Чи можна повернути відсотки по іпотеці в 2017 р і поради як правильно це зробити?

  1. Податкові відрахування за покупку житла
  2. Порядок розрахунку податкового вирахування
  3. приклад розрахунку
  4. Необхідні документи
  5. Кому покладено відрахування, а кому ні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вітаємо! Чи можна повернути відсотки по іпотеці? Повернення відсотків по іпотечному кредиту, в установленому законом розмірі, проводиться після повернення частини вартості житла. Тому повернення вартості і повернення податку за відсотки по іпотеці оформляються, як правило, паралельно. Давайте сьогодні розберемося в цьому непростому питанні, який допоможе вам при достроковому погашенні іпотеки швидше розрахуватися за квартиру. Вітаємо

Інструмент, за допомогою якого можна отримати повернення частини коштів, які Ви сплатили за житло, називається податковим вирахуванням. Цей же механізм дозволяє частково зробити грошове повернення податку по іпотеці за сплачені відсотки. Про те, як отримати відшкодування податку по іпотеці в обох цих варіантах ви дізнаєтеся далі.

Всі громадяни Росії платять податки. Головний податок, який сплачують всі трудящі - це так званий прибутковий податок. Інакше його називають податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Як правило, громадяни не ходять в банк, щоб виплачувати ПДФО, не оплачують прибутковий податок в особистому кабінеті або через мобільний додаток, як це відбувається з комунальними платежами або штрафами за порушення Правил дорожнього руху. Податок за Вас платить роботодавець.

З кожних 10 рублів Вашої зарплати він платить Вам тільки 8,7 рубля. А що залишилися 1,3 рубля роботодавець перераховує державі. Ви навіть можете цього не фіксувати, але з кожних 10 тисяч Вашого заробітку 1 300 рублів не потрапити в Ваш кишеню.

Податкові відрахування за покупку житла

Таке правило. Але є виключення з нього. Це виняток називається податкове вирахування. Будучи зацікавленим у тому, щоб люди купували житло, держава частково дозволяє своїм громадянам списувати прибутковий податок, якщо громадяни витратили зарплату на покупку житла. Відбувається повернення ПДФО при купівлі житла.

Якщо Ви купуєте квартиру або будинок за іпотечним кредитом, то виплати по іпотеці, які пішли на те, щоб погасити банківські відсотки, теж вважаються витраченими на житло. Громадянин, який купив це житло, отримує податкове вирахування. На цій підставі відбувається повернення сплачених відсотків по іпотеці.

Почнемо з податкового відрахування по основній сумі з покупки квартири або іншого житла, тому що перш ніж заявляти повернення з відсотків по іпотеці, слід компенсувати основну суму. Відсотки Ви, може бути, повернете банку достроково, а основна сума нікуди вже не дінеться.

Відсотки Ви, може бути, повернете банку достроково, а основна сума нікуди вже не дінеться

Припустимо, в 2016 році Ви заробили один мільйон рублів. Щомісяця справно автоматично платили (через свою організацію-роботодавця) по 13 руб. з кожної сотні. За рік Ви віддали в скарбницю 130 000 рублей, що як раз і становить 13% від бази оподаткування, тобто Вашого річного заробітку. І раптом, в кінці року Ви купили кімнату в комуналці за 500 000 рублів. Ось тут-то держава і надає Вам податкове вирахування. Воно зменшує на ці 500 тисяч Вашу базу оподаткування і каже Вам, що Ви повинні заплатити прибуткового податку 13 відсотків немає від повної суми Вашого заробітку, а від його суми мінус вартість купленого житла, тобто вам повинні повернути 65000 рублів, раніше оплачених роботодавцем ваших податків. Це дозволяє повернути 13 відсотків податкового вирахування.

Так працює податкове вирахування. В принципі.

Порядок розрахунку податкового вирахування

При переході до конкретних розрахунками доводиться враховувати цілий ряд обмежень, що не дозволяють так просто отримати 13 відсотків від покупки квартири в іпотеку.

  • Держава встановлює межу податкового вирахування. Він не може перевищувати суму в два млн. Руб. на вартість житла і три млн. на відсотки за іпотечним кредитом. 13 відсотків від цих сум складають 260 тис. І 390 тис руб. відповідно. Значить, максимальний отриманий повернення складе 650 тисяч рублів. І ні копійкою більше. А от найменше - запросто.
  • Держава не погоджується повертати Вам більше, ніж Ви вже заплатили. Тобто якщо Ви заробили мільйон, купили житло на півмільйона, то відрахування складе півмільйона, а тринадцять відсотків від нього - 65 000 рублей. А якщо навпаки - заробили півмільйона, а житла купили на мільйон? Може бути, Ви збирали кілька років або теща допомогла прискорити процес покупки. Ваш можливий відрахування за поточний рік складе стільки, скільки прибуткового податку Ви заплатили в цьому році, тобто 13 відсотків від 500 тисяч - це 65 тисяч рублів. Справедливості заради треба сказати, що коли в наступному році Ви заробите ще півмільйона і, відповідно, заплатите ще 65 тисяч прибуткового, держава поверне Вам ці гроші, таким чином, весь належний податкове вирахування в 130 тисяч від 500 тисяч ви виберете за 2 роки.

