складається вручну, тобто пишеться прописом (включаючи цифри), за допомогою синьої кульковою пасти. Незалежно від того, за що повертаються фінанси, папір можна запевнити. У разі особливої ​​недовіри кредитору, розписку краще забезпечити підписами свідків.

За псування майна

При поверненні коштів за зіпсоване майно в розписці вказують:

  • найменування поламаного об'єкта (марку, модель і т.д.);
  • початкову вартість продукту (в підтвердження наводиться зазвичай чек про покупку);
  • час і місце інциденту;
  • іноді - причини того, що сталося.

Суму встановлює той, чиє майно постраждало. Якщо інцидент був отягчён неприємними обставинами (п'яний дебош, образи та ін.), Потерпілий має право «накинути» суму або ж звернутися в суд.

За договором позики

Тут необхідно послатися на номер договору позики (або просто вказати, що мала місце розписка від конкретного числа), повністю прописати возвращаемую суму і вказати на відсутність претензій.

Якщо позика припускав нарахування відсотків, потрібно прописати, що вони виплачені. У неприємної ситуації кредитор цілком може зшахраювати і зажадати від «боржника» відсотки в судовому порядку.

В борг

Діємо, як в попередньому розділі:

  • посилаємося на минулу розписку;
  • зазначаємо суми і, якщо є, відсотки;
  • фіксуємо відсутність претензій.

Першу розписку, за якою оформлялася дача грошей у борг, необхідно у кредитора забрати. Після цього зобов'язання позичальника вважаються повністю виконаними.

Зразок - бланк розписки про повернення грошових коштів

Бланк надається один на всі випадки. Це не сувора форма, а фіксація сталого в ході практики зразка. Змінювати потрібно шапку документа, при відсутності відсотків цю частину тексту потрібно проігнорувати. Якщо є додаткові відомості, які необхідно в розписку включити, це робиться перед зазначенням на відсутність претензій.

denzhata.info

Як повинен виглядати документ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online