Як відкрити будівельну фірму - бізнес-план, з нуля, з чого почати, документи

  1. З чого почати відкриття будівельної фірми?
  2. Чи можна обійтися без СРО?
  3. Вибір своєї ніші
  4. Дорожнє і великомасштабне будівництво
  5. Невелика фірма на периферії або в столиці?
  6. Відкриття фірми з ремонту і обробки
  7. Бізнес-план будівельної фірми: скільки коштує відкриття бізнесу з нуля?
  8. Розвиток свого будівельного бізнесу
  9. маркетинг
  10. Можливості всесвітньої мережі
  11. Як можна відкрити будівельну фірму і не прогоріти?
  12. Де знайти клієнтів фірмам-новачкам

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заняття будівельним бізнесом допомагає не тільки зберегти, а й примножити кошти. Залежно від того, якою сумою має засновник, залежить і напрям в будівництві, яке буде освоювати фірма.

При порівняно невеликих витратах маленька фірма може здійснювати оздоблювальні роботи без отримання допуску СРО. Якщо дозволяють кошти, можна виконувати будівельні роботи зі зведення великих об'єктів (житлових будинків і споруд).

З чого почати відкриття будівельної фірми?

Для того щоб почати свій бізнес, мало просто сказати собі: «Хочу відкрити фірму». Робота будь-якої організації починається з процесу реєстрації в податковій інспекції.

Якщо ви вирішили зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю, вам знадобляться наступні документи:

  1. Копії паспортів всіх засновників.
  2. Якщо одним із засновників виступає юридична особа (наприклад, будівельна організація), необхідно надати копії всіх установчих документів цієї організації.
  3. Гарантійний лист або Свідоцтво про право власності на нежитлове приміщення, де буде розташовуватися ваша ремонтно-будівельна фірма.

Для реєстрації в якості індивідуального підприємця досить копії паспорта, завіреною нотаріусом. Як правильно відкрити будівельну фірму можна дізнатися в будь-якій юридичній компанії, яка надає допомогу в реєстрації підприємств.

Чи можна обійтися без СРО?

Більшість робіт, виконуваних будівельною організацією, вимагають отримання допуску СРО - саморегулівної організації будівельників.

Вибір СРО проводиться кожною компанією самостійно. Перелік таких об'єднань опублікований в Єдиному реєстрі саморегулівних організацій будівельників. Цей реєстр можна без проблем знайти в інтернеті.

Вибравши СРО, необхідно зв'язатися з її представником у вашому регіоні, який відправить по електронній пошті перелік необхідних документів та форму заяви.

Вибравши СРО, необхідно зв'язатися з її представником у вашому регіоні, який відправить по електронній пошті перелік необхідних документів та форму заяви

Захоплення фотографуванням може стати прибутковим бізнесом. Читайте, як відкрити фотостудію.

Чи можна робити виправлення в лікарняному листі? Дізнайтеся тут.

Для вступу в СРО необхідні наступні документи:

  1. Свідоцтво ОГРН та ІПН.
  2. Статут.
  3. Рішення (протокол) про обрання керівника та наказ про призначення.
  4. Виписка ЕГРЮЛ.
  5. Дипломи про середню технічну і вищу освіту інженерного складу, а також свідоцтва про проходження курсів підвищення кваліфікації.
  6. Договір оренди офісу або Свідоцтво про право власності.

Без вступу в саморегульовану організацію будівельників (СРО) можна здійснювати наступні види діяльності:

  1. Ремонтно-оздоблювальні роботи.
  2. Монтаж легких огороджувальних конструкцій (дверей і віконних прорізів).

Вибір своєї ніші

Будівельна фірма може здійснювати діяльність в трьох основних напрямках:

  • Промислове будівництво (будівлі та споруди виробничого призначення).
  • Дорожнє будівництво (будівництво автомагістралей, ремонт дорожнього покриття).
  • Цивільне будівництво (будівлі житлового призначення).

Кожен напрямок діяльності означає, що фірма може займатися не тільки будівельними роботами, а й демонтажем будівель і споруд, а також підготовкою будівельної ділянки до роботи.

