Екологія в Красноярську: вибираємо безпечний район

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Покупці все частіше орієнтуються на екологію району як фактор при виборі житла. При цьому, вибираючи для себе місце проживання, вони зазвичай оцінюють зовнішні ознаки: віддаленість від підприємств і жвавих магістралей і наявність поблизу парків. Деякі беруть до уваги ще й розу вітрів. Що думають про такий підхід фахівці і які райони Красноярська самі екологи вважають найбільш чистими, в опитуванні «Сибірського дому».

Що думають про такий підхід фахівці і які райони Красноярська самі екологи вважають найбільш чистими, в опитуванні «Сибірського дому»

Як з'ясувалося, сформовані уявлення про екологічну обстановку в окремих міських районах не завжди відповідають дійсності. Райони, завжди мали статус екологічно чистих, зазнають негативного впливу поряд з іншими, і навпаки, є в цьому відношенні недооцінені. Так, в списку територій, де справи з екологією йдуть непогано, несподівано виявився Свердловський район. З'ясувалося, що розташування з підвітряного боку - ще не гарантія чистого повітря, як і віддаленість від промислових підприємств. На ситуацію в районі впливає набагато більше факторів, ряд з яких до недавнього часу зовсім не враховувався. Що стосується самих екологічно чистих районів Красноярська, то у визначенні того, яким із них присвоїти це звання, експерти розійшлися. Одні вважають, що безумовно екологічно чистої можна назвати лише територію вище головного корпусу Сибірського федерального університету на Вільному, 79, інші цей список розширюють.

Анатолій Кучеренко, голова комітету з охорони навколишнього середовища Красноярського крайового союзу наукових та інженерних громадських організацій, член громадської ради при міністерстві природних ресурсів і екології Красноярського краю, директор ТОВ «Екологія»:

- Оцінюючи екологію району, традиційно враховують наявність поблизу промислових підприємств і те, які вони, вулично-дорожню мережу і інтенсивність руху по ній автотранспорту. Але рідко береться до уваги, наприклад, наявність на території малоповерхової забудови з пічним опаленням. Вплив цього фактора, який довгий час скидався з рахунків, починає вивчатися сьогодні.

Виключно важливо розташування району відносно рози вітрів. Зв'язок з екологією тут пряма: переважаючими в Красноярську є вітру південно-західного і західного напрямків, і майже всі мікрорайони, що знаходяться в західній, південно-західній частині міста, благополучні з точки зору екології. Крім того, в Свердловському районі сприятливі умови створюють спадні повітряні потоки з заповідника Стовпи. А ось Пасічник і Кубеково, які по розі вітрів знаходяться прямо під факелом алюмінієвого заводу, гарною екологією не відрізняються.

При оцінці екології району у нас прийнято недооцінювати шкідливий вплив автозаправних станцій. Наприклад, на проспекті «Красноярський робітник», навпроти магазину «Баджо», АЗС знаходиться на відстані семи - восьми метрів від житлового будинку. Це означає, що його жителі вдихають цілий букет високонебезпечних ароматичних вуглеводнів.

При оцінці ситуації в районі в тому числі варто орієнтуватися на офіційні дані систем моніторингу забруднення навколишнього середовища. У нашому місті функціонують дві системи спостережень за станом забруднення атмосферного повітря - це мережа федерального державного установи «Среднесибирское УГМС», яке має вісім стаціонарних постів на території міста, і крайова система спостережень крайового державної бюджетної установи «Центр реалізації заходів з природокористування і охорони навколишнього середовища », що має чотири автоматизованих поста. Дані спостережень узагальнюються і аналізуються. З результатами можна ознайомитися на сайтах цих організацій. Особливо звертати увагу потрібно на основні показники забруднення повітря. Це так званий ІЗА 5 (комплексний індекс забруднення атмосфери по п'яти пріоритетних для даного району забруднюючих домішок). СІ - стандартний індекс, який відображає максимальні концентрації шкідливих речовин, що перевищують гранично допустимі. Третій показник - НП, найбільша повторюваність перевищення ГДК. Потрібно орієнтуватися на те, які основні забруднюючі речовини в тому або іншому районі. Найбільш шкідливі з них - це бензопірен, формальдегід, діоксид азоту та діоксид сірки, гідрохлорид, гідрофторид, бензол.

