Технічне завдання на відеоспостереження

  1. Навіщо складати технічне завдання на проектування?
  2. Увага
  3. Хто складає технічне завдання?
  4. Рада для читача-замовника
  5. Обов'язкові розділи технічного завдання
  6. Мета установки системи відеоспостереження
  7. Вихідні дані для проектування
  8. Вимоги до зон контролю
  9. Вимоги до використовуваного обладнання
  10. Планування об'єкта для ТЗ на систему відеоспостереження
  11. Нормативна документація
  12. Корисні поради. «Лайфхак» складання ТЗ
  13. резюме
  14. рекомендація:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Технічне завдання (ТЗ) на проектування - базовий документ, що регулює взаємовідносини між виконавцем (проектувальником) і замовником системи відеоспостереження. З точки зору Цивільного кодексу, цей документ є переважним в разі виникнення суперечок і претензій.

Це важлива, але не основна причина, по якій варто приділити увагу процесу узгодження параметрів ТЗ. Крім чисто юридичних питань взаємовідносин сторін, є ще і робочий процес проектування. А він повинен спиратися на розуміння того, навіщо потрібна система відеоспостереження, які завдання вона покликана вирішити, які показники ефективності повинні бути досягнуті, які адміністративні та технічні особливості об'єкта необхідно врахувати. Саме про це ми і поговоримо в нашій статті.

Саме про це ми і поговоримо в нашій статті

Для тих, хто і так все розуміє і кому потрібен лише шаблон для зручності заповнення ТЗ, ми пропонуємо уніфіковану форму технічного завдання на проектування системи відеоспостереження.

Навіщо складати технічне завдання на проектування?

"Давайте вже працювати, вистачить тут бюрократію розводити!" - таке можна часто чути від замовника. Особливо, коли терміни підтискають і проект вже пора віддавати в роботу. І потрібно погодитися, що працювати без ТЗ при першому наближенні навіть легше - як зробив, так і буде, так і добре. Але! Коли ви передаєте проект замовнику, а тим більше з актами і рахунками на оплату виконаних робіт, ось тут починаються питання: "А чому так?", "А це навіщо?", "Обгрунтуйте вибір обладнання" і т.п. Виникає гостра необхідність послатися на щось. А коли немає ТЗ, то посилатися можна тільки на здоровий глузд і досвід. Але чи буде це аргументом для замовника, у якого може бути своя думка і досвід? І це бачення не було заздалегідь викладено в документі, і не було прийнято, як підставу до реалізації в проекті відеоспостереження. Тут ви опиняєтеся в програшній ситуації - у кого гроші, той і диктує!

Якщо коротко, то технічне завдання потрібно для того, щоб:

  • зафіксувати вимоги замовника і уникнути необгрунтованих вимог при захисті проекту
  • заощадити кошти і перенести спілкування по доопрацюванням в площину: ви просили - ми зробили, все «хотілки» - за окрему плату.
  • виконати роботи чітко по завданню і заощадити час на вигадування того, як це буде краще для замовника
  • зафіксувати всі ключові моменти від замовника: розміщення станційного обладнання, маркування портів, бренди обладнання, електроживлення і т.п.

Увага

Пам'ятайте: працюючи без ТЗ, ви берете на себе всі ризики, з цим пов'язані!

Нерідко замовник не має ні бажання, ні часу, ні співробітників, ні достатніх компетенцій для складання технічного завдання. Але це не привід до того, щоб не робити технічне завдання, бо чим менше замовник розуміє в суті питання, тим більше питань виникне при здачі-прийманні.

Хто складає технічне завдання?

Строго кажучи, складання ТЗ, звичайно, обов'язок замовника. Саме йому потрібна система відеоспостереження, саме у нього є бачення майбутньої системи, і кому, як не замовнику викласти вимоги у вигляді документа. Але через брак часу, фахівців і (або) спеціальних знань, це може викликати у замовника труднощі. В цьому випадку, правильним буде допомогти йому в формулюванні основних пунктів і тез документа. Доцільно відразу в ТЗ описати те, про що ви домовилися в ході обговорень, сформувавши тим самим початковий документ, який замовнику вже простіше наповнити додатковими вимогами, а не писати з нуля.

Якщо замовник передав вам повноваження в написанні ТЗ на проектування, то це можна розцінювати як успіх. Ви можете заздалегідь прописати в ТЗ зручну для вас технічну політику, зручне обладнання, що реалізуються вимоги. Використовуйте цю можливість собі на користь.

