Повернення автомобіля дилеру в автосалон по гарантії - бланки, зразки, терміни, претензії на повернення гарантійного автомобіля в салон

  1. Повернення гарантійного автомобіля в салон
  2. Повернення грошових коштів за автомобіль неналежної якості
  3. Терміни та підстави для розірвання договору купівлі-продажу автомобіля
  4. Розірвання договору купівлі-продажу між фізичними особами
  5. Повернення автомобіля, взятого в кредит
  6. практичні поради

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 20 хвилин

зміст:

Розгорнути

Вчинення дорогої покупки аж ніяк не завжди є причиною радості для покупця. Останнім часом, все частіше стали виявлятися різні дефекти у нового автомобіля. У даній статті ми розглянемо питання, як здійснити повернення автомобіля дилеру в автосалон по гарантії, докладемо зразки документів, а також розповімо вам про інших можливих ситуаціях.

Повернення гарантійного автомобіля в салон

Ви коли-небудь замислювалися до якої категорії товарів відноситься легковий автомобіль? Згідно з Постановою Уряду РФ від 10.11.2011 року № 924, авто є технічно складним товаром.

Дану особливість необхідно взяти до уваги, так як повернення товару даної категорії має свої нюанси, які необхідно враховувати.

За гарантії повернення нового автомобіля можливий тільки в тому випадку, якщо дефект був виявлений не пізніше 15 днів, при цьому відлік цього терміну починається строго з дня, коли була здійснена передача ТЗ.

При виявленні будь-яких недоліків в гарантійному автомобілі, якщо вони, звичайно, не були застережені продавцем заздалегідь, дають споживачеві право вимагати:

  • Заміну бракованого автомобіля на ТЗ належної якості тієї ж марки або іншого.

  • Повне повернення грошей.

У тому випадку, якщо термін (15 днів) вже минув, то повернення підлягає задоволенню в наступних випадках:

  • Виявлення істотного недоліку.

  • Порушення термінів усунення недоліків, які встановлені законом.

  • Якщо протягом 30 днів кожного року протягом гарантійного терміну автомобіль знаходився в ремонті.

Хочеться відразу роз'яснити таке поняття, як суттєвий недолік.

Автомобіль є досить дорогою покупкою, отже продавцеві буде невигідно здійснювати вам повернення грошових коштів. Тому, швидше за все, він буде наполягати на проведенні експертизи, щоб з'ясувати чи дійсно в авто є шлюб чи ні.

Важливо!

проведення експертизи оплачується виключно автосалоном, але ви маєте повне право бути присутнім на самому процесі. Якщо з'ясується, що якісь дефекти були нанесені покупцем, то ви можете оскаржити дане рішення в суді.

Повернення грошових коштів за автомобіль неналежної якості

Для початку необхідно скласти претензію в письмовій формі, де чітко і ясно повинна бути описана проблема.

Для того, щоб зрозуміти, як написати претензію на повернення нового авто в автосалон, вам необхідно завантажити зразок і, ознайомившись з ним, переписати так, щоб в потрібних місцях стояла ваша інформація.

Після того як претензія буде складена, несемо її в автосалон, де менеджер або керівництво прийме її і зареєструє належним чином. Зверніть увагу на те, щоб співробітники обов'язково проставили свої підписи.

Коли заяву приймуть, з вами повинні обговорити терміни усунення проблем або здійснення повернення. Якщо співробітники відмовилися приймати вашу претензію, а це може бути, то негайно вимагайте письмову відмову із зазначенням причини.

Відсутність у покупця документа, який буде підтверджувати факт здійснення покупки авто не є підставою для відмови в задоволенні вимог.

При подачі заяви дайте зрозуміти працівникам автосалону, що ви є юридично освіченою людиною і налаштовані дуже серйозно на вирішення ситуації в вашу користь. У більшості випадків суперечка має вирішитися швидко, так як керівники намагаються не доводити справу до суду.

Юридична консультація

Отримайте кваліфіковану допомогу прямо зараз! Наші адвокати проконсультують вас з будь-яких питань позачергово!


Якщо ж ви вирішили повернути авто по закінченню 15 днів з дня вручення, то домагайтеся експертизи. І якщо вона все-таки буде проводитися, не поспішайте радіти, так як експерти будуть сприяти тому, щоб звинуватити вас у всіх недоліках авто. У такій ситуації слід звертатися до суду, але самостійно у вас навряд чи вийде виграти справу, тому раджу вам звернутися і отримати допомогу юриста.

