Як скласти позовну заяву до суду про повернення грошових коштів

  1. Що таке позовна заява? Позовна заява - це можливість на законних підставах зобов'язати людини, торгівлі...

Що таке позовна заява?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позовна заява - це можливість на законних підставах зобов'язати людини, торгівлі або підприємство повернути вам кошти. Причини для цього можуть бути різними: невиплата аліментів, невиконання зобов'язань за договором, страхові виплати або недопоставка передплаченого товару.

Позовна заява не має стандартного шаблону, на якому досить поставити свої ініціали і дату. Під кожну причину і обставини складається свою позовну заяву, в якому ви по пунктам повинні розписати ситуацію, пояснити, що ви хочете отримати, і які заходи повинні бути прийняті по відношенню до відповідача.

Під кожну причину і обставини складається свою позовну заяву, в якому ви по пунктам повинні розписати ситуацію, пояснити, що ви хочете отримати, і які заходи повинні бути прийняті по відношенню до відповідача

Позов складається з вступного, мотиваційного і благально розділу. Як і будь-який офіційний документ, заяву потрібно почати з оформлення частини, де вказується найменування суду і повні реквізити позивача і відповідача - це прізвище, ім'я, по батькові та адреси. Також слід звернути увагу на яку суму оцінюється позов. Далі, в середині сторінки пишеться «Позовна заява», і починається вступ.

Вступний розділ. У цій частині ви викладаєте в хронологічному порядку суть того, що сталося події, яке спричинило порушення ваших прав, домовленостей або зобов'язань. Тут ви описуєте прийняті перед складанням позову в суд заходи: письмові попередження, переговори і пред'явлені претензії.
Пам'ятайте, що вказувати потрібно факти, які ви можете підтвердити документами або свідченнями третіх осіб, свідків або учасників конфлікту.

Мотиваційний розділ включає в себе правову базу, на підставі якої ви вважаєте, що ваші права були порушені. Тут ви перераховуєте статті законів, інструкцій, нормативів або актів, які були не виконані. Ви приводите свої доводи, спираючись на чинне законодавство.
Якщо подаєте зустрічний позов або вам відома позиція відповідача, то викладіть її, вказуючи мотивацію супротивника і його дії. Наведіть свої докази, підстави і контраргументи.

Прохальний розділ. Він починається зі слова «прошу», яке розташовується в центрі сторінки, і далі перераховуєте, яким чином повинен бути відшкодований збиток або повернуті грошові кошти, відповідно до правової та законодавчої бази.
У цій частині, крім способів повернення грошей, можете вказати деякі клопотання до суду, які також розглянуть під час розгляду. Наприклад, про звільнення від внесення державного мита або про часткове платі обов'язкового внеску.

Додатковий розділ. Завершіть позовну заяву переліком прикладених до документа доказів. Додатки перераховуйте починаючи з найважливіших, дотримуючись нумерацію і вказуючи кількість сторінок.
В обов'язковому порядку потрібно докласти квитанцію, яка засвідчує оплату держмита, або інший банківський документ про платіж, зробити копії позову і пакету документів до нього для кожного учасника розгляду, включаючи свідків.

Причини, за якими складаються позови про повернення грошових коштів

Розглянемо основні причини подачі позовних заяв і тонкощі, які варто враховувати при складанні кожного документа.

Причина - затримка виплати заробітної плати. Крім, вимоги виплатити вчасно зарплату, ви можете зажадати компенсацію або відновлення на роботі, якщо вас звільнили. На розгляд заяви дається 3 місяці.
Термін розгляду позову починається з моменту, як працівник дізнався про зарахування грошей. А якщо вам не виплачують зарплату, то термін, відведений для вирішення питання, можна вважати з дня увольненія.Іск потрібно подавати до районного або міського суду за місцем реєстрації роботодавця. Працівник, що подає позов, звільняється від сплати всіх судових мит.
Для отримання компенсації, в заяві вам потрібно описати які неприємності з вами сталися через неодержаної вчасно зарплати. Компенсацію присуджують змінюється залежно від стягуваної зарплатою, тому мільйонів не вимагайте.