Рада для читача-замовника

Чи не складайте ТЗ у вигляді конкретних вказівок: поставити камеру тут, такого-то дозволу, підключити кабелем таким-то, і т.п. Цим часто грішать особливо просунуті технічні фахівці замовника. Жорсткими вказівками ви обмежуєте можливість запропонувати більш оптимальний варіант, який краще вирішить вашу задачу. Якщо у вас є фахівець високого рівня, так, може, він сам і складе проект? Формулюйте вимоги у вигляді постановки завдання, а не конкретних вказівок. Нехай краще ваш фахівець займеться оцінкою і перевіркою запропонованих проектних рішень

Про те, як формулювати вимоги - далі в нашому матеріалі.

Обов'язкові розділи технічного завдання

Обов'язкові - це ті, які допоможуть вам як виконавцю зрозуміти, що потрібно замовнику, в якому обсязі, і чим керуватися при проектуванні. Як такий, обов'язкової форми ТЗ не існує. З точки зору законодавства, ТЗ - вільний документ, який складають боку для закріплення домовленостей у вигляді завдання на виконання робіт. Далі ми перерахуємо головні, на нашу думку, розділи, які повинні бути присутніми в технічному завданні на проектування системи відеоспостереження.

Мета установки системи відеоспостереження

Це концептуальний розділ, в якому, по суті, викладається призначення системи відеоспостереження, то, які цілі переслідує замовник, встановлюючи систему відеоспостереження, і які глобальні завдання система повинна вирішити. Що це буде: ситуаційне спостереження з виявленням та запобіганням правопорушень, або охоронне відеоспостереження для ефективного проведення розслідувань. Тут корисним буде і короткий опис тактики охорони, а також обов'язки співробітників служби безпеки. Якщо є положення про охорону об'єкта та інші внутрішні нормативні акти в цій сфері, то внесіть їх як додатки.

Цей розділ на 100% за замовником, адже якщо він сам не може сформулювати, навіщо потрібна система відеоспостереження, то вона йому, швидше за все, не потрібна зовсім!

Розуміння завдань, поставлених замовником, дасть можливість проектувальнику запропонувати оптимальне рішення, яке в повній мірі відповідатиме поставленим цілям і заощадить гроші замовника на купу непотрібного заліза, яке так часто монтується без обґрунтування, за принципом «щоб було».

Вихідні дані для проектування

Вихідними даними є весь той масив технічних вимог і документації, який необхідний в процесі проектування, проведення розрахунків, визначення параметрів обладнання і прокладання кабельних трас. Тут повинні бути креслення, надані замовником, положення про режим об'єкта, характеристики контрольованих зон, вказівки до розміщення станційного обладнання і постів охорони, вимоги до електроживлення і часу резервування, і т.п.

Повнота цих даних визначається проектувальником на етапі узгодження ТЗ. Частина документів може бути відсутнім на момент підписання договору на проектування, тому не буде зайвим вказати, що замовник зобов'язується надати відсутні документи в процесі проектування.

Вимоги до зон контролю

Ось тут замовник часто робить помилку, вказуючи, де йому потрібно поставити камери, скільки і якого дозволу. Правильним буде скласти вимоги у вигляді вказівок до деталізації об'єктів в зонах контролю. Зробити це найкраще в таблиці, в яку також заносяться умови навколишнього середовища (температура, вологість), освітлення, зустрічна засвітка, наявність агресивних середовищ, електромагнітних завад та інші параметри, які можуть бути значущими для роботи системи відеоспостереження.

Але, звичайно, основне - це вимоги до деталізації об'єктів. Вимоги до деталізації - це щільність пікселів в зоні огляду відповідно до завдання. Прийнято виділяти три базових завдання:

Завдання Опис Критерій Виявлення Виявити об'єкт на заданому відстані і визначити його тип: людина, автомобіль, тварина і т.п. 20 пікс / м Розпізнавання Розрізнення прийме об'єкта: колір і тип одягу, стать людини, колір волосся і зачіска 100 пікс / м Ідентифікація Ідентифікація особистості людини по зображенню 500 пікс / м Завдання Опис Критерій Виявлення Виявити об'єкт на заданому відстані і визначити його тип: людина, автомобіль, тварина і т

Запропонуйте замовнику сформулювати завдання для кожної зони огляду, заповнивши відповідну таблицю в ТЗ. Шаблон зазначеної таблиці ви знайдете на нашому сайті форма ТЗ на проектування системи відеоспостереження.

