Як вибрати комп'ютер для 3D. Вибір 3D-відеокарти (частина 2) «Олександр Міловський

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нагадую, що в   попередній частині   ми поставили собі за мету зібрати комп'ютер для роботи з 3D-графікою

Нагадую, що в попередній частині ми поставили собі за мету зібрати комп'ютер для роботи з 3D-графікою. Після того як ми визначилися з загальними рекомендаціями. Перейдемо до вибору відеокарти і, як наслідок, монітора, материнської плати, системного блоку ... Але давайте по порядку.

Навіщо потрібна відеокарта
Відеокарта в 3D-додатках потрібна для:
1. Інтерактивної роботи з видовими вікнами
2 рендеринга зображень силами GPU (використовується технологія CUDA)
3 *. Виведення картинки на кілька пристроїв виведення, наприклад, на два-три-чотири монітори

параметри відеокарти
При покупці відеокарти треба звернути увагу на такі показники:

1. Кількість відеопам'яті, її тип
Відеопам'яті має бути мінімум 1GB, якщо ви не збираєтеся використовувати відеокарту для GPU-ренедерінга і якомога більше пам'яті, якщо GPU-рендеринг вам цікавий.

Велика кількість пам'яті важливо, тому що при GPU-рендеринге в ній розміщується сцена і все текстури. Якщо ж все це добро не влазить хоча б на один кілобайт - все, рендер не піде. Спритні виробники відеокарт навмисне оснащують бадьорі карти серії GeForce недостатньою кількістю відеопам'яті, щоб змусити споживача купувати дорогі і відверто слабкі в обчислювальному відношенні карти Quadro.

З типом пам'яті все просто - мінімум GDDR5 (або що там буде актуально через роки два, і ні в якому разі не GDDR3, якщо тільки ви не купуєте бюджетне рішення)

2. Кількість ядер CUDA
Цей параметр важливий фактично тільки для GPU-рендеринга. Тому якщо вас це не цікавить, то можете просто пропустити абзац. Мені можуть заперечити, що мовляв CUDA - це взагалі універсальна технологія і з її допомогою можна вважати фізику та інше бла-бла-бла. Нехай спочатку покажуть хоча б один пакет, де це реально використовується, тоді я не буду таким категоричним. Але сьогодні CUDA ефективна тільки в задачах візуалізації, тобто GPU-рендеринга, і мені це дійсно цікаво, я це використовую, я бачу перспективність такої технології, оскільки вона може прискорити візуалізацію раз в 10-50!

З ядрами все гранично просто: чим їх більше, тим краще! Причому залежність найпряміша. Так якщо одна карта має 100 ядер, а інша 500, то друга буде вважати якраз в 5 разів швидше. Причому досвід показує, що інші характеристики заліза (частоти, таймінги, інша муть) майже не впливають. Тому просто смішно, коли дорогущая «распоследній» модель Quadro 6000 має 448 ядер проти GeForce GTX680 c тисячу п'ятсот тридцять шість ядрами.

3. Потужність і тип підключення
Як не дивно, це важливо. Купівля відеокарти сильно впливає на вибір материнської плати. Ну, по-перше, перевірте, що збігається тип шини (наприклад, PCI-E x16 3.0). По-друге, пам'ятайте, що багато сучасних відеокарт громіздкі і часто мають великі розміри, займаючи відразу два слоти (а адже іноді доводиться перейматися і ефективністю охолодження). Тобто материнська плата повинна мати відповідні розміри і достатню кількість слотів (втім як і корпус системного блоку).

Можлива також ситуація, що вам захочеться згодом збільшити продуктивність відеосистеми вставкою ще однієї відеокарти. У nVidia ця технологія називається SLI. Це буде можливо лише тоді, коли на материнській платі є відповідна кількість роз'ємів і до них можна підступитися, тобто в корпусі вистачає місця і ... потужності блоку живлення (а іноді і банально роз'ємів живлення)!

Взагалі блок живлення для 3D-комп'ютера повинен мати високу потужність. Не дарма виробники відеокарт спеціально акцентують на цьому увагу! Можна стверджувати, що для сучасного комп'ютера блок живлення менш 550W не ефективний. Не забувайте також, що китайці-виробники мають схильність до значного завищення цього показника в деклараціях, тому будьте готові до того, що блок живлення 600 Вт реально видасть в кращому випадку 450 Вт.

Коротше, не економте на корпусі системного блоку (в нього зазвичай вже входить блок живлення). При виборі керуйтеся спочатку потужністю блоку живлення, потім розмірами і зручністю монтажу частин комп'ютера, а вже потім вибирайте «Червоненький або синенький». Хотів було написати ще про ефективність охолодження, але подумав, що така проблема в основному у дешевих ящиків, а знайти дешевий системник з потужністю понад 550W - постаратися треба.

Увага! Якщо ви не знаєте, чи знадобиться вам друга відеокарта, і взагалі не розумієте навіщо це потрібно - розслабтеся і не забивайте собі голову! Просто заощаджуйте - материнські плати з декількома роз'ємами PCI-E стоять помітно дорожче, ніж звичайні. Краще ви потім всю материнську плату замініть, якщо треба буде.

4. Кількість і тип інтерфейсів для виведення
Мається на увазі, що якщо ви збираєтеся підключити відразу два або, чим чорт не жартує, три монітори, то на відеокарті ззаду має бути достатня кількість роз'ємів потрібного типу.

5. Максимальна роздільна здатність виведення
Можливо дурість, але все-таки має сенс перевірити чи підтримує відеокарта дозвіл вашого монітора. Особливо якщо він великий і якщо він не один. Втім тут зазвичай проблем не буває.

6. Інші цифирки в специфікації: розрядність шини, частоти
Виробник часто вказує купу інших параметрів, наприклад, розрядність шини, частоти. Зрозуміло, що чим більше ці характеристики, тим краще. Але як правило, за цими параметрами пристрою вже відмінно класифікація ціною. Тупо - чим дорожче, тим краща.

Щось забагато вийшло тексту, тому конкретику вибору доведеться винести в наступну частину.

продовження теми підведення проміжних підсумків

Автор: Олександр Міловський

Частина 1. Загальні рекомендації щодо вибору комп'ютера для 3D
Частина 2. хараткерістікі відеокарт
Частина 3. Проміжні висновки
Частина 4. бюджетні рішення
Частина 5. Навіщо потрібні відеокарти Quadro

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online