Багато сьогодні прагнуть оселитися в центрі міста, поблизу від основних магазинів і кінотеатрів, проте Центральний район фактично можна назвати неблагополучним. Незважаючи на те, що на його території відсутні промислові підприємства, свій внесок в обстановку вносить інтенсивний рух автотранспорту, наявність безлічі котелень і будинкових печей приватного житлового сектора.

Найбільш благополучний, на мою думку, Жовтневий район. Це мікрорайони Академмістечко, Ветлужанка, Срібний, мікрорайон вулиці ВИЛЬСЬКИЙ, селища Гірський і Вдалий. На правому березі до цієї категорії відносяться західна частина Свердловського району, Тихі Зорі і Білі Роси.

А ось називати екологічно благополучними Миколаївки і Студгородок поки рано, в студмістечку ситуація повинна змінитися на краще з закриттям знаходиться на його території котельні, а в Миколаївці - зі знесенням будинків приватного житлового сектора з пічним опаленням.

До неблагополучним я б відніс Ленінський і Радянський райони, селище Шинник, частина селища Енергетиків та район Нафтобази. Радянський район відчуває серйозний вплив алюмінієвого заводу і підприємств промзони. Не можна також назвати благополучними район ТЕЦ 1 і Кам'яний квартал.

Микола Зубов, виконавчий директор КРОО «Красноярський крайовий екологічний союз»:

- Відстань від промислових підприємств - ще не гарантія екологічного благополуччя району. Звичайно, поблизу КрАЗа або цементного заводу ситуація на порядок гірше, ніж там, де великих виробництв немає. Але не можна не враховувати, що роза вітрів змінюється, так що свою частку забруднень регулярно отримують і Студентський, і Академмістечко. Хоча якраз вони-то завжди вважалися екологічно благополучними. Є дослідження на рослинах, що показують, що ці райони відчувають на собі вплив промислових підприємств.

Один з найчистіших районів Красноярська - верхня Ветлужанка. Після того як Красфарма перестала палити міцелій, змінилася ситуація в районі четвертого моста, ближче до «Стовпам» і «Боброва Балці». Правда, недалеко є деревопереробне підприємство. Внесе свій внесок в ситуацію в цьому районі і транспортний потік, після того як новий міст запрацює на повну потужність.

При цьому навіть в межах одного району ситуація може значно відрізнятися. Частина Залізничного району, що знаходиться ближче до Жовтневого, більш благополучна, а та, що ближче до центру, забруднена через велику кількість транспорту і розташованої на цій території старої котельні вагоноремонтного заводу.

На ситуацію з екологією впливає рельєф. Ми живемо на відрогах Саянских гір, і якщо район розташований на височині, на рівні труби промислового підприємства або ТЕЦ, і вітер дме в цьому напрямку, дістанеться його жителям по максимуму. У низині діють інші чинники - там можуть формуватися застійні явища, через непродуваемості створюється скупчення забруднюючих речовин. Один з основних факторів, що впливають на рівень забруднення красноярського повітря - не застигає взимку Єнісей. У зимовий час частинки пара конденсують шкідливі речовини, і ми їх вдихаємо з великим негативним впливом на здоров'я.

На ситуацію в районі можна і потрібно впливати: створюючи вдало (з урахуванням продувності) спроектовані житлові квартали, озеленити комплекси і захищаючи їх таким чином від викидів. На екологію Радянського району значний вплив надає КрАЗ, серед викидів якого найбільш шкідливі для здоров'я бензопірен і полиароматические вуглеводні, але наявність поруч з будинками зелені певною мірою могло б захистити жителів навіть від такого потужного джерела забруднення.

На практиці при оцінці екологічного статусу району потрібно враховувати велику кількість факторів. Район може стояти осторонь від промислових підприємств, його можуть обходити стороною викиди, але якщо під вікнами проходить жвава траса, всі переваги відразу втрачаються. Щоб зробити остаточні висновки, потрібно аналізувати навіть не район, а ситуацію в межах окремого кварталу чи житлового комплексу, проводити на його території виміри, брати проби снігу. Це велика, серйозна робота. Але з точки зору охорони здоров'я жителів вельми корисна.

