Квартирні аукціони по-новому - види аукціонів, законодавство, організація

  1. види аукціонів
  2. Електронні торги-аукціони
  3. Перспективи торгів-аукціонів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аукціони квартир ще не стали нормою для московського ринку, проте, вигідно купити на аукціоні квартиру вже цілком можливо. Лякатися слова «аукціон» покупцям не варто - це аж ніяк не синонім слова «дорого». Швидше, це просто нова можливість, про яку варто задуматися.

види аукціонів

Словосполучення «квартирне аукціон» викликає трепет у бувалого учасника ринку нерухомості. Для ріелтора організувати по супроводжуваної квартирі аукціон - велика удача. В азарті покупці можуть відчутно завищити ціну угоди, піднявши тим самим і комісійні брокера.

Однак це типовий «дикий» квартирний аукціон, який зазвичай викликаний збігом обставин. У ситуації, коли пропозиція значно перевищує попит, а саме так справи йдуть нинішньої весни на квартирному ринку Москви , Подібні аукціони можуть виникнути тільки для унікальних об'єктів. Є, звичайно, вдома, де люди місяцями чекають появи квартир на продаж, але це виключення з правила.

Існує зовсім інший тип аукціонів - це продаж іпотечних квартир, за якими квартіровладельци-Ипотечники зазнали дефолт. Квартира в такому випадку відходить до банку, однак банк, як правило, намагається перекинути таку квартиру фірмам-колекторам, щоб не мати «поганий актив» на балансі. Колектори ж, в свою чергу, намагаються організувати аукціон з швидкою продажу квартири. На Заході подібні іпотечні квартири позначаються терміном foreclosure і складають важливу частину ринку. Саме вони в разі кризи забезпечують швидке зниження цін на квартири по всьому ринку.

На жаль, для Москви аукціони по іпотечних квартирах не характерні. Просто не склалася практика. На відміну, скажімо, від області, де час від часу з'являються подібні квартири. По всій видимості, в столиці простіше і ефективніше скинути таку квартиру «своїм людям». А таких вистачає. Принаймні автору цієї замітки відомий один професіонал, скуповував у банків ще до колекторів дефолтні іпотечні квартири в кризовий час 2009 року.

Однак останнім часом з'явився ще один тип аукціонів, які найбільш цікаві зараз споживачеві. Мова йде про аукціони на Єдиної електронному майданчику, створеної за участю Уряду Москви.

Електронні торги-аукціони

Що це таке і чим відрізняється від більш звичних аукціонів, проведених в ринковому полі?

По-перше, тут сувора і прозора організація торгів на сайті https://www.roseltorg.ru. Ніяких "котів в мішку». Є вся документація, результати торгів фіксуються в протоколах.

По-друге, поки на торги виставляються тільки об'єкти муніципальної та державної власності. Втім, ніщо не заважає розширити список і до квартир з запасів надійних девелоперів.

По-третє, торги проводяться он-лайн і не вимагають прямої участі покупця в залі. Фактично, за покупця діє фіксований представник, що виражає його волю.

Нарешті, ведеться архівація результатів торгів. Це означає, що потенційний покупець може проаналізувати минулі торги і спрогнозувати свої шанси з придбання квартири за тією чи іншою ціною в майбутньому.

До речі, аналіз минулих торгів по квартирах в Солнцево і Некрасівці демонструє повне різноманітність результатів. Якісь квартири йдуть за стартовою ціною, якісь не знаходять інтересантів, а десь розгортається справжня битва з підвищенням ціни на 5-10%. Найбільшим попитом природно користуються 1- та 2-кімнатні квартири. Але це пов'язано з тим, що поточний постачальник квартир - «Управління цивільного будівництва» - мав в минулі місяці тільки квартирами з «замкадье». По суті, багатокімнатні квартири купуються лише за стартовою ціною. Якщо взагалі знаходяться бажаючі їх придбати.

Втім, в травні на майданчику електронних торгів з'явилися квартири і всередині МКАД - в кварталі на Базовской . З урахуванням наміченої до будівництва станції метро «Селігерський» тут цілком може виникнути відчутний попит і на сімейні, багатокімнатні квартири.

Перспективи торгів-аукціонів

Можна задуматися - чому для покупця гарні електронні торги-аукціони в порівнянні зі звичайним пропозицією від забудовника? Начебто, набагато простіше переглянути список квартир, ткнути пальчиком і купити. Насправді є одне неявне перевага. Особливо зараз, в пору початкового розвитку ідеї.

Традиційно муніципальні забудовники (що Діпсі, що будівельники ще «воронінських» часу) виставляли квартири за заниженими в порівнянні з ринком цінами. Вони добре розуміли, що конкурувати з ринковими ріелторамі- «акулами» були не здатні. Природно, такі квартири активно розкуповуються задовго до того як ви натрапили б на них.

Електронний аукціон - це можливість заздалегідь підготуватися і чітко націлитися на цікаву для квартиру. Особливо в умовах, коли виставляється велика кількість квартир. Адже можна зіграти на кількох наступних один за одним торгах. Перебили вашу ставку на одному - виграєте на іншому аукціоні.

Для казенного забудовника аукціони також цілком перспективний напрямок. З розвитком системи тут створиться критична маса гравців, які в кінцевому підсумку дозволять виходити на межу ринкової ціни. Причому, все це без насиченою реклами об'єкта і об'ємного відділу продажів.

Словом, форма торгівлі нова і цікава. Постежити за її розвитком однозначно варто всім учасникам ринку.

Читайте також: Електронні торги - нова технологія покупки квартир в Москві

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online