Повернути податок за іпотеку можуть обоє з подружжя, якщо квартира купувалася на двох. При цьому неважливо хто оплачував іпотеку.

Розподіл буде при покупці по частковій власності - відповідно до часток кожного з подружжя. При покупці квартири в спільну власність - згідно із заявою від чоловіка і дружини за величиною їх частки (30% на 70% або 90% на 10% і т.д.). При цьому якщо один з подружжя вже отримував відрахування, то частка другого не може бути більше 50% від належного вирахування. Другі 50% ніхто не отримає, тому що раніше чоловік відрахування вже отримував по іншій квартирі.

Приклад: Подружжя купили квартиру в спільну власність вартістю 5 млн. Руб. Їхні частки згідно із заявою склали 50 на 50. Разом, кожен з подружжя може отримати податкове вирахування від 2,5 млн. Тому поріг по законодавству 2 млн., то кожен з подружжя отримає по 260 тис. руб. При цьому якщо дружина дохід не отримує (в декреті або домогосподарка і т.д.), то можна написати дружину в заяві на розподілі вирахування частку 100%, а дружині 0%. Надалі дружина не втрачає право на податкові відрахування і якщо вона піде на роботу, то зможе подати нову заяву з іншим розподілом часток.

Податкові відрахування на відсотки по іпотеці розподіляється між подружжям довільно відповідно до заяви і неважливо хто реально сплачує іпотеку. Щороку при подачі заяви потрібно буде вказувати потрібне співвідношення часток, щоб повернути податок за іпотеку максимально можливий.

приклад розрахунку

Як повернути 13 з іпотеки? Податкові відрахування і повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці влаштований аналогічно відрахування за вартістю.

Нехай Ваша зарплата становить один мільйон рублів на рік. І так - протягом 10 років. Припустимо, в кінці грудня поточного року, Ви придбали житло ціною в 2 200 000 рублів. Для цієї покупки Ви взяли іпотечний кредит на півтора мільйона рублів. Іпотека 2016 рік видана строком на п'ять років, ставка становить 12% річних. Що Вам належить в сенсі повернення ПДФО з відсотків? І як повернути відсотки по кредиту?

Ваш майновий податкове вирахування складе 260 000 рублей. Це 13% від вартості квартири, але не більше 2 млн.

У звітному році Ви заплатили прибуткового податку 130 000 рублів - 13 відсотків від заробітку в один мільйон. Все компенсації ПДФО при купівлі квартири в іпотеку або без неї, будуть перебувати в межах цих 130 000.

На що Ви можете претендувати на рік, наступний за роком покупки? Якщо доходи не змінилися, то ви отримаєте ще 130 000. За 2 роки ви повністю отримали майновий податкові відрахування по квартирі і пора подавати заяву на відшкодування ПДФО зі сплачених відсотків.

На третій рік ви можете зробити повернення відсотків по іпотеці. За ці три роки ви заплатили банку приблизно 417000 рублів відсотків. З них ви маєте право повернути 13 відсотків з іпотеки, на відсотки по іпотеці - 54210.

Таким чином, хоча ви і заплатили податків в третій рік так само 130000 рублів, але відрахування ви отримаєте всього 54210. У наступному році буде сума ще менше тому ви подаєте дані тільки за сплачені відсотки за 4 рік. Це приблизно 63700 з них повернення податку за відсотки по іпотеці складе всього 8281 рублів.

З роками ви будете отримувати все менше і менше податковий повернення тому виплати по іпотеці (відсотки) будуть зменшуватися. При достроковому погашенні ця сума буде ще більше зменшуватися.

Максимальний повернення з відсотків по іпотеці в нашому прикладі складе 2200 000 * 13% = 286 000. Їх ви отримати не зможе тому за графіком за 5 років буде виплачено всього 501807 рублів відсотків. З них повернути 13 відсотків, через податкову, можна максимум 65234 руб. і це за умови гасіння іпотеки строго за графіком.

і це за умови гасіння іпотеки строго за графіком

Необхідні документи

Для вирахування потрібно підготувати і представити до територіальної інспекції федеральної податкової служби (ИФНС) за місцем Вашої постійної реєстрації пакет документів. Вам належить підготувати три групи документів:

  • Основні документи
  • Документи по власності на житло
  • Документи на Ваш іпотечний кредит, для перерахунку ПДФО за іпотекою.

