Історія кримінальної справи № 134300: Довідка про те, як прокотили держава в процесі спритною продажу «Волзького трубного заводу», і про те, як завод «вилетів в трубу»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довідка про те, як прокотили держава в процесі спритною продажу «Волзького трубного заводу», і про те, як завод «вилетів в трубу»


Місце подій:
м Волзький, Волгоградська область, Росія.
Учасники подій:
Юридичні особи та організації: ФПГ Роспром-ЮКОС-Менатеп (включаючи фірми, через які проводилися операції-купівлі продажу), «Група МДМ-банк» (Московський діловий світ), Адміністрація Волгоградської області, Адміністрація р Волзького, Прокуратура Волгоградської області, АТВТ «Волзький трубний завод», - найбільший в Європі.
Державне підприємство «Волзький трубний завод» запущено в кінці 80-х років. Устаткування на 90% імпортне, монтаж і будівництво здійснювалися за контрактами з Італією. Приватизовано в 1993 році. 28 жовтня 1993 року Адміністрацією р Волзького зареєстровано АТВТ «Волзький трубний завод» (далі «ВТЗ»). Статутний капітал на момент створення становив 2 212 007 тисяч неденомінованих рублів і був сформований повністю. Відповідно до Статуту підприємства основними видами діяльності є виробництво безперервно-литих заготовок і прокату, виробництво зварних робіт і безшовних труб, а також виробів з них. Згідно з рішенням Голови комітету з майну Волгоградської області Медведєва Ю.М. у федеральній власності було закріплено 50,6% акцій на термін до 1 року з таким продажем на інвестиційних торгах великим інвесторам, за винятком 10% від статутного капіталу акцій, спрямованих в фонд акціонування працівників підприємства.