Крім основних видів діяльності фірма може освоїти ряд додаткових:

  • Виробництво і продаж будівельних матеріалів.
  • Здавати в оренду будівельну техніку та обладнання.
  • Проводити на базі організації навчання будівельних спеціальностей.
  • Займатися складуванням будівельних матеріалів.

Ринок будівельних послуг досить розвинений, тому всі ніші зайняті. Для того щоб успішно займатися певним видом діяльності, необхідно проаналізувати позиції конкурентів. На цьому заснований перший варіант входження на ринок.

Тактика така: оскільки ринок будівельних послуг великий, необхідно скласти конкуренцію існуючим компаніям за рахунок пропозиції найбільш сильних позицій вашого підприємства.

Наприклад, при виконанні певного виду робіт (благоустрою прибудинкової території) будівельне сміття вивозиться компанією безкоштовно.

Другий варіант міцно закріпитися на ринку полягає в пропозиції споживачам матеріалів або технологій, які відсутні на ринку або слабо поширені. Сюди можна віднести застосування нових матеріалів у строітельстве.Напрімер, малоповерхове будівництво з твін-блоків здійснюють деякі фірми, так як це досить важкий матеріал. Тим часом саме твін-блоки відноситься до екологічно чистих будівельних матеріалів.

Фото: будинок з твін-блоків

Дорожнє і великомасштабне будівництво

Ці види діяльності можна віднести до одних з найбільш високооплачуваних. А це означає, що існуючі в цьому сегменті підприємства навряд чи захочуть ділити ласий шматочок з новачком.

Зазвичай великі будівельні об'єкти курируються державними службами. Вони ж найчастіше роздають замовлення на подібні роботи.

Якщо ви націлилися в цю галузь, вам знадобляться добре налагоджені зв'язки в зазначених інстанціях і значна сума, яка буде потрібно для виконання робіт. Тому для старту ці варіанти мало придатні.

Невелика фірма на периферії або в столиці?

Відкрити будівельну фірму в мегаполісі - дуже приваблива, але і клопітна перспектива. По-перше, конкуренція величезна і заявити про себе буде дуже складно. По-друге, на відкриття бізнесу знадобиться значна сума. Але вже якщо вдасться закріпитися тут, то і прибуток може бути досить високою.

Маленькі міста не обіцяють таких заробітків, але можуть забезпечити стабільні замовлення. Можна налагодити випуск власної продукції: це дозволить знизити витрати на закупівлю будівельних матеріалів. Найприбутковішим видом виробництва є виготовлення будівельних лісів, а також блоків або зрубів.

Фото: будинок зі зрубу

Як варіант можна спробувати почати бізнес в передмісті або невеликому містечку, поступово перебираючись ближче до мегаполісу: сповіщати потенційних клієнтів, шукати замовлення в столиці.

Відкриття фірми з ремонту і обробки

Ремонт квартир і обробка - найбільш затребувані послуги в будівництві. Є сенс спробувати діяти в цьому напрямку. Однак велика кількість фірм, що виконують даний вид робіт, не дозволять вам відразу стати помітною фігурою. Для цього потрібен час.

Зайняти нішу на будівельному ринку можна за допомогою зниження цін на послуги, але в розумних межах. Поки пропоновані розцінки дозволяють покривати витрати фірми, ризику розорення для фірми немає.

На початковому етапі діяльності не обов'язково набирати в штат рядових працівників, будівельні бригади можна наймати за договором підряду.

Такий варіант дозволить заощадити на оплаті працівникам - з підрядниками розраховуються за фактом виконання робіт, а не щомісяця, як зі штатними працівниками.

Бізнес-план будівельної фірми: скільки коштує відкриття бізнесу з нуля?

Для відкриття будівельної фірми потрібно чітко уявляти, скільки коштів необхідно вкласти в підприємство. Основні позиції витратної частини становлять витрати на реєстрацію підприємства, отримання допуску СРО, витрати на оренду, матеріально-технічну частину і фонд заробітної плати.

