Оформлення податкового вирахування при купівлі квартири в іпотеку

  1. Умови надання вирахування при покупці житлової нерухомості
  2. Розрахунок податкового вирахування
  3. Оформлення податкового вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При покупці житла в іпотеку російські громадяни один раз в житті можуть оформити податкове вирахування При покупці житла в іпотеку російські громадяни один раз в житті можуть оформити податкове вирахування.

Податкові відрахування - це та сума, яка вираховується з оподатковуваних доходів кожного платника податків. Купуючи квартиру в іпотеку, можна платити в бюджет менше податків або повернути певну суму з раніше сплачених податків назад.

Особливість отримання вирахування при оформленні іпотеки на покупку житла полягає в збільшенні суми для розрахунку розміру відрахування на суму відсотків, заплачених за іпотечним кредитом.

Умови надання вирахування при покупці житлової нерухомості

Громадяни можуть оформити відрахування при покупці квартири при дотриманні певних умов:

  1. Громадянин вперше звернувся за податковим вирахуванням на покупку нерухомості, тобто він раніше ніколи не отримував цей відрахування. Як правило, органи податкової інспекції уважно перевіряють цей факт;
  2. У особи, яка бажає оформити податкове вирахування, є доходи, з яких він у встановленому законом порядку сплачує податки. Якщо доходи відсутні, податкове вирахування отримати неможливо. Крім того, громадянам, які мають низьку оподатковувану зарплату (навіть якщо вони отримують більшу частину зарплати в конвертах) на повернення всієї суми розраховувати не варто. Бувають навіть ситуації, коли оформляти податкові відрахування немає ніякого сенсу, так як його розмір буде дуже малий;
  3. Квартира набувається на кошти платника податків або за допомогою іпотечного кредиту. Не можна оформити відрахування на квартири, куплені у родичів або отримані від підприємства;
  4. Особа, яка бажає одержати відрахування, є російським громадянином або іноземцем-резидентом, офіційно проживають і працюють на території Росії більше 183 днів в році.

Щоб оформити податкове вирахування на сплачені за іпотекою відсотки, у платника податків додатково повинен бути договір з кредитною організацією, а також всі платіжна документація, що підтверджує виплату банку процентів за іпотечним кредитом.

Податковий орган відмовиться виплатити відрахування при покупці житла в іпотеку, якщо:

  • квартира була придбана пенсіонером, який крім пенсії не має інших доходів. Це пов'язано з тим, що пенсії не обкладаються ПДФО, і, отже, податкове вирахування розрахувати неможливо;
  • квартира була придбана у родичів (до них законодавець відніс батьків і усиновителів, братів і сестер, дітей, опікунів, опікунів і їх підопічних). Придбання житла у інших родичів не є підставою для відмови у виплаті податкового вирахування;
  • покупець вже отримував відрахування при покупці іншого житла;
  • квартира була оплачена роботодавцем або іншими особами;
  • квартира оплачувалася бюджетними коштами або материнським капіталом (податкове вирахування в останньому випадку надається на оплачену за квартиру суму за вирахуванням суми материнського капіталу).

Жінкам, які перебувають у декретній відпустці, податкове вирахування може бути наданий лише після повернення на роботу. Якщо квартира була придбана раніше, до виходу в декретну відпустку, можна оформити повернення податку на доходи, сплачений в період між декретною відпусткою і покупкою квартири.

Якщо ж цих доходів буде недостатньо, то решту вирахування жінка зможе отримати вже після повернення на роботу з декретної відпустки.

Дізнайтеся, як створити ТСЖ , Основні етапи створення та реєстрації товариства.

Чи можна продати неприватизовану квартиру дізнаєтеся з цієї статті.

Розрахунок податкового вирахування

За російським податковим законодавством податкові відрахування на придбання житлової нерухомості встановлений в розмірі 13% від суми, витраченої на придбання квартири.

Разом з тим законодавцем встановлено обмеження максимальної суми, з якої платник податків може повернути прибутковий податок. З 2008 року ця сума становить 2 мільйони рублів. Виходячи з цього, максимальний розмір повернутого ПДФО при придбанні квартири може становити 260 тисяч рублів.

Якщо квартира купується в іпотеку, сума для розрахунку податкового вирахування буде збільшена на суму відсотків, виплачених власником квартири за іпотечним кредитом.

Якщо сплачений прибутковий податок через низьку заробітну плату менше, ніж належна за загальними правилами сума, то громадянин зможе отримати лише частину від цієї суми (в розмірі сплаченого ПДФО).

Слід також зазначити, що якщо платник податків працює офіційно на кількох роботах, він може оформити повернення ПДФО, виходячи із загальної суми заробітку. Крім того, можуть бути враховані і інші доходи, крім офіційної зарплати, з яких особа платило прибутковий податок (наприклад, доходи від оренди нерухомості).

Оформлення податкового вирахування

Оформлення податкового вирахування

Оформити відрахування дозволяється законодавством протягом 3 років з моменту реєстрації виникли прав на нерухомість.

До подачі заяви на відрахування новий власник квартири має сплатити податок на нерухомість. Якщо ви збираєтеся повернути прибутковий податок відразу після покупки, податок повинен бути сплачений до закінчення звітного періоду, тобто до 30 квітня наступного року.

Існує два способи отримання громадянами податкового вирахування:

  1. Подати в територіальний податковий орган певний перелік документів про оплату візового збору і чекати повернення прибуткового податку на банківський рахунок. При цьому вся нарахована сума відрахування заявнику буде виплачена лише у міру погашення кредиту на покупку житла, тому щорічно потрібно буде подавати до податкової інспекції всі документи про здійснені платежі з банку-кредитора;
  2. Отримати податкове вирахування за місцем роботи. Для цього потрібно звернутися до податкового органу та отримати спеціальне повідомлення для роботодавця. Після цього громадянин, який представив повідомлення з податкової інспекції, буде отримувати додатково 13% від своєї зарплати, тобто ту суму, яку раніше роботодавець перераховував до бюджету. До повного відшкодування податкового вирахування потрібно щорічно брати податкове повідомлення. Варто врахувати, що якщо зарплата невелика, то повернення ПДФО у цьому випадку буде відбуватися досить повільно.

До податкового органу потрібні наступні документи:

  • паспорт заявника;
  • договір купівлі-продажу придбаного житла;
  • податкова декларація;
  • кредитну угоду з банком на іпотечне кредитування;
  • довідка з банку із зазначенням сплачених відсотків і щомісячних платежів разом з квитанціями, які підтверджують факт оплати;
  • Довідка з роботи;
  • свідоцтво, яке підтверджує право власності на придбане в іпотеку житло;
  • індивідуальний податковий номер заявника;
  • заяву для отримання вирахування, якщо заявник бажає отримувати гроші на свій розрахунковий рахунок;
  • реквізити роботодавця, якщо платник податків бажає взяти повідомлення про податкове вирахування і отримувати гроші за місцем роботи.

Для видачі повідомлення про податкове вирахування встановлений термін - 30 днів. Заява про повернення податку на доходи фізичних осіб на розрахунковий рахунок заявника розглядається податковим органом протягом 3 місяців.

По закінченню цього терміну заявник поштою отримує повідомлення про надання йому податкового вирахування або про відмову із зазначенням причин. У разі схвалення податкового вирахування, гроші протягом двох тижнів перераховуються на зазначений банківський рахунок заявника.



BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online