Повернення ПДФО при купівлі квартири. Хто має право на податкове вирахування

  1. Що являє собою майнове відрахування?
  2. Хто має право на повернення ПДФО при купівлі квартири?
  3. Як здійснити повернення ПДФО при купівлі квартири?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одним з прямих видів податку на території РФ є податок на доходи фізичних осіб, який більш звичний для багатьох як «прибутковий» - тобто податок на сукупні доходи громадянина, стягує з прибутку, отриманого на території країни

Одним з прямих видів податку на території РФ є податок на доходи фізичних осіб, який більш звичний для багатьох як «прибутковий» - тобто податок на сукупні доходи громадянина, стягує з прибутку, отриманого на території країни.

Таким чином, можна сказати, що ПДФО зачіпає всіх громадянина РФ і їх фінансові інтереси, так як утримується з зарплат, пенсій, страховок, депозитів і багатьох інших видів доходів, список яких в самому кодексі не є повним, тому категорії оподатковуваного ПДФО доходу, перерахованого в ньому, є невичерпними.

Платниками ПДФО є:

  • фізичні особи - податкові резиденти РФ
  • фізичні особи - нерезиденти, які отримують доходи на території РФ.

У випадку з ПДФО, податковий статус не залежить від громадянства фізичної особи - відповідно до роз'яснень Міністерства фінансів Росії, статус фізичної особи затверджується на підставі фактичного часу його знаходження в країні, підтвердженого документально.

Якщо за певний податковий період окрема фізична особа, згідно з наявними документами, перебувало на території РФ більше ніж 183 днів - державою воно розглядається як платник ПДФО, тобто прирівнюється до податкового резиденту. Це правило дозволяє стягувати з його доходів податок за ставкою 13%. У той же час для осіб, які перебувають на території країни менше зазначеного терміну, застосовується ставка 30% (лист Мінфіну N 03-04-05 / 6-331 від 17.06.2010). Виходячи з цього, платниками цього податку, фактично податковими резидентами можна вважати не тільки громадян РФ, а й іноземних громадян, а також осіб без громадянства та біженців.

Залежно від категорії доходу, з якого держава стягує даний податок, змінюється його ставка. В цілому, найбільш поширена в середовищі звичайних громадян ставка ПДФО дорівнює 13% від доходу, але крім неї, до окремих категорій доходів застосовуються також ставки від 9% до 35% - такі особливості сплати податку передбачені статтями 211-215 Податкового кодексу РФ.

Що являє собою майнове відрахування?

Статтею 220 Податкового кодексу встановлено право громадян на майнові відрахування - якісь встановлені законом суми, на які зменшується дохід фізичної особи при його оподаткуванні прибутковим податком. Що стосується конкретно майнових вирахувань, до них відносяться:

  • суми, отримані платником ПДФО від продажу його власного майна,
  • суми, витрачені платником ПДФО на покупку власного майна.

Зменшення доходу для цілей ПДФО на зазначені суми відбувається за підсумками податкового періоду, що дорівнює календарному року. Відповідно до вищезгаданої статті, кожен громадянин, з доходів якого утримується ПДФО за ставкою 13%, має право на повернення сплаченого ним податку за вказаною ставкою, від суми, яка використовувалася їм для:

  • покупки або споруди житлового будинку, квартири, кімнати або частки в них
  • покупки земельної ділянки під індивідуальне житлове будівництво або ж земельної ділянки з вже побудованим житловим будинком, а також частки в них
  • повернення заборгованості по цільових позиках і кредитах, які отримані від кредиторів-резидентів РФ (банків, організацій та підприємств), на цілі попередніх двох пунктів, а також на перекредитування за взятими раніше кредитами для тих же цілей.

Хто має право на повернення ПДФО при купівлі квартири?

Хто має право на повернення ПДФО при купівлі квартири

У нинішній час покупка житла - дуже витратний захід і само собою, пільга, встановлена ​​державою у вигляді повернення ПДФО при купівлі квартири, може підтримати бюджет покупця. Але для того, щоб ними скористатися, слід чітко розуміти передбачені законодавцем умови їх отримання. Якщо ж у вас немає досвіду даній сфері, найкращим виходом з даної ситуації буде консультація юриста з житлових питань .

Інший момент - це сума, за якою проводиться повернення податку. За один податковий період, тобто за рік, можна повернути кошти не більше ніж в розмірі фактично сплачених платником податку в цьому ж році податків на доходи. У разі, коли сума повернення вище, ніж сплачені ПДФО за певний податковий період, її залишок буде повертатися в наступні податкові періоди. Остання умова - це покупка квартири власними коштами, у незалежних продавців. Для умов повернення не підходять ті об'єкти нерухомості, які були придбані, наприклад, за рахунок роботодавця, або ж придбані у родичів, а також опікунів.

Таким чином, для отримання права на повернення повинні бути дотримані всі перераховані вище умови, які можна назвати свого роду мінусами. Що стосується плюсів, серед них найголовнішим можна виділити можливість отримання вирахування неодноразово - немає різниці, купуєте ви одну квартиру, або дві-п'ять, своє право на відшкодування, при дотриманні всіх умов його отримання, ви маєте на кожну покупку.