Для функціонування фірмі потрібно наступний штат працівників:

Посади кількість штатних одиниць Оклад Щокварталу Директор 1 20 000 60 000 Бухгалтер 1 6 000 18 000 Майстер-сметчик 1 12 000 36 000 Бригадир 2 10 000 30 000 Робітники 5 8 000 120 000 Водитель 1 8 500 25 500 Разом, фонд оплати праці 106 500 319 500 Нарахування на фонд ЗП, 35% 37 275 111 825

Якщо ваш вид діяльності вимагає обов'язкового вступу в СРО, доведеться викласти такі суми:

№№ Призначення платежу Сума (рублі) 1 Реєстрація підприємства (держмито) 4 000 2 Вступний внесок за членство в СРО (сплачується один раз) 50 000 3 Внесок в компенсаційний фонд (сплачується один раз) 300 000 4 Щомісячний членський внесок (виплачується протягом всього терміну членства в СРО щомісяця) 5 000 5 Навчання фахівців (як мінімум три людини) 7 000х3 = 21 000 6 Договір страхування відповідальності на суму 1 000 000 рублів (укладається щорічно) 5 000 Разом 385 000

Витрати на створення матеріально-технічної бази:

Тип інструмента Одиниця виміру Вартість Кількість Разом (рублі) Перфоратор Skil 1 755 AA шт. 3000 1 3000 Шуруповерт Интерскол Ш-700 ЕР шт. 2000 1 2000 Лазерний рівень шт. 1400 1 1400 Лобзик Casals шт. 1200 1 1200 Набір інструментів STERN шт. 1200 2 2400 Плиткорез ручний шт. 1800 1 1800 Дрель BE 600 R шт. 2900 1 2900 Молоток шт. 200 5 1000 Спец. одяг шт. 1500 10 15000 Транспортний засіб (вантажна Газель) шт. 150000 1 150000 Комп'ютер шт. 16000 2 32000 МФУ з телефоном шт. 9000 1 9000 Разом 220700

Таким чином, витрати на відкриття будівельної фірми становить:

№№ Позиція Вартість (рублі) 1 Фонд оплати праці мінімум на 1 квартал 319 500 2 Відрахування в ПФ, ФСС 111 825 3 Оплата за допуск в СРО і реєстрацію 385 000 4 Створення матеріально-технічної бази підприємства 220 700 5 Створення сайту і щомісячні витрати на рекламу (вартість сайту 15 000 + 5 000 витрати на рекламу) 20 000 Разом 1 057 025

Що стосується інших витрат, пов'язаних з відкриттям будівельної фірми, то до них відносяться витрати на оренду техніки (тільки в тому випадку, коли немає власної матеріально-технічної бази).

До речі, орендувати техніку набагато вигідніше для фірми, яка тільки починає діяльність. Це дозволяє заощадити гроші для подальшої покупки будівельної техніки в лізинг або в кредит. Мова йде про велику техніці - вантажних машинах, будівельних кранах, бульдозерах.

Нормальною в будівництві вважається норма рентабельності 10 - 15%. Це свідчить про те, що плановий, кошторисний і фактичний рівні роботи підприємства збудовані правильно.

В даний час серед будівельних організацій норма рентабельності помітно знизилася і становить в середньому 7 - 9%. Зниження рентабельності відбувається через те, що величина накладних витрат не змінюється, в той же час вартість будівельних матеріалів і витрати на утримання персоналу щороку зростають.

Всі ці фактори впливають на терміни виконання робіт. Для того щоб повернути вкладені кошти, будівельні компанії змушені знижувати ціни на свої послуги, пропонувати клієнтам більш вигідні умови. Відповідно, знижується грошовий оборот і величина прибутку і як наслідок, знижується рентабельність бізнесу.

Для успішної роботи будівельної організації необхідно скласти приблизний перелік майбутніх витрат. Можна замовити готовий бізнес-план розвитку фірми або взявши за основу приклад бізнес-плану в інтернеті.

Розвиток свого будівельного бізнесу

Для розвитку власної справи, особливо в перший час, особливу увагу слід приділити просуванню бренду: слід повідомити про компанії, її можливості. Рекламні заходи, проведені грамотно, завжди приносять свої плоди.