малахітові обіцянки
4 лютого 1994 року зареєстроване 18 дочірніх підприємств, створених АТВТ «ВТЗ», яким передано 3048 одиниць основних засобів.
У серпні 1995 року, відповідно до наказу по підприємству №05 \ 95 від 20.06.95 та в зв'язку з реорганізацією 12 дочірніх підприємств, з числа спочатку створених в структурі підрозділів заводу це майно повернуто на баланс АТВТ «ВТЗ».
22.06. 94 Російський фонд майно провів торги з участю єдиного заявника - АТЗТ «Малахіт», м.Москва (статутний капітал 10 тис. Рублів). Лот - пакет акцій 40, 66% від загального числа. Обсяг інвестицій становив 49 286 873 тис. Рублів. За інвестиційним договором з РФФД «Малахіт» зобов'язався вкласти в завод 140 мільярдів протягом 3 років. Однак не вніс навіть початкового внеску. Зате Менатеп дав заводу кредит (20 млн. Доларів) під дуже великий відсоток, а замість інвестицій - векселі неіснуючої фірми.
З цього моменту на завод прийшов менеджмент з «Менатепу», так як ця фірма входила в структуру СП «РТТ» (це керуюча компанія підприємств холдингу Менатеп-Роспром-ЮКОС). Для координації дій сюди був направлений віце-президент ЮКОСа Муравлєнко.
12. 02. 97 Федеральний Арбітражний суд Московського округу розірвав спірний договір і зобов'язав АТЗТ «Малахіт» повернути фонду майна 40,66% акцій АТВТ «Волзький трубний завод», з огляду на порушення строків внесення інвестицій. Надалі апеляційна колегія залишила дане рішення без зміни. В результаті блокуючий пакет повинен був бути виставлений на нові торги.
Схема «безшовного» захоплення
Щоб не повертати державі цей пакет акцій, група Ходорковського вже після судового рішення проводить схему із захоплення заводу.
10. 04. 97 року Адміністрацією р Волзького зареєстровано п'ять фірм:
• ЗАТ «ПАЙП-В» (засновник 000 «А-ТРАСТ» м Руза Московської області),
• ЗАТ «Нафтова» (засновник 000 «Корвет», м Мосальськ, Калузька область)
• ЗАТ «Зварювальник» (засновник ТОВ «Акцент», м Мосальськ, Калузька область),
• ЗАТ «Електросталь» (засновник АТЗТ «Полінеп» і АТЗТ «Полимаш», м.Москва),
• ЗАТ «СПК» (засновник 000 «Вокіт», м Руза, Московська область)
Статутний капітал цих фірм - 10 тис. Рублів.
Всі ці фірми-засновники входили на той момент в структуру Роспром-ЮКОС-Менатеп і перебували в реєстрі керуючої компанії СП «РТТ» (спільне російсько-швейцарське підприємство «Рашшін Траст енд Трейдинг») засноване швейцарською фірмою «Menatep SA» і московським Менатеп. Таких фірм в системі ФПГ налічувалося понад трьохсот. У більшості цих трьохстах фірм одні і ті ж директора і бухгалтери. Багато з них, такі, як «Полінеп» і «Полимаш», були зареєстровані в офшорних зонах. Приклад: «Полінеп» - учр. ЗАТ «Правус» - учр. «Джемблік Лімітед», зареєстрований в офшорній зоні в м Дуглас о. Мен.
Фактичними керівниками цих трьохсот компаній був обмежене коло осіб, багато фірм були зареєстровані на підставних осіб або на момент здійснення операцій були ліквідовані. Наприклад, 000 «ЮНІЕЛ», векселями якого розраховувалися за покупку основних фондів «Волзького трубного заводу». 000 «ЮНІЕЛ» зареєстровано 1.06.1996 року адміністрацією Тахтамукайського району республіки Адигея. 21.06.97 року рішенням арбітражного суду республіки Адигея за позовом ДПІ Тахтамукайського району ліквідовано. Незабезпечені векселі «ЮНІЕЛ» були задіяні в ще одній шахрайську схему з розкрадання 76 мільярдів неденомінованих рублів з бюджету (у \ д № 509466 порушено 27 квітня 1998 року прокуратурою Волгоградської області за фактами розкрадань в особливо великих розмірах коштів федерального бюджету, в якому фігурували фірма СП «РТТ» Роспром-ЮКОС-Менатеп, припинено в 2000 році в зв'язку з поверненням викрадених коштів (див. «СВЕРДЛОВИНА» або СВЕРДЛОВИНА -2).
Дані фірми були «робочим інструментом» глави «Менатепу» - ЮКОСа - Михайла Ходорковського, і його близьких помічників, для здійснення швидких або разових операцій з акціями або іншими фінансовими паперами і для перекачування фінансів в Росії і за кордон. Величезна кількість фірм і ту обставину, що вони плодили один одного з величезною швидкістю, ускладнює пошук кінцевого одержувача грошей, відчужених у третіх осіб (наприклад, при вчиненні шахрайських дій при угодах з майном).
нафтові зварювальники
ОТЖЕ: 21 .04 97 р ЗАТ «Зварювальник», «Нафтове», «Електросталь» і «СПК» уклали з АТВТ «ВТЗ», договору оренди виробничих площ і технологічного обладнання з правом викупу більше 80% майна. Для обчислення податку на майно підприємств воно було враховано АТВТ «ВТЗ» за балансовою вартістю. Дані договору були затверджені Радою директорів АТВТ «ВТЗ» при 7 голосах «за», 4 «проти», 1 «утримався». 28.04 97 р ЗАТ «ПАЙП-В», «Нафтове», «Зварювальник», «Електросталь» і «СПК» об'єдналися в просте товариство, ведення справ якого здійснював «ПАЙП-В».
У березні 1998 року «ПАЙП-В» і ліквідоване рік тому 000 «ЮНІЕЛ» укладають договір про продаж сировини, матеріалів і незавершеної трубної продукції. Згідно додаткових угод до договорів про викуп майна АТВТ «ВТЗ» ЗАТ викупили орендоване майно, заплативши за нього заводу векселями 000 «ЮНІЕЛ». Наказом N2 051 \ 157 від 26 квітня 1998 року Генеральна директора АТВТ «ВТЗ» Метляева, в зв'язку з продажем, були зняті з обліку основні засоби балансовою вартістю 3. 628. 652.740 рублів. Залишковою вартістю 2. 420.210.410 рублів.
Увага: ВСЕ ліквідне майно заводу перейшло у власність підставних фірм Ходарків-ського в обмін на векселі вже не існуючої фірми, т. Е. На порожні папірці - тут, за оцінкою експертів, простежується шахрайство в чистому вигляді. Зроблено це було за допомогою поставлених на завод «своїх» керівників. Організацією цієї операції займався Муравлєнко.