Причина - борг за договором позики. Якщо сума позову разом з відсотками і пенею становить не більше 50 тисяч рублів, то заяву можна подати мировому судді. Сума більше, тоді йдіть із заявою до районного або міського суду за місцем проживання позичальника.
Обов'язково до позову додається розписка про позику або договір, квитанція про сплату держмита, розрахунок виплати боргу з урахуванням здійснених платежів, якщо вони були. Не було платежів, тоді просто розрахунок.
Такі заяви недовго розглядаються в суді, якщо тільки відповідач почне пред'являти претензії до свого підпису на документі. Тоді призначається почеркознавча експертиза.

Позовна заява до суду про повернення грошових коштів зразок для фізичних осіб: Позовна заява до суду про повернення грошових коштів зразок для фізичних осіб:   Причина - аліменти на дитину
Причина - аліменти на дитину. Позов подається у світовій суд за місцем прописки відповідача. До нього потрібно додати документ, що засвідчує родинні зв'язки відповідача з дитиною, документ про склад сім'ї, де живуть діти і знаходяться на утриманні та свідоцтво про шлюб, якщо він був. Від мита позивач звільняється.

Причина - неустойка. Стягувати неустойку можна в тому випадку, якщо вона включена в діючий і підписаний договір, який стане підставою для розгляду позову або окремо укладено угоду про неустойку. Якщо таких документів немає, то писати позовну заяву немає сенсу, суд його відхилить.
Якщо у вас оформлена неустойка, то позов до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян подається до мирового суду, а понад цієї суми в районний чи міський. Держмито вираховується в залежності від стягуваної суми та сплачується обов'язково.

Причина - безпідставне збагачення. Це коли щось ваше забрали незаконно. Гроші, майно, нерухомість без угоди, розписки, договору про передачу, даруванні або продажу, але у вас є доказ, що це ваше майно або грошові кошти. В цьому випадку ви можете зажадати їх назад.
Крім цього, ви можете призначити відшкодування моральної шкоди, порядок повернення речі або майна в цілісності або матеріального відшкодування всієї суми в разі втрати. Якщо розгляд стосується грошей, то можна вимагати відсотки за їх незаконне утримування.

Позовна заява до суду про повернення грошових коштів зразок для юридичних осіб: Позовна заява до суду про повернення грошових коштів зразок для юридичних осіб:

Причина - порушення прав споживача. Якщо вам продали неякісний товар або послугу, і після усного звернення продавець не відреагував на ваше зауваження, тоді вам потрібно написати письмову претензію до керівництва магазину, косметичного салону або іншої організації, де ви щось купили.
Один завізований екземпляр претензії повинен залишитися у вас. Він стане основним документом при зверненні до суду. У претензії ви можете зажадати повернути гроші, здійснити заміну на ідентичний товар або іншу річ з доплатою, зменшити вартість послуги, усунути недоліки або відшкодувати витрачені вами кошти на ремонт.
Якщо на вашу претензію не відреагували протягом місяця, то ви можете подати позовну заяву в зручний для вас суд. Позивач від держмита звільняється і може зажадати відшкодування моральної шкоди та виплати штрафу за неуважне ставлення до покупця.
Реквізити організації, на яку ви хочете подати в суд можна знайти в будь-якому податковому органі, де підприємці в обов'язковому порядку реєструються.

Причина - стягнення в порядку регресу здійснюється особою, що оплатила збитки, але хоче стягнути кошти з того, хто став причиною понесених збитків. Наприклад, стягнення квартплати з інших членів сім'ї квартиронаймачем, грошових коштів зі страхових компаній, або поручитель може витребувати кошти за сплачений кредит.
Заява подається за місцем проживання відповідача, а держмито залежить від суми позову. У заяві ви можете вказати всі витрачені кошти, включаючи пені і додаткові платежі.

Позовна заява до суду - це серйозний документ, який можуть відхилити, якщо він складений не за правилами. Не впевнені, зверніться до юристів. Але в будь-якому випадку, важливо знати, за якими правилами складається заява, і перелік документів, які ви повинні збирати і зберігати при укладанні великих покупок, видачі грошей в борг, або погоджуючись на поручительство по кредиту.

Що таке позовна заява?
Що таке позовна заява?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online