Купівля квартири, де прописана дитина або власник неповнолітній.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато, вирішивши купити квартиру в Мінську , Стикаються з таким нюансом - в квартирі прописана дитина. Або більш рідкісний варіант - неповнолітній є власником квартири. І, хоча закон чітко регламентує права неповнолітніх, питання і побоювання потенційних покупців не зникають. Так проблема чи це і чого варто побоюватися при здійсненні операції з маленькими власниками великої і не великої нерухомості. І чи варто хвилюватися взагалі з цього приводу.

Для початку трохи вліз в правові хащі з цього питання. Хто ж такі неповнолітні, в чому різниця між піклуванням і опікою і як вибудовують юридичні відносини у випадках, де є діти.

При здійсненні будь-яких угод з нерухомістю, в якій прописаний неповнолітній або неповнолітній є власником, необхідно отримати згоду органів опіки та піклування. Опіка встановлюється над дітьми у віці від 6 до 14 років і недієздатними громадянами. Над підлітками від 14 і до 18 років, а також обмежено дієздатними встановлюється піклування.

За неповнолітніх до 14 років, угоди з об'єктами нерухомості здійснюють від імені дітей тільки їх батьки, усиновителі та опікуни.

З 14 до 18 років, неповнолітні роблять угоди тільки з письмової згоди їх батьків, усиновителів і опікунів.

Для громадян, які є піклувальниками та опікунами, встановлений порядок щодо розпорядження майном їх підопічних. Опікуни не мають права без попереднього дозволу органу опіки та піклування вчиняти, а піклувальники не мають права без дозволу відповідного органу давати дозвіл на вчинення правочинів щодо відчуження, а так само обміну або дарування майна неповнолітнього або малолітнього. Також забороняється без дозволу відповідного органу укладати угоди, які тягнуть за собою відмову від прав, що належать опікуваного, розділ майна опікуваного дитини, поділу на частки з подальшим виведенням часток і будь-які інші угоди, які зменшать майно неповнолітнього.

Під заборону потрапляють і угоди з майном неповнолітнього, в яких є особиста зацікавленість опікуна або піклувальника або їх близьких родичів і подружжя. У цьому випадку існує тільки один виняток - передача об'єктів нерухомості або частини об'єкта в дар або безоплатне користування неповнолітньому.

Необхідно пам'ятати, що дитина, яка є членом сім'ї власника житла, незалежно від місця проживання неповнолітнього, користується правом на займане або належне йому житлове приміщення. Тому органи опіки та піклування при здійсненні будь-якої операції з нерухомістю цікавляться в першу чергу - чи не порушуються права дитини. У разі порушень - згоду на угоду дано не буде.

При відчуженні квартири і подальшій купівлі, за вимогами органів опіки, продавець повинен забезпечити неповнолітнього пропискою до моменту придбання нової квартири. Згодом, органи опіки мають право вимагати від продавця оформити нову квартиру на неповнолітнього, в разі, якщо продана квартира належала дитині повністю або частково.

Приватизована квартира, навіть без участі дитини в приватизації і подальшої виписки неповнолітнього, також повинна бути вивчена органами опіки, які перевіривши документи, видадуть або відмовлять у продажу. Цей момент потрапляє під контроль відповідних органів, які стежать за правами неповнолітніх, тому що бувають випадки, коли дітей при приватизації житла елементарно «забувають». Тобто, дитина проживає і прописаний на такий житлоплощі в якості мешканця, в той час, як інші стали власниками. Такі випадки вирішуються в судовому порядку.

Досить легким варіантом, при наявності прописаних на житлоплощі неповнолітніх, є обмін. Дозвіл органу опіки отримати в такому випадку досить легко, за умови рівноцінного обміну. Тобто, досліджуються тільки кількісні показники метражу. На жаль, на ділі може виявитися квартира такої ж метражні, але з меншою житловою площею або з меншою кількістю кімнат і більш гіршому будинку або районі. Тобто за підсумком - дитина програє в умовах проживання.

Підіб'ємо підсумок нашого правового лікнепу.

1. Якщо в квартирі прописані неповнолітні

C березня 2013 дещо спрощена процедура продажу квартир , В яких проживають або прописані неповнолітні. Раніше, за вимогами органів опіки, метраж купується замість продаваної квартири повинен був бути таким же або більше. Інакше, дозвіл на угоду отримати було неможливо. Зараз досить отримати довідку Органів опіки про те, що сім'я, в якій живе неповнолітній, чи не знаходиться в соціально небезпечному положенні. Тобто, якщо сім'я благополучна, то може замінити велику квадратуру житла на меншу.

Для отримання дозволу органів опіки на продаж квартири з неповнолітнім, зводиться до наступного: знаходите підходящу «зустрічну» квартиру; підписуєте з її продавцем попередній договір (грамотно складений зразок Вам запропонують в агентстві); йдете в «Одне вікно» Адміністрації свого району з наступними документами: паспорта, свідоцтва про народження дітей, свідоцтво про шлюб, документи на куповану і продається квартири і попередній договір; в «Одному вікні» пишете заяву: «Прошу дати згоду ...» (зразок Вам видадуть на місці); і чекаєте близько двох тижнів «рішення».

Що робити в разі, якщо покупець не згоден чекати?

Варіант один - виписати дітей з квартири. На даний момент - це досить просто і зробити можна за тиждень.

2. Якщо неповнолітній - власник відчужуваної нерухомості

Це варіант під особливим контролем органів опіки. Щоб отримати згоду від державного органу, необхідно придбати тільки на ім'я дитини іншу нерухомість не меншої площі.

В принципі, складнощів не багато і наявність неповнолітнього в квартирі не повинно зупиняти потенційних покупців від бажаної угоди.

Коли об'єкти угоди будуть перевірені і всі документи будуть в порядку, слід правильно оформити договір купівлі-продажу .

Copyright ТОВ «Час-Пік» © 2014. Всі права захищені.

Алена Корзун

Що робити в разі, якщо покупець не згоден чекати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online