Нацбанк отримав новий важіль впливу на курс рубля

  1. Населення пустять на валютні торги
  2. Банк Москва-Мінськ може бути проданий

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банк Москва-Мінськ, що належить Національному банку РБ, першим серед білоруських банків отримав офіційний статус маркет-мейкера. Це не випадково: комерційний банк допоможе Нацбанку управляти курсом рубля в умовах запланованої лібералізації валютного ринку.

12 червня Банку Москва-Мінськ був вручений сертифікат №1. Передбачається, що він буде виставляти на біржі заявки на покупку і продаж доларів США, євро і російських рублів, а також гарантувати виконання цих заявок. За цінами, вказаними в цих заявках, білоруські юридичні особи, а, з часом, і фізичні особи, зможуть купувати валюту на біржі. В даний час білоруські підприємства, які самі не беруть участь в торгах, можуть купувати валюту в банках, але там курс прив'язаний до курсу Нацбанку, який встановлюється за підсумками біржових торгів валютами.

Населення пустять на валютні торги

Таким чином, підприємства і населення зможуть купувати валюту на БВФБ не по підсумкового курсу, а по тим курсам, з якими укладаються угоди в процесі торгів. Це може залучити на біржу нових гравців, в чому вона в даний час гостро потребує. Глава БВФБ Андрій Аухіменя заявив, що діяльність маркет-мейкерів зробить роботу біржі більш ефективної, що збільшить ліквідність, і буде вести до подальшої стабілізації курсів валют.

Завдання залучення продавців і покупців валюти на біржу з часом буде ще більш актуальною, так як Нацбанк згодом планує знизити обсяги обов'язкового продажу валюти на біржі експортерами, а потім і зовсім відмовитися від такого продажу.

Проблема в тому, що в поточних умовах це може привести до падіння обсягів торгів іноземними валютами майже до нуля, так як на біржі продається, здебільшого, тільки валюта в рамках обов'язкового продажу. Так, суб'єкти господарювання - резиденти РБ в січні-травні поточного року реалізували на БВФБ іноземної валюти на 2.034,31 млн. USD, з яких в рамках обов'язкового продажу - 1.989,93 млн. USD. Тому скасування обов'язкового продажу буде катастрофою для біржового ринку, на БВФБ почнуться різкі коливання курсів валют.

Виникнуть проблеми і у Нацбанку, який за результатами торгів встановлює свій валютний курс. У зв'язку з цим Банк Москва-Мінськ стане деякого роду паличкою-виручалочкою, він може виставляти котирування курсів, перешкоджаючи їх різких змін. Тобто, банк Москва-Мінськ підтримає Нацбанк на БВФБ.

В даний час Нацбанк і БВФБ роблять серйозні зусилля по залученню нових гравців на біржу. Зокрема, Андрій Аухіменя повідомив 12 червня, що біржа готова забезпечити пряму участь фізичних осіб в торгах іноземними валютами, і вже в поточному році жителі Білорусі зможуть виходити на біржу від імені банків. Він підкреслив, що процедура допуску до біржових торгів виявиться досить простий. Буде достатньо оформити заявку за допомогою систем інтернет-банкінгу або мобільного банкінгу, і вона надійде на біржу.

Банк Москва-Мінськ може бути проданий

Перешкодити реалізації планів Нацбанку по передачі управління валютним ринком власним комерційному банку може можлива приватизація останнього. 9 травня керівництво Банку Москва-Мінськ зустрілося в Мінську з делегації компаній Xinrongji Holding Group Co. і DRex Food Group Co. Ltd., які відвідали Білорусь.

Ці компанії мають намір інвестувати в РБ близько 1 млрд. USD, в основному, в виробництво продовольства. Президент компанії Xinrongji Holding Group Нянь Юнань зазначив, що планується створити в Білорусі дві компанії, одна з яких буде займатися інвестиціями, в тому числі і в банківську сферу в РБ. Він також передав керівництву Банку Москва-Мінськ запрошення відвідати Китай, щоб познайомитися з роботою його компанії.

А керівник напрямку по Білорусі компанії DRex Food Group Зоя Кавалева повідомила 12 червня, що її компанія планує придбати білоруський банк або повністю, або його основний пакет акцій. Вона нічого не сказала про Європейському банку реконструкції та розвитку, який в даний час займається передпродажною підготовкою Банку Москва-Мінськ. Меморандум про взаєморозуміння між Нацбанком РБ і ЄБРР по приватизації Банку Москва-Мінськ був підписаний 28 вересня 2016 року. Китайські компанії, схоже, працюють самостійно. Свій банк знадобився їм, мабуть, для того, щоб обслуговувати свої ж компанії, що створюються на території РБ. Тому вони навряд чи буде зацікавлені в тому, щоб Банк Москва-Мінськ займався формуванням курсу білоруського рубля. Втім, і Нацбанк навряд чи довірить таку місію китайському банку.

Але, в принципі виконувати функції маркет-мейкера може будь-який банк Білорусі. Для цього не потрібно і отримання сертифіката. По крайней мере, на світовому ринку маркет-мейкерами зазвичай вважаються всі великі банки, які активно працюють на валютному ринку і впливають своїми операціями на курси валют. Зокрема, маркет-мейкерами часто називають центральні банки, навіть якщо вони ніяких щоденних заявок не виставляють, а виходять на ринок час від часу. Білоруський Нацбанк також є маркет-мейкером, так як він час від часу бере участь в торгах валютами на БВФБ, запобігаючи різкі коливання курсу білоруського рубля.

Маркет-мейкером називали і Белагропромбанк: співробітники Московської біржі, з якою він ще в 2014 році підписав угоду про отримання статусу учасника торгів на валютному ринку.

Треба відзначити, що вплив маркет-мейкерів на ринок не завжди є позитивним. Зокрема, на ринку форекс багато маркет-мейкери діють в своїх власних інтересах.

Так, вони іноді наживаються за рахунок невеликих учасників валютного ринку, використовуючи те, що ті при здійсненні своїх операцій керуються правилами технічного аналізу. Наприклад, дрібні гравці очікують зниження курсу будь-якої валюти і починають її продавати. Маркет-мейкер починає її купувати, підвищуючи курс валюти, що змушує дрібних гравців також купувати валюту, і її курс починає рости вже без участі маркет-мейкера, після чого той продає валюту за вищим курсом, отримавши прибуток за рахунок дрібних гравців.

Так що, фізичні особи, прийшовши на БВФБ за вигідними умовами для угод з валютами, можуть зіткнуться з тим, що їх використовуватимуть великі гравці для отримання власного прибутку. Але це ще далека перспектива, до якої, втім, треба готуватися заздалегідь.

Але це ще далека перспектива, до якої, втім, треба готуватися заздалегідь

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online