Вплив шуму на здоров'я людини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На цій сторінці постараємося розібратися - який вплив шуму на здоров'я людини.
Людина знаходиться в постійному контакті із середовищем проживання, оточений звуками, що впливають на його організм і центральну нервову систему. На відміну від інших органів почуттів, наприклад зору, тільки слух здатний реагувати на зовнішні подразники, без безпосереднього контакту з джерелом звуку або шуму.

Звуки і шуми є невід'ємною частиною життєдіяльності людини. Знаходячись під щоденного «примусовому» впливу шумів і звуків мегаполісу, внутрішні органи людини повільно руйнуються, центральна нервова система виснажується - так негативно впливає шум на здоров'я людини. І, хоч, людям здається, що вони вже адаптувалися до шуму, організм продовжує сприймати його на рівні звукових хвиль різної частоти.

Перший орган людини, здатний дати йому інформацію про навколишнє оточення, це слух, тому що руйнує вплив шуму на здоров'я людини в цілому і, зокрема на слух, необхідно звести до мінімуму.

Починаючи з 14-16 тижні ще в утробі матері, зародок людини починає чути. Звуки навколишнього середовища впливають на нього більш інтенсивно, ніж на дорослу людину. Але він ще не може адаптуватися, відсторонитися як дорослий від неприємних звуків. Реакція на, здавалося б, звичний механічний шум для матері, у плода може бути несподівано негативна. Стан плоду при постійному впливі на нього дратівної звуку, можна порівняти лише з відчуттями укладеного в камері тортур. Це може привести до несприятливих наслідків, як на цьому етапі розвитку плода, так і в подальшому.

Шум за визначенням - безладні коливання звуків, різних за інтенсивністю та частотою. Варто уточнити, що мозок живої істоти не сприймає безладні звуки як природні. У природі практично не спостерігається безладних звукових коливань, а до тих, що є, живі організми адаптувалися в процесі еволюції. Звуки природного середовища поза промислових міст тихі, мелодійні і зазвичай не тривалі, а значить, в природному середовищі поганого впливу шуму на здоров'я людини просто немає.

На відміну від таких досягнень цивілізації людини, як автомобілі, залізничні потяги і літаки, інтенсивність шуму в природному середовищі коливається в діапазоні до 30 дБ, що не робить негативного впливу на барабанні перетинки і внутрішні органи людини. І навпаки, діапазон злітаючого реактивного літака в 120 дБ здатний позбавити людину слуху на тривалий час. При інтенсивності звуку в 145 дБ лопаються барабанні перетинки.

При інтенсивності звуку в 145 дБ лопаються барабанні перетинки

Але повна відсутність шуму, я б сказав звуків, також гнітюче впливає на життєдіяльність людини, як і його неприродна інтенсивність. А ось тихий шум або шелест листя сприятливо впливає на здоров'я. При найбільш оптимальному шумі для людини: шелесті листя, дзюрчання води і співі птахів (це і шумом-то не назвеш) - підвищується працездатність, стимулюється процес мислення і нормалізується артеріальний тиск. Приємна мелодійна музика, частіше без слів, заспокійливо діє на центральну нервову систему, знімає стрес і дратівливість.

Безумовно, проживання в умовах міста погано впливає на здоров'я людини . І, здається, нікуди не дітися городянину від умов, в яких він опинився. Врятувати становище допоможуть прогулянки на свіжому повітрі в лісовій зоні, а якщо такий не є, то щотижневі поїздки на природу, подалі від міської межі, пікніки в колі родини або друзів.
Зменшення механічних шумів в житло так само сприяє поліпшенню загального самопочуття. Якщо виїхати на природу не виходить, виходом може стати і періодичне прослуховування звуків природи на ніч: шум лісу або прибою.

Висновок: вплив гучного шуму на здоров'я людини негативно і навпаки, природні, гармонійні звуки природи і приємна мелодійна музика дають сприятливий ефект.

Буду вдячний за Вашу думку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online