Максимальна сума, на яку можна зменшити податкову базу у вигляді доходу, становить 2 мільйони рублів для цілей придбання житла або 3 мільйони рублів для цілей сплати відсотків за кредитними або іпотечними договорами - такі законодавчі обмеження по сумі майнового відрахування. Виходячи з цієї суми, нескладно підрахувати, що всього повернути можна не більше 13% від понесених витрат, тобто 13% від 2 млн. Рублів дають нам суму в 260 тис. Рублів. Для наочного розуміння розрахунку такого повернення можна навести такий приклад.

  1. Картира купується за 1 500 000 рублів
  2. Поверненню підлягає 13% від цієї суми, що дорівнює 195 000 тисячам рублів.
  3. Офіційна річна зарплата, з якої утримується ПДФО, становить 600 000 рублей. Протягом року з зарплати було утримано 13% податку, що = 78 000 рублів.
  4. Відрахування при придбанні такої квартири буде отримано за 1 500 000: 78 000 = 2,5 року.

Крім того, до покупок нерухомості, для яких можливий податкове вирахування, держава також відносить покупку прав власності на житло в будинку, який будується, а також придбання оздоблювальних матеріалів, витрати на ремонт, проведення комунікацій і навіть на оформлення документації. Щоб претендувати на податкові відрахування при таких витратах, достатньою підставою є наявність в самому договорі купівлі вказівки про те, що приміщення потребує ремонту або обробки. Також потрібно звернути увагу на той факт, що право на відрахування за іпотечними процентами є додатковим до права на основний майнове відрахування - можна оформляти відрахування в розмірі 2 млн. Рублів за покупку квартири, а також додатково відрахування на виплату відсотків по іпотеці.

Як здійснити повернення ПДФО при купівлі квартири?

Для того, щоб скористатися правом на відрахування, потрібно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для отримання безпосередньо суми повернення на свою ощадкнижку, або ж, як альтернативний варіант, оформити отримання вирахування через свого роботодавця. Ці два варіанти припускають різну процедуру повернення, але пакет документів практично однаковий.

  1. Заява на майнове податкове вирахування.
  2. Оригінали особистих документів (паспорт та ІПН), їх копії.
  3. Документи, що підтверджують право на придбану нерухомість (свідоцтво про реєстрацію або договір купівлі).
  4. Свідоцтво про шлюб, а також довіреність другого чоловіка щодо розподілу вирахування, їх копії.
  5. Свідоцтво про народження дитини, в разі якщо в придбаної нерухомості присутній його частка, а також його копія.
  6. Ощадна книжка - потрібно тільки для податкової.
  7. Декларація з ПДФО (за формою 3-ПДФО) - тільки для податкової.
  8. Довідка про доходи і податки з місця роботи (за формою 2-ПДФО) - теж тільки для податкової.
  9. Договір і графік погашення заборгованості - для повернень заборгованості по кредитах і цільових позиках.

бланк заяви на повернення ПДФО нескладно знайти по пошуку, на офіційному сайті ФНС або знайти його на багатьох інших сайтах, в тому числі недержавних, заодно можна прочитати правила його заповнення. Крім того, в пункті 4 списку вказана також довіреність від чоловіка на розподіл вирахування. Згідно із законом, право на відрахування в рівній мірі мають обоє з подружжя, так як покупка квартири для сім'ї все-таки є спільною справою. Таким чином, можна навіть розподілити суму покладеного на сім'ю вирахування на обох подружжя, з тим, щоб кожному прийшла зручна йому сума на книжку. Просто це слід зробити у нотаріуса, приготувавши відповідну довіреність для того чоловіка, який подає пакет документів на податкове вирахування.

Отже, з податковим органом все досить просто - придбали квартиру, дочекалися отримання документів на неї на руки, взяли на роботі довідку про доходи, свої особисті документи і вже можна подаватися на повернення, заповнивши декларацію. В термін від одного дол трьох календарних місяців заява розглядається, після чого приймається відповідне рішення. Якщо в поданому пакеті документів допущена помилка, то з моменту подачі виправленої або доповненого пакета термін очікування знову почне обчислюватися з нуля. Термін подачі на відрахування законодавчо не обмежений.

Що стосується варіанту повернення через роботодавця. Всі ті ж вищезгадані документи, за винятком останніх 6-9 пунктів, подаються до податкового органу. Через 30 днів податковий орган видає повідомлення, яке потрібно передати роботодавцю і на його підставі заробітна плата з цього моменту буде виплачуватися без вирахування ПДФО, тобто стане на 13% більше. З одного боку, спосіб досить зручний, видається зарплата без податку і таким чином відбувається компенсація, але з іншого боку - це все ж не та відчутна сума, яку можна отримати за цілий податковий рік на свою ощадкнижку. Є можливість поєднати обидва способи, наприклад, вибравши в один рік повернення на книжку, а на наступний - через роботодавця.

Відрахування з купівлі житла в декларації 3-ПДФО

Що являє собою майнове відрахування?
Хто має право на повернення ПДФО при купівлі квартири?
Як здійснити повернення ПДФО при купівлі квартири?
Що являє собою майнове відрахування?
Хто має право на повернення ПДФО при купівлі квартири?
Як здійснити повернення ПДФО при купівлі квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online