Договір побутового підряду, зразок

  1. Складіть договір у сфері побутового підряду за перевіреним зразком
  2. В угодах про побутовому підряді у інтересів замовника додатковий захист
  3. Якщо за договором побутового підряду замовником виступає фізична особа, інформуйте його детально

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Норми про побутовому підряді містяться в § 2 глави 37 ЦК РФ. Цей тип угод укладають, коли компанія або ІП виконує роботи для населення. Якщо знадобилося укласти договір побутового підряду, в підготовці допоможе зразок.

Складіть договір у сфері побутового підряду за перевіреним зразком

Договір побутового підряду має специфіку. Вона стосується правового становища сторін, цілей договору, а також способів регулювання відносин. Спеціальні норми присутні в § 2 глави 37 ЦК РФ . Істотні умови договору побутового підряду аналогічні умовам, які законодавець виділив для договору підряду , Наприклад, термін (ст. 708 ЦК України). Також зверніть увагу на спосіб визначення ціни (ст. 735 ЦК України).

До особливостей договору побутового підряду належить його правове регулювання. Замовником нерідко є фізична особа, споживач (ст. 730 ЦК України). Тому відносини регулюють:

Тому відносини регулюють:

Договір побутового підряду - це документ, який складає виконавець. Він формує шаблон, оскільки споживач може не володіти знаннями не тільки в специфіці роботи, але і в сфері документообігу. Закон вимагає, щоб угода включала:

  • фірмове найменування (найменування) та місцезнаходження (юридична адреса) організації-виконавця (для ІП - ПІБ, відомості про державну реєстрацію);
  • вид діяльності;
  • ціну виконання;
  • точне найменування, опис і ціна матеріалів (речі), якщо робота виконується з матеріалів виконавця або з матеріалів (з річчю) споживача;
  • відмітку про оплату споживачем повної ціни роботи або про внесеному авансі при оформленні договору, якщо таку оплату справив замовник;
  • дати прийому і виконання замовлення;
  • інформацію про гарантійні терміни на результати роботи, якщо такі терміни встановлює федеральний закон;
  • інші необхідні дані про специфіку робіт;
  • посада особи, яка приймає замовлення, його підпис, а також підпис споживача, який зробив замовлення.

Один примірник договору отримує споживач. Виконавець має право оформити угоду касовим чеком, квитком і т. П., Якщо зобов'язання виконується в присутності споживача (п. 4 постанови № 1025).

В угодах про побутовому підряді у інтересів замовника додатковий захист

Робота, яку виконує підрядник, призначається, щоб задовольняти побутові чи інші особисті потреби замовника-споживача (п. 1 ст. 730 ЦК України). Недобросовісний виконавець у спорах, що виникають з такого договору, несе додаткові витрати . Він виплачує:

  • штраф за відмову в добровільному порядку виконати вимоги споживача (ст. 13 закону № 1200-1);
  • компенсацію моральної шкоди (ст. 151 ЦК України).

Щоб уникнути конфліктів, необхідно детально роз'яснити відомості про плановані роботах і про порядок використання результату. Відповідно до ЦК РФ виконавець за договором побутового підряду зобов'язаний надати замовнику інформацію:

  • про пропоновану роботу, її види та особливості;
  • про ціну та форму оплати;
  • про конкретну особу, яка буде виконувати роботи (ст. 732 ЦК України).

Якщо виконавець не повідомить замовнику важливі відомості, доведеться нести за це відповідальність. Останній має право вимагати:

  • розірвання договору (ч. 2 ст. 732 ЦК України);
  • компенсацію збитків (ч. 1 ст. 10 закону № 1200-1);
  • повернення сплаченої суми.

Коли готують угоду в сфері побутового підряду, складанням договору займається виконавець. Однак недобросовісний виконавець може не включати умови, які вимагає закон. Наприклад, підрядник не вказує терміни робіт. Якщо замовник зацікавлений у виконанні, чув безліч позитивних відгуків про підрядника або з інших причин, він може погодитися. якщо виконавець порушить умови , Споживач має право звернутися до суду. Закон дозволяє відмовитися від договору, якщо: термін в угоді відсутнє, а виконавець не виконує роботи упродовж розумного строку (ст. 28 закону № 2300-1).

Наприклад, суд задовольнив споживача про стягнення з підрядника авансу, неустойки, штраф в розмірі 50% від присудженої суми збитку, а також компенсацію моральної шкоди. Сторони уклали договір побутового підряду на виготовлення індивідуального апарату. Підрядник запевнив споживача, що надасть виріб протягом 1 - 2 днів. Після закінчення цього часу підрядник не передав виріб і відмовив споживачеві на письмову вимогу повернути гроші. Він заявив, що зазначений термін - недостовірна інформація. Через два місяці з дати укладення договору підрядник повідомив про готовність апарату, але не передав його замовнику, а зажадав остаточної оплати. Суд підтримав споживача (апеляційне визначення Московського міського суду від 18.08.2017 по справі № 33-32759 / 2017).

Якщо за договором побутового підряду замовником виступає фізична особа, інформуйте його детально

Підрядник, для якого особливості роботи обладнання не викликають складності, може зіткнутися зі споживачем-замовником, що не володіє такими знаннями. Робота за договором побутового підряду є звичайною діяльністю для виконавця, але виходить за рамки знань споживача-замовника. Ситуація може обернутися тривалим судовим розглядом.

Так, справа після проходження декількох інстанцій повернули на новий розгляд в апеляцію. Суперечка вели з приводу монтажу орних автоматичних воріт. Замовник вимагав:

  • усунути недоліки по установці автоматичних приводів для розгорнутих воріт;
  • стягнути неустойку, компенсацію моральної шкоди, штраф і судові витрати.

Спочатку суд підтримав замовника. Але підрядник звернув увагу, що передав пластикові ключі для розблокування воріт і роз'яснив механізм роботи расцепителя, який дозволяв відкривати і закривати ворота в аварійних ситуаціях. Замовник наполягав, що не отримав повної інформації про роботу електроприводу. Підрядник встановив обладнання на такій висоті, яка не дозволяла використовувати расцепители, щоб відкривати або закривати ворота вручну, якщо не буде електрики. У відповідь виконавець вказав, що висоту для установки вибрав споживач. Позивач був присутній при установці, не заперечував проти розташування, прийняв результати робіт і оплатив їх.

ВС РФ прийшов до висновку, що суду доведеться заново дослідити обставини. Необхідно встановити, чи вірний спосіб вибрав споживач для захисту прав і чи відповідає він умовам договору підряду, не веде він до отримання замовником непередбаченого договором необґрунтованого поліпшення результату робіт (визначення ВС РФ від 16.01.2018 № 25-КГ17-38).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online