Але з точки зору охорони здоров'я жителів вельми корисна

Сергій Михайлюта, еколог, старший науковий співробітник СФУ:

- Орієнтуватися на розу вітрів при оцінці екології районів для Красноярська невірно. Дійсно, що набігає на місто повітряний потік - це південно-західні вітри. У теорії вони повинні приносити свіже повітря і очищати місто, однак на практиці цього не відбувається. Особливості рельєфу міста (то, що його територія обмежена горами) і наявність незамерзаючої річки призводять до того, що, потрапляючи в місто, повітряні потоки трансформуються, розгортаються, і виникає напрям вітру, протилежне основному, набігаючого на місто. Воно-то і повертає нам шкідливі домішки з КрАЗа і ТЕЦ 3.

Повітря на території Красноярська забруднений вкрай неоднорідне, тому, для того щоб відповісти на питання, який район є екологічно безпечним для проживання, необхідно проводити в ньому дослідження (і в першу чергу - маршрутні).

Звичайно, це повинні бути не ті дослідження, що сьогодні проводять для отримання санітарно-гігієнічних висновків забудовники. Для того щоб оцінити ситуацію з екологією, має вивчатися стан повітря в конкретному районі. Особливо в період несприятливих метеорологічних умов. Основна увага при цьому потрібно приділяти змісту в повітрі найбільш небезпечних речовин, а не тих компонентів, які у нас прийнято аналізувати, тому що на них припадає основна частка у викидах.

В цілому район, який знаходиться ближче до головного корпусу СФУ на проспекті Вільному, 79, і все, що розташовується за ним, чистіше, ніж інші території. Сюди відбувається невелике занесення домішок від правобережних ТЕЦ, але вплив це не настільки сильне, як, наприклад, в центрі.

Що стосується протилежного боку міста (в напрямку Березівки), то повітря там на порядок брудніше. Правий берег Єнісею вкрай несприятливий в екологічному плані. Цьому сприяють два фактори: правобережжі закрито потужним гірським масивом і тут знаходяться промислові підприємства.

Крім того, знайти чисті місця досить складно в Центральному і Радянському районах.

Щоб зробити остаточні висновки, потрібно вивчати ситуацію, можливо, за певних умов якісь джерела можуть створювати там проблеми. Крім того, поки ця площадка вилучена від великих магістралей, а в подальшому все може змінитися.

Для забудовників гарною рекомендацією було б намагатися враховувати, наскільки добре продувається територія житлового комплексу (з усіх сторін світу), і починати проектування нових житлових кварталів з вибору місця для установки пункту стаціонарного контролю за станом і забрудненням атмосферного повітря. І вже потім навколо нього розміщувати всі будівлі. У США, Європі це досить поширена практика.

Покупцям слід орієнтуватися на висоту труб основних джерел забруднення (на те, як співвідноситься висота над рівнем моря, на якій знаходиться мікрорайон, з висотою труб міських підприємств і з їх розташуванням). На території міста знаходиться понад 70 дрібних котелень. Проведена нами недавно робота показує, що висота їх труб починається від 14 метрів, є котельні з трубою 20 і 40 метрів, найвища труба в Красноярську у ТЕЦ 3-275 метрів. Мало того що ці дрібні котельні розкидані по території всього міста, їх викиди ще і знаходяться на різних висотах, виходить, що вся територія виявляється під впливом викидів. Якщо новий високий будинок розташовується на одній висоті (або порівнянної) з викидами котельні (або інших джерел), він уже робить сильний, істотний вплив на гальмування потоку забруднюючих речовин.

Найпростіша рекомендація покупцям житла, яким небайдужа ситуація з екологією в районі, - орієнтуватися на розташування джерел забруднення, висоту труб і спробувати заздалегідь проаналізувати, як буде продуватися територія житлового комплексу. Розгляньте план району з точки зору його проникності при різних напрямках вітру, як він буде продуватися при мінливому вітрі.

Основні стаціонарні джерела викидів забруднюючих речовин

© Використання матеріалів допускається, тільки при наявності активного посилання на портал Sibdom.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online