Як оформити податкове вирахування при купівлі квартири, повернення податку на дітей

  1. Що таке податкове вирахування?
  2. Стандартний податкове вирахування на дитину
  3. Як отримати стандартний податкові відрахування на дитину?
  4. Майновий податкове вирахування при купівлі квартири
  5. Податкові відрахування при покупці квартири подружжям в спільне часткове володіння
  6. Хто не отримає майновий податкове вирахування?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На податкове вирахування претендують працевлаштовані громадяни, які отримують офіційний дохід, що оподатковується за ставкою 13%. Податкові відрахування - сума, що зменшує дохід (оподатковуваний базу), з якого сплачується податок. Податкові відрахування позначає і повернення частини раніше сплаченого податку на доходи фізичної особи (покупка квартири, витрати на лікування, навчання). Якщо відсоток встановлює сам одержувач податків - держава в особі податкової служби, то сума, яку прийнято називати базою оподаткування, - дохід, отриманий фізичною або юридичною особою. З найпростішої формули розрахунку податку (база оподаткування * ставка) видно, що величина відрахувань в казну варіюється за розміром ставки, і обсягом бази. Отже, зменшуючи ці змінні, ви знижуєте розміри виплат, що стягуються податківцями.
На податкове вирахування претендують працевлаштовані громадяни, які отримують офіційний дохід, що оподатковується за ставкою 13%

Податкова ставка зменшується, якщо присутні пільги, що тягнуть за собою застосування пільгових ставок по тим чи іншим податкам. Мало хто знає, але російське податкове законодавство дає право зменшити і базу податку: тут використовується право на податкові відрахування.

Що таке податкове вирахування?

Податковий вичет- та сума, на яку дозволено зменшити податкову базу з того чи іншого податку. Перелік доступних податкових відрахувань наводиться в Податковому кодексі Російської Федерації, поповнюється Постановами міністерств і відомств. Сьогодні в нормативних актах опублікована інформація по 5 видам відрахувань:

  • стандартним,
  • майновим,
  • соціальним,
  • інвестиційним,
  • професійним.

На увагу заслуговують перші два види, оскільки вони можуть бути застосовані до 90 відсоткам громадян РФ. Стандартний вирахування зачіпає доходи батьків, усиновителів, опікунів, і лауреатів державні нагороди. Майновий - громадян, хто здійснює покупку або продає рухоме і нерухоме майно.

Стандартний податкове вирахування на дитину

Такий податкове вирахування отримують громадяни з дітьми (рідні і нерідні батьки, опікуни, піклувальники). Необхідна інформація щодо зменшення податкової бази для таких осіб міститься в статті 218 Податкового кодексу РФ.

Пропонуючи податкове вирахування на дітей, держава зменшує розмір доходів, з яких береться 13-відсотковий ПДФО. При цьому відрахування надається щомісяця поки дитині не виповниться 18 років, або 24 року (студенти очники, курсанти, аспіранти). Додаткова умова надання вирахування - величина річного доходу платника податку, щомісяця розраховується з наростаючим підсумком, не перевищує 350 тисяч рублів.

На 2019 рік Уряд РФ встановив наступні розміри податкових відрахувань на дітей:

  • перша дитина - 1400 руб .;
  • другий - 1400 руб .;
  • третій і наступний - 3000 руб .;
  • дитина-інвалід - 12000 руб. батькам та усиновлювачам, 6000 руб. опікунам, піклувальникам і прийомним батькам.

Ці суми не видаються на руки, а беруть участь в розрахунку податкової бази для кожного окремого платника податків. Якщо батько однієї дитини отримав дохід за січень місяць в розмірі 20 тисяч рублів, то 13% прибуткового податку держава візьме з бази в розмірі 18,6 тисяч рублів.

Щоб розрахувати суму пільги, що надається стандартним податковим вирахуванням на дитину, використовується формула, наведена в наступному прикладі:

громадянин РФ з трьома дітьми (до 18 років), щомісяця повертає (1400 + 1400 + 3000) * 0,13 = 754 рублів

Для довідки: батько (рідна чи прийомний), піклувальник, опікун або усиновитель, який є єдиним в родині, отримує право на надання стандартного податкового відрахування на кожну дитину в подвійному розмірі.

Як отримати стандартний податкові відрахування на дитину?

При офіційному працевлаштуванні громадяни РФ, з дітьми, автоматично отримують пільги, оскільки роботодавці самостійно подають необхідні дані в ИФНС. В результаті, прибутковий податок утримується з доходу, з якого вже відмінусована сума відрахування. Разом з тим, роботодавець заздалегідь отримує у своїх працівників наступну документацію:

У разі, якщо батьки не отримали відрахування на дітей у визначений термін і в повному обсязі, вони мають право звернутися до податкової служби з таким же пакетом документів і повернути належні їм суми в наступному звітному періоді.

Майновий податкове вирахування при купівлі квартири

Податкові відрахування майнового характеру може отримати кожен, хто купує нерухомість. В цьому випадку правильніше говорити про повернення прибуткового податку, сплаченого на момент придбання житла. При цьому покупцеві вдасться повернути гроші шляхом зменшення розміру щомісячних податкових платежів, що беруться із заробітної плати. Покупець не платить ПДФО до того моменту, поки що накопичується з місяця в місяць сума що залишається йому податку не дорівнює сумі, сплаченої у вигляді 13% вартості житла.