До числа документів першої групи відносяться:

  1. Паспорт. Краще мати з собою копію. Зазвичай паспорта достатньо для визначення індивідуального номера платника податків (ІПН). Про всяк випадок, подайте через податкову інспекцію заяву про видачу Вам Свідоцтва про постановку на податковий облік. Паспорт віддавати не треба, тільки показати.
  2. Заява на повернення прибуткового податку. У цій заяві зазначаються реквізити Вашого банківського рахунку. Завантажити можна у нас на сайті.
  3. Довідка за формою 2-ПДФО. Цю довідку Ви можете отримати в бухгалтерії за місцем роботи. У цій довідці відображаються суми нарахованого та утриманого з Вас прибуткового податку (ПДФО). Саме ця сума і підлягає поверненню.
  4. Податкова декларація за формою 3-ПДФО. У нас можна завантажити електронний зразок і саму цю форму і, якщо у Вас одне місце роботи і стабільна зарплата, Ви без праці заповніть її самостійно. У складних випадку краще скористатися допомогою професіоналів.

Друга група - це документи на житло. У базовому випадку таких документів лише три:

  1. Договір купівлі-продажу житла. У ньому повинна згадуватися сума, за яку об'єкт придбаний.
  2. Акт прийому-передачі об'єкта, підписаний обома сторонами.
  3. Свідоцтво про реєстрацію в держорганах права власності на об'єкт.

З собою обов'язково мати оригінали та, про всяк випадок, копії, щоб залишити їх в інспекції.

І, нарешті, третя група - документи по кредиту. Нагадаємо, що спочатку оформляються документи по компенсації витрат на придбання житла, і тільки потім - відбувається повернення податку при купівлі нерухомості в іпотеку. У третій групі всього два документи:

  1. Кредитний договір між Вами та банком, що здійснює Ваше кредитування. Для того щоб отримати повернення податку за покупку квартири в іпотеку, в ньому обов'язково повинен бути згаданий цільовий характер кредиту - на придбання житла. Чи передбачає Ваша іпотека повернення 13 відсотків - залежить не від банку, а від Вас і Вашого роботодавця. Невід'ємна частина договору - графік платежів, які Ви погоджуєтесь сплачувати, з виділенням в платежах сум погашення тіла боргу і сплати відсотків по кредиту.
  2. Довідка з банку про минулі протягом року платежах, з обов'язковою розшифровкою сум погашення тіла та обслуговування кредиту. Для повернення відсотків з іпотеки, на відсотки по іпотеці потрібна розшифровка. Зверніться в Ваш банк, і він видасть Вам довідку на спеціальному бланку. Дані з довідки можуть відрізнятися від графіка з договору, наприклад при достроковому погашенні кредиту. Виплата грошей при достроковому погашенні іпотеки відбувається по уточненого графіку.

Майте з собою копії документів, будьте готові прикласти їх до заяви на повернення ПДФО за придбання житла і відшкодування відсотків по іпотеці.

Після подачі заяви, податкова інспекція почне розгляд Вашого випадку. Перевірка обгрунтованості повернення прибуткового податку займає від двох до чотирьох місяців. Після чого, у разі позитивного рішення, гроші надійдуть на Ваш рахунок.

Кому покладено відрахування, а кому ні

Існує кілька категорій громадян, хто може отримати податкове вирахування:

  1. Отримує його вперше
  2. Має офіційну «білу» зарплату з відрахуваннями ПДФО
  3. Іноземці, резиденти РФ (живуть і працюють в Росії від 183 днів у році).
  4. Отримують інший дохід, оподатковуваний за ставкою 13% ПДФО.

Не можуть одержати відрахування:

  1. Безробітний, пенсіонери та громадяни з неофіційним доходом, жінки в декретній відпустці.
  2. Підприємці зі спеціальними формами оподаткування.
  3. Раніше отримували відрахування.
  4. Власники нерухомості придбаної за рахунок коштів інших громадян (повинно бути документально підтверджено чеками, розписками і т.д.).
  5. нерезиденти
  6. Покупці, якщо придбали нерухомість у близьких родичів або опікунів.

Якщо ви жінка і раніше отримували податкові відрахування, а потім пішли в декрет, але у вас ще залишився ліміт податкового вирахування, який ви можете отримати, то після виходу з декретної відпустки ви знову можете продовжити його отримувати.

Повернення ПДФО за іпотекою має ряд складних моментів, але, повірте, списання частини основного боргу за рахунок цих виплат буде серйозною підмогою. Тим більше що, якщо ви не хочете гасити цими грошима іпотеку, то завжди їх можна витратити на ремонт або інші важливі речі, адже даний відрахування просто приходить на ваш рахунок і ви можете їм розпоряджатися на свій розсуд.

джерело


Чи можна повернути відсотки по іпотеці?
А якщо навпаки - заробили півмільйона, а житла купили на мільйон?
Що Вам належить в сенсі повернення ПДФО з відсотків?
І як повернути відсотки по кредиту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online