Боргова розписка про повернення грошових коштів: зразок, поради щодо складання

  1. Як правильно написати розписку?
  2. Чи потрібно завіряти розписку у нотаріуса?
  3. Чи має розписка юридичну силу?
  4. Найбільш часті помилки при складанні розписки
  5. На що слід звернути увагу при поверненні боргу по розписці?
  6. Договір позики
  7. Виконання договору
  8. Поради щодо написання договору

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Надання грошей в борг є ризикованою операцією. У цьому випадку буде недостатньо усною домовленістю, і тому необхідно письмове підтвердження. Документ може стати в нагоді для стягнення боргу. Складається розписка за встановленими правилами.

грошей в борг

Документ включає факт отримання грошей, матеріальних цінностей, і зобов'язання їх повернення. Розписки складають при купівлі-продажу, передачі чогось цінного на зберігання. Її наявність є підставою для стягнення, тому з нею можна звертатися до суду.

Розписка про повернення грошових коштів - зразок:

СКАЧАТИ ЗРАЗОК МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ

Як правильно написати розписку?

  1. Угода складається в рукописному вигляді. При суперечці довести справжність документа можна на основі почеркознавчої експертизи. Іноді недостатньо тільки підписи, так як не всі вони піддаються ідентифікації.
  2. Для заповнення документа не потрібні бланки, потрібно лише оформити його на аркуші А4.
  3. На початку документа позначаються особисті дані позичальника:
    • ПІБ;
    • Дата народження;
    • Відомості паспорта;
    • Місце реєстрації і проживання.
  4. В якості додаткової інформації треба написати телефон. Після чого все те ж саме слід написати про позикодавця.
  5. Борг виражається в рублях, що зафіксовано в законодавстві. Навіть якщо гроші видаються в іноземній валюті, повертати їх слід в російській на основі курсу ЦБ РФ. В угоді обов'язково вказується вся сума позики.
  6. Якщо гроші надаються з відсотками, то слід вказати їх величину, а також розмір і термін повернення. Необхідно визначити перспективи й відсоток прострочення.
  7. У розписці слід вказати на підтвердження якого угоди вона видана.
  8. У нижній лівій стороні позначається дата, а в правому - підпис.
  9. Документ не повинен містити порожній простір.
  10. Під час операції бажано покликати свідків, які в подальшому могли б підтвердити цей факт. Це потрібно зафіксувати в розписці.
  11. Документ необов'язково завіряти у нотаріуса, але це можна зробити за бажанням. У разі суду завірений документ допоможе швидше розглянути справу.
  12. Після погашення боргу розписка повертається з відповідною позначкою.

Тут докладно описані правила оформлення і зразок розписки про завдаток за квартиру .

Чи потрібно завіряти розписку у нотаріуса?

Завіряти документ у нотаріуса необов'язково, але бажано. Це дозволить захистити в суді, якщо гроші не будуть повернуті. Якщо в борг надається понад 1000 рублів, то розписку треба складати обов'язково. Це прописано в законі. Тому бажано підстрахуватися, і запевнити документ нотаріально.

Розписка не має конкретну форму, але краще її скласти за зразком:

  1. У ній важливо позначити причину передачу коштів. Наприклад, для побутових потреб. Слід включати всю нюанси угоди. Якщо гроші надаються на ремонт, то слід написати, на які потреби вони повинні витратитися. Складання документа вбереже людей від безлічі суперечок.
  2. Розписку складають в єдиному екземплярі і залишають її у позикодавця. Якщо необхідно дотримання особливих умов передачі грошей, то потрібно оформити договір позики. У ньому обов'язково позначається сума і термін. Договір залишається у кредитора і позичальника. Але навіть тоді буде потрібно розписка, оскільки вона фіксує передачу грошей.
  3. Якщо не зазначено термін повернення, то необхідно про ріентіроваться на норми Цивільного кодексу РФ. Повернення відбувається протягом 30 днів після пред'явлення вимог.
  4. Після отримання грошей необхідно правильно скласти повернення. У розписці потрібно позначити, що кошти повернуті в повному обсязі, і претензій немає. Якщо документа немає, то боржник може не повертати гроші.