Терміни та підстави для розірвання договору купівлі-продажу автомобіля

Найчастішою причиною для розірвання договору купівлі-продажу є заводський брак. Такі товари є неналежної якості, а так як продавець і сам не підозрював про те, що у автомобіля щось не в порядку, то він вам про це не повідомив. Виходячи з цієї ситуації, покупець має право вимагати від продавця:

  • Зменшення купівельної ціни, тобто ви придбаєте авто куди дешевше, ніж вказано на ціннику;

  • Безоплатного усунення всіх недоліків в розумний термін;

  • Відшкодування ваших витрат на усунення недоліків;

Якщо ж були виявлені непереборні недоліки, покупець має право розірвати договір купівлі продажу або вимагати заміни на товар, який обумовлений договором.

Для того щоб відмовитися від договору купівлі-продажу, необхідно спочатку направити претензію генеральному директору, можливо, він запропонує якісь інші варіанти. Якщо ви не знаєте яка повинна бути претензія на повернення автомобіля неналежної якості, зразок ми прикладали вище.

Якщо переговори не принесли ніяких успіхів, то складаємо акт із зазначенням всіх недоліків, і вимагаємо проведення експертізи.После цього подається позовна заява до суду, з додатком результатів експертизи.

Якщо ви домовилися з автосалоном, що останній самостійно і безоплатно виправить шлюб, то вам слід знати, що термін, наданий для усунення недоліків, становить не більше 45 днів.

У договорі може бути зазначено і інший термін. Якщо терміни не прописані, то виробник зобов'язаний усунути недоліки в терміновому порядку в найкоротші терміни. Якщо під час ремонту буде очевидно, що обумовленого часу не вистачає, то складається додатковий договір, в якому вказуються нові терміни. Важливо: відсутність запчастин, устаткування і т.д. не є причиною для продовження терміну ремонту.

Варто також відзначити, що згідно з Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 року № 55, на автомобілі не поширюється вимога покупця про безоплатне надання йому на період ремонту або заміни аналогічного товару.

У разі проведення робіт по усуненню недоліків у товару, гарантійний строк продовжується на той термін, протягом якого він не використовувався.

Запам'ятайте, якщо у вас з моменту експлуатації протягом 14 днів зламався двірник або стеклопод'емник, це теж є причиною для ремонту. А якщо експертиза доведе, що він зламався не з вашої вини, то це вже підстава для повернення грошей.

Розірвання договору купівлі-продажу між фізичними особами

Купуючи автомобіль у фізичної особи, ви повинні бути готові до того, що він буде з пробігом, тобто був у вжитку. На жаль, повернення автомобіля продавцю (фізичній особі) протягом 14 днів з дня покупки неможливий, але договір купівлі-продажу може бути розірвано, якщо не було дотримано одне з правил статті 10 Закону РФ від 07.02.1992 року № 2300 - 1:

Зокрема це стосується ситуацій, коли продавець навмисно приховав різні дефекти або надав невірну інформацію з метою продати авто за ціною вище ринкової.

Для повернення грошей за куплений у фізичної особи автомобіль, необхідно зв'язатися з продавцем і запропонувати розірвати договір на світовому рівні.

Ось тут буде вже два результату у ситуації:

Ситуація 1: продавець погоджується піти на мирову. В цьому випадку вам необхідно скласти відповідний договір.

Зразок угоди про розірвання договору купівлі продажу автомобіля ми доклали, щоб ви могли його завантажити і заповнити від вашого імені.

Ситуація 2: продавець відмовляється підписувати договір про угоду на розірвання. В цьому випадку доведеться звертатися до суду і визнавати його недійсним таким чином.

Буває так, що продавець є директором Товариства з обмеженою відповідальністю (це також відноситься і до автосалонам), який спеціалізується на продажу авто, в такому випадку докладаємо бланк розірвання договору купівлі-продажу автомобіля.

При покупці автомобіля обов'язково питайте про гарантію. Якщо станеться якась поломка, то при діючому гарантійному терміні ви можете звернутися за ремонтом до будь-якого офіційного дилера. Однак якщо гарантія скінчилася, то повернення б / у автомобіля продавцю майже неможливий. У цьому випадку вам допоможе лише незалежна експертиза і професійна юридична допомога.

Існує також ситуація, коли власник авто, продає його в своїх особистих корисливих цілях. Частими прикладами судових практик є справи, коли автомобіль був придбаний в кредит і знаходиться в заставі у банку, але для того, щоб оплатити кредит швидше і «перевести в готівку» ТЗ, кредитор просто продає його, хоча і не має на це жодного права.

