Розписка про повернення грошових коштів: навіщо існують подібні документи

  1. Як правильно оформляється розписка про отримання грошових коштів
  2. Як убезпечити себе при поверненні коштів, узятих у борг
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Розписка про повернення грошових коштів: навіщо існують подібні документи

Навіть з огляду на той факт, що в наші дні є велика кількість банків, готових запропонувати громадянам кредити на найрізноманітніші потреби, чимало росіян віддають перевагу брати гроші в борг у знайомих, або родичів. Оформлення кредиту в банку занадто важкий процес: необхідно збирати якісь документи, брати довідки, а ось якщо взяти гроші в борг у знайомого, то досить просто написати розписку. При поверненні коштів, узятих у борг, також бажано написати розписку про повернення боргу: це убезпечить боржника від будь-яких неприємностей.

Як правильно оформляється розписка про отримання грошових коштів

Розписка - запорука повернення позичених грошей

під терміном «Розписка» розуміється документ, найчастіше зроблений в рукописному вигляді, за допомогою якого можна підтвердити факт отримання різних цінностей, а також підтвердити закріплення домовленостей різного типу.

Розписка про повернення грошових коштів - документ, яким можна підтвердити повернення боргу позичальником позикодавцеві. У деяких випадках, грамотно складена записка може зіграти добру службу як однієї, так і іншої сторони: позикодавцеві - розписка про отримання грошей, а розписка про їх повернення - позичальнику.

Розписка про отримання грошей обов'язково укладається у письмовій формі. Це важливо, оскільки в певних випадках, коли може знадобитися підтвердження авторства, ця проблема вирішується шляхом проведення відповідної експертизи.

Проте, іноді одного підпису не буває достатньо, для встановлення конкретної оцінки: в повному обсязі ідентифікується зі стовідсотковою гарантією. Складання розписки не зажадає якогось конкретного листа для її оформлення: цілком зійде чистий аркуш А4. На ньому відображаються основні інформаційні дані, які не можна не відзначити: дату і місце, де був складений документ, а також вказується дата, до якої позичальник зобов'язується повернути грошові кошти.

Після цього на аркуші вказуються різні паспортні дані про людину, яка зобов'язується повернути гроші. Іноді вказується також контактний номер телефону, за яким можна зв'язатися з позичальником. Після цього вказуються аналогічні дані від іншої сторони - займодателя. Рекомендується складати два примірника розписки: таким чином можна убезпечити себе від різних неприємностей і виправлень в тексті розписки з боку іншої особи.

Якщо розписка написана від руки, можна буде провести експертизу почерку (при необхідності)

Слід пам'ятати, що грошова сума, обов'язково вказується в російських рублях згідно 317 статті Цивільного Кодексу РФ. Тому, в разі, коли борг дається в іноземній валюті, необхідно в розписці вказати суму в рублях, еквівалентну займу. Грошова сума, яка зазначається в документі, вноситься і цифрами, і прописом. Гроші, які видаються під процентну ставку , Зажадають додаткової фіксації розміру суми і її повернення. Також розписка повинна ясно вказувати на те, з якою метою була видана займана сума грошей.

У лівій частині розписки вказується дата складання, а в правій вона підписується упорядниками. непогано буде складати розписку в присутності очевидців, які в разі чого зможуть дати свідчення в суді. Факт передачі коштів в присутності свідків також зазначається в розписці. Підсумувавши написане вище, можна відзначити, що обов'язково вказується в розписці про отримання грошових коштів:

  1. дата і місце складання
  2. ПІБ і паспортні дані позичальника
  3. ПІБ і паспортні данні займодателя
  4. термін, до якого гроші повинні бути повернуті
  5. в разі позики в іноземній валюті - еквівалентна сума в російських рублях
  6. в разі позики під відсоток - відсоток і сума, яка повинна бути повернена в певний період часу
  7. якщо розписка була оформлена в присутності очевидців - факт присутності свідків
    дата оформлення розписки і підпис укладача

розписка про отриманні грошових коштів - письмовий документ, що містить в собі основні дані про позичальника і позикодавців, суму позики, а також період, за який її потрібно повернути. Цей документ, в разі неприємностей, може бути використаний в судовому процесі, в разі, коли позичальник відмовляється це робити.

Як убезпечити себе при поверненні коштів, узятих у борг

Бланк розписки: зразок

Коли гроші даються в борг, то важливо бути обережним позикодавцеві, а коли їх повертають - позичальнику. Боржнику не можна забувати, що пустим словам і обіцянкою людини, який дав вам борг, вірити не можна. Якщо грошові кошти були отримані під відповідну розписку про отримання грошей, то і повертати їх потрібно також під розписку. В цьому випадку, розписка повинна складатися з боку, яка приймає видані раніше гроші назад. Колишньому позичальникові бажано залишити у себе отриманий розписку поки не закінчиться термін позовної давності. Цей факт також обмовляється в ст. 408 ГК Російської Федерації, з якої випливає:

  1. Займодатель на вимогу особи, що повертає борг, зобов'язаний видати йому розписку у виконанні повного або часткового повернення грошових коштів
  2. якщо позичальник, для підтвердження зобов'язання повернути гроші, дав позикодавців розписку про отримання грошових коштів, то він зобов'язаний повернути його, а якщо це неможливо - видати розписку, в якій вказується неможливість повернення документа
  3. в разі повернення боргової розписки позикодавцем позичальникові він може не складати розписку про повернення грошових коштів, а просто відзначити факт їх повернення відповідним написом на яку повертатимуть борговій розписці
  4. наявність розписки про отримання грошей у позичальника підтверджує факт припинення зобов'язання до тих пір, поки інше не буде доведено
  5. позичальник має право затримати виконання повернення грошей у разі, коли Займодатель відмовляється повернути боргову розписку або оформити відповідаю розписку про повернення грошових коштів

Тому, повертаючи кошти по розписці необхідно зажадати у позикодавця відповідну розписку. Це окремо оформлений документ в письмовому вигляді, в якому повинно бути чітко зазначено, що грошова сума була повернена в повному обсязі, що він, позикодавець, не має до позичальника ніяких претензій щодо виконання зобов'язання. Також в ній повинна бути вказана причина, через яку позикодавець не може повернути боргову розписку, отриману від позичальника.

У разі, коли людина, що дає в борг, може повернути розписку про отримання грошових коштів, він може прямо на ній написати, що гроші були повернуті в повному обсязі, а ніяких претензій до позичальника він не має.

Розписка про отримання грошових коштів за авто: зразок

Розписка про повернення грошових коштів - важливий документ , Що підтверджує факт виконання зобов'язань позичальника перед позикодавцем. Слід завжди пам'ятати: при поверненні боргу обов'язково потрібно вимагати повернення боргової розписки з певними позначками про його повернення на ній. Якщо це неможливо - вимагати складання розписки про повернення грошових коштів, в якій крім факту повернення суми, повинна бути вказана причина, по якій повернення боргової розписки неможливо.

Позика і повернення грошових коштів - серйозне заходу, який обов'язково має підтверджуватися відповідними розписками, написаними від руки. Займодатель вправі вимагати розписку про отримання грошей від позичальника, а той, у свою чергу, - розписку про їх повернення. Це убезпечить обидві сторони від можливих неприємностей.

З наступного відеоматеріалу ви дізнаєтеся, як скласти розписку:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online