Хто може отримати податкове вирахування при купівлі квартири і кому не покладено повернення прибуткового податку на придбання житла

  1. хто отримує
  2. неможливість отримання
  3. Основні нюанси
  4. Оформлення в податковій
  5. процедура отримання
  6. Отримання пільги іншим способом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування - це дуже вигідна пільга, яка надається державою при покупці житла. Законом передбачається перерахування з бюджету частини грошей, використаних з власних заощаджень. Сума зворотних коштів - 13% від загальних витрат на покупку квартири.

Сума зворотних коштів - 13% від загальних витрат на покупку квартири

хто отримує

Які купують житло за власні гроші, дуже часто цікавляться, кому покладено податкове вирахування за покупку квартири. В інтернеті можна знайти багато роз'яснень фахівців, тому на це питання абсолютно не складно відповісти. Кожен громадянин РФ при придбанні квартири податкове вирахування може отримати. Наявність офіційної роботи є основним і обов'язковим вимогою. Воно вважається підтверджує фактором щомісячного перерахування найманим працівником прибуткового податку.

В якості додаткової розкриває суть питання інформації слід знати, що можна отримати податкове вирахування:

  • Пенсіонерам, які продовжують працювати. Умова підтвердження пільги - щомісячний дохід, як мінімум 5534 рублів, без урахування пенсії.
  • Неповнолітній дитині, коли на його ім'я купується житло. Фінансові кошти при таких обставинах в разі схвалення надходять на рахунок одного з батьків або опікуна. Представник дитини повинен бути обов'язково офіційно працевлаштований.

Власник житла, якому надається дана пільга, не повинен виїжджати з території РФ протягом року 183 днів поспіль. Перерваним період не рахується при наявності документального підтвердження короткострокового виїзду (до півроку) за кордон в особливих випадках. Це може бути необхідність лікування, навчання, а також вахтовая робота на різних об'єктах. Крім того, тимчасове обмеження не стосується:

  • Відряджених за кордон співробітників державних органів влади.
  • Які несуть службу за кордоном військових.

Розуміючи, кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири, слід знати, в яких ситуаціях він може бути наданий. Передбачені державою фінанси можна отримати:

  • При звичайній угоді, що передбачає покупку житла.
  • При будівництві власного будинку.

Крім того, отримує цю пільгу власник будинку, для того, щоб покрити частину витрат на проведений ремонт новозбудованого житла. Для розрахунку суми потрібно зберігати чеки. При використанні іпотеки права на відрахування зберігаються. В даному варіанті поворотними грошима гасяться відсотки.

неможливість отримання

Часто зустрічається питанням є, кому не покладено податкове вирахування. На повернення податку не слід подавати заяву:

  • Тим, хто не має роботи або офіційно не працевлаштований;
  • Юридичним особам;
  • Людям, які займаються підприємницькою діяльністю.

Хто може отримати податкове вирахування при купівлі квартири зрозуміти легко. Але також цікаво знати, кому загрожує відмова у схваленні, і чим це може бути обумовлено. При виявленні таких факторів після розгляду заяви на податкове вирахування, податківці повернення грошей не підтверджують:

  • Коли при проведенні операції були використані кошти роботодавця, але квартира була оформлена у власність співробітника.
  • При оплаті всієї вартості або частки квартири за пільговими державними програмами. Наприклад, якщо молодятами була придбана квартира за програмою «молода сім'я», або військовослужбовцями за програмою «військова іпотека». Розраховуватися суми відрахування можуть виключно з вкладених власних коштів на придбання квартири.
  • Коли договір укладався взаємозалежними особами. Наприклад, при продажу квартири подружжям або іншими найближчими родичами.
  • Якщо договір підписувався підлеглими.

Основні нюанси

Тим, хто може скористатися податковим вирахуванням, необхідно розуміти, що законом майнове відрахування при покупці квартири строго регламентований. Їм встановлюється однократность використання можливості повернення фінансових коштів. З 1 січня 2014 року певні обмеження були дещо видозмінені:

  • До 1.01.2014 р податкове вирахування при купівлі житла строго одноразовий. Його розмір розраховується одноразово і становить 13% від загальної вартості без будь-яких винятків. Абсолютно не береться до уваги загальна витрачена сума на придбання житла.
  • З 1.01.2014 р виплати можуть виконуватися багаторазово, але на певних умовах. Покупець може розраховувати на повне повернення прибуткового податку при покупці квартири, який лімітується фіксованою сумою. Максимальний розмір податкового вирахування - 260 000 рублей.

Максимальний розмір податкового вирахування - 260 000 рублей

Оновлені умови надання вирахування передбачають можливість отримання невибраною суми фінансових коштів. Вона може бути отримана при будівництві або покупці іншого житла. Але при цьому заявити вирахування на відсотки по іпотеці можна тільки один раз.