При перерахуванні вимог до кожної зоні огляду ми сказали про освітленості. Чому важливо внести інформацію щодо висвітлення? Фахівцям з відеоспостереження це очевидно. Ми в своїх вебінарах, відеороликах і в статтях на нашому сайті неодноразово підкреслювали, що світло - це найважливіше в системах відеоспостереження. Наявність або відсутність штучного освітлення в зонах контролю можна вказати в тій же таблиці. Важливо згадати про складні умови, наприклад, стрічного засвічення від вікон, ліхтарів, сонця. Освітлення в зоні спостереження камери визначає можливість вирішення поставленого завдання і вимоги до камери. В інших випадках дешевше поставити додатковий прожектор, ніж використовувати дорогі камери. Ці моменти якраз і повинен вирішити фахівець-проектувальник, спираючись на повну інформацію про умови освітлення в зоні контролю.

Вимоги до використовуваного обладнання

Досить часто у замовника є успішний або неуспішні досвід використання того чи іншого обладнання. Можливо, на інших його об'єктах вже експлуатуються аналогічні системи і потрібно зробити одноманітно. Ну, і просто, щоб не переробляти проект, краще заздалегідь обумовити використання конкретних марок: камер, програмного забезпечення відеоспостереження, СКС та активного обладнання ЛВС.

Ну, і просто, щоб не переробляти проект, краще заздалегідь обумовити використання конкретних марок: камер, програмного забезпечення відеоспостереження, СКС та активного обладнання ЛВС

Якщо у замовника немає переваг по маркам обладнання, то не варто нав'язувати будь-які бренди в ТЗ. Можливо, вам буде зручніше використовувати кращі або найбільш підходящі зразки обладнання різних виробників в одному проекті. Таке буває досить часто і в цьому немає ніякої помилки. Благо, стандарти типу Onvif і відкриті інтеграційні платформи дозволяють об'єднати в одну систему різнорідне обладнання та компоненти.

Планування, експлікація, електропостачання, заставні

Планування. Це, мабуть, найочевидніше. Без планувань ми не зможемо нічого проектувати, або доведеться облазити весь об'єкт з рулеткою. Ось, що у нас повинно бути обов'язково: генеральний план території (при необхідності, якщо у нас є вуличні камери), поверхові планування з експлікацією приміщень (архітектурно-планувальні рішення по об'єкту проектування) з нанесеними зонами спостереження, місця розташування кросових, серверних, поста спостереження і т.п. Очевидно, що краще, якщо планування будуть в редагованому форматі популярних програм AutoCAD або ArchiCAD.

Для прокладки ліній зв'язку та інших комунікацій нам необхідно знати, де на об'єкті розташовуються слабкострумові стояки, наявність слабкострумових комунікацій на поверхах (слабкострумові лотки, закладні пристрої і т.п.), їх завантаження, взагалі можливість їх використання, вимоги з прокладання кабелю, якщо вони є у замовника. Наприклад, деякі замовники вимагають все прокладати в гладких трубах, а це значно збільшує обсяг робіт для проектувальника. Про ці вимоги потрібно знати заздалегідь.

Планування об'єкта для ТЗ на систему відеоспостереження

Електропостачання - важлива частина проекту, яка визначає можливість підключення обладнання і вимоги до джерел безперебійного живлення. Нерідко замовник бажає отримати вимоги на електропостачання від вас, наприклад, при новому будівництві. У цьому випадку все просто - ви вказуєте в «Завданні на електропостачання» (невід'ємна частина проектної документації) де і якої потужності потрібне підключення, і електрики в своєму проекті вносять коректування. Не забудьте зробити з цього приводу запис в ТЗ. Якщо об'єкт діючий, то потрібно все майбутні підключення узгоджувати зі службою експлуатації (або керуючою компанією) замовника.

Безперебійне живлення - обов'язкова вимога для роботи системи відеоспостереження, яке частіше за все продиктовано локальними нормативними актами. І навіть якщо в явному вигляді цієї вимоги не висуваються, то, запевняємо вас, будь-який виробник станційного устаткування вимагає безперебійного живлення для серверів, відеореєстраторів, накопичувачів інформації. І тут два варіанти - або замовник забезпечує безперебійне живлення, або його повинні забезпечити ви, заклавши відповідні ДБЖ. Як мінімум - для цілей коректного і безпечного завершення роботи додатків системи або переходу в «сплячий» режим до відновлення зовнішнього електропостачання. Все це також має бути обумовлено в технічному завданні на проектування системи відеоспостереження. Якщо безперебійне живлення повинні забезпечити ви, то необхідно вказати в ТЗ час роботи при відключенні зовнішнього електропостачання. Рекомендується вказувати реальні цифри в хвилинах, але ніяк не в часах і, тим більше, днями: рішення по тривалому безперебійному харчуванню існують, але їх вартість досить велика.