В результаті, як правило, новий власник в недалекому майбутньому отримує припис суду на арешт транспортного засобу і виставлення його на торги в рахунок сплати кредиту.

Якщо третя особа, яке стало жертвою шахрайства, не було повідомлено про права третіх осіб, то суд вирішить повернути йому гроші, а колишньому власнику поверне його «кредитний» автомобіль.

Повернення автомобіля, взятого в кредит


На сьогоднішній день одним з найпопулярніших способів придбання авто є кредитування в розстрочку або ж, покупець бере кредит готівкою в сторонньому банку, після чого набуває авто.

Якщо автомобіль був неналежної якості, то ніяких проблем не виникне в поверненні коштів та погашення кредиту, так як дані умови регламентуються статтями 13 і 18 ГК РФ. Тобто, якщо ви взяли в розстрочку ТС і воно виявилося з браком, то автосалон зобов'язаний прийняти у вас товар неналежної якості, закрити кредит і повернути виплачені гроші.

Але якщо кредит був узятий в сторонньому банку, то при поверненні авто, покупець залишиться без транспорту, і з великим боргом по кредиту, так як договір не розривається. А якщо клієнт відмовиться виплачувати щомісячні суми, зазначені в договорі, то його очікую штрафи, пені та інші «радощі» злісного неплатника. Щоб уникнути такого неприємного моменту, під час розірвання договору купівлі-продажу з автосалоном, звертайтеся до банку з письмовою заявою про розірвання кредитного договору.

В якості вагомого аргументу, посилайтеся на частину 1 статті 451 ГК РФ.

Якщо сам банк відмовляється врегулювати дане питання, то його необхідно вирішувати в досудовому порядку. У тому випадку, якщо банк прийняв ваші умови про розірвання договору, то обов'язково вимагайте від нього письмового підтвердження про те, що у вас перед банком немає ніяких заборгованостей. Важливо: якщо не вдалося врегулювати питання в досудовому порядку, то для звернення до суду необхідно повністю погасити борг перед банком.

практичні поради

Ми склали невеликий список порад, які допоможуть вам в разі повернення товару неналежної якості.

  • Який би спосіб придбання у вас не був, обов'язково зберігайте всі чеки, товарні накладні, договори та ін. Якщо є можливість, зніміть з них копії, хіба мало що буває. Документи на авто теж зберігайте. Хоч відсутність чека і не є підставою для відмови в поверненні, але все ж краще все зберегти.

  • Всі претензії, скарги, позови та ін. Складайте виключно в письмовому вигляді, причому знову ж, знімайте з них копії.

  • Якщо дилер, який надає автомобіль, відмовляється приймати від вас автомобіль, не дивлячись на проведені експертизи та написання претензії, направляйте скарги в російське представництво компанії-виробника.

  • Якщо автосалон (дилер) не визнає вашу поломку (шлюб), то звертайтеся до незалежного експерта, можливо саме це додасть вагомих плюсів в вашу сторону.

  • Ну і звичайно ж не нехтуйте допомогою юристів. Досвідчений юрист допоможе вам не тільки виграти справу, а й відсудити компенсації за моральну шкоду, за всі витрати, які були долучені до справи, плюс відсотки.

Хочеться підвести невеликий підсумок. Якщо перед вами стоїть вибір між «обмін» або «повернення», вибирайте останнє, але врахуйте, що справа може затягнутися і доведеться звертатися до юристів. Обмін може обернутися для вас злим жартом, за підсумком якої, ви залишитеся з тією машиною, яку і придбали. Покупець завжди правий, але у всіх продавців є свої особливі хитрощі і лазівки для того, щоб продаж був найбільш вигідна для них.

Можливо наша стаття вам допоможе вибратися з нелегкої ситуації.

Юридична консультація

Отримайте кваліфіковану допомогу прямо зараз! Наші адвокати проконсультують вас з будь-яких питань позачергово!

Дата поновлення: 14 грудень 2016 р

8.8 з 10

проголосувало 4

Провідний юристконсульт. Закінчила МДУ ім. М.В.Ломоносова - бакалаврат і магістратура, за фахом юриспруденція. Регулярно підвищує свою кваліфікацію в провідних ВНЗ країни. 18-річний стаж в правовому полі початку в якості працівника прокуратури. Згодом відкрила приватну практику, яку веде протягом більше 10-ти років. Найвища правова культура і десятки виграних судових спорів дозволяють заявляти про найвищу юридичну кваліфікацію.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online