Чи має розписка юридичну силу?

Розписка може складатися в рукописному вигляді або за допомогою технічних засобів. Незалежно від цього вона має юридичну силу, якщо складена за правилами.

Найчастіше угоду складають від руки, адже друкований варіант іноді складно перевірити на достовірність. При недостатніх доказах кредитору слід відмову від стягнення. Почерк не підробляють і не змінюється, тому буде служити підтвердженням укладання угоди.

Найбільш часті помилки при складанні розписки

Документ служить зобов'язанням повернення грошей, тому важливо правильно його скласти.

Є кілька поширених помилок, з якими може зіткнутися кредитор:

  • Якщо розписка складена на принтері, то вона буде невагомим доказом.
  • Інший помилкою є період виконання зобов'язань. Це дозволяє використовувати штрафи в разі порушення зобов'язань. Якщо строк не зазначений, то враховується час пред'явлення претензій. Повернути борг буде нескладно.
  • Деякі складають розписку з отриманням якоїсь вигоди, але вона може бути неправомочною. У цьому випадку все залежить від волі зобов'язує. Документ включає зобов'язання тільки між двома особами, а треті не можуть вступати в угоду.

На що слід звернути увагу при поверненні боргу по розписці?

Не всі позичальники виконують зобов'язання, і тому виникає проблем повернення боргу.

Є багато способів це зробити, але самим законним вважається звернення до суду:

Зразок розписки про повернення грошових коштів:

Договір позики

Разом з розпискою може складатися договір позики:

  • За цим документом передаються гроші, цінні папери, інші речі.
  • Договір складається на конкретний період або без його визначення.
  • У ньому позначені умови про сплату відсотків, а можуть бути і відсутніми штрафні санкції.
  • Договори складаються між громадянами, юридичними і фізичними особами.
  • Згідно із законом особа, яка надає гроші, є позикодавцем, а приймає - позичальником.
  • Договір позики складається для забезпечення зобов'язання по поверненню.
  • Позичальник може користуватися отриманими грошима на свій розсуд.
  • Для обмеження права позичальника складається цільова позика, коли кошти витрачаються на певні цілі.
  • Відсотки нараховуються за використання грошей. Якщо про це нічого не сказано, то застосовуються ставки ЦБ РФ. До виключенню відносять безвідсоткові договори. Такий документ оформляється, якщо передається сума не більше 5000 рублів.
  • Договір позики може бути змінений за бажанням сторін, тільки це обов'язково обмовляється. Документ розривається тільки взаємною згодою. Зміни можуть стосуватися відсотків, термінів, санкцій. Всі розбіжності вирішуються в суді.

Виконання договору

У документі вказується інформація про повернення позики. Сторони обов'язково узгодять порядок і терміни. Гроші можуть повертатися частинами, або повною сумою. Відсотки потрібно платити щомісяця.

Якщо не визначений термін, то договір вважається безстроковим. По ньому позикодавець має право вимоги повернення боргу в будь-який час, а віддати гроші позичальник повинен протягом 30 днів.

Повернення обов'язково фіксується в договорі. Передача грошей закріплюється розпискою. Безготівковий переказ підтверджується банківської квитанцією. Така угода буде законною.

За порушення умов накладається цивільно-правова відповідальність. Зазвичай це стосується прострочення, за яку встановлюються відсотки. Якщо нічого не вказано про відповідальність, то це встановлюється основами Цивільного кодексу РФ.

У позичальника є право оскарження договору, якщо він отримав гроші в меншому розмірі або не отримав їх взагалі. Якщо суд визнає договір безгрошовим, то буде відмовлено в задоволенні позову.

Поради щодо написання договору

При оформленні договору слід враховувати правила його складання:

Як договір позики, так і розписка є важливими документами. Необхідно правильно їх складати, адже в разі виникнення суперечок можна легко їх врегулювати.

Як правильно написати розписку?
Чи потрібно завіряти розписку у нотаріуса?
Чи має розписка юридичну силу?
Чи потрібно завіряти розписку у нотаріуса?
Чи має розписка юридичну силу?
На що слід звернути увагу при поверненні боргу по розписці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online