Для складання ТЗ зазначених вихідних даних в більшості випадків достатньо. Повторимо: повноту і обсяг вихідних даних визначаєте ви, виходячи з цілей установки системи відеоспостереження та особливостей конкретного замовника і об'єкта проектування. Окрему увагу, до початку проектування системи відеоспостереження, варто приділити нормативної документації, в т.ч. для конкретного об'єкта проектування.

Нормативна документація

Нормативна документація в відеоспостереження вкрай мізерна. Про це ми говорили в нашій статті Нормативна документація для відеоспостереження. Однак, існують загальні вимоги до проектування в серії стандартів СПДБ, ГОСТ і Постановах Уряду. Все це в обов'язковому порядку необхідно враховувати при проектуванні. Корисно вказати ці документи в ТЗ. Хоча б для того, щоб ви могли послатися на положення офіційних документів при необгрунтованих претензії замовника.

Повертаючись до вимог, стосовно систем відеоспостереження, то існують досить загальні документи, які більшою мірою визначають термінологію. Не зайвим буде дотримуватися цієї термінології при складанні ТЗ.

У доповненні до цього, для великої кількості типів об'єктів, вимоги до системи відеоспостереження можуть бути в значній частині вже зумовлені в різного роду нормативних документах, в т.ч. і відомчих. Наприклад, для банків і житлових об'єктів вони свої, для медичних установ - свої, а для «Безпечного міста» і об'єктів транспортної інфраструктури - тим більше. Часом не варто вигадувати велосипед і писати ТЗ з нуля, простіше вивчити такі вимоги і орієнтуватися на них. Запитайте про наявність подібних вимог у замовника або пошукайте інформацію самі, тому що замовник не завжди про них знає. Інакше і ви, і замовник, дізнаєтеся про це, коли здасте проект на Державну експертизу.

Існує й інша крайність - проектувальники вказують в ТЗ і на аркуші "Загальні дані" проекту всі документи, які тільки знають. А замовник адже може і прочитати їх, і почати приймати проект у вас в строгому їх дотриманні. Тим більше, що з точки зору законодавства все, що ви вказуєте в ТЗ, є юридично значимим, і всі документи, зазначені в якості довідкових, починають грати роль обов'язкових, якщо, звичайно, ви не вказали на засланні конкретний пункт конкретного документа. Тому, за відсутності прямих вказівок замовника ми рекомендуємо приводити мінімально необхідний саме вам перелік.

У будь-якому випадку, є обов'язковими до виконання ГОСТи і Федеральні закони, а відомчі документи вказуємо, коли це необхідно.

Корисні поради. «Лайфхак» складання ТЗ

Спілкуючись щодня з проектувальниками систем відеоспостереження і займаючись складні і великі проекти ми акумулюємо цінну інформацію, якої готові ділитися з вами. Ось кілька, як ми їх назвали, «Лайфхак» складання ТЗ, які допоможуть вам уникнути деяких частих проблем при роботі над проектом системи відеоспостереження та його здачі замовнику:

  • нумерація портів
    начебто дрібниця - як нумеруваті порти СКС? Альо на практике - це кілька годин, а то й днів на переробку всех схем проекту, кабельного журналу, а годиною и планів, бо часто номера розеток прив'язані до нумерації портів для Зручне адміністрування. Поцікавтеся у замовника про наявність у его IT-департаменту подібніх вимог. Если спеціальніх вимог немає, то чи не полінуйтеся внести в ТЗ відповідній запису Про це. Например, что нумерація портів здійснюється відповідно до ГОСТ Р 53246-2008 «Інформаційні технології. Системи кабельні структуровані. Проектування основних вузлів системи. Загальні вимоги ".
  • проводите обстеження
    як бі це ні Було очевидно, но порадімо: проводите обстеження об'єкта проектування. Скільки Було віпадків, коли заочне проектування вілівається в сюрпризи типу: а ось тут у нас козірок, а тут дерево загороджує стоянку, а тут прибудова, Якій на плане немає, а тут камеру Ніяк чи не поставити и дроту НЕ прокласті, тут у нас стірчіть балка и т.п. Те ж саме стосується можливості прокладки комунікацій. Іноді прокласти кабельну трасу в обхід простіше, ніж безпосередньо. До того ж, обстеження - зайвий привід зустрітися з замовником і поговорити з ним про майбутню систему. Навіщо? Про це далі.
  • розмовляйте з замовником
    не можна назвати проектувальників дуже товариськими людьми. Часто вони намагаються вирішувати завдання, спираючись на документи, вихідні матеріали і особистий досвід. Ми рекомендуємо зайвий раз зустрітися з замовником і проговорити основні моменти технічного завдання. Можливо, завдання виявиться складніше, ніж вам це уявлялося або навпаки, замовник мав на увазі зовсім інше, а написав так, що доведеться ставити дорогі камери і задіяти потужну відеоаналітіка. Окремо обговоріть взаємодія відеоспостереження з існуючими системами безпеки і планами замовника на перспективний розвиток системи та подальшу модернізацію. Значущі моменти вимагайте внести в ТЗ.
  • електрику - електрикам
    яке місце електрика має в проекті системи слабких струмів? Як правило, це пара кабелів і щиток для електроживлення ДБЖ. Але з точки зору норм - це вже повноцінна складова частина електроустановки об'єкта, яка підпадає під усі вимоги «для електриків» з відповідним оформленням в проекті і розрахунками, а також підготовки пакету документів при здачі, участь електро-лабораторії і вимагає відповідних допусків при монтажі електроустановки . Якщо існує така можливість, то наша рекомендація - делегувати питання силового електропостачання за допомогою «Завдання на електропостачання» в проектній документації фахівцям замовника. Монтажники вам скажуть спасибі. Інакше, їм через одного автоматичного вимикача і пари кабелів електропостачання ДБЖ для комутаторів і серверів доведеться по повній програмі пройти всі необхідні узгодження.
  • склад проектної документації
    ми з вами розуміємо, що є вимоги стандартів СПДБ, ГОСТ і Постанова Уряду №87 «Про склад проектної документації» (стосовно стадії «Проект»). Але замовник не зобов'язаний бути професіоналом і, можливо, ніколи не бачив проекти систем відеоспостереження. Щоб убезпечити себе від зайвої роботи і дати уявлення замовнику про склад проектної документації, обговоріть повний склад проекту безпосередньо в ТЗ. Так ви зможете уникнути необгрунтованих претензій замовника на етапі здачі робіт.

Це все, що ми хотіли сказати в нашій статті про складання технічного завдання на проект системи відеоспостереження. Давайте підіб'ємо підсумки.

резюме

Ось мінімальний список того, що ми з вами повинні передбачити:

  • Призначення системи (показники призначення системи)
  • Завдання зон контролю
  • Умови експлуатації обладнання та освітлення в зонах контролю (показники функціонування системи)
  • Вимоги по маркам (виробникам) обладнання, при наявності
  • Нумерація портів СКС (вимоги з адміністрування СКС)
  • Планування і експлікації приміщень на планах (архітектурно-планувальні рішення)
  • Вимоги та опису слабкострумових комунікацій
  • електропостачання
  • Вимоги щодо складу проектної документації

Сподіваємося, що не злякали вас об'ємом робіт по підготовці ТЗ. Але тут, що називається, краще «домовитися на березі», до початку робіт з проектування, ніж потім кілька разів все переробляти. «Рибу» ТЗ ви можете скачати по засланні .

У розділі Допомога проектувальнику на нашому сайті ви можете скачати готові проекти систем відеоспостереження з заповненими ТЗ на проектування. Всі проекти пройшли аудит фахівців компанії Відеомакс і мають реальне втілення.

рекомендація:

Якщо у вас виникнуть питання щодо складання технічного завдання або з проектування систем відеоспостереження, то ви можете звернутися до фахівців Відеомакс по телефону 8 800 302-55-46. Крім того, ми пропонуємо безкоштовну послугу «Аудит проекту», в рамках якої фахівці перевіряють проектні рішення, сумісність обладнання, повноту специфікації. Надіслати проект можна на адресу [email protected] .

Про складання технічного завдання ми також говорили в одному з наших вебінарів в рамках реаліті-шоу «Проектуємо відеоспостереження»:

Навіщо складати технічне завдання на проектування?
Навіщо складати технічне завдання на проектування?
Коли ви передаєте проект замовнику, а тим більше з актами і рахунками на оплату виконаних робіт, ось тут починаються питання: "А чому так?
А це навіщо?
Але чи буде це аргументом для замовника, у якого може бути своя думка і досвід?
Хто складає технічне завдання?
Якщо у вас є фахівець високого рівня, так, може, він сам і складе проект?
Чому важливо внести інформацію щодо висвітлення?
Навіщо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online