Повернення відсотків по іпотеці: як отримати назад 13% від вартості кредиту на житло?

  1. Хто і які гроші повертає?
  2. Процес подачі заяви та необхідні документи
  3. Нюанси, про які варто знати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення відсотків по іпотеці - не найпростіша, але однозначно корисна процедура, яка може полегшити життя людині, яка взяла кредит на покупку житлової нерухомості. Як отримати від держави гроші і на яку суму можна розраховувати - розповімо сьогодні.

Купівля власного житла - однозначно одна з найважливіших подій в житті будь-якого росіянина, котрий має надвисокими доходами. Однак придбання дорогої нерухомості дається людям нелегко, тому багато хто вдається до послуг іпотечного кредитування, нерідко обтяжуючи себе зобов'язанням виплачувати борг на десятиліття вперед. Але в російському законодавстві вже не перший рік закріплено певне «послаблення» на цей рахунок, що полягає в можливості повернення частини сплачених процентів за іпотечним кредитом, - так званий майновий вирахування по відсотках по іпотеці.

Нерідко повернення відсотків по іпотеці плутають з податковим вирахуванням за вартістю житла, однак це дві різні, хоч і досить схожі речі, якими можна користуватися одночасно. У другому випадку покупець нерухомості може повернути собі фіксовану суму - максимум 260 тисяч рублів (це становить 13% від 2 мільйонів рублів - встановленого ліміту вартості житла, навіть якщо його фактична ціна вище). Сума ж вирахування з сплачених процентів за іпотечним кредитом обмежена 13% від 3 мільйонів рублів (390 тис. Рублів). Що ж потрібно зробити для її отримання?

Хто і які гроші повертає?

Перше, що потрібно розуміти про повернення 13% від вартості іпотечного кредиту - ці гроші повертає позичальникові не банк, а держава з його ж податків. Як відомо, офіційно працює росіянин щорічно сплачує державі 13% прибуткового податку. Процес цей «автоматизований»: роботодавець сам сплачує цей податок, а працівник фактично отримує на руки лише 87% своєї зарплати. Відповідно, частково або повністю ця сума повертається людині, яка виплачує іпотечний кредит. Таким чином, люди, які отримують «сірі» зарплати в конвертах, повернути собі відсотки по іпотеці не зможуть.

Точна цифра повертаються коштів залежить від того, яку суму на сплату відсотків по іпотеці людина віддала банку за конкретний рік Точна цифра повертаються коштів залежить від того, яку суму на сплату відсотків по іпотеці людина віддала банку за конкретний рік. У розрахунок береться саме сума виплачених відсотків по кредиту, а не сума основного боргу. Для наочності наведемо максимально спрощений приклад. Якщо людина отримує 10 тисяч рублів на місяць (120 000 рублів щорічно), він також щорічно сплачує 15 600 рублів податків, що як раз і становить 13% від 120 тисяч. Якщо за конкретний рік він сплатив банку рівно 100 тисяч рублів відсотків за іпотечним кредитом, він має право повернути собі все 13% від цієї суми, тобто 13 тисяч рублів, оскільки це вкладається в загальну суму сплаченого їм прибуткового податку.

Зверніть увагу на важливу особливість: якщо б відсотків по іпотеці в прикладі вище було виплачено більше, наприклад, 200 тисяч рублів, то формально людина претендував би на повернення 26 тисяч рублів. На практиці ж йому буде повернуто тільки 15 600 рублів, оскільки держава не може повернути людині більше грошей, ніж він заплатив прибуткового податку. Однак різниця (в нашому прикладі вона становить 10 400 рублів) не "згорає», а переноситься на наступний рік. Так буде тривати до тих пір, поки людині не будуть повернуті всі належні йому гроші, так як «терміну давності» в даному випадку не існує. Проти позичальника грає лише інфляція і те, що податкове вирахування дозволяється отримати тільки з податків, отриманих за останні 3 роки, тому з подачею відповідної заяви затягувати не варто.

Процес подачі заяви та необхідні документи

Питаннями повернення податкового вирахування в розмірі 13% за відсотками іпотечного кредиту займається податкова служба, куди подаються декларації з податку на доходи фізичних осіб (3-ПДФО). Для отримання належних грошей покупцеві житла потрібно подати до податкової інспекції за місцем прописки відповідну заяву і підготувати комплект необхідних документів, в числі яких, крім самої декларації:

  • паспорт;

  • довідка 2-ПДФО про доходи (береться за місцем роботи);

  • договір купівлі-продажу;

  • свідоцтво ІПН;

  • сертифікат про право власності;

  • кредитний договір з банком, в якому оформлена іпотека;

  • довідка про фактично сплачених банку відсотках до графіка погашення боргу;

  • документи, що підтверджують своєчасну оплату кредиту (касові чеки, квитанції і т.д.).

Заява про повернення відсотків по іпотеці розглядає податковий інспектор, який приймає рішення по ньому протягом максимум трьох місяців. Якщо за заявою приймається позитивне рішення, позичальникові залишається лише написати заяву на безпосереднє повернення йому грошових коштів і вказати в ньому номер банківського рахунку, на який протягом місяця повинні бути переведені кошти.

Нюанси, про які варто знати

Повернення відсотків по іпотеці при покупці житла вже дуже поширений в російській практиці, однак він, як і будь-яка досить складна в юридичному плані процедура, пов'язаний з рядом нюансів, які можуть уповільнити процес отримання позичальником грошей, а в деяких випадках навіть зробити його неможливим. Важливо знати наступне:

  1. До 2014 року можливість отримати майновий податкове вирахування при придбанні нерухомості в кредит надавалася людині одноразово (раз в житті). На даний момент відповідно до чинного законодавства скористатися послугою отримання майнового вирахування можна неодноразово. Однак сумарний обсяг доступних для повернення коштів обмежений 390 000 рублів (13% від 3 млн рублів).

  2. Якщо житло куплено декількома особами (наприклад, подружжям) і оформлено в часткову власність, податкове вирахування обов'язково розподіляється порівну між усіма власниками нерухомості. При спільній сумісній власності відрахування можна розподілити на користь одного власника нерухомості за згодою решти.

  3. Отримати відсотки по кредиту можна як грошима (однією сумою після закінчення року), так і у вигляді зменшеного (або навіть «скасованого») прибуткового податку. В останньому випадку роботодавець при отриманні відповідних документів з податкової служби просто не утримує із зарплати працівника прибутковий податок частково або повністю.

  4. Податкова служба задовольняє заяви про повернення відсотків тільки з цільового (іпотечного) кредиту. Це означає, що в договорі з банком повинна бути явно вказана спрямованість кредиту і бути посилання на конкретний об'єкт нерухомості, що купується.

  5. З попереднього пункту випливає, що при перекредитування повернення відсотків по іпотеці стає неможливим, так як новий кредит не є цільовим, а оформляється для виплати боргу банку.

  6. Податкова служба може відмовити в поверненні відсотків по іпотеці людині, у якого є неоплачені податки. При відмові питання може бути розглянуто знову після того, як позичальник погасить всі борги.

В продовження теми можливостей спрощення виплати іпотечних позик рекомендуємо Вам ознайомитися зі статтею " Субсидії по іпотеці ».

Звертаємо увагу на те, що підвищити свої шанси і гарантовано отримати мікропозик онлайн ви можете за допомогою нашої універсальної форми-заявки, яку ми направляємо в кілька мікрофінансових організацій.

Хто і які гроші повертає?
Що ж потрібно зробити для її отримання?
Хто і які гроші повертає?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online