Податкові відрахування при покупці машини: чи можна отримати і як це зробити?

  1. Необхідні умови
  2. Особливості продажу автомобіля і сплати податків
  3. Оформлення документів
  4. інша документація
  5. Причини відсутності повернення
  6. Зміни в законі
  7. Корисне відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення податку при покупці квартири не є рідкістю Повернення податку при покупці квартири не є рідкістю. Але все частіше доводиться чути про те, чи можна отримати повернення податку при придбанні автомобіля.

Така дія дозволило б заощадити значну суму при масштабних покупках, це вигідно для кожної сім'ї.

Автомобіль є дорогою річчю, але для багатьох він не просто розкіш - це практичне і незамінний засіб пересування, яке дає можливість швидко вирішувати найрізноманітніші питання побуту і роботи. Придбати транспорт допомагають різні кредитні пропозиції від виробників, дистриб'юторів, продавців.

Також багато нових автовласники хотіли б скористатися і такою пропозицією від держави, як податкове вирахування при покупці машини. Але такого виду вирахування податку на машину не існує, повернення податку від покупки авто не передбачено в переліку ситуацій для офіційного повернення ПДФО.

Необхідні умови

Повернення 13 відсотків з покупки автомобіля не здійснюється, це повинні знати ті, хто планує такі масштабні витрати. Повернути податок за покупку можна тільки в кількох випадках, передбачених податковим законодавством. Їх охоплює поняття майнове відрахування.

  • При придбанні житла (квартири, будинки).
  • При будівництві житлової нерухомості.
  • При купівлі земельної ділянки.

Також використовується право на повернення і при погашенні відсотків кредиту, оформленого на куплену квартиру, на будівництво житла, купівлю ділянки під будівництво.

УВАГА! Повертається прибутковий податок тільки при придбанні нерухомості, автомобіль до цієї категорії не відноситься.

Покупці транспортного засобу не можуть розраховувати на те, що їм покладено повернення податку, як від покупки квартири, будинки. Сума податкової бази по ПДФО не буде зменшена. Повернення податку можливе тільки в деяких випадках при продажу свого автомобіля.

Особливості продажу автомобіля і сплати податків

Податковим законодавством виділяється кілька випадків, при яких можливе зменшення суми податкових виплат.

  • При продажу транспортного засобу продавець не сплачує податки, якщо машина була в його власності більше трьох років.
  • Якщо авто у власності менше цього терміну, продавець повинен оформити в податковій декларації, відповідну формі 3-ПДФО. Машина може продаватися дорожче, ніж купувалася, в такому випадку власник авто повинен відшкодувати у вигляді ПДФО 13% різниці від сум.

Існують певні терміни, в які проводиться відрахування податків при продажу машини. За законодавством цей термін визначений до 30 квітня наступного після продажу року. У податкову потрібно подати звіт за попередні 12 місяців. Податкові служби можуть розглядати питання про вирахування місяць-півтора, в загальному цей процес може зайняти до 4 місяців.

Оформлення документів

Щоб отримати повернення ПДВ, інших податків або зменшить податкову базу при продажу, слід написати заяву за стандартним зразком або в довільній формі. Інакше податкові органи не будуть знати про намір одержати відрахування. Що слід вказати в тексті заяви? Перш за все, дані про угоду. Також дані про те, хто купив або купила авто. Потрібно інформація і про доходи, витрати, які були здійснені при покупці автомобіля.
Щоб отримати повернення ПДВ, інших податків або зменшить податкову базу при продажу, слід написати заяву за стандартним зразком або в довільній формі

Завантажити зразок заяви про повернення ПДВ з продажу автомобіля

Обов'язково складається декларація за формою 3-ПДФО. Цей звіт нескладно заповнити навіть самостійно, без допомоги працівників податкової служби. Є спеціальні програми, які допомагають правильно внести необхідні дані. Потрібна буде і довідка 2-ПДФО, її друга назва - «довідка про доходи». Такий документ можна взяти в бухгалтерії за місцем роботи або заповнити самостійно, якщо є ВП.

інша документація

Для розгляду питання про повернення податку або про зменшення його суми, потрібно також надати оригінальну або завірену нотаріусом копію договору купівлі-продажу. Ще одне питання - підтвердження доходів і витрат, для цього використовуються різні чеки, квитанції, які стосуються здійснення угоди. До решти документів потрібно також додати свідоцтво про право власності (можна завірену копію).

Причини відсутності повернення

Немає точного пояснення того, чому в Росії не повертають податок при придбанні автомобілів, досить дорогі покупки Немає точного пояснення того, чому в Росії не повертають податок при придбанні автомобілів, досить дорогі покупки.

Можливо, авто поки вважається засобом розкоші, а не необхідністю для кожної сім'ї. Можливо, податкове законодавство ще просто не розглянуло цього питання.

Але для багатьох автолюбителів придбання транспортного засобу пов'язане з занадто великим фінансовим тиском. Доводиться купувати новий автомобіль в кредит або змиритися з покупкою старої машини.

Навіть наявність автокредиту не полегшує важке фінансове становище перших порах після покупки. І податкові відрахування змогли б полегшити становище, повернення будь-якої суми підтримав би фінансово автовласника і його сім'ю. Але поки не вийшов новий закон (хоча він і готується до внесення на розгляд) щодо оподаткування в даному питанні, придбання такого довгоочікуваного транспортного засобу є проблемою.

Зміни в законі

На даний момент законодавством не передбачено повернення податку при купівлі транспортного засобу. Але є інформація про те, що готуються зміни в закон, завдяки яким при придбанні авто також можна буде претендувати на відрахування. Розглядається кілька варіантів ситуації для повернення податкової суми:

  • авто має бути новим;
  • відрахування буде здійснюватися тільки при покупці транспорту автомобільних марок Росії або вироблених на території країни;
  • використовуватимуться обмеження суми відрахування - не більш 500000.

За передбачуваному закону скористатися правом на відрахування можна буде тільки один раз. Яка ймовірність того, що дані зміни в законодавстві будуть прийняті?

Імовірність висока, адже держава зацікавлена ​​в тому, щоб стимулювати автолюбителів їздити саме на вітчизняних транспортних засобах. І покупка навіть дорого автомобіля дасть можливість новим автовласникам повернути собі близько 13% від витраченої на покупку суми. Але поки скористатися податковою пільгою не представляється можливим.

Корисне відео

Податок з продажу автомобіля на реальних прикладах.

Наш сайт "ukaz.wiki" є некомерційним проектом і існує тільки завдяки ентузіазму автора. На жаль, фінансова ситуація в країні і значно "підріс" долар, змушує звернутися за допомогою. Будь-яка допомога проекту - це добрий крок з вашого боку, ви стаєте хоча б трохи, але співавтором проекту і безпосереднім чином впливаєте на його подальший розвиток.

Що слід вказати в тексті заяви?
Яка ймовірність того, що дані зміни в законодавстві будуть прийняті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online