Правила та основні нюанси написання розписки про отримання і повернення грошових коштів, поради юристів

  1. Розписка про повернення коштів
  2. Зразки розписки про повернення грошей
  3. Найбільш часті помилки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розписка - це документ, що засвідчує в отриманні грошей, майна, вантажу або документів, а також виконання зобов'язань Розписка - це документ, що засвідчує в отриманні грошей, майна, вантажу або документів, а також виконання зобов'язань. Також вона може засвідчувати повернення цих цінностей позичальником.

Боргова розписка є швидким способом позичити гроші. Найчастіше кредитором є родич або знайомий, який довіряє гроші позичальнику з умовою повернення.

Щоб розписку можна було використовувати в суді (при недобросовісності позичальника), потрібно знати основні правила її написання. Недостатність даних може стати реальною причиною неповернення грошей навіть через суд. Обов'язковими для вказівки є:

Як правило, розписка в отриманні грошових коштів від кредитора пишеться від руки, але допускається і друкований варіант. Однак, при виникненні суперечок, велику доказовою має написаний від руки документ. Розписка не завіряється нотаріусом в більшості випадків, але при взаємній згоді сторін її можна завірити нотаріально. При передачі грошей в борг особі, якій ви не довіряєте повністю, можна запросити кількох свідків, які підтвердять факт угоди. Вони повинні вказати свої дані під підписом автора розписки: П.І.Б., адреса проживання та підпис (повністю і скорочено).

Переконайтеся в тому, що сторона-опонент поставила свій підпис на документі, а також перевіряйте паспортні дані особисто або ж візьміть копію паспорта у особи, якій ви позичаєте гроші.

Розписка про повернення коштів

Щоб віддати гроші, взяті в борг під розписку, також недостатньо простого фізичного акту передачі. Якщо ви були винні гроші і вирішили їх повернути, то необхідно скласти відповідний документ, який підтверджує, що позичальник повернув кошти кредитору. Правила написання такої розписки в цілому перегукуються з правилами боргової, однак, є кілька важливих нюансів:

  • обов'язково вкажіть в документі, якщо гроші передаються в зв'язку з оплатою наданих послуг або виконання договору, наприклад, «в рахунок оплати послуг ...» або «в рахунок договору про купівлі-продажу, дата, номер». Якщо не вказати ці відомості, то сторона позичальника може заявити, що отримала цю суму в рахунок сплати боргу, а не за договором;
  • за бажанням позичальника можна вимагати у кредитора, який отримав боргові гроші, написання розписки про отримання, де він вкаже факт їх отримання та відсутність претензій до позичальника.

Зразки розписки про повернення грошей

З огляду на всі перераховані вище вимоги до розписці, які гарантують можливість використовувати її як доказ повернення при суперечках, наведемо її зразок З огляду на всі перераховані вище вимоги до розписці, які гарантують можливість використовувати її як доказ повернення при суперечках, наведемо її зразок.

Зразок розписки про повернення грошових коштів.

«Розписка

Я, Іванова Любов Петрівна, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрована і проживаю за адресою вул. Іванова д.333 кв.33, передаю Петрову Семену Семеновичу, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрованому і проживає за адресою вул. Космічна д. 111 кв.22, як повернення боргу суму в розмірі 11 000 (одинадцять тисяч) рублів.

Дата і підпис автора (позичальника) - П.І.Б. повністю і скорочена, підпис кредитора »

Особа, яка отримала кошти, на прохання позичальника може написати зустрічний документ, що засвідчує їх отримання.

Зразок розписки про отримання повернення грошей:

«Я, Петров Семен Семенович, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрований і проживаю за адресою вул. Космічна д. 111 кв.22, під час підписання цієї Розписки отримав від Іванової Любові Петрівною, __.__._______ року народження, паспорт серія ____ номер _______, виданий __.__._______ відділом ОВС Росії гір. Москви, код підрозділу ___-___, зареєстрованої та проживаючої за адресою вул. Іванова д.333 кв.33, раніше передані їй грошові кошти в розмірі 11 000 (одинадцять тисяч) рублів, які були видані під Розписку від __.__._______ року.

Борг повернуто в повному обсязі і в обумовлені терміни. Претензій до Іванової Л.П. не маю.

Дата і підпис одержувача грошей - П.І.Б. повністю і скорочена ».

В такій справі як грошові відносини і суперечки, потрібно знати всі підводні камені, які можна не помітити при складанні, але вони можуть стати проблемою в подальшому.

Найбільш часті помилки

Неправильно складена розписка може виявитися в подальшому проблемою для того, чиї інтереси вона захищає. Деякі помилки значно ускладнюють, а часом і роблять неможливим стягнення боргу.

Наведемо деякі з найбільш частих помилок.

  1. Неповні дані позичальника. Часта помилка розписок, написаних друзями або родичами. Вказується лише П.І.Б. позичальника, наприклад «Сергеєв Сергій Сергійович», що згодом, без вказівки паспортних даних, може послужити причиною неповерненого боргу. Довести в суді, що це саме цей Сергєєв Сергій Сергійович, а не якийсь інший однофамілець, повинен вам гроші, буде непросто.
  2. Розписка в отриманні грошових коштів не написана від руки, а надрукована. При виникненні спору дуже важко буде довести по одній тільки підписи, що цей папір склав той, хто брав гроші в борг. Аналогічно, якщо підпис поставлена ​​тільки як дрібна «карлючка», але не додано прописом повне П.І.Б. Подчерковедческая експертиза може навіть не взяти в роботу цей документ за мізерністю даних.
  3. Сума боргу вказана тільки цифрами. Сума боргу повинна бути написана акуратно числом і прописом, адже саме ця сума основа розписки. На практиці мало хто робить цей як годиться, а це може стати причиною суперечок.
  4. Проста формальність! Обов'язково потрібно вимагати написати фразу «гроші за розписці отримав», інакше недобросовісний позичальник може сказати, що документ він підписав і домовленість була, але гроші йому так і не передали.
  5. Неправильно зазначено, на що даються гроші або не вказано «в борг на ...». А якщо гроші не в борг, то можна і не повертати. Також краще за все не формулювати цільове призначення грошей по розписці «на бізнес», щоб причиною неповернених грошей не став провал комерційного проекту. Це може бути розглянуто як комерційний ризик, а суму ризику понесе кредитор. Потрібно врахувати цей факт і сформулювати призначення грошей інакше.
  6. Не вказаний термін повернення позики. Це значно ускладнить повернення коштів, адже позику по суті безстроковий.

Потрібно врахувати, що в суді при розгляді спору, суддя буде не тільки розглядати докази, але і користуватися здоровим міркуванням. Саме так і треба ставитися при складанні такого важливого документа як розписка, зразки, представлені в статті, і поради допоможуть уникнути проблем.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online