Декларація 3-ПДФО за відсотками іпотеки: зразок заповнення, майнове відрахування

  1. Нормативне регулювання питання
  2. Хто має право заповнювати 3-ПДФО на повернення відсотків по іпотеці
  3. Необхідні документи і відомості
  4. зразок заповнення
  5. Особливості отримання вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Отримання майнового відрахування за відсотками аналогічно, як і при отриманні вирахування за основним іпотечним кредитом. Для цього необхідно заповнити декларацію за формою 3-ПДФО і зібрати відповідний пакет виправдувальних документів, в який крім основних входить і особливий документ - довідка з банку про виплачені відсотках.

Нормативне регулювання питання

Не кожна людина знає про те, що він має законне право використовувати майнове відрахування не тільки за отриманим іпотечним кредитом, але також і відсотків, сплачених кредитній установі за користування позиковими засобами. Це право встановлено в ст. 220 НК РФ, в якій розкривається питання про те, що таке майнове відрахування, на підставі чого і як саме фізична особа може його отримати.

Що стосується відсотків за іпотечним кредитом, то до 2014 року вони були пов'язані з самим позикою, тобто відрахування по ним можна було отримати тільки разом з вирахуванням по іпотеці . Починаючи з 2014 року ситуація змінилася, і тепер майнове відрахування за відсотками можна отримати як разом з кредитом, так і окремо від нього.

Максимальним розміром майнового відрахування за іпотечними процентами (також з 2014 року) є 3 млн. Руб., Тобто на суму до цього ліміту відрахування надається, а поверх нього - немає. Це набагато вище, ніж відрахування по самій іпотеці, оскільки там ліміт становить лише 2 млн. Руб. Відзначимо, що відрахування - це не та сума, яку безпосередньо отримує на руки фізична особа, тобто він не отримає від держави 3 млн. Руб. Максимальний розмір цієї суми грошових коштів буде набагато менше - всього 13% від 3 млн., Що становить 390 тис. Руб.

Як показує практика, у багатьох ситуаціях розмір виплачених банку відсотків набагато нижче цього розміру, а тому в більшості випадків громадянин отримує відрахування в набагато меншому обсязі.

Як повернути податки при іпотеці, розповість відео нижче:

Хто має право заповнювати 3-ПДФО на повернення відсотків по іпотеці

Якщо людина виплачував відсотки за іпотечним кредитом, він має право заповнити та подати податкову декларацію за формою 3-ПДФО на отримання майнового вирахування, і для подібної дії в документі є спеціально відведена для цього рядок.

При заповненні декларації суму сплачених відсотків необхідно проставляти в окремій колонці «Дані відсотків по кредитах», тобто ту суму коштів, які були виплачені в якості відсотків за всі попередні роки. Крім того, необхідно вказати, надавався чи майнове відрахування за відсотками в попередніх періодах, а також чи був використаний даний відрахування у податкового агента.

Приклад декларації 3-ПДФО з відсотками по іпотеці

Необхідні документи і відомості

Що стосується формування пакету документів по відсоткам, то він аналогічний, як і при оформленні майнового відрахування за іпотечним кредитом, тобто необхідно не тільки підготувати декларацію, але також надати:

Саме останній документ - довідка про відсотки - є особливо важливою, оскільки в ній вказується, в якому саме розмірі були виплачені відсотки. На підставі цієї інформації фізична особа має право вказувати той розмір майнового відрахування, на який він претендує в даному році. Розмір виплачених відсотків, показаний в довідці від банку, відображається в декларації 3-ПДФО за рядку «відсотки за кредитами за всі роки», тобто сюди можна включити відсотки не тільки за попередній один рік, але і всі інші, якщо відрахування по ним не отримували раніше.

зразок заповнення

Заповнення декларації 3-ПДФО аналогічно, як і при інших видах витрат, тобто необхідно внести інформацію про платника податків , Його доходи та витрати. Декларація за відсотками формується як єдиний документ з іншими відрахуваннями за весь календарний рік - стандартними , соціальними або майновими , А при їх відсутності - тільки на відсотки.

Приклад заповнення декларації 3-ПДФО за іпотечними процентами дан в цьому відео:

Особливості отримання вирахування

Відзначимо наступний момент: будь-які відсотки за позикою, якщо він був отриманий для придбання житла, можуть бути повернуті з використанням податкової декларації. Іншими словами, навіть якщо береться звичайний кредит, але гроші мають строго цільове спрямування - придбання житлової нерухомості, відсотки по ньому можуть бути повернуті в якості податкового вирахування.

На порядок отримання вирахування по відсотках і його розмір впливає той факт, який тип власності існує на придбану житлову нерухомість. При цьому необхідно розглянути два варіанти розвитку подій:

  1. перший варіант - спільна сумісна власність, і тоді відрахування за відсотками може бути розподілений між власниками за їх бажанням. Для цього необхідно подати до податкових органів відповідну заяву;
  2. другий варіант - спільна часткова власність, при якій кожен з власників володіє певною часткою житла, зазначеної у свідоцтві про реєстрацію права. У цьому випадку відрахування за відсотками також розподіляються відповідно до зазначених частками по нерухомості, і, відповідно, відрахування не можуть бути представлені в іншому розмірі.

Якщо отриманого доходу і сплаченого ПДФО фізичної особи недостатньо, щоб повністю використовувати майнове відрахування за відсотками, він може бути перенесений на наступний календарний рік.

Як отримати податкове вирахування з відсотків по іпотеці, розповість відео нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online