Якщо використовувався договір участі в пайовому будівництві подружжя, то в процентному співвідношенні розподіляється нарахований податковий відрахування. Витрати обов'язково підтверджуються платіжними документами. Кожен із подружжя має право оформити повернення фінансових коштів. Прив'язка здійснюється до величини витрат. Коли оплату за придбану квартиру виконав один з подружжя, то для розподілу зворотних коштів використовується заяву подружжя. Воно оформляється за затвердженим зразком і передається в податкову інспекцію.

У покладеного за законом майнового відрахування терміну давності немає. Реалізувати узаконене право на повернення частини фінансових коштів покупець житла може коли завгодно. Слід розуміти те, що звертатися в податкову службу із заявою слід не раніше ніж через рік після оформлення придбаного житла.

Форма 3-НДФЛ.pdf

Декларація 3-ПДФО складається в кінці звітного періоду, а вона є обов'язковим додатком до заяви на отримання зворотних коштів. Заявникам є два можливих варіанти отримання частини коштів, витрачених раніше на придбання житла. Повернення можна оформити:

  • Готівкою фінансовими засобами, в разі звернення до податкової інспекції.
  • За безготівковій формі через оформлення за місцем роботи.

Оформлення в податковій

Знаючи, що на нерухомість покладаються податкові відрахування, важливо правильно підготувати всі документи, що підтверджують факт придбання квартири. Після чого слід звернутися в індивідуальному порядку в службу за місцем реєстрації.

У комплект необхідних документів, які надаються в оригіналах і завірених нотаріусом копій, входять:

  • Цивільний паспорт заявника. При оформленні заяви на неповнолітню дитину необхідно надати його свідоцтво про народження.
  • Декларація за формою 3-ПДФО. У ній міститься інформація про доходи за попередній звітний період.
  • Форма 2-ПДФО. Вона готується бухгалтерією на місці роботи.
  • Банківські реквізити. Вони будуть використані для перерахування грошей в разі схвалення заяви.
  • Виписка з реєстру нерухомості, що підтверджує володіння нею. Цей документ використовується з 2017 року. Він містить всю необхідну інформацію про об'єкт.
  • Документ, що підтверджує проведення операції.

Увага! Всі оригінали після порівняння їх із завіреними копіями документів співробітник податкової служби повинен повернути. Крім того, слід розуміти, що в деяких регіонах перелік документів може незначно відрізнятися.

процедура отримання

Після прийняття повного комплекту документів та початкової перевірки його співробітником податкової служби процес розгляду з метою прийняття рішення займає приблизно 3 місяці. Цей час потрібний для проведення камеральної, що не вимагає виїзду перевірки. При появі в процесі цього будь-яких питань, співробітник податкової інспекції, що займається розглядом питання, може викликати заявника для того, щоб роз'яснити спірну інформацію, виявлену в наданих документах.

Після схвалення заяви протягом календарного місяця підтверджена грошова сума надходить на розрахунковий рахунок, зазначений заявником. Разова сума зворотних коштів в кожному календарному році є розрахунковою. Вона прирівнюється до розміру прибуткового податку, виплаченого у звітному часовому періоді.

Розглянуті і перевірені податковою інспекцією документи, є дійсними протягом трьох років. Якщо протягом цього часу ліміт коштів, передбачених пільгою, що не буде обраний, то потрібно буде повторно писати заяву і подавати документи.

Отримання пільги іншим способом

Є можливість оформлення вирахування безготівковим способом. Це здійснюється через роботодавця. Принцип повернення коштів полягає в тому, що змінюється оподаткування доходу. При такому способі утримання прибуткового доходу не виробляється з заробітної плати заявника. Це відбувається, поки не буде здійснена остання виплата передбаченої суми. Попередньо необхідно взяти довідку в податковій інспекції, в якій зафіксовано схвалення пільгових умов. Процедура для її отримання відповідає вищеописаної схемою.

У бухгалтерію для внесення відповідних змін до розрахункову відомість подається:

  • Що підтверджує володіння житлом документ.
  • Договір, який підтверджує проведення операції.
  • Підтвердження оплати. Підходящим варіантом є звичайна розписка продавця або чек з банку. Головне, щоб чітко проглядалася сума, внесена при оплаті на квартиру.

При покупці квартири є можливість отримати податкове вирахування, який гарантує повернення частину власних грошей. Основна умова надання - громадянин РФ повинен бути офіційно працевлаштований. Отримання вигідною пільги здійснюється на підставі заяви до податкового органу, з попередньо підготовленим комплектом документів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online