маркетинг

Основною системою, яка дозволяє будівельним організаціям орієнтуватися на ринку послуг, є маркетинг. З його допомогою будівельні фірми отримують можливість регулювати структуру підприємства, виявляти можливі ризики, удосконалювати зовнішні і внутрішні зв'язки, що в результаті допомагає оптимізувати роботу будівельної організації.

Основними напрямками маркетингу в будівництві є:

  1. Аналіз попиту на будівельні послуги, вивчення динаміки зростання цін.
  2. Забезпечення відповідності діяльності організації вимогам ринку для повного завантаження потужностей виробництва.
  3. Формування структури просування послуг і попиту на будівельну продукцію.
  4. Аналіз споживчого попиту і вирішення завдань щодо реалізації робіт із залученням сторонніх (партнерських) організацій.
  5. Своєчасне оновлення асортименту послуг і продукції.

Можливості всесвітньої мережі

Не останню роль у розвитку власного бізнесу грає інтернет. Створити власний сайт необхідно на стадії отримання допуску СРО. На сторінці повинні бути зазначені реєстраційні дані організації, обов'язково на видному місці повинен бути присутнім стаціонарний номер телефону і перелік контактних осіб. Вітається сторінка відгуків клієнтів.

Сьогодні все більша кількість замовників шукає виконавців (будівельні організації) саме по інтернету.

Так що витрати на створення сайту досить швидко можуть окупитися.

Як можна відкрити будівельну фірму і не прогоріти?

Відео про відкриття будівельного бізнесу

аналіз ризиків

Для того щоб звести до мінімуму отримання всіляких збитків, необхідно пам'ятати про ризики, які виникають в процесі діяльності будівельної фірми.

До основних ризиків відносяться:

  • Зменшення обсягів будівельних робіт (наприклад, у зв'язку з інфляцією).
  • Збільшення росту цін на продукцію (будматеріали) або підвищення податкових відрахувань (соціальних податків).

Крім основних існує ряд непрямих ризиків:

  • Затримка введення об'єкта будівництва в експлуатацію тягне за собою несвоєчасне надходження грошових коштів.
  • Темпи інфляції, що перевищують прогноз.
  • Різкі стрибки курсів іноземних валют.
  • Збільшення обсягу витрат.

Всі ці ризики необхідно постійно відслідковувати, для запобігання можливих збитків. Саме тому на етапі становлення діяльності будівельної компанії необхідно створення маркетингового відділу.

Де знайти клієнтів фірмам-новачкам

Найпростіший спосіб отримати клієнтів, розмістити оголошення про свої послуги на безкоштовних дошках в інтернеті. Крім цього, необхідно дати оголошення про будівельні послуги в 2-3 найпопулярніших друкованих видання вашої області (регіону). Непогано провести віялову розсилку пропозицій від вашої фірми за допомогою інтернету.

Багатьом клієнтам подобається, коли на додачу до замовлених послуг, вони отримують бонуси.

Наприклад, після виробництва оздоблювальних робіт, прибирання приміщень проводиться силами будівельної фірми. Це служить кращою рекламою, так як більшість потенційних клієнтів довіряють рекомендаціям замовників.

Будівельні фірми, що існують багато років на цьому терені, вже пристосувалися і мінливості зовнішніх умов, і до внутрішніх змін. Новачкам доведеться самостійно «набивати шишки», заробляти довіру клієнтів. Не останню роль в цьому відіграють особисті якості керівника. Майбутньому будівельному магнату необхідно володіти пробивним характером, залізною витримкою і відрізнятися стресостійкість.

З чого почати відкриття будівельної фірми?
Чи можна обійтися без СРО?
З чого почати відкриття будівельної фірми?
Чи можна обійтися без СРО?
Чи можна робити виправлення в лікарняному листі?
Невелика фірма на периферії або в столиці?
Бізнес-план будівельної фірми: скільки коштує відкриття бізнесу з нуля?
Як можна відкрити будівельну фірму і не прогоріти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online