Згідно ст. 105.1. Податкового кодексу Російської Федерації, майновий податкове вирахування не надається покупцям нерухомості, які уклали угоду з взаємозалежним особою (родичем, чоловіком, опікуном) Застосовуються й інші умови, за якими майнова пільга не надається в принципі.

У випадку з покупкою квартири, повертають суму податку в 260 тисяч рублів. Це означає, що право отримання податкового вирахування з'являється при укладанні угоди на суму 2 + мільйони рублів. Разом з тим, законодавство дозволяє «добирати» потрібну суму за рахунок наступних угод з нерухомістю.

Повернення податкового вирахування при купівлі квартири можливий за сприяння роботодавця, який допоможе зменшувати базу оподаткування, і за допомогою податкової інспекції після подачі найближчим до місця постійного проживання відділення ИФНС фіксованого пакета документації.

Для довідки: останні зміни в податкове законодавство дозволяють використовувати кошти податкового вирахування для оплати відсотків за іпотечним кредитом (при покупці квартири в іпотеку), і отримувати майнові пільги одночасно з декількох роботодавців.

Бажаючи оформити повернення майнового податкового відрахування, звернувшись безпосередньо до податківців, збирається така документація:

  • заяву (в якому платник податків просить оформити майнове податкове вирахування);
  • декларація ф. 3-ПДФО ;
  • довідка ф. 2-ПДФО (перераховуються розміри отриманих доходів і сплачених податків);
  • копія паспорта (або іншого посвідчення особи);
  • свідоцтво ІПН;
  • свідоцтво про шлюб (за наявності);
  • свідоцтво про народження дітей (за наявності);
  • документи на куплену нерухомість (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу та ін.);
  • копія іпотечного договору (при придбанні квартири за кошти іпотечного кредиту).

На повернення податку таким способом йде до 3 місяців. Це час податківці використовують для перевірки поданих заявником паперів, виявлення неточностей, помилок, напрямки письмових запитів з проханнями доповнити пакет документації тими чи іншими паперами.

Податкові відрахування при покупці квартири подружжям в спільне часткове володіння

Спираючись на російське законодавство, ось умови, які необхідні громадянинові РФ, який купив житлову нерухомість і бажає повернути частину витрачених коштів у вигляді майнового податкового відрахування. Отже, 13% (ліміт в 2 мільйони рублів) розраховуються при:

  • офіційному працевлаштуванні;
  • покупці нерухомості, що знаходиться на території РФ;
  • надання в податковий орган за місцем постійної реєстрації документів, що свідчать про покупку і оформленні нерухомості у власність.

Юристи стверджують, що цих документів недостатньо для покупців квартир, якими виступають подружжя, які оформляють нерухомість в часткове володіння. Причина - в Федеральному законі №212-ФЗ, що вийшов в 2014 році і котрий змінив порядок надання майнових пільг. Він прив'язав податковий відрахування не до об'єкта нерухомості, а до громадянина, який виступає в ролі платника податків. Звідси набувають житло в спільне часткове володіння подружжя теоретично розраховують на те, що «внесок» в покупку враховується окремо, і кожен з них поверне податок зі своєї суми.

Практика показує зворотне: якщо подружжя придбало квартиру за 4 млн. Руб. то вони не отримають кожен по 260 тисяч відповідно до умов надання податкового відрахування. Топова сума, з якої обчислюється повернення податку, без урахування осіб, що беруть участь в пайовому володінні, дорівнює 2 млн. Руб. Отже, в прикладі податкова база для кожного чоловіка складе 1 мільйон рублів.

Хто не отримає майновий податкове вирахування?

Російські закони дозволяють користуватися майновими пільгами тільки резидентам РФ. Нагадаємо, такий статус знаходять особи, які перебувають на території Росії 183 + дня в році. Якщо узагальнити норми статей Податкового кодексу, листів Міністерства фінансів, ось перелік умов, при яких розраховувати на отримання майнового податкового відрахування не можна:

  • нерухомість куплена у родичів або інших зацікавлених взаємозалежних осіб;
  • нерухомість куплена роботодавцем для працівника;
  • в угоді з купівлі-продажу нерухомості однієї зі сторін виступив підлеглий;
  • даний відрахування вже був виплачений платнику податку;
  • платник податків без офіційного місця роботи і не платить ПДФО;
  • покупка нерухомості відбулася через участь платника податків в спеціальних програмах, пов'язаних з отриманням субсидій;
  • платник податків - жінка, яка перебуває в декреті (право оформити повернення податкового вирахування громадяни з таким статусом отримують тільки після виходу на роботу);
  • придбана квартира розташована в недобудованому будинку (у покупця відсутнє свідоцтво про право володіння на нерухомість);
  • в податкову службу представлені не всі необхідні документи.

Що таке податкове вирахування?
Що таке податкове вирахування?
Як отримати стандартний податкові відрахування на дитину?
Хто не отримає майновий податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online