ID-паспорти видаватимуть з 14 років: всі подробиці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

14-річним українцям карти будуть видавати безкоштовно. Всім іншим - за 145 грн. фото УНІАН

Вже через тиждень в Україні почнеться повноцінна видача пластикових ID-паспортів, які можуть з часом замінити традиційні паспорта-книжки. "Сегодня" нагадує, що нове посвідчення особи відрізняється від старого і як його отримати.

ПАСПОРТ ЗА 145. Пластикові ID-карти почали оформляти ще в лютому цього року, проте до цих пір документ отримували тільки 16-річні українці, і за цей час Держміграційної служба встигла видати більше 160 тис. Паспортів. У ГМС відзначають - кількість власників документа зростає з кожним днем, і точну цифру назвати поки складно.

З першого жовтня пластиковий паспорт зможе отримати будь-який українець старше 14 років (законом нардепи знизили вік отримання). Він буде представляти собою пластикову картку не більш банківської, на якій буде надрукована фотографія власника, ПІБ і номер в єдиному демографічному реєстрі. Написи російською мовою з документа зникнуть - залишиться тільки український і англійський текст. Крім того, в карту буде з вшитий чіп. На нього запишуть прізвище та ім'я власника, рік його народження, стать, місце народження, відбитки пальців та ідентифікаційний код. Занесуть на чіп і електронний підпис. Відзначимо, що минулого тижня Верховна Рада прийняла закон , Що дозволяє жителям країни підтверджувати свою особистість за допомогою цифрового підпису. Це, за словами нардепів, дозволить отримати віддалений доступ до центрів адмінпослуг, де громадяни можуть замовити довідки та виписки з електронних реєстрів.

Видавати ID-карти будуть в місцевих відділеннях ГМС і Центрах надання адмінпослуг (ЦНАП). Переселенці з Донецької та Луганської областей можуть отримати документ в будь-якому паспортному столі, надавши довідку переселенця. Також можна оформити його і через інтернет, проте така функція наразі можуть собі дозволити тільки для жителів Дніпра і Тернополя. При цьому 14-річним українцям за документ платити не треба, а для всіх інших він обійдеться орієнтовно в 145 грн. "Сюди входить податкова мито і ціна бланка для паспорта. Однак це ще не остаточна цифра - в п'ятницю ми чекаємо підсумкового рішення Кабміну по вартості", - розповів нам спікер ГМС Сергій Гунько.

ПРОБЛЕМИ ВИДАЧІ. У деяких ЦНАП кажуть, що поки почати видачу ID-паспортів не можуть. Так, в Сумах відзначили, що у них поки немає доступу до єдиного демографічного реєстру, щоб внести туди інформацію про виданий паспорт. При цьому міськрада вже закупив чотири апарати для виробництва карток. Гунько пояснює: поки така проблема дійсно залишається. "У нас обладнання є у всіх регіонах, однак не у всіх підрозділах. Також і з ЦНАП - не всі центри по країні готові до видачі паспортів. Але в найближчі кілька тижнів ми плануємо цю плутанину усунути", - зазначив Гунько.

У Києві деякі центри адмінслуг не тільки не готові видавати карти, але і відсилають бажаючих в міграційну службу. Так, в Голосіївському ЦНАП столиці, куди ми звернулися за консультацією як звичайні громадяни, нам розповіли про відсутність у них обладнання і взагалі порадили не поспішати, оскільки нібито ці паспорти не ратифіковано в багатьох країнах. "Але якщо дуже потрібно, несіть документи в ГМС", - заявили нам адмінцентрі. У прес-службі Держприкордонслужби нам пояснили: дійсно, МЗС веде переговори щодо ратифікації та порадили при поїздці, наприклад, в Білорусь, про всяк випадок брати і закордонний паспорт.

З ще однією проблемою зіткнулися ті, хто вже оформив картки. "Намагалися з батьками відкрити мені накопичувальний рахунок в банку, і там зажадали мій паспорт. Коли я показав їм ID-карту, отримав відповідь, що такі документи їх банк не приймає", - пише у себе на сторінці Віктор Кушнір, який отримав документ в квітні . У Держміграційної службі підтверджують, що такі поодинокі випадки є, і називають їх плутаниною. За словами спікера служби, це самоуправство на місцях, так як з банками ведеться постійний діалог і їх керівництво давно вже знає про новий документ.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online