16 квітня 1998 року Адміністрація р Волзького зареєструвала ВАТ «ПО Волзький трубний завод», засновниками якого стали підставні фірми Роспрома-ЮКОСа: «Нафтове», «СПК», «Зварювальник» і «Електросталь».
30 квітня 1998 року було засновані ВАТ «ВТЗ-ЕМК» і ВАТ «СП-ВТЗ», засновниками якого стало «ПАЙП-В», яке внесло в якості статутного капіталу неліквідні векселі та викуплене за векселі неіснуючої фірми «Юніел» обладнання «ВТЗ» . У той же день всі новостворені підприємства об'єдналися в просте товариство.
25 травня по «ВТЗ» передає 000 «ЮНІЕЛ» його векселі в рахунок взаємозаліків за незавершене виробництво і товарно-матеріальні цінності, отримані від 000 «ЮНІЕЛ» від спільної діяльності.
11 травня 1998 року всіма ЗАТ були випущені власні векселі, які були передані заводу АТВТ «ВТЗ» в обмін на векселі «ЮНІЕЛ» і «ТАНДЕР». Зроблено це було для того, щоб вилучити з обігу неліквідні векселі і знищити їх.
Згідно висновку Волгоградського територіального агентства Федерального управління конкурсною масою та банкрутства від 31 липня 1998 року на підприємстві простежувалася чітка схема відходу від обов'язкових платежів до бюджету за допомогою організації нових юридичних осіб і залишення на них кредиторської заборгованості, що виникла в ході господарської діяльності. Явні ознаки навмисного банкрутства і збільшення неплатоспроможності підприємства, передача майна в чуже володіння, відчуження майна.
У період з 1 квітня по 1 червня 1998 року керівниками АТВТ «ВТЗ» в передбаченні банкрутства було навмисне передано підприємствам групи Ходорковського «ПАЙП-В», «Нафтове», «Зварювальник», «Електросталь» і «СПК» у володіння майно АТВТ « ВТЗ »на суму не менше 2 553 283 000 деномінованих рублів - практично всі нові імпортні виробничі потужності і споруди, все ліквід. Ці підприємства створили нову юридичну особу - той же завод, але з іншою назвою ВАТ ПО ВТЗ.
У самого АТВТ «Волгоградський Трубний Завод», сорок відсотків акцій якого було по суду повернуто державі, залишилися тільки кілька тисяч робочих з боргом по зарплаті більше року і борги перед бюджетом та фондами. (Можна припустити, що група Ходорковського кинула держава - забравши під свій контроль завод, а державі залишила акції, що стали пустими, всі свої борги і голодних робітників.)
Станом на 1 січня 1998 року АТВТ ВТЗ було великим боржником до бюджетів усіх рівнів. Недоїмка по федеральному бюджету становила 51 мільярд рублів. У пенсійний фонд 49 мільярдів і т.д.
16 лютого на засіданні міжвідомчої балансової комісії Волгоградської області розглядалося питання про фінансовий стан «ВТЗ» і стан розрахунків з федеральним центром і Пенсійним Фондом РФ. Підприємству було запропоновано до 1 березня приступити до погашення боргів, а до 1 квітня 1998 року подати документи для реструктуризації боргів. У разі невиконання вимоги порушити провадження у справі про неспроможність підприємства.
Кримінальну справу справу №134300
29 травня 1998 року ДПІ у м Волзькому Волгоградської області було подано заяву в Арбітражний суд Волгоградської області про порушення провадження у справі про неспроможність АТВТ «ВТЗ». Однак на той час в АТВТ «ВТЗ» не було ніякого ліквідного майна.
7 серпня 1998 року Прокуратурою Волгоградської області було порушено кримінальну справу за фактом умисного банкрутства АТВТ «ВТЗ» (ст. 196 КК РФ, до б років к.с).
13 серпня 1998 року рішенням арбітражного суду Волгоградської області АТВТ «Волзький трубний завод» був визнаний неплатоспроможним (банкрутом), і на ньому було введено конкурсне виробництво.
16 жовтня 1998 року начальник Управління з нагляду за слідством Прокуратури області Ломоносова ... просить Генеральну прокуратуру провести незалежну аудиторську перевірку вартості відчуженого майна АТВТ «ВТЗ». У справі призначається фінансово-економічна експертиза.
У 1999 справа №134300 передається для подальшого розслідування в УВС м Волзького.
У справі було допитано: Генеральний директор ВАТ «ПО ВТЗ» (колишній заступник генерального директора АТВТ «ВТЗ») В.В. Садиков, який посів у 2000 році пост віце-президента НК «ЮКОС», Лосєв (ПАЙП-В), фінансовий директор АТВТ «ВТЗ», Метляєв Н.П., генеральний директор АТВТ «ВТЗ», який посів в 1999 році посаду провідного спеціаліста апарату голови Ради Директорів ВАТ НК «ЮКОС». І ряд інших працівників «ВТЗ» за сумісництвом працівників ФПГ Роспром-ЮКОС-Менатеп. Вони розповіли про зазначену схему переведення майна підприємства в інші фірми.
10 грудня 1999 слідчий Наконечний А.П. припиняє його за відсутністю в діях керівництва АТВТ «ВТЗ» складу злочину. У своїй постанові Наконечний вказує, що «... цілі в отриманні майнових вигод, придбання підприємства, усунення конкурентів, члени ради директорів не мали, ними не укладалися завідомо невигідні контракти, не бралися чужі борги в якості поручителя, фіктивно не відчужується майно підприємства» . (!)
Фактично цим самим Наконечний визнав, що справа він не розслідував, а висновок написав під чужу диктовку. Він навіть визнав, що, цитую, «дані дії керівництва АТВТ« ВТЗ »були єдино необхідними при виході зі складної економічної ситуації».
Акції дісталися спекулянтам
Подальші події пов'язані в значній мірі зі зміною керівництва країни і з бажанням ЮКОСА позбутися об'єкта, який в будь-який момент може спричинити поновлення кримінальної справи і конфіскацію. Однак продавати завод аби кому не можна - покупцем повинна бути група, здатна забезпечити прикриття на самому верху. І цією групою став МДМ.
У березні 2000 року МДМ придбав ВАТ «ПО« ВТЗ ». Сума угоди вказана не була (за деякими відомостями - всього 40 млн. Доларів).


