Податкові відрахування при покупці квартири

  1. Кому покладено податкове вирахування
  2. Податкові відрахування при придбанні квартири в іпотеку
  3. Як отримати податкове вирахування
  4. Необхідні документи для податкового вирахування за квартиру
  5. Випадки, в яких податкова відмовиться давати відрахування за квартиру

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-який громадянин Російської Федерації зобов'язаний сплачувати з доходів (будь то заробітна плата, подарунки, виграші, дивіденди по акціях і багато інші надходження) податок на доходи фізичних осіб. Розмір його в більшості випадків фіксований на рівні 13%. Однак, російським законодавством передбачена можливість зменшити розмір підлягає оподаткуванню ПДФО доходу при здійсненні великих покупок, оплати лікування, навчання, ряду інших випадків, встановлених в Податковому кодексі (НК РФ). Це відбувається шляхом податкового вирахування - тобто зменшення оподатковуваного доходу, або повернення громадянам раніше сплачених у вигляді ПДФО коштів.

У цій статті розглянемо, як отримати податкове вирахування за покупку квартири а також, які потрібні документи для оформлення вирахування.

Кому покладено податкове вирахування

НК РФ передбачає кілька податкових відрахувань (ст. 218-221):

  • Стандартні (пільговикам по здоров'ю, особам, які мають дітей до 18 років);
  • Соціальні (наприклад, на навчання, ДМС, лікування та ін.);
  • Майнові (при купівлі або продажу нерухомості);
  • Професійні (по ряду професій, роду занять);
  • За операціями з цінними паперами, іншим операціях на фінансовому ринку.

Для отримання стандартного відрахування, наприклад, на неповнолітню дитину, досить написати відповідну заяву в бухгалтерії за місцем роботи, і надати документ про народження, довідку про навчання дитини. При покупці нерухомості умови отримання вирахування і порядок його оформлення дещо іншою.

Щоб претендувати на таке вирахування в 2018 році, необхідно відповідати ряду умов:

  • З'являтися російським податковим резидентом (проживає в країні більше 183 днів в році);
  • Отримувати дохід, оподатковуваний податком ПДФО в розмірі 13%;
  • Мати належно оформлені документи, що підтверджують покупку (угоду);
  • Подати заповнену декларацію податківцям (в інспекцію ФНС).

Важливо: якщо у громадянина немає оподатковуваного доходу, або громадянин звільнений від сплати ПДФО, відрахування він не отримає. Так, не можуть скористатися вирахуванням:

  • Безробітні громадяни, які отримують допомогу;
  • Підприємці на спецподаткової режимі.

Пенсіонери, які отримують державну пенсію, має право також одержати відрахування, якщо мають понад пенсії оподатковуваний дохід, також вони мають право одержати відрахування за попередні податкові періоди (коли працювали). Неповнолітні діти не отримують відрахування, за них цим правом можуть користуватися батьки.

Крім того, максимальний податкове вирахування на покупку квартири (нерухомості) надається одноразово. Тобто, одного разу скориставшись повністю таким вирахуванням після покупки квартири, згодом (при придбанні другої, третьої і т.д. нерухомості) претендувати на нього один і той же громадянин не може. У такому випадку логічно оформити відрахування на кого-небудь з інших членів сім'ї, що є платником податку на прибуток.

Податкові відрахування при придбанні квартири в іпотеку

Майновий вирахування являє собою відшкодування (повернення) платнику податків частини коштів, витрачених на покупку, за рахунок сплачених раніше державі податків.

У загальному випадку подавати на податкове вирахування при купівлі квартири можна, якщо:

  • Податок на доходи сплачується громадянином в розмірі 13% (загальний податковий режим);
  • Вартість квартири, на яку покладається повернення ПДФО, не вище 2 млн. Руб.

Виходить, повернути можливо до 260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це максимум). Однак, НК РФ встановлює виняток для об'єктів нерухомості, придбаних по іпотеці (іпотечними кредитами).

При такій покупці громадянам надають до ліміту в 2 млн. Своїх грошових коштів ще й 3 млн. Коштів позикодавця (банку).

Максимальний відрахування при покупці іпотечної квартири - 650 тис. Руб. При цьому в ИФНС необхідно представити документи про цільове призначення кредиту (на покупку житла), а також банківську виписку зі звітом про рух коштів по рахунку (в оплату покупки).

Раджу прочитати: Як повернути прибутковий податок із зарплати

Як отримати податкове вирахування

Подачу заяви на відрахування необхідно підкріпити відповідними документами. Для цього слід:

  • заповнити повний комплект документів для податкового вирахування при купівлі квартири;
  • підготувати форму 3-ПДФО.

Терміни перевірки та прийняття рішення в ИФНС займають до 90 днів. У позитивному випадку податківці перераховують суму, рівну податкового відрахування, на вказаний громадянином рахунок. Скористатися отриманими коштами можна на свій розсуд.

Виняток: придбання квартири в іпотеку. Тут суми відрахування надходитимуть на рахунок громадянина рівними частками щорічно, в сплату кредиту. Термін встановлюється в залежності від кредитного договору. Так, якщо громадянину покладено максимальний відрахування в сумі 650 тис. Руб., А термін кредиту встановлений на 10 років, щорічно в сплату іпотеки податкова стане перерахують по 65 тис. Руб.

Якщо ж позичальник розплатиться з іпотечним кредитом раніше встановленого в договорі терміну, належну йому суму податкового вирахування він зможе отримати в наступні періоди, і розпорядитися ними на власний розсуд.

Необхідні документи для податкового вирахування за квартиру

Для того, щоб оформити податкове вирахування на квартиру, в податкову інспекцію, крім власне заяви, необхідно надати пакет документів:

  • Декларацію 3-ПДФО;
  • Довідку 2-ПДФО (про розмір заробітної плати) громадянина;
  • ІПН;
  • Договір на покупку, або акт введення житла в експлуатацію і т.д .;
  • Кредитний договір (якщо квартира купується в іпотеку) та виписка по рахунку в банку;
  • Реквізити вашого рахунку для зарахування суми податкового вирахування.

Слід пам'ятати, що отримати суму вирахування громадянин має право як перерахуванням коштів на рахунок в банку (одномоментно), так і шляхом «податкових канікул», коли роботодавець згідно з довідкою з ИФНС не вираховувати з заробітної плати працівника прибутковий податок до досягнення шуканої суми.

Випадки, в яких податкова відмовиться давати відрахування за квартиру

Хоча законодавство досить докладно регламентує питання надання податкового відрахування, існує ймовірність, що податковою інспекцією буде відмовлено в його отриманні:

  • Квартира (житло) придбана на кошти субсидії (цільові кошти, «материнський капітал», військова субсидія і т.д.);
  • Немає підтвердження оподатковуваного ПДФО доходу;
  • Покупець і продавець нерухомості взаємопов'язані особи (наприклад, родичі або роботодавець і працівник). У цьому випадку податківці можуть порахувати угоду купівлі-продажу перетворений.

Також важливо пам'ятати, що терміну давності для отримання вирахування не існує, тобто повернути частину грошей, витрачених на покупку житла, можна в будь-який момент.

Корисне відео про майновий податковому відрахуванні при покупці квартири:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online