Коментарі відразу після продажу:
Віталій Садиков: «Щодо своєї минулої роботи на заводі можу сказати з великим жалем, що не вдалося реалізувати ідею про передачу акцій у власність регіону. Так ці 48% і розійшлися по спекулянтам. В результаті адміністрація області, за моїми відомостями, не володіє ніякою власністю на ВТЗ ». Володимир Кабанов, перший заступник губернатора з економіки: «Те, що Ходорковський буде позбавлятися від ВТЗ, не складно було прорахувати, але угода купівлі-продажу викликала з нашого боку багато питань». Іван Лі, директор ВАТ ПО «ВТЗ» від МДМ: Наші плани полягають у тому, щоб агресивно увійти на ринок збуту ... »Євген Соболєв, віце-президент керуючої компанії« Трастпромхолдінг »:« ... Рішення про покупку «ВТЗ» було прийнято не тільки власне МДМ-банком, але і рядом його великих партнерів, що працюють в галузі металургії і нафтовидобутку. Вони і увійшли до складу «Трастпромхолдінга». Однозначно говорити про те, що «ВТЗ» купив МДМ-банк, не зовсім коректно. З іншого боку у МДМ є досвід роботи з підприємствами реального сектора ». Євген Іщенко, депутат Держдуми: «Те, що група МДМ, яка вирішила купити трубний для подальших вкладень, роблячи добру справу, багато в чому ризикує. З огляду на, як поставилися до угоди влади області. Завод не був відібраний, що не був збанкрутує, просто один московський банк продав його іншому московському банку. Чому піднявся шум: об-ласть-де втратила завод? Хвилиночку, вона втратила його ще в 1995 році, коли продала свій пакет акцій! При цьому завод як стояв, так і стоїть, а податки сплачуватимуться в Волзькому, а не в Москві ».
25 квітня Адміністрація Волгоградської області підписала договір про соціально-економічне співробітництво до 2003 року з «Групою-МДМ-банку». Банкірів представляв пан Мельниченко, наглядова рада - пан Попов. Було заявлено, що найближчим часом МДМ відкриє філію банку. «Трастпромхолдінг» зник. 0 ньому керівники МДМ мовчали.


ІСТОРІЯ ТРИВАЄ ...
ЮКОС позбувся об'єкта, який в будь-який момент міг спричинити поновлення кримінальної справи і конфіскацію. Покупцем стала група, здатна забезпечити прикриття операції на самому верху. І цією групою став МДМ-Банк. Адміністрація Волгоградської області підписала договір про соціально-економічне співробітництво до 2003 року з «Групою-МДМ-банку». Банкірів представляв пан Мельниченко. «Трастпромхолдінг» зник. 0 ньому керівники МДМ мовчали.
А. Мельниченко


http://flb.ru/info/0.html
Відділ розслідувань «Компромат.Ru»
10.12.2003

Ходорковський

Чому піднявся шум: об-ласть-де втратила завод?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online